Annons

Huspriser stiger kraftigt

Villapriserna i Östra Göinge har ökat med 6,3 procent sedan årsskiftet, enligt Länsförsäkringar. Och Fastighetsbyrån visar att fritidshusen i Östra Göinge ökat med 72 procent de senaste fem åren.
Östra Göinge • Publicerad 27 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Fritidshus inbäddat i grönska.
Fritidshus inbäddat i grönska.Foto: Hasse Holmberg/TT

Sedan årsskiftet har priserna på villor i Östra Göinge kommun ökat med 6,3 procent. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik, som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I snitt kostar en villa 1,2 miljoner kronor numera i Östra Göinge kommun. Det efter en uppgång under första kvartalet med 6,3 procent. Sedan årsskiftet har det sålts 33 villor i Östra Göinge kommun.

Annons

När det gäller bostadsrätter har antalet försäljningar i kommunen varit för litet under perioden för att det ska gå att dra statistiskt säkerställda slutsatser kring prisförändringar.

Fritidshus

Prisutvecklingen för fritidshus i Skåne län spretar något, med en genomsnittlig uppgång på endast 3 procent placerar man sig i botten av samtliga län i riket, där den genomsnittliga prisutvecklingen ligger på 21 procent.

Men Vellinge och Östra Göinge kommun ligger däremot långt över den genomsnittliga prisuppgången för riket med en prisutveckling på hela 73 procent, respektive 72 procent, enligt Fastighetsbyrån som har sammanställt hur priserna på fritidshus utvecklats de senaste fem åren i olika delar av Sverige.

Svensk Mäklarstatistik, som jämfört försäljningspriser från mars 2019 till februari 2020 med samma period 2014/2015, visar att priserna ökat med 21 procent på riksnivå.

Men kommuner som Vellinge (+73 procent), Östra Göinge (+72 procent), Örkelljunga (+53 procent), Sjöbo (+46 procent) och Klippan (+46 procent) påvisar en positiv prisutveckling.

Hur coronakrisen slår på prisutvecklingen visar inte de här undersökningarna.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons