Kultur och nöje

Carola ersätter när "Let's dance" ställer in

Veckans 'Let's dance' utgår och ersätts av ett specialprogram. Arkivbild.
Veckans "Let's dance" utgår och ersätts av ett specialprogram. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Veckans "Let's dance" kommer inte att sändas i ordinarie form sedan flera inblandade i produktionen blivit sjuka.

I stället sänds ett specialprogram med programledarna Tilde De Paula Eby och David Hellenius, som välkomnar gäster som Carola Häggkvist och Pernilla Wahlgren.

Det bekräftar programledarparet i sms till TT.

"I morgondagens program får dansgänget vila men vi har ett enormt bra uppställ ändå med bland annat Carola, The Mamas, Darin och Måns Zelmerlöw och vi ska verkligen göra allt vi kan för att bjuda våra tittare på ett riktigt bra program", skriver Tilde de Paula Eby.

Jurymedlemmen Tony Irving säger till Aftonbladet att beslutet att ersätta veckans omgång av programmet med en nödlösning inte bara är negativt.

– Ur tävlingsperspektiv är det är positivt för programmet. Sedan vi skickade hem Siw Malmkvist har vi stått med tio tävlande och elva program, men nu kan vi komma i synk med programmet igen.

Kultur och nöje

Konstnär pryder bergvägg med coronabudskap

Schweiziske ljuskonstnären Gerry Hofstetter lyser upp berget Matterhorn.
Schweiziske ljuskonstnären Gerry Hofstetter lyser upp berget Matterhorn.
Fotograf: Valentin Flauraud/Keystone/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

De senaste kvällarna har toppen av det 4 478 meter höga berget Matterhorn, på gränsen mellan Schweiz och Italien, fått en ny skepnad.

Bergstoppen pryds numera av gigantiska budskap och bilder projicerade med hjälp av strålkastare, i syfte att lätta upp stämningen i coronatider, skriver Schweiziska Blick.

Budskap som "hope" och "stayhome" varvas med projiceringar av hjärtan och av flaggor från länder som drabbats hårt av coronaviruset.

Bakom projektet står ljuskonstnären Gerry Hofstetter, vars signum blivit att pryda kända platser och byggnader med olika typer av ljuskonst.

Budskapet 'stay home' syns från hela närliggande skidorten Zermatt.
Budskapet "stay home" syns från hela närliggande skidorten Zermatt. Fotograf: Valentin Flauraud/Keystone/AP/TT
Ljustkonsten visas varje kväll efter solnedgången.
Ljustkonsten visas varje kväll efter solnedgången. Fotograf: Valentin Flauraud/Keystone/AP/TT

Kultur och nöje

Biografer i Kina stänger – igen

Biografer i Kina håller stängt igen, efter att nyligen ha öppnat på nytt i liten skala. Arkivbild.
Biografer i Kina håller stängt igen, efter att nyligen ha öppnat på nytt i liten skala. Arkivbild.
Fotograf: Alexander F. Yuan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Hundratals biografer i Kina har den senaste tiden åter slagit upp dörrarna för allmänheten i takt med coronavirusets tillbakagång i landet. Nu stänger samtliga biografer i landet igen efter nya beslut från högre instans, skriver The Guardian.

En officiell förklaring till varför biograferna i landet stänger ännu en gång saknas, men industriexperter spekulerar i att det kan handla om rädslan för en andra våg av coronasmittade.

Den kinesiska biopubliken hade inte hunnit komma tillbaka i någon större utsträckning. I provinserna Fujian and Guangdong såldes inte en enda biljett vid dagen för nyöppnandet tidigare i mars, enligt uppgifter från det privata biljettförsäljningsföretaget Maoyan, och biograferna har i huvudsak visat populära kinesiska filmer i repris.

Kultur och nöje

Blir det några jazzfestivaler?

Jan Olsson.
Fotograf: Yvonne Erlandsson
Kultur och nöje
Jolsons jazz Go´morron jazzvänner!

Den där jäkla Corona-virusen har sannerligen ställt till det ordentligt. Till och med i jazzvärlden har den stökat till det. Konserter och festivaler har redan blivit inställda härs och tvärs på jordklotet, och våra kära musikanter i när och fjärran har varken kunnat fara hit eller dit på grund av alla in- och utreseförbud. I Ystad och Köpenhamn laddar man just nu för fullt för sommarens jazzfröjder, men ingen vet i skrivande stund hur det kommer att gå. Kanske blir det pannkaka av alltihop? Ett och annat tyder onekligen på det. Måhända vore det rent av klokt att kasta in handduken redan nu, så slipper man i alla fall ifrån en del av de kostnader som uppstår om man blåser av för sent?

Oförglömlig jazzfest

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fysisk bokförsäljning störtdyker

Kunderna räds de fysiska bokhandlarna i coronatider. Arkivbild.
Kunderna räds de fysiska bokhandlarna i coronatider. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Coronapandemin har orsakat ett rejält tapp för den fysiska bokhandeln, som förra veckan gick ned 36,5 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol.

Den digitala försäljningen går dock åt motsatt håll, även om siffrorna uppåt är mer blygsamma. Internetbokhandel och bokklubbsförsäljning gick upp 2,6 procent jämfört med motsvarande vecka förra året, skriver Svensk Bokhandel.

Kultur och nöje

Rammstein tillbakavisar coronarykten

Rammsteins sångare Till Lindemann är inte smittad av coronaviruset, trots uppgifter som påstår motsatsen, hälsar bandet. Arkivbild.
Rammsteins sångare Till Lindemann är inte smittad av coronaviruset, trots uppgifter som påstår motsatsen, hälsar bandet. Arkivbild.
Fotograf: Izabelle Nordfjell/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det tyska industrimetalbandet Rammstein tillbakavisar uppgifter som cirkulerat om att bandets sångare Till Lindemann har testat positivt för covid-19.

I ett uttalande på sin Facebooksida säger bandet:

"På torsdagskvällen lades Till Lindemann in på sjukhus på vår doktors inrådan. Han tillbringade natten på intensivavdelningen men har flyttats då han mår bättre. Till har testat negativt för coronaviruset."

Kultur och nöje

"Soldoktorn" Sandström lämnar "Let's dance"

Mikael 'Soldoktorn' Sandström lämnar 'Let's dance' för att hjälpa till i sjukvården. Arkivbild.
Mikael "Soldoktorn" Sandström lämnar "Let's dance" för att hjälpa till i sjukvården. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det är färdigdansat i rutan för "Let's dance"-deltagaren Mikael "Soldoktorn" Sandström.

Men inte på grund av att han blivit utröstad. Veckans program utgick som tidigare rapporterat i ordinarie form.

Sandström väljer självmant att hoppa av för att i stället delta i sjukvårdarbetet under den pågående coronakrisen, berättar han i fredagens program.

– Jag är bättre på sjukvård än dans och det är viktigare att jag finns i vården, säger han.

Det är ännu inte klart vad som kommer att hända med "Let's dance" de kommande veckorna.

Programledaren David Hellenius skämtar om ovissheten när han säger att studion kanske bara befolkas av kollegan Tilde De Paula Eby i nästa veckas program.

– Först testade vi att köra utan publik, det gick så bra att vi körde utan deltagare. Nästa vecka kanske bara Tilde är här. Vem vet?, säger Hellenius.

Kultur och nöje

Reggaeartisten Bob Andy död

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Reggaesångaren och låtskrivaren Bob Andy har gått bort vid 75 års ålder, efter en kortare tids sjukdom, skriver The Guardian.

Andy slog igenom i Jamaica på 1960-talet med låtar som "I've got to go back home" och "Too experienced", och skrev även låtar åt artister som Gregory Isaacs, Ken Boothe och Delroy Wilson.

Bob Andy fick sin största listframgång som ena halvan av duon Bob and Marcia med "Young, gifted and black" som tog sig in på en femteplats på Englandslistan 1970.

Andys låtskrivande kännetecknades av ett socialt patos och innehöll ofta kritiska rader om rådande maktstrukturer och kapitalism. År 2006 förärades han med en hedersmedalj av Jamaicas regering.

Kultur och nöje

Ikoniskt övergångsställe äntligen nymålat

Tusentals Beatlesfans samlas för att fira 50-årsjubileumet av 'det där ögonblicket', komplett med ett återskapande av Beatles ikoniska albumomslag. Arkivbild.
Tusentals Beatlesfans samlas för att fira 50-årsjubileumet av "det där ögonblicket", komplett med ett återskapande av Beatles ikoniska albumomslag. Arkivbild.
Fotograf: Dominic Lipinski/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

På grund av coronavirusets framfart har gatukontoret i London till sist haft tid att fräscha upp det övergångsställe på Abbey Road som är förevigat på omslaget på Beatles album med samma namn.

Ända sedan albumet släpptes 1969 har övergångsstället varit en populär turistattraktion, med horder av besökare som trängs för att återskapa ögonblicket då "The fab four" – John, Paul, George och Ringo – strosar över gatan.

Slitaget har därför också varit mer eller mindre konstant i över 50 års tid. Fram till nu, då ränderna återigen är skinande vita, skriver Variety.

Platsen utsågs till nationellt landmärke 2010.

Kultur och nöje

Läget akut för Skansen: Likvidation i sommar

Skansen blöder pengar. Till sommaren hotas verksamheten av likvidation. Arkivbild.
Skansen blöder pengar. Till sommaren hotas verksamheten av likvidation. Arkivbild.
Fotograf: Naina Heé n Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Friluftsmuseet Skansen i Stockholm är i akut behov av ekonomiskt stöd. Annars tvingas verksamheten i likvidation senast i månadsskiftet maj–juni, rapporterar SVT Nyheter.

Skansen gapar tomt på vardagar, medan besökssiffrorna helgtid är nere på en femtedel av det genomsnittliga insläppet. Det innebär en beräknad förlust på 60 miljoner kronor.

De uteblivna intäkterna och det osäkra läget har tvingat ledningen att säga upp musik- och kulturevenemangskontrakt värda flera miljoner.

En stor del av Skansens verksamhet, djurparken, kostar också miljoner att underhålla varje år.

– Djurhållningen är det sista som får fallera. Men tar pengarna slut är det svårt att få tag på pengar till mat för dem, säger John Brattmyhr, vd för Stiftelsen Skansen, till SVT Nyheter.

NÄSTA ARTIKEL