Annons

Dålig stämning hemma hos Phyllis Schlafly

TV-serien Mrs. America är feelbad-tv som påminner om att vi har långt kvar.
Opionion • Publicerad 21 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Cate Blanchett som Phyllis Schlafly
Cate Blanchett som Phyllis SchlaflyFoto: Sabrina Lantos

Man vill gärna kunna skratta åt högerikonen Phyllis Schlafly, ”hemmafrun” som sänkte den amerikanska jämställdhetslagstiftningen. Men när hon diskuterar vad förslaget innebär för amerikanska kvinnor blir det dålig stämning både hemma hos Phyllis Schlafly och i tv-rummet. För hon har rätt.

Det var julafton när Cate Blanchett tackade ja till amerikansk högbudget-tv, i spåren efter andra filmstjärnor. Resten av rollistan var en castingdirectors önskelista: Margo Martindale, Uzo Aduba och underskattade Rose Byrne som feministikonen Gloria Steinem.

Annons

Men lyxen att skratta åt naiva högerkvinnors missriktade kamp mot lika rättigheter fick man inte. ”Det här är ett förslag för dubbelarbete för amerikanska kvinnor.” säger Blanchetts ärkerepublikanska barbiedocka under ett möte för att övertyga andra republikanska kvinnor om jämställdhetslagstiftningens förkastlighet.

Man får också ont i magen av de lyckliga vänsterfeministernas utrop om att det är patriarkatets sista skälvande suck, snart kommer alla att leva i ett jämställt paradis där kvinnor äger rätten till sin egen kropp. Istället befinner sig både USA och Europa på många håll i en backlash mot jämställdhet och abortförbud är åter på agendan. Varken i amerikanska eller svenska hem fördelas hushållsarbetet lika. Jag visste att jag skulle beundra Cate Blanchetts Phyllis Schlafly. Jag hade ingen aning om att jag skulle hålla med henne.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons