För några dagar sedan var Norra Skånes gästkrönikör Matilda Nilsson tvungen att stänga av ljudet på sin telefon.
– Det går inte att ha det på. Det plingar hela tiden och telefonen har blivit så långsam, förklarar hon.
För varje minut som går, ökar nämligen antalet meddelanden i hennes inkorg. Okända människor över hela landet har hört av sig, när de läst och berörts av hennes livs första krönika: ”Boys will be boys”.
– Den handlar om mäns syn på kvinnor och hur mäns agerande i grupp kan gå för långt. Men även om hur ett beteende kan tillåtas inom gruppen, förklarar hon.
Att ämnet skulle få sådan uppmärksamhet, visste hon naturligtvis inte när texten publicerades. Nu ser hon tillbaka på en dryg vecka med blandade känslor.
– Krönikan har verkligen nått fram. Jag tror det är eftersom vi lever i en tid då könsroller, objektifiering av kvinnokroppen och synen på kvinnor fortfarande diskuteras. Fenomenet är inget unikt för Hässleholm.
Vill lyfta ett samhällsproblem
Det hela började med att vänner och bekanta delade krönikan på sina sociala medier. En delning blev till flera, och snart nådde texten fram till influencers – alltså personer som arbetar med att påverka och informera andra genom bilder, videoklipp, kommentarer och inlägg på internet. När de i sin tur publicerade krönikan på sina plattformar, tog det fart.
Parallellt med textens ökade uppmärksamhet, spreds också bilder på ett kompisgäng. Något som flyttat fokus från textens ursprungliga syfte, menar Matilda Nilsson.
– Min intention har hela tiden varit att lyfta ett samhällsproblem. Syftet har aldrig varit att någon ska bli uthängd. Det har inneburit att fokus flyttats från diskussion till hat mot dessa personer, säger hon.
Med anledning av uthängningen på nätet, beslöt sig Norra Skånes chefredaktör Carl-Johan Bauler för att ta bort krönikan från hemsidan. Samtidigt har fler och fler unga kvinnor tagit mod till sig att dela sina upplevelser på nätet. På telefonens skärm kunde hon nu läsa runt 30 detaljerade beskrivningar om bland annat skamliga förslag och övergrepp.
– Vi pratar om att det endast är de som blivit felaktigt uthängda som ses som offer. Men det finns också andra offer i detta, det vill säga kvinnorna som kan ha blivit utsatta för brott, och deras familjer. Det är fruktansvärt och så frustrerande att läsa om vad de varit med om.
Skam och skuld bland utsatta kvinnor
Hon konstaterar att känslan av skam lyser igenom i de unga kvinnornas berättelser. Det har i sin tur lett till att många skuldbelagt sig själva.
– Dessutom menar många att det inte finns bevis för det de utsatts för. Snapchat (en app för fotodelning och multimedia, reds. anm.) raderar exempelvis bilder som skickats. Många känner att det är meningslöst att anmäla.
Nu hoppas Matilda Nilsson att fler personer väljer att diskutera hur män i grupp agerar, och att man vågar att säga ifrån om någon i kompisgänget beter sig illa.
– Jag hoppas att folk pratar om det hemma vid köksbordet. Men också att man rannsakar sig själv. Dels för att förstå vilket beteende man inte accepterar, dels för att förstå hur man faktiskt för sig.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN