Hässleholm

Ja till Norra stationsbygge

Hässleholm
Hässleholm

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden säger ja till att bygga den kontorsbyggnad på Norra station som ska inrymma Skånetrafikens nya kontor.

Förvaltningens förslag att avslå bygglovsansökan, med hänvisning till bristen på parkeringsplatser, avfärdades tidigare av arbetsutskottet och dess ordförande Kenny Hansson (M) med motivering att det finns tillräckligt med p-platser och fler ska skapas genom nytt p-hus och grusparkering vid platsen för nerbrunna godsmagasinet.

De rödgröna partierna, kärnalliansen samt Sverigedemokraterna i nämnden ställde sig bakom bygglovet. Folkets Väl yrkade avslag och reserverade sig mot beslutet.

Ordförande i nämnden, Kenny Hansson (M), är glad över att nämnden beslutat ge bygglov för att fortsätta utveckla Norra Station, samtidigt som det möjliggör fler arbetstillfällen i kommunen.

Det som tidigare har argumenterats, 0,7 parkeringsplatser per arbetsplats, är inget som fastställts av nämnden, tillägger ordföranden och säger att kommunen nu inom kort bör ta fram en parkeringsstrategi och parkeringsplan för framtidens etableringar.

Hässleholm

När passerar Konstrullen ditt fönster?

Hässleholm
Hässleholm Eller april, april... Någon Konstrull blir det tyvärr inte i år. Åtminstone fanns inget sådant initiativ innan denna artikel publicerades.

Men vi på tidningen hoppas att du ändå kan få en kulturellt berikad vår, även utan konstrundor.

Kommunens "Kultur på tur" som nämndes i vår aprilskämtsartikel är dock en helt riktig satsning. Läs vad vi skrev om den här:

Norra Skåne, genom skojreporter L-U Rhad

Hässleholm

Inställda konstrundor blir konstrullen till påsk

Staty och sångare på lastbilsflak.
Våren lär synas på Konstrullen, och förhoppningsvis också Tommy Körberg. Bildmontage
Hässleholm
Hässleholm Coronapandemin har slagit hårt och brett i samhället. Bland de första evenemangen som ställdes in var konstrundorna runtom i Skåne.

Men Hässleholms kommuns digitala satsning ”Kultur på tur” fick ett gäng entusiaster på fötter.

– Kommunens satsning är givetvis välkommen, men allt visas ju via facebook och instagram. Vår målgrupp är kanske inte fullt så digital, säger initiativtagaren och konstvetaren Anna-Karin Varell.

– Det gäller att våga tänka utanför ramen ibland, fortsätter hon.

Resultatet? Konstrundan blir Konstrullen.

Ett antal konstverk ställs på lastbilar och körs i långsam kortege runt i kommunen. Enligt projektgruppen Art Project Rolling In Lastbil ska allt kunna genomföras under påskafton om drygt en vecka.

– Om inte folket kan komma till konsten, då får konsten komma till folket. Det blir en omvänd konstrunda, säger Varell.

Bokbussen anför kortegen

Nu pågår ett intensivt arbete med att välja ut vilka verk som ska få vara med i utställningen. Eftersom de lastbilschaufförer som ska köra Konstrullen måste samlas på en och samma plats innan starten får de inte vara fler än 50, för att på så vis inte bryta mot de senaste ordningsföreskrifterna.

– Det handlar om att prioritera och se till att det ges så mycket som möjligt för pengarna, säger Varell.

Enligt uppgifter till Norra Skåne kommer antalet lastbilar med kultur ändå inte bli fler än 35. Först i ledet kommer den gamla bokbussen att köra, för att med regelbundet tutande väcka uppmärksamheten hos nyfikna. Och sist kör en omgjord cementblandare där en stor tratt fästs i blandarhålet. Detta för att åskådarna ska kunna kasta ner frivillig betalning i den improviserade kollekthåven.

– Mynt går bra, men vi kan ta kort också. Det är bara att lägga kortet i ett kuvert, tillsammans med koden och ett gåvobelopp, samt ett förfrankerat returkuvert så skickar vi tillbaka kortet inom en vecka, säger Varell.

Bläckblåsmedley av Eurovisionbidragen

Övriga 13 platser viks åt mänskliga framträdanden: Den inställda casinorevyn väntas få en vagn med tre platser för att framföra utvalda nummer som fick strykas.

Även Kulturskolan ska få ett släp för att framföra ett bläckblåsmedley av alla bidrag som skulle deltagit i Eurovision Song Contest.

– Dessutom jobbar vi på att få hit Tommy Körberg också. Hans framträdande i Kulturhuset har ju ställts in två gånger, så förhoppningsvis är han sugen.

Ett antal av lastbilarna ska givetvis innehålla målningar, men också flera av kommunens skulpturer väntas få utrymme. Enligt ett preliminärt förslag ska såväl Våren, At Full Speed och Snapphanen Lille Mats och lyftas över med kranbil.

Från Algustorp till Öraholma

Kortegen startar i Algustorp redan klockan 02 på natten, och besöker sedan kommunens orter i bokstavsordning. I Öraholma vänder man och kör samma väg tillbaka.

– Eftersom tavlorna bara syns åt ena hållet får vi göra så. Annars får ju bara de som bor på ena sidan av vägen se dem, säger Varell.

En alternativ plan är att man istället börjar i Emmaljunga och jobbar sig söderut.

– Allt är inte hugget i sten. Men man kan väl säga att vi med grova penseldrag har målat ut vår rutt, säger Varell.

Ta tuppen på tur?

Om den mobila konstrundan i Hässleholm faller väl ut tänker man ta Konstrullen vidare till Osby och Östra Göinge kommuner.

– Personligen hade jag ju velat att tuppen som står vid infarten till Hanaskog hade fått visa upp sig i hela göingebygden. Hur mäktigt vore det inte att se den glida fram i villakvarteren? Det gäller bara att se till att vi inte måste under en massa broar, säger A-K Varell.

Lars-Uno Rhad

Preliminärt tidsschema för Konstrullen

Hässleholm

Nytt steg mot privata boenden

Fasaden på Attendos nya äldreboende.
Attendos nya boende på Björksäter är en av de verksamheter som kan tänkas lämna anbud.
Fotograf: Sofia Åström/Arkiv
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Hässleholms omsorgsnämnd öppnar nu för att köpa in platser på privata äldreboenden, enligt lagen om offentlig upphandling.

Frågan har aktualiserats av att både Vardaga och Attendo på vinst och förlust byggt två privata äldreboenden i Hässleholm.

Enligt beslutet som nu fattats ska omsorgschefen Anneli Larsson utreda hur många platser det kommer att behövas inom särskilt boende framöver, och sedan ta fram ett förfrågningsunderlag enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

Bra, tycker Karin Axelsson (M) som gillar valfriheten och ser möjligheter i att kommunen slipper bygga själv. Fel, menar Christer Welinder (S).

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi har kontroll över alla äldreboenden. Det är kommunen som ska ha ansvaret, säger han.

Dessutom är han orolig över att en egen, kommunal upphandling kan komma att kollidera med den som Kommunförbundet Skåne gör med privata vårdgivare. Redan i dag köper kommunen platser på privata boenden, via Kommunförbundets avtal.

Tidningen har tidigare berättat att omsorgsförvaltningen utrett hur man eventuellt skulle kunna gå till väga för att köpa platser på till exempel de två privata boendena som byggs på Björksäter. Alternativet har stått mellan att luta sig mot lagen om valfrihet (lov), eller lagen om offentlig upphandling (LOU). Valet föll på det senare.

– Det finns flest fördelar för Hässleholms kommun med LOU. Ett av de viktigaste argumenten är att man med lov:en hade gett människor möjlighet att välja ett visst boende, och då kan det bli så att vi tömmer våra egna boenden på platser, säger Anneli Larsson.

Följden skulle i så fall kunna bli att kommunala äldreboenden av ekonomiska skäl läggs ner, vilket innebär att de gamla kan tvingas flytta och mindre orter helt blir av med boenden. Lov innebär enkelt uttryckt att alla vårdföretag som godkänns av kommunen har rätt att starta äldreboenden

Med LOU finns större möjligheter för kommunen att styra var man vill köpa platser. Och nu ska tjänstemännen räkna på det kommande behovet.

– Vi vet att det bor många äldre i kommunen, som är 80+, och att den gruppen ökar. Men det finns färre i åldern 65-79 så efter toppen kommer det att minska igen, konstaterar Anneli Larsson.

Någon tidsplan är ännu inte satt.

Hässleholm

Lager flyttas till Hässleholm

Hässleholm
Hässleholm Bergendahls Food planerar att flytta lagerverksamheten i Tumba till centrallagret Hässleholm och 12 medarbetare i Tumba varslas om uppsägning.

Detta är en del i det omfattande åtgärdsprogram som företaget inledde i början av året.

– Detta är ett tråkigt besked för medarbetarna i Tumba som gjort ett mycket bra jobb. Vi har stort behov av att både minska våra kostnader och effektivisera vår logistik. Vi får dessa effekter genom att flytta lagerverksamheten i Tumba till centrallagret i Hässleholm, säger Håkan Åkerström vd Bergendahls Food.

Fackliga parter är informerade och förhandlingar har inletts. Flytten beräknas vara genomförd 31 maj 2020.

Hässleholm

Släckte själv brinnande lastbil

Hässleholm
Finja/Tyringe

Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 7 på onsdagsmorgonen till en lastbilsbrand på riksväg 21. Lastbilen hade börjat brinna under färd, men chauffören hade hittat en parkeringsficka att rulla in i.

– Det hade börjat brinna i ett av hjulen. Men chauffören var snabb och stannade och släckte. Elden tog sig igen, och han släckte igen. När vi var framme var det lugnt, säger Magnus Carlsson på räddningstjänsten i Hässleholm.

Eftersom chauffören hittat en parkeringsficka att ställa sig i påverkades inte trafiken i övrigt.

Hässleholm

Alla är korttidspermitterade

Malin Rydell, butikschef för MarQet i Hässleholm är glad för att stamkunderna fortsätter att vara lojala.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm Sveriges största konceptbutikskedja MarQet, med butik i Hässleholm, har tappat tappat rejält i omsättning de senaste veckorna.

- Alla med allmänna visstidskontrakt har fått gå och vi andra som är kvar är korttidspermitterade med 40, eller 60 procents tjänstgöring, säger butikschef Malin Rydell.

Det gäller för ett halvår.

Hon tycker att det är en bra lösning, under rådande omständigheter, men betonar samtidigt att det givetvis är tråkigt.

Samma svar ges i de flesta butiker. Kunderna stannar hemma av rädsla för att smittas.

Stamkunder

Malin Rydell tror att det är lite lättare i en mindre stad som Hässleholm där kunderna är trogna sina butiker.

- Jag har lojala hässleholmare som fortsätter att komma och handla. Det känns som om det är så i hela stan.

Hon har inga förslag på lösningar för handeln under pågående kris. Hon tycker att kommunens stödpaket är bra men som bör kompletteras med gratis parkering i centrum.

- Det löser inte krisen med det är en tröskel som försvinner för de som vill slinka in lättare för att handla, säger Malin Rydell.

Hässleholm

Handeln är lamslagen

Cityledare Johan Jönsson konstaterar att det råder panik i stans handel på grund av coronakrisen.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm Cityledare Johan Jönsson gör ett svep med armen över Stortorget och konstaterar det sorgliga: - Det är panik. Det är lamslaget. Alla handlare är medvetna om situationen.

I måndags kom dramatiska varselsiffror som aldrig skådats förr. Handeln, restauranger, caféer och servicenäringar har knockats av coronakrisen. Ingen kommer undan, varken varuhus, eller småbutiker. Mycket av strålkastarljuset har riktats mot förtvivlade krögare och caféägare, men läget är lika bistert för handlarna.

- Alla slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar. Korttidspermitteringarna är omfattande, säger Johan Jönsson, som hade styrelsemöte med i Hessle City på tisdagen där krishantering stod först på dagordningen.

Beröm

Johan Jönsson har inga egna verktyg att hjälpa krisande butiker med. Hessle City jobbar intimt med kommunen för att ta fram stödåtgärder, som faller inom den kommunala kompetensen.

- Trots alla svårigheter måste jag berömma näringsidkarna som var väldigt snabba med att reagera med åtgärder redan innan coronakrisen slog till på allvar. De var tidigt ute och undvek panikåtgärder.

Hessle City informerar utåt och ger stöd och råd inåt. Johan Jönsson berömmer även kommunen för deras stödpaket, som avlastar näringsidkarna med en rad avgifter och insats för rådgivning.

- Frågan är hur vi nu ska agera framåt. Vi vill ju ha en levande stad kvar efter coronaeländet, samtidigt kan vi ju inte medverka till event, som riskerar att sprida viruset, förklarar Johan Jönsson.

Staten

Småföretagarnas riksförbund är starkt kritiska till regeringens ekonomiska stödpaket, som enbart gynnar större företag. Förbundet vill ha direkt stöd till enskilda drabbade för att hålla näsan över vattenytan tills krisen är över.

- Det är sant. Det bästa är om staten nu kan efterskänka arbetsgivaravgifter, säger Johan Jönsson.

Utökad a-kassa är bra för löntagare, men behåller inte jobben som försvinner.

- Det positiva i krisen är att alla stadens aktörer hjälps åt för att stödja och hitta nya ingångar i handeln. Det känns härligt och är bra för tiden efter corona, tror Johan Jönsson.

Coronaviruset

Skolbespisning i partytält

Maten på Internationella Engelska skolan serveras nu i ett partytält.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm När det blev för trångt i skolmatsalen på T4 Internationella engelska skolan restes ett partytält på skolgården. För barnen blev det festivalkänsla och en stund att få glömma coronaeländet.
William Lavin i klass 4b, har ätit upp och väntar på att få lämna bordet. Den diciplinen har man på IES. Fotograf: Stefan Olofson
Matsalen är för liten för att ta emot alla elever, därför äter varannan klass i tältet. Fotograf: Stefan Olofson
Mats Olausson äger cateringföretaget som gör och serverar skolmaten till IES. - Det blir lite festivalstämning för barnen, säger han. Fotograf: Stefan Olofson

- Med lite sunt bondförnuft så kan vi lösa problemet med restriktionen om sammankomst om högst 50 personer, säger Mats Olausson, ägare till Svea catering, som levererar mat till bland annat Internationella Engelska skolan, IES.

På tisdagen var det premiär på bespisning i tältet, och eleverna tyckte det var helt i sin ordning.

- Det är trevligt att jag kan kan se vårfåglarna när jag äter, säger William Lavin, som går i klass 4b.

Dagen till ära sken solen från klarblå himmel och det var nästan vindstilla.

- Vädret och den begynnande våren gör det ju enklare att han den här typen av servering, kommenterar mats Olausson.

Trångt

Det finns två matsalar på IES, en större och en mindre. Den mindre är för liten för att hålla måttet om tillräckligt avstånd.

Nu äter varannan klass i tältet och varannan i lilla matsalen.

- Tältet värms upp med ett gasolaggregat som skapar en jämn och skön temperatur i tältet och vattnet har vi dragit in genom slangar, säger Mats Olausson.

Natten till måndag sjönk kvicksilvret till minus 10, vilket orsakade problem med is i kranen. Som tur låg förmiddagssolen på rätt husgavel och tinade upp kranen, annars hade det blivit problem.

Buffén står strax intill ingången till tältet, där personal hjälper till med att lägga upp maten. För att inte bli för många i kön delas de upp i grupper. Inga elever får lämna borden förrän läraren gett klartecken. Allt för att klara logistiken och restriktioner.

Pasta

Dagens rätt var pasta med Sjunkarödsfärs. Närodlat och ekologiskt, betonar Mats Olausson.

- Vi kör vildsvinsfärs på skånska svin i dag, berättar han.

-Är maten god? frågan han eleverna som äter.

- Ja, blir svaret med eftertryck från eleverna, som tycker att det är lite kul att äta i ett tält.

- Det känns som en utebliven hässleholmsfestival, säger en tjej.

Fortsätter

Uteätandet på skolan fortsätter så länge coronaviruset härjar och tills restriktionerna hävs.

- Eleverna är riktigt duktiga och hanterar den här situationen med utmärkt beröm, säger Mats Olausson.

Hässleholm

Brand på förskola

Branden ska ha uppstått i förskolans kök.
Fotograf: Kristina Höjendal
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Räddningstjänsten ryckte på tisdagskvällen ut efter ett larm om brand på Kyrkklockans förskola i Hässleholm.

Larmet kom strax efter halv sex, och orsakade ett stort räddningspådrag.

Branden hade enligt uppgift från platsen uppstått i samband med att det bakades i köket. Den var redan släckt när Räddningstjänsten anlände.

Mycket rök ska dock ha gått in i andra delar av huset.

NÄSTA ARTIKEL