Annons

Halvår i fängelse för lögn i rätten

Den då 19-årige mannen ljög i såväl tingsrätt som hovrätt. Nu döms han till ett halvår i fängelse för mened.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 15 april 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Mordet på resecentrum inträffade sommaren 2016. Nu döms en yngling till ett halvårs fängelse för att ha ljugit i sitt vittnesmål.
Mordet på resecentrum inträffade sommaren 2016. Nu döms en yngling till ett halvårs fängelse för att ha ljugit i sitt vittnesmål.Foto: Johan Nilsson/TT

Ynglingen vittnade i rättegången kring mordet på resecentrum, där en hemlös man knivhuggits tre gånger i ryggen sommaren 2016. Ett vittnesmål som var till den åtalade 17-åringens fördel.

Den åtalade släpptes också efter rättegångens tionde och sista dag, och friades sedan från mordmisstankarna.

Annons

När ärendet togs upp i hovrätten sommaren 2017 lät 19-åringens vittnesmål likadant som förut. Hovrätten gjorde dock en annan bedömning av bevisningen och fällde den då 18-årige mannen för bland annat mord, och dömde honom till fyra års sluten ungdomsvård.

Hävdade att han var hotad

I efterhand framkom det att den man som vittnat under ed medvetet hade lämnat felaktiga uppgifter. Tidigare under 2020 lämnade åklagaren in en stämningsansökan om mened, och under onsdagen föll domen.

Mannen hävdade i sin rättegång att om han lämnat felaktiga uppgifter under mordrättegången för tre år sedan, så berodde det på att han fruktat för sitt liv och därmed handlat i nöd.

Tingsrätten håller emellertid inte med om att det fanns någon substans i påståendena om ett hot.

”Hans invändning om att han tvingats att göra det är väldigt allmänt hållen och helt utan några mera konkreta sakuppgifter. Tingsrätten anser därför att invändningen inte kan tillmätas någon betydelse.”

Efter att ha vägt in att mannen bara var 19 år vid brottstillfället, att det gått lång tid sedan brottet begicks och att mannen inte var skuld till det, dömer tingsrätten mannen till ett halvårs fängelse.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons