Inrikes

Så har coronaviruset ändrat vårt beteende

Närmare två av tio svenskar har bunkrat varor till följd av coronasmittan, visar en undersökning. Arkivbild.
Närmare två av tio svenskar har bunkrat varor till följd av coronasmittan, visar en undersökning. Arkivbild.
Fotograf: LEIF R JANSSON / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två av tre svenskar har avstått från att resa och träffa andra människor som en följd av coronasmittan, visar en Ipsosundersökning som Dagens Nyheter låtit göra. Lika många har undvikit att ge sig ut i kollektivtrafiken. Drygt fyra av tio har också arbetat hemma för att undvika smittspridning.

Enkätundersökningen, som gjordes 19–23 mars och omfattar tusen personer, visar också att 18 procent har bunkrat livsmedel, hygien- eller hushållsartiklar. Av dem uppger drygt en tredjedel att de har gjort det för att slippa ge sig ut och riskera att bli smittade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Rätten gav föräldrarna vårdnaden om flickan

Kammarrätten i Jönköping beslutade att tvångsvården av flickan skulle upphöra. Arkivbild.
Kammarrätten i Jönköping beslutade att tvångsvården av flickan skulle upphöra. Arkivbild.
Fotograf: MARGARETA GUSTAFSSON / TT
Inrikes
Inrikes Efter kamp i flera rättsliga instanser fick till slut föräldrarna hem sin dotter som hade varit omhändertagen och levt i familjehem sedan strax efter födseln. Trots psykisk ohälsa och uteblivna drogtester ansåg kammarrätten att föräldrarna var lämpade att ta hand om flickan. I slutet av januari hittades hon död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping.

Den 30 januari i år hittades den treåriga flickan död i en lägenhet i Norrköping. Hennes föräldrar, båda i 40-årsåldern, greps och häktades senare misstänkta för grovt vållande till annans död. Pappan avled i häktet drygt två veckor senare men mamman åtalas nu misstänkt för att ha orsakat flickans död.

Flickan föddes våren 2016 med abstinens och omhändertogs redan på BB. Mamman var underviktig och hade inte kommit på kontroller hos mödravården under graviditeten. När flickan var bara ett par månader gammal beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem.

Psykisk ohälsa

I domen framhöll förvaltningsrätten att både mamman och pappan led av psykisk ohälsa och att de båda hade ett substansberoende. Pappan var vid den tidpunkten också häktad misstänkt för grov brottslighet.

Enligt rätten var hemförhållandena så dåliga att det fanns påtaglig risk för att den lilla flickans hälsa och utveckling skadades.

Knappt två år senare begärde föräldrarna att tvångsvården av flickan skulle upphöra, men socialnämnden beslutade att så inte skulle ske och att flickan skulle bo kvar i familjehemmet.

Positiva förändringar

I den utredning som socialnämnden gjorde innan de meddelade sitt beslut framkom att föräldrarna den senaste tiden hade visat vissa positiva förändringar i sin livssituation men nämnden hade tvivel kring hur stabila och varaktiga förändringarna var.

Dessutom hade föräldrarna inte lämnat prover för att visa att de inte använde droger och de hade inget fungerande samarbete med socialtjänsten.

Föräldrarna överklagade socialnämndens beslut till förvaltningsrätten. Mamman sade då att hon hela tiden hade haft förmågan att ta hand om sin dotter. Hon sade också att hon aldrig hade haft någon missbruksproblematik och endast använt läkemedel som hon hade fått utskrivna av läkare. Mamman berättade då också att hon nu hade ett förstahandskontrakt på en lägenhet och ett deltidsarbete.

Rätten avslog

Pappan, som vid det här laget avtjänat ett fängelsestraff för den grova brottslighet som han misstänktes för när dottern föddes, berättade att han nu hade en fast heltidsanställning med ansvarsfunktion och personalansvar.

Förvaltningsrätten avslog dock föräldrarnas överklagande bland annat motiverat av att de positiva förändringar som hade skett i mammans och pappans liv hade varat under relativt kort tid och att de inte hade visat någon förståelse för varför deras dotter omhändertogs.

Men föräldrarna lät sig inte nöjas med förvaltningsrättens beslut och överklagade till kammarrätten i Jönköping.

Umgänge fungerade

Hösten 2018 beslutade så kammarrätten att tvångsvården av flickan skulle upphöra.

