Utrikes

Över 2 500 har dött av viruset i Iran

Provisoriskt sjukhus i en mässhall i utkanten av Teheran i Iran.
Provisoriskt sjukhus i en mässhall i utkanten av Teheran i Iran.
Fotograf: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Iran meddelar att ytterligare 139 personer har dött av covid-19, den sjukdom som orsakas av coronaviruset. Det innebär att det officiella sammanlagda dödstalet landar på 2 517.

Det totala antalet konstaterat smittade har ökat med 3 076 till 35 408 – och för över 3 000 av dem är tillståndet kritiskt, enligt hälsodepartementet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Misstänkt USA-spion riskerar 18 års fängelse

Paul Whelan bakom galler i en rysk rättssal, augusti 2019.
Paul Whelan bakom galler i en rysk rättssal, augusti 2019.
Fotograf: Alexander Zemljanitjenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryska åklagare yrkar på 18 års fängelse för den amerikanske tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan, som anklagas för spionage, enligt Whelans advokat Vladimir Zjerebenkov.

– Ska jag vara helt ärlig så är vi chockade, säger han till medier utanför domstolsbyggnaden, där förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar.

Paul Whelan greps av den ryska säkerhetstjänsten FSB på ett hotellrum i Moskva i december 2018. Han förnekar anklagelserna.

Utrikes

Morddömd president hoppas bli omvald

Surinams president Dési Bouterse bevistar en militärparad då han svors in för sin andra mandatperiod i augusti 2015. Arkivbild.
Surinams president Dési Bouterse bevistar en militärparad då han svors in för sin andra mandatperiod i augusti 2015. Arkivbild.
Fotograf: Ertugrul Kilic/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Surinams morddömde president Dési Bouterse hoppas hålla sig kvar vid makten, trots ofördelaktiga opinionssiffror för hans parti NDP, när landets invånare går till valurnorna under måndagen.

De omkring 380 000 valberättigade surinameserna utser 51 medlemmar till parlamentet, som i sin tur utser presidenten.

NDP ser ut att förlora sin majoritet på grund av ett stort väljartapp i huvudstaden Paramaribo, enligt en undersökning från institutet Idos. Men presidenten är ändå segerviss.

– Vi går in i detta val med huvudet högt och med självförtroende, säger 74-åringen under ett valtal.

Presidenten dömdes i fjol till 20 års fängelse av en militärdomstol för att ha beordrat en massaker på 15 meningsmotståndare 1982 då han ledde en militärregim som tagit makten genom en kupp. Bouterse har överklagat domen och processen har skjutits upp till i juni med anledning av coronakrisen.

Om domen står sig väntas han inte slippa undan fängelse, även om han blir återvald som president.

Utrikes

Polacker vilseledda av felmärkt gurka

Märktes som polska. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Märktes som polska. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Fotograf: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den polska livsmedelskedjan Biedronka har systematiskt lurat sina kunder genom att märka utländska grönsaker som polska, enligt Polens konkurrensmyndighet, som nu inlett en utredning mot företaget.

Bland annat har belgiska morötter och ukrainska gurkor försetts med polsk märkning, ett drag som konkurrensmyndigheten tror beror på att Biedronka velat profitera på många polackers "patriotiska" shoppingvanor den senaste tiden. Den nationalkonservativa regeringen i Warszawa har uppmanat polacker att stödja den inhemska ekonomin under coronakrisen.

Biedronka har inte kommenterat anklagelserna, men riskerar böter på upp till 10 procent av sin årsomsättning om myndigheten kan leda sina misstankar i bevis.

Utrikes

Grönt ljus för gym och bad i Italien

Italienare på ett torg i centrala Rom i söndags.
Italienare på ett torg i centrala Rom i söndags.
Fotograf: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med den nya veckan kommer nya lättnader i de restriktioner som världens länder har infört för att stoppa spridningen av coronaviruset.
Italienarna får nu gå och träna och bada, medan indier får flyga inrikes igen.

I större delen av Italien öppnar nu gym och badhus, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. För att undvika smitta införs dock hårda regler för verksamheterna, bland annat måste gymbesökare hålla två meters avstånd till varandra, och simanläggningarna får inte släppa in fler badgäster än att varje person har sju kvadratmeter bassängyta för sig själv.

I den hårt drabbade regionen Lombardiet, där bland annat Milano ligger, får sim- och träningssugna hålla sig till tåls ytterligare en vecka.

Ny trängselapp

I Tyskland ska fler tåg börja rulla. På en presskonferens vid lunchtid ska Deutsche Bahn presentera detaljer kring den utökade tidtabellen, skriver tyska medier.

Samtidigt väntas järnvägsbolaget lansera en ny funktion i sin app, som ska göra det möjligt för resenärer att se vilka tåg som är relativt fullbokade, så att det blir möjligt att välja andra anslutningar, enligt Der Spiegel.

Danmark lättar på restriktionerna kring affärsresor, som ett led i fas 2 av landets återöppnande, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Exakt hur de nya reglerna ser ut är oklart.

– Över 800 000 danska jobb är kopplade till vår export. Många av dessa jobb kan försvinna om vi inte öppnar för affärsresor, säger den danske utrikesministern Jeppe Kofod (S).

Återupptar flygtrafik

Ungern öppnar samtidigt sin södra gräns för serbiska och ungerska medborgare, enligt landets utrikesminister Peter Szijjarto. Serbien lättade på gränskontrollerna mot Ungern redan i fredags.

Ungerska myndigheter bedömer att smittoläget är under kontroll i båda länderna. Landet har tidigare påbörjat en stegvis öppning av sina övriga gränser.

I Indien återupptas den inrikes flygtrafiken efter två månader, enligt The Times of India. Den första flighten mellan Delhi och Pune lyfte 04.45 på måndagsmorgonen.

Måndagsmorgonens flygtrafik har dock präglats av kaos, då vissa delstater infört egna begränsningar gällande antalet flyg som får lyfta, i vissa fall bara timmar före avgång. Till följd av detta har hundratals passagerare blivit strandsatta på flygplatser runt om i landet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Öppnar helgedomar

Iran, det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av coronapandemin, öppnar flera större shiitiska helgedomar som varit stängda i två månader. På Shah Abdol-Azim-helgedomen i huvudstaden Teheran fick de munskyddsutrustade besökarna gå igenom en "desinfektionstunnel" och få sin kroppstemperatur mätt innan beviljades tillträde, enligt nyhetsbyrån AFP.

Japan, som i jämförelse med större delen av västvärlden drabbats lindrigt av pandemin med under tusen dödsfall, lyfter på måndagen det nationella nödläget i landet.

– Vi har väldigt stränga kriterier för när nödläget ska lyftas. Nu bedömer vi att vi har mött dem, säger premiärminister Shinzo Abe under en presskonferens, enligt AFP.

Utrikes

Expert: Därför vägrar Johnson sparka rådgivare

Dominic Cummings, Boris Johnsons närmsta politiska rådgivare. Arkivbild.
Dominic Cummings, Boris Johnsons närmsta politiska rådgivare. Arkivbild.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det stormar kring Boris Johnson sedan hans närmaste rådgivare brutit mot virusrestriktionerna. Hans orubbliga stöd anses bevisa det som kritiker länge hävdat – att det är Dominic Cummings som de facto styr Storbritannien.
– Cummings är hjärnan bakom allt, säger professor Catherine Barnard.

Människor i hela Storbritannien har gjort stora eftergifter för att följa regeringens riktlinjer i coronakrisen. Många har gått miste om ett sista farväl av en nu avliden familjemedlem. Andra har suttit ensamma i veckor. Allt för att hålla antalet smittade nere så gott det går. Men sedan finns det människor som står över lagen – och de kan agera precis som de vill.

Så kan de senaste dagarnas kritik av premiärminister Boris Johnson och hans närmaste politiska rådgivare Dominic Cummings sammanfattas. Ilskan bubblar hos såväl biskopar inom Engelska kyrkan som hos flera av Konservativa partiets parlamentsledamöter som kräver att Cummings måste bort. Och oppositionsledaren Keir Starmer från Labour har trummat in sitt budskap om premiärministerns svek mot britterna.

– Den folkliga ilskan har nått anmärkningsvärda nivåer, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.

– Många har gjort enorma uppoffringar för att följa riktlinjerna. Men nu vet de att den person som har mest inflytande över regeringen har gjort sin egen tolkning av reglerna, baserat på det han kallar förnuft. Det får missnöjet att koka.

Reste bort

Det var i slutet av mars som Cummings, som då uppvisade symptom för covid-19, reste med sin son till Durham, 40 mil från London. Enligt Cummings var syftet att hans fyraårige son skulle få bra omsorg sedan Cummings fru insjuknat och det var sannolikt att han själv skulle bli sjuk.

Men trots att kritiken växer inom det egna partiet står Johnson fortsatt vid sin rådgivares sida. Cummings agerade "ansvarsfullt och lagenligt och med integritet" slog premiärministern fast i ett försvarstal i helgen.

Cummings har befunnit sig i och nära de övre regeringsskikten och det konservativa partiet i närmare två årtionden. Men det var i och med rollen som chefsstrateg för brexitkampanjen 2016 som han blev känd för den breda massan. Hans framgångar blev till och med skildrade i spelfilmen "Brexit: The Uncivil War" med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

– Han har blivit fullkomligt oumbärlig för premiärministern, vilket är anledningen till att han inte får sparken. Johnson backar Cummings med sin fulla politiska kraft.

"Nickedocka"

Barnard menar att premiärministerns agerande bevisar något som länge har varit en allmän misstanke. Att det är Cummings som håller i tyglarna på 10 Downing Street medan Johnson främst fungerar som ansiktet utåt.

– Cummings är hjärnan bakom allt. Det blir också allt mer tydligt för regeringen att den är en slags nickedocka som främst ska godkänna politiken och inte vara en del av att forma den, hävdar Barnard.

– För nu har det blivit tydligt för många att Cummings de facto är Storbritanniens premiärminister. Johnson har karisman och populariteten, men han har aldrig varit så bra med detaljerna. Så han har alltid omgett sig med människor som är det åt honom.

"Högt pris"

Med över 36 000 bekräftade dödsfall är Storbritannien hårdast drabbat av covid-19 i Europa. Trots det har Johnson fått bra betyg i mätningar – även om stödet har gått ner i takt med att regeringen pressats allt hårdare för sin hantering av pandemin. Och folkets vrede till trots tror Barnard att Johnson kommer att klara av den här krisen. Också.

– Han kommer att försvagas av det här. Litegrann. Han har bränt en hel del politiskt kapital. Men det är inte val förrän om fyra år och människors minne är kort. Och Johnson är fortfarande väldigt populär, säger hon.

– Men Storbritannien kommer att få betala ett högt pris. Det kommer att bli svårare att upprätthålla reglerna att stanna hemma, folk kan bara hänvisa till att de agerar förnuftigt – precis som Cummings.

Sofia Eriksson/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
En figur föreställande rådgivaren Dominic Cummings som håller i en kasperdocka som föreställer premiärminister Boris Johnson.
En figur föreställande rådgivaren Dominic Cummings som håller i en kasperdocka som föreställer premiärminister Boris Johnson.
Fotograf: Jacob King/AP/TT

FAKTA

Fakta: Två andra brittiska coronaskandaler

Dominic Cummings står inte för den första skandalen som kopplas till coronakrisen i Storbritannien.

I början av april avgick Skottlands medicinska chef Catherine Calderwood från sin tjänst. Hon blev entledigad efter det att hon åkt till sitt semesterhus en timmes resa från hemmet i Edinburgh två gånger trots reserestriktioner.

En månad senare, den 5 maj, lämnade epidemiologen Neil Ferguson, som var den brittiska regeringens coronarådgivare, sitt uppdrag sedan han brutit mot riktlinjerna. I tron om att han var immun, eftersom han smittats av coronaviruset och tillfrisknat, tillät han sin flickvän besöka honom i hemmet – vilket bröt mot riktlinjerna om att hålla avstånd.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Snöleoparder utforskar tomma vandringsleder

Två snöleopardungar i fångenskap leker på San Francisco Zoo & Gardens. Arkivbild.
Två snöleopardungar i fångenskap leker på San Francisco Zoo & Gardens. Arkivbild.
Fotograf: Marianne Hale/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera snöleoparder, däribland en hona med unge, har den senaste tiden setts gå på upptäcktsfärd i ett vanligtvis välbesökt vandringsområde utanför Kazakstans största stad Almaty. Området är numera folktomt med anledning av landets coronarestriktioner.

Det finns endast omkring 150 snöleoparder kvar i Kazakstan och mindre än 10 000 i världen. Det hotade kattdjuret ses mycket sällan i närheten av städer.

Men under de senaste veckorna har tre snöleoparder fångats på film av en rörelsekänslig kamera uppsatt i närheten av en sjö uppe i bergen utanför Almaty.

I just de trakterna finns endast runt 20 individer av djuret kvar, enligt zoologen Aleksej Gratjov, som tillägger att de mycket sällan siktas. Däremot är de sannolikt mycket medvetna om människornas göranden och låtanden, säger han.

– Detta är en unik population som har anpassat sig till mänsklig närvaro. Varje snöleopard har troligen fått syn på människor, bilar, och ser varje dag hur staden inkräktar på deras naturliga miljö.

Utrikes

Skört eldupphör i Afghanistan håller

Två män kramar om varandra efter böner i samband med id al-fitr utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul i söndags.
Två män kramar om varandra efter böner i samband med id al-fitr utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul i söndags.
Fotograf: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Försiktigt positiva tecken fortsätter att komma från krigshärjade Afghanistan, där ett oväntat eldupphör utlyst av talibanerna tycks hålla även under måndagen.

Fundamentaliströrelsen utlyste ett tre dagar långt eldupphör med start i söndags med anledning av id al-fitr, som markerar avslutningen på fastemånaden ramadan. Det välkomnades snabbt av regeringen – som svarade med ett löfte om att frige 2 000 fängslade talibaner.

President Ashraf Ghani sade också att regeringen är redo att hålla fredssamtal med talibanerna.

– Eldupphöret håller. Det finns i nuläget inga rapporter om några överträdelser, säger Javid Faisal, talesperson för landets nationella säkerhetsråd.

– Vi hoppas att detta i slutändan kan leda till en hållbar fred som det afghanska folket så mycket önskar och förtjänar.

I staden Kunduz i norra Afghanistan, där talibanerna genomförde en attack så sent som för några dagar sedan, råder nu ett välkommet lugn.

– Bara för två dagar sedan rådde panik i staden, säger butiksägaren Atiqullah.

– I dag går man ut med känslan att striderna är över. Människor kan faktiskt fira id.

Talibanerna slöt i februari ett avtal med USA om att alla amerikanska och andra utländska styrkor ska lämna landet. I utbyte har talibanerna förbundit sig att hålla rent från terrorgrupper i de områden rörelsen kontrollerar.

Avtalet har beskrivits som ett första steg mot fredssamtal i landet. Men efter att det nåddes har striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna i stället förvärrats, fram till nu.

Utrikes

Iranskt bränsle i hamn i Venezuela

En banderoll som talar om att bensinen är slut vid en bensinstation i Venezuelas huvudstad Caracas den 24 maj.
En banderoll som talar om att bensinen är slut vid en bensinstation i Venezuelas huvudstad Caracas den 24 maj.
Fotograf: Ariana Cubillos/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Det första av fem iranska fartyg på väg mot Venezuela med bränsleleveranser har nått fram och lagt till vid raffinaderiet El Palito, uppger det engelskspråkiga iranska mediebolaget Press TV. Även sajten Tankertrackers uppger att fartyget nått fram till raffinaderiet.

Leveransen sker i trots mot USA:s kraftiga sanktioner mot båda länderna. Venezuelas regering har meddelat att landets militär kommer att möta upp och eskortera fartygen när de når in på venezuelanskt vatten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL