Kultur och nöje

Nine Inch Nails släpper två nya album gratis

Nine Inch Nails släpper två nya album gratis för sina fans (och alla andra). Arkivbild.
Nine Inch Nails släpper två nya album gratis för sina fans (och alla andra). Arkivbild.
Fotograf: Eduardo Verdugo/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Gillar du industrirockbandet Nine Inch Nails? Om ja, så är det din turdag.

På sin hemsida har bandet lagt upp två nya album, "Ghosts V: Together" och "Ghosts VI: Locusts", för gratis nedladdning.

"Medan läget förvärras varje timme pendlar vi mellan hopp och förtvivlan. Att färdigställa de här albumen och dela med oss av dem har fått oss att må bättre. Förhoppningsvis är det likadant för er", säger Trent Reznor och Atticus Ross i Nine Inch Nails i ett pressmeddelande.

Albumen kommer även att läggas upp på strömningstjänster.

Kultur och nöje

BBC får inte sända tv i svenska marknätet

Flera tv-bolag har fått avslag i Förvaltningsrätten på ansökan om att sända tv i svenska marknätet. Arkivbild.
Flera tv-bolag har fått avslag i Förvaltningsrätten på ansökan om att sända tv i svenska marknätet. Arkivbild.
Fotograf: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Flera utländska tv-bolag har ansökt om tillstånd att få sända tv i det svenska marknätet under en femårsperiod. Tre av dem som fick nej överklagade till Förvaltningsrätten, men har nu fått avslag även där. Det handlar om BBC och Disney Channel, medan Cartoon Network endast fick tillstånd att sända mellan klockan 06 och 18.

Förvaltningsrätten anser liksom myndigheten för press, radio och tv att sändningar i marknätet ska tillgodose olika intressen och smakriktningar.

"Vid urvalet ska också säkerställas att flera av varandra oberoende programföretag kan konkurrera om tittarnas uppmärksamhet. Förvaltningsrätten har precis som Myndigheten för press, radio och tv funnit att BBC Brit, Boomerang, Disney Junior, Disney Channel och Cartoon Network i urvalet får stå tillbaka till förmån för andra kanaler", säger Mats Mossfeldt, rådman vid Förvaltningsrätten, i ett uttalande.

Kultur och nöje

Regeringen tidigarelägger statligt kulturstöd

'Jag är rörd och glad över det enorma engagemang som visas av privatpersoner', säger Amanda Lind. 'Vi ser hur man sluter upp för att stötta kulturverksamheter i denna svåra situation.'
"Jag är rörd och glad över det enorma engagemang som visas av privatpersoner", säger Amanda Lind. "Vi ser hur man sluter upp för att stötta kulturverksamheter i denna svåra situation."
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skansen och andra kulturinstitutioner ges ett andrum när utbetalningar av statligt kulturstöd flyttas fram.

Skansen, Nordiska museet och andra statligt finansierade kulturinstitutioner har vädjat om extra anslag för att klara av den krissituation som de har hamnat i på grund av coronaviruset. Regeringen svarar nu med att, för vissa institutioner, tidigarelägga utbetalningar av det redan klubbade statliga stödet.

– Vi kommer att fatta beslutet på torsdag. Vi har ett antal scener, museer och andra institutioner i Sverige som tar emot statligt stöd. Det vi gör är att tidigarelägga utbetalningar som i vanliga fall är utportionerade under året, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Rörd och glad

Det rör sig alltså inte om några extra pengar, utan om att pengar som skulle ha utbetalats till exempel i höst i stället betalas ut nu.

– Skansen, Dramaten, Operan, Nordiska museet och andra institutioner har drabbats hårt av minskade entré- och biljettintäkter, några har akut likviditetsbrist. Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation, säger Amanda Lind och fortsätter:

– Jag är rörd och glad över det enorma engagemang som visas av privatpersoner, inte minst för Skansen som i helgen stöttades genom att tusentals människor köpte årskort. Men också på andra håll i landet ser vi hur man sluter upp för att stötta kulturverksamheter i denna svåra situation.

Amanda Lind påpekar att det finns ett gemensamt ansvar, att såväl staten som regeringen, men även regioner och kommuner, måste hjälpa till.

– Jag är därför glad över att kommuner och regioner också presenterar stödpaket, allt för att underlätta för kommunala och regionala institutioner, men också för det frilansade kulturlivet. Det är ett tufft läge för hela samhället, och då är det viktigt att alla hjälps åt.

Ska träffa representanter

Frågan om extra anslag till statligt finansierade kulturverksamheter kvarstår, även om de nu får ett andrum. Amanda Lind påpekar att det finns en pågående dialog och att man ska se över behovet av insatser.

– Vi har en fortlöpande kontakt med de olika aktörerna. Jag kommer att träffa representanter för samtliga statligt finansierade institutioner om någon vecka, då ska vi analysera situationen noggrant och även behovet av insatser, säger hon.

TT: När kommer det tidigarelagda stödet att betalas ut?

– Vi kommer att fatta beslut om det på torsdagens regeringssammanträde.

"Vi jobbar hårt"

För två veckor sedan presenterades ett statligt stödpaket till den privata kultursektorn, som i vanliga fall inte finansieras av staten. 500 miljoner kronor ska fördelas till en kultursektor i kris – men av vem, till vilka och när är fortfarande inte bestämt.

– Vi jobbar hårt med att få detaljerna på plats. Vi har sagt är att vi överlåter till expertmyndigheterna på området att sköta detaljfördelningen. De vet hur man gör och var pengarna behövs bäst. Vi har sagt att till exempel Kulturrådet, Konstnärsnämnden men även Svenska filminstitutet skulle kunna bli aktuella.

TT: När kan pengarna börja fördelas?

– Så snart som möjligt. Så fort alla detaljer är på plats.

"Fattar beslut på löpande band"

I dagsläget är det oklart om det kommer ytterligare statliga stödpaket till kultursektorn. Amanda Lind påpekar att andra, mer övergripande insatser som regeringen har fattat, som sänkta arbetsgivaravgifter och en förstärkt A-kassa, också gynnar kultursektorn.

– Alla vill att vårt rika kulturliv ska ta sig igenom den här krisen på ett så bra sätt som möjligt. Jag kommer att jobba hårt för den saken. Men vårt samhälle drabbas brett av den här situationen.

TT: Många i kultursektorn är oroliga, är deras oro befogad?

– Vi fattar beslut på löpande band, allt för att underlätta och skapa möjligheter. Den halva miljarden är en viktig pusselbit, men om situationen blir långvarig så kommer kulturlivet inte att gå opåverkat ur krisen.

TT: Hur är det att vara kulturminister i dessa tider?

– Det är intensivt. Men jag tänker framför allt på de som har oro för sina nära och kära, som kanske har drabbat av viruset eller som har en oro över att de har förlorat sin inkomst.

Viktor Andersson/TT

Amanda Lind tror att de framflyttade utbetalningarna av kulturstödet kan ge ett viktigt andrum. 'Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation', säger hon.
Amanda Lind tror att de framflyttade utbetalningarna av kulturstödet kan ge ett viktigt andrum. "Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation", säger hon. Fotograf: Ali Lorestani/TT
'Den halva miljarden är en viktig pusselbit, men om situationen blir långvarig så kommer kulturlivet inte att gå opåverkat ur krisen', säger Amanda Lind.
"Den halva miljarden är en viktig pusselbit, men om situationen blir långvarig så kommer kulturlivet inte att gå opåverkat ur krisen", säger Amanda Lind. Fotograf: Ali Lorestani/TT
'Alla vill att vårt rika kulturliv ska ta sig igenom den här krisen på ett så bra sätt som möjligt', säger Amanda Lind. 'Jag kommer att jobba hårt för den saken.'
"Alla vill att vårt rika kulturliv ska ta sig igenom den här krisen på ett så bra sätt som möjligt", säger Amanda Lind. "Jag kommer att jobba hårt för den saken." Fotograf: Ali Lorestani/TT

Kultur och nöje

Justin Bieber skjuter upp sin turné

Justin Bieber skjuter upp sin turné i Kanada och USA. Arkivbild.
Justin Bieber skjuter upp sin turné i Kanada och USA. Arkivbild.
Fotograf: Giorgio Benvenuti/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Justin Bieber skulle ut på sin första turné på flera år, men nu skjuts artistens alla speldatum upp på grund av coronavirusets spridning. Turnén skulle ha haft premiär den 14 maj i Seattle och följts av ytterligare 44 spelningar i Kanada och USA.