Socialnämnden ville att tvångsvården skulle fortsätta med hänvisning bland annat till att föräldrarna inte hade lämnat drogprov, bristande kontakt med socialtjänsten samt till deras psykiska hälsa.

En av dem som ställde sig bakom att flickan skulle få återvända till sina föräldrar var hennes juridiska ombud. Han argumenterade för att tvångsvården skulle upphöra bland annat eftersom umgänget mellan mamman och dottern, 90 minuter var tredje vecka, hade fungerat bättre och bättre och att flickan, enligt honom, tyckte att umgänget var ”kul”. Han tyckte också att föräldrarnas förhållanden hade förändrats så att det inte längre fanns någon ”påtaglig risk för flickans hälsa och utveckling” om hon skulle flytta hem till dem.

"Vilja och förmåga"

Kammarrätten skriver i domen att både föräldrarna nu har visat att de har insikt i hur deras tidigare beteenden hade kunnat vara skadligt för flickan och att de har visat på ”vilja och förmåga att påverka sina liv i positiv riktning”.

Enligt rätten var de båda föräldrarna så stabila att de skulle kunna ta hand om dottern på egen hand.

I domen konstaterar rätten också att det skulle var en stor påfrestning för flickan att lämna familjehemmet där hon hade bott i princip hela sitt liv. Men enligt ett vägledande avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen är det i sig inte skäl nog att låta flickan bli kvar hos familjehemmet.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Mamman inför rätta för treårings död

Kammaråklagare Anna Lander har åtalat mamman för mord, grov misshandel och brott mot griftefriden. I dag inleds rättegången i Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Kammaråklagare Anna Lander har åtalat mamman för mord, grov misshandel och brott mot griftefriden. I dag inleds rättegången i Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Efter flera år i familjehem återfick föräldrarna vårdnaden om sin treåriga dotter. Tio månader senare hittades hon död i parets bostad i Norrköping.
Nu inleds rättegången mot mamman som misstänks för mord på sitt barn.

Kvinnan åtalas för att tillsammans och i samförstånd med flickans pappa ha mördat treåringen, som i medierapporteringen har kommit att kallas för "Lilla hjärtat". De båda häktades kort efter det att flickan hittades död i lägenheten i slutet av januari i år, men pappan avled i häktet i februari och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Enligt åklagare Anna Lander har paret dödat flickan genom trubbigt våld, hon hade bland annat skador på huvud och rygg, och genom att ge henne olika typer narkotikaklassade preparat.

Hon åtalas också för brott mot griftefriden för att ha behandlat dotterns kropp på ett "skymfligt" sätt efter hennes död.

Kvinnan har genomgående förnekat brott. Enligt både henne och den nu avlidne pappan handlar det om en olycka, då flickan ska ha ramlat i badkaret och slagit i huvudet, säger hennes advokat Per Oehme.

Hans klient förnekar att hon gett något av barnen någon form av preparat, men enligt Per Oehme har pappan sagt att han försökte med livräddande åtgärder.

Fallet med den treåriga flickans död, som efter en publicering i DN har kommit att kallas "Lilla hjärtat", har fått stor uppmärksamhet. Hon dog i hemmet hos de biologiska föräldrarna sedan hon hade skickats tillbaka till föräldrarna efter att ha vuxit upp i fosterfamilj.

Inrikes

Ovissheten inför sommaren skakar Järvsö

Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykelpark och Järvsö Bergscykelhotell, säger att det känns skakigt, eftersom man inte vet hur sommarsäsongen blir.
Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykelpark och Järvsö Bergscykelhotell, säger att det känns skakigt, eftersom man inte vet hur sommarsäsongen blir.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes När coronaviruset svepte in efter sportlovet försvann alla bokningar över en natt. Järvsö Bergscykel Park, Järvzoo och flera andra företag inom besöknäringen har inte bara hamnat i en svår ekonomisk situation, de kastades även in i ovisshet inför sommaren.

– Vi har fått låna upp pengar. Det har känts lite skakigt, eftersom vi inte vet hur det blir i sommar. Men efter beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten om att man kan åka upp till två timmar från hemorten känner vi ändå att det är värt att öppna upp i sommar, säger Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykel Park och ett nyöppnat cykelhotell.

Bergscykelparken, där man kan åka downhill med mountainbike, öppnade för tio år sedan efter det att Lars Ek Lööv och hans söner hade fastnat för bergscykelåkning under en semesterresa i Kanada 2007.

Ställer in jubileum

– Vi skulle ha haft tioårsjubileum i år, men det blir inget. Det känns inte rätt. Det har varit otroligt tufft eftersom allt har avbokats och det är vårt första år med hotellet, säger han.

Lars Ek Lööv är tacksam över Folkhälsomyndighetens strategi.

– Jag är glad över att vara svensk. Vi har kunnat fortsätta leva trots att vi har restriktioner. Det är fantastiskt och det är det som gör att man vågar bita i och fortsätta.

Han visar den 3,5 meter breda liften med sex platser där man lastar cyklar.

– Om man är ett sällskap med fyra personer som åkt bil upp tillsammans kan man ju åka ihop, men om det är någon som kommer ensam kan den åka tillsammans med en annan person som sitter i andra änden av liften.

Anläggningen har sex årsanställda och brukar ta in 35–40 sommarjobbare.

– Men nu vågar jag inte ta in några, säger Lars Ek Lööv.

Alla går och väntar

Järvsö, med 1 500 invånare i byn, har sakta men säkert vuxit som besöksmål. Bara några hundra meter från cykelhotellet på Öjeberget ligger djurparken Järvzoo. Den är öppen som vanligt, men antalet besökare är sedan mitten av mars bara hälften så många som de brukar vara på grund av coronaviruset.

– Det är fortfarande försäsong för oss, men alla konferenser och event är avbokade. Nu går alla och väntar på hur det ska bli i sommar, säger Jens Larsson, vd för Järvzoo som brukar ha ungefär 75 000 besökare per år.

Samtidigt som intäkterna sjunker i takt med antalet besökare är lönelistan oförändrad. Djurparken har 13 helårsarbetare och på sommaren dubbleras personalen.

– Det här är egentligen den bästa pandemiaktiviteten, eftersom djurparken är så stor och utan trängsel. Men vi står inför en stor utmaning att berätta att vi faktiskt har öppet. Pandemin har en hämmande effekt, säger Jens Larsson.

Inställda event

Jens Larsson välkomnar besökare från andra delar av Sverige så länge det sker på ett ansvarsfullt sätt.

– Vi har ställt in alla publika aktiviteter där det kan bli folksamlingar, exempelvis djurinformationer och publika matningar av djuren. Vi drar ner och sparar på det som går men vi kan ju inte stänga ner verksamheten eftersom djuren behöver skötsel oavsett om vi har besökare eller inte.

Från djurparken har man en fin utsikt ner mot byn, där gården Stenegård med besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar ligger bakom kyrkan. Det är en stor anläggning som ägs av Ljusdals kommun.

Stenegård var i början av 1900-talet centrum för Järvsö. På vårar och somrar brukar det myllra av besökare i hantverksbutikerna, gallerierna, Lillbabs museum och vid olika evenemang.

– Allt blir lite annorlunda i år. Alla event är inställda, eftersom folksamlingar med mer än 50 personer inte är tillåtna. Vi sätter säkerheten först, men eftersom vi har en trädgårdspark och totalt 130 000 kvadratmeter hoppas vi att folk ska komma hit och umgås, säger verksamhetschefen Charlotta Netsman.

Petronella Uebel/TT

Emil Brunzell flyger fram på downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark.
Emil Brunzell flyger fram på downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Insektshotellet på Järvzoo i Järvsö är fullbelagt trots coronakrisen.
Insektshotellet på Järvzoo i Järvsö är fullbelagt trots coronakrisen.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
'Allt blir lite annorlunda i år, eftersom alla event är inställda', säger Charlotta Netsman, verksamhetschef vid besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar.
"Allt blir lite annorlunda i år, eftersom alla event är inställda", säger Charlotta Netsman, verksamhetschef vid besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Järvzoos vd Jens Larsson är bekymrad över att antalet besökare bara är hälften så många som de brukar vara vid den här tiden på året.
Järvzoos vd Jens Larsson är bekymrad över att antalet besökare bara är hälften så många som de brukar vara vid den här tiden på året.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Emil Brunzell kastar sig utför downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Emil Brunzell kastar sig utför downhillbanan vid Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Emil Brunzell rör sig snabbt och smidigt på den slingriga leden på Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Emil Brunzell rör sig snabbt och smidigt på den slingriga leden på Järvsö Bergscykelpark i Järvsö.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Stenegård och Världsarvet Hälsingegårdar i Järvsö från ovan.
Stenegård och Världsarvet Hälsingegårdar i Järvsö från ovan.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Järvsö

Järvsö är en tätort i Ljusdals kommun, Hälsingland, med drygt 1 500 invånare. Orten ligger vid Ljusnan och är bland annat känd då Barbro Lillbabs Svensson kom från därifrån. Lillbabs drev även ett kafé i Järvsö.

Turismen är betydelsefull, på orten finns bland annat Järvzoo, Järvsöbacken med 20 nedfarter, Järvsö Bergscykelpark med tillhörande hotell, Stenegård med besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar och naturreservatet Järvsöklacken.

Inrikes

Stal övervakningskamera – hamnade på bild

Tjuvarna stal en övervakningskamera, men det fanns fler på området som fångade deras tilltag. Arkivbild.
Tjuvarna stal en övervakningskamera, men det fanns fler på området som fångade deras tilltag. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Tre inbrottstjuvar har brutit sig in hos ett industriföretag i Lessebo kommun och stulit en övervakningskamera, men då själva hamnat på bild, skriver Smålandsposten.

Flera andra övervakningskameror på företagets område fångade hur personerna gick omkring där vid 20-tiden på onsdagskvällen.

– De tittade på våra maskiner och sedan tog de en övervakningskamera värd 3 000 kronor på vägen ut, uppger Mats Axelsson som äger företaget, till tidningen.

Tack vare det bra bildmaterialet har tjuvarna kunnat identifieras, säger han.

Inrikes

Myskoxkalv född i Härjedalen

Den nyfödda kalven med mamma Helga.
Den nyfödda kalven med mamma Helga.
Fotograf: Myskoxcentrum i Härjedalen
Inrikes
Inrikes

En myskoxkalv har fötts i hägnet på Myskoxcentrum i Tännäs i Härjedalen. Födseln ägde rum på söndagsmorgonen.

"Könet på kalven är än så länge okänt, men det är en livfull och aktiv krabat som har kommit till världen, både mamma Helga och kalv mår bra", skriver Myskoxcentrum.

Inom de närmaste veckorna väntas även hägnets andra ko, Neassa, föda en kalv.

Myskoxkalvar brukar födas i maj och väga runt sju kilo. I dag finns några få vilda djur i Härjedalsfjällen och Myskoxcentrum har sedan 2007 arbetat för att bevara den svenska stammen. Våren 2013 släpptes kalven Idun ut i det vilda, vilket har lett till att flera vilda kalvar har fötts på fjället, enligt den ideella föreningen.

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren och tros ha betat i Skandinavien tillsammans med mammutar för över 30 000 år sedan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Pojke knivskuren vid familjebråk

En man misstänks ha knivhuggit en anhörig i övre tonåren i Nacka kommun, öster om Stockholm. Arkivbild.
En man misstänks ha knivhuggit en anhörig i övre tonåren i Nacka kommun, öster om Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 40-årsåldern misstänks ha knivskurit en anhörig i övre tonåren i samband med ett bråk utanför en bostad i Orminge, öster om Stockholm. Larmet om händelsen kom klockan 00.24.

Den skadade pojken tog sig från den misstänkta brottplatsen, men påträffades inte långt därifrån.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Män besköts i bil i Rinkeby

Två män besköts i en bil i Rinkeby på lördagskvällen.
Två män besköts i en bil i Rinkeby på lördagskvällen.
Fotograf: Dennis Glennklev
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två män i 40-årsåldern misstänks ha blivit utsatta för ett mordförsök i Rinkeby, i nordvästra Stockholm.

– Klockan 23.18 fick vi larm om att två personer som har befunnit sig i en personbil på en parkering blivit beskjutna, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kraftig sättning i gruvan i Malmberget

En kraftig sättning har skett i gruvan i Malmberget. Arkivbild.
En kraftig sättning har skett i gruvan i Malmberget. Arkivbild.
Fotograf: Carl-Johan Utsi / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kraftig sättning har inträffat i gruvan i Malmberget, rapporterar lokala medier.

– Den var ganska kraftig och det kändes rejält, både i samhället och under jord, säger Tina Benson, informationschef vid LKAB, till Norrländska Socialdemokraten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL