Annons

Avstår krav på HTS-bombaren

”Vi inser att vi inte kan få ersättning eftersom mannen inte har några pengar”.
Hässleholm • Publicerad 4 maj 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Mannen fastnade på övervakningsbilder på sin väg mot HTS. I fodralet på axeln har han ett halvautomatiskt kolsyregevär.
Mannen fastnade på övervakningsbilder på sin väg mot HTS. I fodralet på axeln har han ett halvautomatiskt kolsyregevär.Foto: Polisen

Det säger kommunjurist Magnus Gjerstad efter de förberedande tvistemålsförhandlingar mot den så kallade HTS-bombaren, där kommunen gick in med krav på drygt 200 000 kronor.

Pengarna skulle vara kostnader för kommunens egen räddningstjänstinsatser och extra arbetstid för skolpersonalen, samt ytterligare kostnader.

Annons

I de senare kostnaderna hänvisade kommunen till reparationer av dörrar och fönster som skadades av polisen i samband med genomsökningen av skolan. Därutöver kostnader för jourgrupp och fastighetsskötare, räddningstjänst, kostnader för utspisning av elever och personal i samband med utrymning och omlokalisering samt kostnad för stödsamtal.

Under förhandlingarna meddelade kommunens ombud att man återkallade sin talan i målet. Därför beslutade tingsrätten att skriva av tvistemålet för vidare handläggning.

Att fortsätta driva tvistemålet hade, enligt kommunjurist Magnus Gjerstad, varit kostsamt för kommunen. Hade kommunen fått igenom sina skadeståndsanspråk hade sannolikheten att få mannen att betala varit nästan obefintliga eftersom den dömde inte har några pengar.

Polisen spärrade av HTS i samband med attacken i december 2018.
Polisen spärrade av HTS i samband med attacken i december 2018.Foto: Kristina Höjendal
Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons