Annons

Symtomfria i Danmark bedöms mer smittsamma

Publicerad 10 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
På Kastrups flygplats i Köpenhamn uppmanas resenärer att hålla avstånd.
På Kastrups flygplats i Köpenhamn uppmanas resenärer att hålla avstånd.Foto: Martina Holmberg / TT

Sundhedsstyrelsen i Danmark ändrar sin bedömning av hur stor risken är för att personer utan symtom kan föra sjukdomen covid-19 vidare – från "obekräftad" eller "mycket liten" till "betydlig".

De officiella råden och rekommendationerna ändrades i torsdags eftersom Danmarks linje gått stick i stäv med flera internationella forskarstudier och danska forskares slutsatser, enligt Sundhedsstyrelsen (motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten), rapporterar tidningen Berlingske.

Annons

"Vi ska vara tydligare och mer precisa i vår beskrivning av att på befolkningsnivå kan smittan från symtomfria vara betydlig", skriver Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen till Berlingske.

Sundhedsstyrelsen bedömer fortfarande, liksom svenska Folkhälsomyndigheten, att den allra största andelen av smittotillfällen orsakas av dem med symtom. Friska personer som bär på viruset i luftvägarna kan sprida smittan i "begränsad utsträckning" skriver Sundhedsstyrelsen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons