Annons

Rekordmånga unga söker hjälp via digital mottagning

Allt fler ungdomar söker sig till den digitala tjänsten UM Online för att få hjälp av kuratorer, barnmorskor och sjuksköterskor med olika ärenden.
Skåne • Publicerad 4 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Allt fler unga söker digitala tjänster.
Allt fler unga söker digitala tjänster.Foto: Johan Nilsson/TT

- Vi ser att ungdomar är medvetna om hur man ska skydda sig mot covid-19. En del ungdomar vill inte besöka oss på mottagningarna just nu av oro för att bli smittade, säger Christina Fridén, chef för ungdomsmottagningarna i Skåne.

Ungdomsmottagningarna har inte längre drop-in, utan en bedömning görs från fall till fall om det finns behov av ett fysiskt besök på en mottagning. Om det inte gör det erbjuds i stället ett allt större antal besök digitalt. Den senaste veckan har besöken till UM Online ökat till upp emot 150 om dagen, mot normalt 30 och 40.

Annons

- Vi ökar nu bemanningen i tjänsten så att vi kan möta ungdomarnas behov, säger Christina Fridén.

Ungdomsmottagningarna har under de senaste åren utvecklat nya digitala arbetssätt.

- Fler och fler medarbetare arbetar digitalt och gör ett väldigt bra arbete. Det gör att vi i detta läge är väl förberedda och kan vara tillgängliga för ungdomar som behöver oss och samtidigt minska risken för att både ungdomarna och personalen blir smittade, i ett pressmeddelande.

<strong id="strong-2b03aec98a0670c8a1e0adfc81518b20">UM Online</strong>

UM Oline är en tjänst för ungdomar mellan 12 till 23 år. Tjänsten är kostnadsfri och tillhandahålls av Region Skånes ungdomsmottagningar. Kuratorer, barnmorskor och sjuksköterskor finns tillgängliga för ungdomar som behöver någon att prata med eller har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Tjänsten är öppen mellan 09-16.30 vardagar. Tjänsten finns som app att ladda ner i AppStore eller Google Play.

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons