Frågorna är många – svaren är få

Publicerad 2 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Allt känns fortfarande så overkligt. Medan vi matas med siffror om coronavirusets obarmhärtiga framfart med antalet smittade och döda, länder som stänger ner, presidenter som pekar finger, statsepidemiologer som levererar torra fakta och rapporter om tomma toapappershyllor i affärerna fortsätter vardagen runtomkring oss.

Vardagen, ja... vad ska den innehålla nu när så mycket har tagits ifrån oss? Vad fyller vi våra liv med när idrotts- och kulturlivet är satt på obestämd paus?

Redan före coronautbrottet balanserade många föreningar på slak lina och det krävs ingen spåkula för att inse vad det ofrivilliga tävlings- och matchuppehållet kommer att leda till.

Klubbarna är beroende av inkomster från hemmamatcher, cuper, loppisar och fotbollsskolor för att verksamheten ska rulla på. När varslen duggar tätt och företag drar i handbromsen försvinner budgeterade sponsorpengar. Det blir tvärstopp på intäktssidan medan kostnaderna för löner, utrustning, plan- och lokalhyra fortfarande finns kvar. Mördande matematik.

De långsiktiga konsekvenserna kan vi bara (mar)drömma om. Kortsiktigt ser vi redan att lag tvingas agera. I söndags fattade Hässleholms IF beslutet att slopa spelarlönerna och HIF tvingades därmed släppa skyttekungen Joel Wedenell till seriekonkurrenten Nosaby. Och Vittsjö GIK är en i raden av allsvenska klubbar som har valt att korttidspermittera sina spelare.

På onsdagen kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer som sätter stopp för alla tävlingar och matcher.

Nu väntar alltså... ingenting? Möjligen lite träning? Utan närkontakt? Frågorna är många. Svaren är få. Det är något vi har fått vänja oss vid denna ovissa vår.

Mitt i all coronamisär måste vi ändå försöka föreställa oss och planera för (i den mån det är möjligt) en vardag när seriespel, tävlingar och cuper kommer igång igen. I nuläget vet vi inte om det verkligen kan spelas fotboll i juni. Men om serierna kommer igång – varför i all sin dar ska division två-lagen då bara spela hälften så många matcher som division ett-lagen? Helt obegripligt.

Lagen i ettan och tvåan har liknande förutsättningar och går det att spela full serie (30 matcher) i ettan går det även i tvåan (26 matcher). Om serierna kommer igång tror jag division två-lagen både vill och klarar av ett lika intensivt matchschema som lagen i ettan. Beslutet att (återigen... om serierna kommer igång) halvera division två visar bara hur lite Svenska Fotbollförbundet bryr sig om vad som händer på den här nivån.

Matcher och tävlingar är viktiga i Norra Skånes sportbevakning. Men just nu finns det inga matcher att bevaka, inga tävlingar att skriva om.

Utmanande är bara förnamnet. Men vi väljer att se möjligheterna. Möjligheterna att bjuda på reportage och annorlunda vinklar.

Och nyhetsjakten pågår ständigt – gärna med hjälp av tips från våra fantastiska läsare.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.