Annons

Fritzon (S) "knackade dörr" - per telefon

Under kaosartade former lämnade EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) Bryssel för tre veckor sedan. På onsdagen var Fritzon i Broby där hon (S)samtalade med partimedlemmar i telefon och gav sin syn på coronakrisen.
Broby • Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

När Fritzon (S) kommer till Broby har hon precis haft ett tre timmar långt videosamtal med hela den socialdemokratiska gruppen i Europa. tillsammans med sina kollegor försöker hon skaffa sig en bild av läget i Europa och se på vilka sätt EU bör.

I coronatider har regeringarna agerat olika och förutsättningarna skiljer sig från land till land. EU har inte ansvar för hur enskilda länder väljer att agera, men Fritzon menar att det finns ett behov av gemensamma åtgärder med EU som en stark aktör.

Heléne Fritzon (S) i Broby.
Heléne Fritzon (S) i Broby.
Annons

Fritzon passar på att berömma den svenska regeringen.

- Jag hoppas och tror att den svenska regeringen har en klok hållning. Det är klart att vi alla är djupt oroliga och alla måste ta ansvar, en kedja är aldrig starkare än den svagaste länken. Men vi har en tradition i Sverige av att man rättar sig efter råd och rekommendationer. Vi lyssnar på myndigheter och experter, säger hon.

Lyckades ta sig hem

För tre veckor sedan befann hon sig i Bryssel och jobbade intensivt. På eftermiddagen reste hon hem till Sverige - via Kastrup.

- Innan jag hade landat på Kastrup hann Danmark stänga gränserna. Och när jag kom till Kastrup var det fullständigt kaos. Men jag tog mig hem, jag var hemma mitt i natten.

Oroar sig för klimatet

Kortsiktigt oroar sig Fritzon precis som alla andra för människors liv och hälsa. Långsiktigt oroar hon sig för miljön.

- Det här får ju stora ekonomiska effekter. Det är allvarliga effekter som slår olika. Min åsikt är att när vi bygger upp ekonomin igen måste vi göra det med gröna förtecken, säger hon.

- Risken är att man ser krisen som en ursäkt för att stryka klimatmålen som finns. Och det gör mig orolig på lång sikt.

Inget aprilskämt ...

Fritzons uppdrag som EU-parlamentariker har inte pausats bara för att hon inte kan ta sig till Bryssel. Det är full fart med många videokonferenser. Men hon hinner även med att gästa lokala S-gruppen - exempelvis i Broby - och "knacka dörr". Fast i dessa sker "dörrknackningen" via telefon.

- Socialdemokraterna ta ansvar för sina medlemmar. Vi ringer runt och pratar med främst våra äldre medlemmar. Vi har ju fått ställa in bland annat årsmötet och första maj-firandet kommer att se annorlunda ut. Sen vill vi även vara ett stöd och höra om det finns något de behöver hjälp med, säger Anders Bengtsson (S), oppositionsråd i Östra Göinge.

Fritzon tar fram telefonen och förbereder sig på att ringa.

- Vi får se hur det går, säger hon - och konstaterar leende att det väl finns en liten risk att vissa tror att det är ett aprilskämt och lägger på luren.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons