Kultur och nöje

Svenska Akademien skjuter upp – och släpper liveskiva

Ivan Olausson-Klatil och Carl-Martin Vikingsson alias General Knas och Sture Allén d.y. i Svenska Akademien.
Fotograf: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Musik I april skulle det svenska reggaeinfluerade hiphop-bandet Svenska Akademien gjort en serie spelningar. Så blir det inte av lätt insedda skäl. Istället väljer man att släppa en liveskiva.

2007 släppte Svenska Akademien sitt (hittills) sista album (Gör det ändå!) och gav sig ut på turné med en ung debutant från Göteborg, Kapten Röd, som förband. Den turnén tog dem bland annat till Mejeriet i Lund.

Nu, när det inte går att spela ute längre har man nu valt att skjuta fram sina kommande spelningar till hösten och släpper istället inspelningarna från konserten på Mejeriet. Skivan släpps den 17 april, samma dag som man egentligen skulle spelat på samma lokal.

– 2007 hade vi släppt album varje år i fyra års tid och vi hade spelat överallt, i varenda buske. Vi var såklart slitna, men också jävligt samspelta, säger Carl-Martin “Sture Allén den Yngre” Vikingsson, den ena av bandets sångare.

– En grej jag är extra stolt över är att vi var kända bland arrangörer för att komma med bra stämning. När vi kom till småstädernas nattklubbar blev det mindre bråk och tjafs än vanligt. Även om det var knökat i lokalen och och promillehalten var hög, säger Ivan “General Knas” Olausson-Klatil, bandets andre sångare.

Svenska Akademien på Malmöfestivalen förra sommaren. Fotograf: Ralph Bretzer

Kultur och nöje

Stefan Livh slutar i P4 – i karantän

Radiomannen Stefan Livh lämnar programledarskapet och P4 Göteborg. Arkivbild.
Radiomannen Stefan Livh lämnar programledarskapet och P4 Göteborg. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Radiomannen Stefan Livh skulle egentligen ha bjudit P4-lyssnarna i Göteborg på ett avsked under tisdagen. Men snopet nog har 62-åringen inte funnits på plats i studion de senaste dagarna och för

– Jag tror att det är en vanlig jävla influensa, jag har inte den där jobbiga hostan de pratar om. Men vi har ju någon sorts larmfunktion vi på P4-kanalerna, så det är extra noga att hålla sig undan, säger han till tidningen.

Det var den 21 februari som Livh överraskade sina kolleger och berättade om uppsägningen i direktsändning.

– Jag sa upp mig, och det var inte gjort i en handvändning. Av olika skäl har jag varit sjukskriven en del, det har varit utmattningssymtom, säger Livh till DN och lägger till att det blir en riktigt sista dag lite längre fram.

Stefan Livh har bland annat jobbat med program som "Morgonpasset i P3", "Klang & Co" och "Livh i P4". För väldigt många är han också känd för "Rally" som sändes 1995–2002 där han tillsammans med bland andra Anna Mannheimer, Peter Apelgren och Fredrik Wegraeus skapade humor och musik.

Kultur och nöje

De får stipendier av Svenska Akademien

Svenska Akademien har delat ut stipendier till översättare och språkvetare. Arkivbild.
Svenska Akademien har delat ut stipendier till översättare och språkvetare. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ulla Ekblad-Forsgren har tilldelats Svenska Akademiens översättarpris för år 2020. Hon debuterade som översättare vid 63 års ålder år 2000 med Marcel Beyers roman "Flyghundar".

Ekblad-Forsgren översätter från tyska men talar sju språk flytande och har bland annat översatt Friederike Mayröcker, Ernst Jandel, Marcel Beyer, Thomas Kling, Lutz Seiler och Judith Hermann. Prisbeloppet är 60 000 kronor.

Svenska Akademien har även delat ut sitt pris för framstående förtjänster inom svensk språkforskning och språkvård till språkvetaren och professorn Elisabet Engdahl. Hennes forskningsområden omfattar bland annat jämförande nordisk grammatik, svenskt samtalsspråk och svensk informationsstruktur.

Engdahl är verksam vid Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. Prissumman är 80 000 kronor.

Dessutom tilldelas Staffan Fridell, professor emeritus i nordiska språk vid Uppsala universitet, Blomska stipendiet. Fridells forskningsområden är svensk och nordisk språkhistoria, bland annat namnforskning, runologi, etymologi och dialektologi. Stipendiet på 50 000 kronor utgår vartannat år ur en fond bildad 1945 av donationsmedel efter makarna Edward och Eva Blom.

Kultur och nöje

Julkalendern – en hostattack från att stoppas

Johan Glans spelar den tilltufsade vetenskapsmannen Vilgot som tillsammans med sin fru, spelad av Annika Andersson, uppfinner ett svart hål som gör det möjligt att resa i tiden.
Johan Glans spelar den tilltufsade vetenskapsmannen Vilgot som tillsammans med sin fru, spelad av Annika Andersson, uppfinner ett svart hål som gör det möjligt att resa i tiden.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje 80-talsrullen "Tillbaka till framtiden" möter Astrid Lindgrens "Madicken" i årets julkalender "Mirakel".

Mira och Rakel (Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff) bor i samma rum i samma herrgård – men 100 år ifrån varandra. I början av 1900-talet tillhör byggnaden en överklassfamilj, ett århundrade senare är huset ett slitet HVB-hem. Barnen skulle aldrig ha träffat varandra om det inte vore för vetenskapsmannen Vilgot (Johan Glans), som i adventstid uppfinner ett konstgjort svart hål som gör att tjejerna byter plats i tid och rum.

Johan Glans dök upp i julkalendern "Skägget i brevlådan" 2008 som påskhare – en insats som bara krävde en halv inspelningsdag. "Mirakel" är hans "riktiga" debut i en kalender, menar han. Peter Arrhenius har skrivit manus tillsammans med Fredrik Agetoft och Johan Glans hustru Sara Young.

– Det kanske var nepotism ändå, det vågar jag knappt fråga om. Att min fru är en av författarna kan ju faktiskt ha spelat in för att jag fick rollen, säger Johan Glans och skrattar.

Fick scharlakansfeber

När TT pratar med komikern är det bara tre veckor kvar av inspelningen och han hoppas att man ska kunna fullfölja den som planerat. På grund av det nya coronaviruset är alla en hostattack bort från sjukskrivning, och i sådana fall måste schemat göras om.

– Förr var man alltid tvungen att komma till inspelningen, hur sjuk man än var. När vi filmade "Kvarteret Skatan" så lyckades jag få scharlakansfeber, den här barnsjukdomen som man inte ska få som vuxen. Jag var knallröd på huvudet och helt vit om läpparna, men de sade "du måste komma". Det var så man gjorde förr. Om det kliar i näsan nu stannar man hemma, säger Johan Glans.

Manusförfattaren Peter Arrhenius har skrivit om tidsresor i flera av sina tidigare böcker, han blev intresserad av ämnet när han som 15-åring för första gången tittade på "Tillbaka till framtiden".

– Jag har aldrig riktigt rest mig sedan jag såg den filmen, jag tycker fortfarande att den är bland de tio bästa filmerna jag någonsin har sett, berättar han.

Liksom i de flesta populärkulturella tidsreseskildringar kan en liten förändrad detalj få stora konsekvenser för framtiden. Vetenskapsmannen Vilgot får det avsevärt mycket värre efter experimentet, vilket bland annat syns på Johan Glans tilltufsade yttre under inspelningsbesöket.

Inga tomteavslöjanden

Förra året bjöd julkalendern på en tomteexplosion, nu går "Mirakel" längre tillbaka i traditionerna. Johan Glans lovar att de inte kommer avslöja att tomten inte finns – den rödklädda farbrorn i skägg har inte en speciellt framträdande roll i programmet. Eftersom luciafirandet inte blev folkligt förrän efter 1920 stryks även den traditionen i berättelsen. I stället blir det dåtidens klassiker, som brödhögen som minsann skulle finnas med vid julmiddagen under tidigt 1900-tal för att visa att man hade råd med lyx och flärd.

Sarah Rhodin debuterar som skådespelare med tolkningen av den tuffa men omtänksamma Mira som bor på HVB-hemmet 2020.

– Det är jättestort och så himla nytt, jag lär mig jättemånga grejer varje dag! säger hon.

Att det är två tjejer som för berättelsen framåt är ingen slump – Peter Arrhenius berättar att de ville visa de stora skillnaderna mellan tiderna, kontrasterna mellan 1920 när kvinnlig rösträtt fortfarande inte praktiserades och dagens "du kan bli vad du vill"-samhälle.

– Mitt tankeexperiment var "vad skulle hända om Madicken hamnade i vår värld? Och vad skulle hända om en överaktiv, kaxig tjej från vår värld hamnade hos de väluppfostrade och nästan osynliga barnen från 1920?" säger manusförfattaren.

Sofia Sundström/TT

Vetenskapsmannen Vilgot (Johan Glans) genomför ett experiment som får oanade konsekvenser för Sarah Rhodins rollfigur Mira.
Vetenskapsmannen Vilgot (Johan Glans) genomför ett experiment som får oanade konsekvenser för Sarah Rhodins rollfigur Mira. Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Sarah Rhodin spelar rollfiguren Mira, som bor på ett HVB-hem och åker tillbaka i tiden på grund av ett svart hål. Vetenskapsmannen Vilgot spelas av Johan Glans.
Sarah Rhodin spelar rollfiguren Mira, som bor på ett HVB-hem och åker tillbaka i tiden på grund av ett svart hål. Vetenskapsmannen Vilgot spelas av Johan Glans. Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Årets julkalender 'Mirakel utspelar sig 1920 och 2020. Medverkar gör bland andra Maja Rung, Bibi Lenhoff, Andreas Rothlin Svensson, Emil Brulin och Ossian Nordh.
Årets julkalender "Mirakel utspelar sig 1920 och 2020. Medverkar gör bland andra Maja Rung, Bibi Lenhoff, Andreas Rothlin Svensson, Emil Brulin och Ossian Nordh. Fotograf: Jessica Gow/TT
Maja Rung och Bibi Lenhoff spelar in en scen som ska utspelas på 1920-talet.
Maja Rung och Bibi Lenhoff spelar in en scen som ska utspelas på 1920-talet. Fotograf: Jessica Gow/TT
Sarah Rhodin spelar föräldralösa Mira som bor på ett HVB-hem i en gammal herrgård.
Sarah Rhodin spelar föräldralösa Mira som bor på ett HVB-hem i en gammal herrgård. Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ernst (Joel Adolphson), Vilgot (Johan Glans), Mira (Sarah Rhodin), Agneta (Barbro 'Babben' Larsson) och Galad (Emanuel Kielin) är rollfigurerna som dyker upp under 2020-talsdelen i årets julkalender 'Mirakel'.
Ernst (Joel Adolphson), Vilgot (Johan Glans), Mira (Sarah Rhodin), Agneta (Barbro "Babben" Larsson) och Galad (Emanuel Kielin) är rollfigurerna som dyker upp under 2020-talsdelen i årets julkalender "Mirakel". Fotograf: Stina Stjernkvist/TT

FAKTA

Fakta: Julkalendern "Mirakel"

Årets julkalender utspelas 1920 och 2020.

Flickorna Mira och Rakel bor i samma rum, men 100 år ifrån varandra. 1920 är byggnaden en fin herrgård, 100 år senare har den gjorts om till ett HVB-hem. Huvudrollerna spelas av Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff.

I rollerna syns Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Babben Larsson och Maja Rung.

Carl Åstrand står för regi och Peter Arrhenius har skrivit manus tillsammans med Sara Young och Fredrik Agetoft.

Kultur och nöje

Sveriges författarförbund skapar krisfond

Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund, välkomnar krisstödet. Arkivbild.
Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund, välkomnar krisstödet. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En tillfällig krisfond för författare har inrättats av Författarförbundet. Det är möjliggjort tack vare ett bidrag på 400 000 kronor från stiftelsen Natur & Kultur, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Fonden är en akut åtgärd i väntan på statliga medel. Tanken är att medlemmar som förlorat intäkter på grund av inställda arrangemang och förlorade uppdrag till följd av covid-19-pandemin ska kunna söka stipendier, redan efter påsk.

"Att stiftelsen sluter upp kring författarna och översättarna i denna svåra situation skickar en viktig signal. Vi välkomnar fler att följa Natur & Kulturs exempel", säger Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund i pressmeddelandet.

Kultur och nöje

Nattsvart på svenska museer

Nordiska museet drabbas hårt av coronaepidemin. Museet är beroende av entréintäkter, men har nu tvingats stänga. Arkivbild.
Nordiska museet drabbas hårt av coronaepidemin. Museet är beroende av entréintäkter, men har nu tvingats stänga. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det är låst, mörkt och man har stängt av värmen. Stora och välbesökta museer hotas på grund av coronaepidemin. Museerna vädjar nu om extra anslag från staten.

Coronakrisen slår hårt mot Centralmuseerna i Sverige, som är helt eller delvis finansierade av staten. Hårdast slår den mot dem som är beroende av sina entréintäkter.

Nyligen gick Skansen i Stockholm ut med ett nödrop, och näst på tur var grannen Vasamuseet. Nu vädjar också närliggande Nordiska museet och Tekniska museet om statlig hjälp.

– Vi är alla fyra beroende av våra entréintäkter, inte minst vi. Vårt statsanslag är 40 procent av vår budget, resten är egengenererade. Vi behöver ett extra anslag från staten – och vi behöver det nu, säger Peter Skogh, museidirektör vid Tekniska museet.

Vasa-, Nordiska- och Tekniska museet har tvingast stänga helt på grund av epidemin, vilket har orsakat ett hål i deras ekonomi. Skansen har fortfarande öppet, men gapar tomt.

Vill ha besked nu

Centralmuseernas samarbetsråd har ett avtalat möte med kulturdepartementet, där man ska framlägga den svåra situationen, men mötet ska äga rum först den 17 april. Peter Skogh menar att besked måste komma tidigare.

– Vi behöver veta inom de närmaste dagarna. Museet är stängt, det är mörkt och vi har stängt av värme. Vi har ställt in alla aktiviteter för resten av året och personalen har gått ner i arbetstid, allt för att minska kostnaderna, säger han och fortsätter:

– Men april är en av våra viktigaste månader, det kommer att bli ett svart hål oavsett om vi får ett extra anslag eller inte.

Brukar inte ropa varg i onödan

Även Nordiska museet vill ha snabbare besked. Museet har ett statligt anslag på 60 procent, resten av pengarna kommer från museets verksamhet på Djurgården i Stockholm och i andra delar av Sverige.

– Vi hushåller med de pengar vi får från staten, vi har en bra årsredovisning och god likviditet. Men coronaviruset har slagit undan fötterna på oss. Vi brukar inte ropa varg i onödan, men nu vädjar vi till regeringen, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet

Står på sluttande mark

Museet gör vad de kan för att minska kostnaderna, vilket innebär att visningsverksamheten på museet och på stiftelsens slott och gårdar – Julita gård, Tyresö slott och Svindersvik – i sommar helt ställs in.

– Vi har sagt upp all förstärkning inför sommaren. Vi har redan tappat 30 miljoner i intäkter och vi har ingen möjlighet att komma ikapp. Vi är en kulturinstitution med 150 år på nacken, och nu står vi på sluttande mark, säger Houby-Nielsen.

Rättelse: I en tidigare version fanns felaktig information i ett av Sanne Houby-Nielsens citat.

Viktor Andersson/TT

Tekniska museet har fått stänga och hänger nu på fallrepet. Likt Nordiska museet är man beroende av entréintäkterna. Arkivbild.
Tekniska museet har fått stänga och hänger nu på fallrepet. Likt Nordiska museet är man beroende av entréintäkterna. Arkivbild. Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Vasamuseet är också beroende av entréintäkter. Nu har museet har tvingast stänga, vilket orsakar ett hål i museets ekonomi. Arkivbild.
Vasamuseet är också beroende av entréintäkter. Nu har museet har tvingast stänga, vilket orsakar ett hål i museets ekonomi. Arkivbild. Fotograf: Ali Lorestani/TT
Skansen håller öppet, men gapar tomt på vardagar. Besökarna helgtid är nere på en femtedel av det genomsnittliga antalet. Arkivbild.
Skansen håller öppet, men gapar tomt på vardagar. Besökarna helgtid är nere på en femtedel av det genomsnittliga antalet. Arkivbild. Fotograf: Naina Helén Jåma/TT

FAKTA

Fakta: Centralmuseerna

Centralmuseum är ett begrepp som används i Sverige för 13 museiorganisationer, varav nio är statliga myndigheter och fyra är stiftelser med statliga bidrag.

Till Centralmuseerna räknas bland annat Historiska museet, Vasamuseet, Tekniska museet, Skansen, Nordiska museet, Nationalmuseum och Naturhistoriska museet.

Centralmuseernas samarbetsråd är en nätverksorganisation och gemensamt samverkans- och samarbetsorgan mellan cheferna för de statliga museimyndigheterna samt de stiftelser med museiuppgifter som får anslag från regeringen.

Kultur och nöje

Jason Diakité ger ut handbok för unga

Matilda Westerman och Jason Diakité kommer i höst ut med boken 'Du har rätt!'. Pressbild.
Matilda Westerman och Jason Diakité kommer i höst ut med boken "Du har rätt!". Pressbild.
Fotograf: Stefan Tell
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Artisten Jason Diakité, känd som Timbuktu, och författaren och tidigare stabschefen på Utbildningsdepartementet Matilda Westerman kommer i höst ut med "Du har rätt!". Det är en handbok om de rättigheter som alla under 18 år har enligt barnkonventionen, som sedan i januari är svensk lag.

Boken innehåller berättelser, råd och frågeställningar på temat jämlikhet och rättvisa.

"Jag tyckte att det var en kul och viktig idé, och projekt. Men jag trodde nog faktiskt aldrig att vi skulle genomföra den. Fast eftersom jag känner Matilda, borde jag vetat bättre. Det känns riktigt kul att få skriva för barn om deras rättigheter. Det är frågor jag själv funderat mycket på", säger Diakité i ett pressmeddelande.

"Du har rätt!" är illustrerad av Andrea Pippins. Utgivningsdag är 8 september 2020.

Kultur och nöje

Excentrisk tigerkung fascinerar på Netflix

Joe Exotic medverkar i den omstridda Netflix-serien 'Tiger king'. Arkivbild.
Joe Exotic medverkar i den omstridda Netflix-serien "Tiger king". Arkivbild.
Fotograf: Sue Ogrocki/Ap
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den mest omsusade dokumentärserien just nu, "Tiger king", ligger etta på Netflix egen topplista över de mest sedda programmen på tjänsten i Sverige.

Seriens sju delar handlar på ett plan om fascinationen för exotiska djur, framför allt stora kattdjur som lejon och tigrar. I centrum står den excentriske Joseph Maldonado-Passage, också känd som Joe Exotic, som läge drev ett privat zoo i Oklahoma. Den oväntade händelseutvecklingen inkluderar även polygami, mordanklagelser och sektliknande arbetsförhållanden.

En av huvudpersonerna i serien, djurrättsaktivisten Carole Baskin, kallar nu serien "skamlig och sensationslysten". Det ouppklarade försvinnandet av hennes andre make, miljonären Don Lewis, tar en stor plats i seriens tredje avsnitt och Baskin beskyller Netflix producenter för att inkludera rykten i serien och inte hålla sig till ämnet.

I en intervju i Los Angeles Times säger producenterna Eric Goode och Rebecca Chaiklin att de varit ärliga med sitt uppsåt inför intervjupersonerna.

– Alla projekt som pågår i fem år kommer att utvecklas och förändras. Vi hade ingen aning om vart vi skulle hamna när vi drog igång.

Kultur och nöje

De tävlar i "Sveriges yngsta mästerkock"

Snart är det dags för sjunde säsongen av 'Sveriges yngsta mästerkock'. Pressbild.
Snart är det dags för sjunde säsongen av "Sveriges yngsta mästerkock". Pressbild.
Fotograf: Jakob Dahlstrom
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det är dags för ännu ett gäng matlagningssugna 9-12-åringar att tävla om titeln "Sveriges yngsta mästerkock". Den sjunde säsongen av tv-programmet får premiär onsdagen den 8 april i TV4 och visas även på TV4 Play och på C More.

Juryn består av kockarna Tina Nordström och Danyel Couet. Enligt ett pressmeddelande ska deltagarna få oväntat besök i mästerkocksköket av bland andra Idol-juryn, "Mustiga Mauri" Hermundsson och kakdrottningen Birgitta Rasmusson.

Här är alla deltagare: Alvin Rees, 10 år, Visby, Bella Byström, 12 år, Halmstad-Åled, Giovanni Barotta, 12 år, Växjö, Helly Hellgren, 12 år, Sundsvall, Kalle Jansson, 11 år, Upplands Väsby, Liam Elbasam, 11 år, Vällingby, Norton Munkstierna, 11 år, Hok, Olivia Kock, 9 år, Göteborg, Ottilia Ritzén, 11 år, Bankeryd, Saga Roth, 10 år, Linköping, Tage Linderström, 9 år, Helsingborg, Tove Crona, 11 år, Tyresö.

Kultur och nöje

Jazzmusikern Wallace Roney död av covid-19

Jazztrumpetaren Wallace Roney har avlidit i sviterna av covid-19. Arkivbild
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Wallace Roney spelade jazztrumpet tillsammans med storheter som Miles Davis och Art Blakey under sin fyra decennier långa karriär. I förra veckan avled han i sviterna av covid-19, rapporterar flera amerikanska medier.

Roney föddes 1960 i Philadelphia och började spela trumpet när han var fem år. Vid 12 års ålder blev han en av medlemmarna i kvintetten Philadephia Brass. Han kom sedan med i Jazz Messengers och medverkade på mängder av skivor under 1980- och 90-talen.

En höjdpunkt i Wallace Roneys karriär kom när han spelade med sin idol Miles Davis 1991 på jazzfestivalen i Montreux. Det förevigades i filmen "Miles Davis: Birth of the cool". Roney tilldelades en Grammy 1994 tillsammans med de kvarvarande medlemmarna i Miles Davis quintet för albumet "Tribute to Miles".

Wallace Roney blev 59 år.

NÄSTA ARTIKEL