Enligt Variety ber artisten att de som redan har köpt biljett väntar med att återlösa biljetter och i stället får dem ombokade till senare datum.

"Även om Justin, tillsammans med sitt band och sina dansare, har arbetat hårt med att förbereda en fantastisk show, så har han alltid velat sätta andras hälsa i första rummet. Justin väntar på ett tillfälle att få ge sig ut på vägarna igen och framträda när det är säkert för alla i publiken," säger stjärnans management i ett uttalande.

Biebers nya album "Changes" släpptes den 14 februari och var den första nya musiken från stjärnan på nästan fem år.

Kultur och nöje

Alex Schulman börjar blogga igen

Alex Schulman. Arkivbild.
Alex Schulman. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Författaren och podcastprofilen Alex Schulman börjar blogga igen, för första gången sedan 2010. Bloggen "Alex Schulman dag för dag" har fått ett första inlägg och finns på Expressen , där Schulman är krönikör.

2007 var bloggen "Att vara Alex Schulman" Sveriges mest lästa. Men senare samma år lades den ned och Schulman förklarade att "bloggen har blivit ett monster". Han återkom dock snart igen med en ny blogg på humorsajten 1000 Apor.

Han och författaren Sigge Eklund har tillsammans "Alex och Sigges podcast", som ständigt återfinns på topplistorna över de mest lyssnade poddarna i Sverige. 2018 kom Alex Schulmans senaste roman "Bränn alla mina brev", som är på gång att bli film med Björn Runge som regissör.

Kultur och nöje

Regeringen tidigarelägger statligt kulturstöd

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) tror att de framflyttade utbetalningarna av kulturstödet kan ge ett viktigt andrum. Arkivbild.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) tror att de framflyttade utbetalningarna av kulturstödet kan ge ett viktigt andrum. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Persson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skansen och andra kulturinstitutioner ges ett andrum när utbetalningar av statligt kulturstöd flyttas fram.

Skansen, Nordiska museet och andra statligt finansierade kulturinstitutioner har vädjat om extra anslag för att klara av den krissituation de hamnat i på grund av coronaviruset. Regeringen svarar nu med att, för vissa institutioner, tidigarelägga utbetalningar av det redan klubbade statliga stödet.

– Vi kommer att fatta beslutet på torsdag. Vi har ett antal scener, museer och andra institutioner i Sverige som tar emot statligt stöd. Det vi gör är att tidigarelägga utbetalningar som i vanliga fall är utportionerade under året, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Det rör sig alltså inte om några extra pengar, utan om att pengar som skulle ha utbetalats till exempel i höst i stället betalas ut nu.

– Skansen, Dramaten, Operan, Nordiska museet och andra institutioner har drabbats hårt av minskade entré- och biljettintäkter, några har akut likviditetsbrist. Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation.

Frågan om extra anslag till statligt finansierade kulturverksamheter kvarstår. Men Lind påpekar att det finns en pågående dialog.

– Vi har en fortlöpande kontakt med de olika aktörerna. Jag kommer att träffa representanter för samtliga statligt finansierade institutioner om någon vecka, då ska vi analysera situationen noggrant och även behovet av insatser, säger hon.

TT: När kommer stödet att betalas ut?

– Vi kommer att fatta beslut om det på torsdagens regeringssammanträde.

Viktor Andersson/TT

Skansen i Stockholm är en av flera statlig finansierade kulturverksamheter som kommer att få utbetalningen av sitt kulturstöd tidigarelagt. Arkivbild.
Skansen i Stockholm är en av flera statlig finansierade kulturverksamheter som kommer att få utbetalningen av sitt kulturstöd tidigarelagt. Arkivbild. Fotograf: Naina Helén Jåma/TT

Kultur och nöje

Göteborgsoperan ställer in vårsäsongen

Göteborgsoperan ställer in alla föreställningar fram till sommaren. Arkivbild.
Göteborgsoperan ställer in alla föreställningar fram till sommaren. Arkivbild.
Fotograf: Mats Bäcker
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Efter att regeringen förbjudit sammankomster med fler än 50 personer ställer nu Göteborgsoperan in alla föreställningar och all publik verksamhet fram till sommaren.

"Vårt fokus nu ligger på att säkra nästa säsong. Vi vill naturligtvis inget hellre än att spela de föreställningar som vi arbetat hårt för att skapa och som vi vet att vår publik sett fram emot. Men det går inte nu tyvärr", säger operans vd Christina Björklund i ett pressmeddelande.

Göteborgsoperan kommer i stället att ha ett digitalt program med presentationer från föreställningar, konserter och tjuvkik bakom kulisserna på sin digitala plattform Hemmaoperan.

Biljettkassan och lunchserveringen håller öppet, men med begränsade öppettider. De som köpt biljetter till kommande föreställningar kommer att kontaktas av operahuset för ombokning.

Kultur och nöje

Norske Tix gör succé med karantänlåt

Låten 'Karantene' med Tix är den mest strömmade i Norge just nu. Pressbild.
Låten "Karantene" med Tix är den mest strömmade i Norge just nu. Pressbild.
Fotograf: Universal music
Kultur och nöje
Kultur och nöje

The Weeknd dominerar topplistor runt om i världen. Men inte i Norge. Där är låten "Karantene", som skildrar livet i hemmakarantän, mest strömmad på Spotify just nu. Låten är skriven och framförd av Tix, som obekymrat rimmar "afterski har jag lagt på hyllan" med "då möts vi på facetajm-fyllan".

Tix, eller Andreas Andresen Haukeland som han heter, har medverkat i norska "Paradise hotel" och kallas ofta gudfadern av norsk "russemusik" (festmusik för studenter).

Han är också verksam som professionell låtskrivare i Los Angeles och har bland annat varit med och skrivit "Sweet but psycho" av Ava Max.

Om allt vill sig väl ska han spela på Brännbollsyran 3-5 september.

Kultur och nöje

Månteatern öppnar sitt digitala arkiv

Vem är en av de föreställningar som nu går att streama på Månteaterns hemsida.
Fotograf: Henrik Hulander
Kultur och nöje
Scen Under en begränsad tid kommer Månteatern i Lund att göra flera av sina avfilmade produktioner tillgängliga på sin hemsida

Med anledning av coronapandemin har Månteatern i Lund fått ställa in alla vårens föreställningar och har flyttat de flesta av dem till hösten. Nu gör man flerta av sina avfilmade produktioner tillgängliga för streaming fritt via sin hemsida, bland annat för att kunna fortsätta hålla kontakt med sin unga publik.

Bland de föreställningar som finns tillgängliga på Månteaterns hemsida finns till exempel Bless, B-Boy, Before, Vem och Kärlekens matsal.

Tackar alla medverkande

”I dessa oroliga och osäkra tider där hela samhället har fått trycka på pausknappen så är vi glada att kunna visa upp delar ur vårt scenkonstarkiv.” skriver Månteatern i ett pressmeddelande och tackar också ”alla medverkande, scenkonstnärer och medskapare till dessa föreställningar som avstår upphovsrättslig ersättning och som möjliggör för oss att dela med oss av våra föreställningar.”

Föreställningarna hittar man på www.manteatern.se

Kultur och nöje

Ojanen ställer ut i Mirórummet

Utsnitt ur en av Jakob Ojanens målningar.
Fotograf: Jakob Ojanen
Kultur och nöje
Kristianstad På lördag öppnar en utställning av Jakob Ojanen i Kristianstad konsthalls Mirórum.

Förra året tilldelades Jakob Ojanen Åke Andren Stiftelsens konstnärsstipenium, som förutom en halv miljon kronor även består i att vinnaren får ställa ut ett antal verk på ett flertal platser. Hans utställningsturné avslutas nu i Kristianstad konsthall.

Jakob Ojanen (född 1980 i Västerås) arbetar i ett flertal olika tekniker och i sin konst använder han sig bland annat av urbana objekt och uttryck. De verk som valts ut till utställningen är ett tvärsnitt av Jakob Ojanens konstnärliga arbete under de senaste två åren - målningar och skulpturer som befinner sig i faser av estetisk upplösning.

På grund av cornapandemin blir det ingen vernissage, men utställningen visas den 4 april-3 maj.

NÄSTA ARTIKEL