Annons

En försiktighetsgeneral

Regeringen tillsätter en ”antifusk-general” som ska titta på om det förekommer fusk inom de olika stödsystem som skapats för coronakrisen.
Opinion • Publicerad 7 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Stefan Strömberg.
Stefan Strömberg.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Regeringen har tillsatt Stefan Strömberg, tidigare rikspolischef, för att se över om det förekommer fusk i de hastigt uppkomna bidragssystemen för coronapandemin. Det är inte konstigt att regelverken inte är vattentäta, med tanke på hur snabbt arbetet gått. med att få dem på plats. Visst kan det lukta symbolpolitik, men inte all symbolism är dålig. När både samhället och den enskilde far illa ekonomiskt sticker fusk extra mycket i ögonen, liksom girighet.

Det finns ett ännu större värde än vanligt i att fördelningen av resurser i samhället upplevs som rättvis under och i spåren av pandemin. Det finns en rimlig rädsla för vad som kommer att hända med både enskildas och företagens ekonomi och att någon tillåts roffa åt sig för mycket på grund av ett slappt regelverk duger inte.

Annons

Tillväxtverket ändrade under torsdagen sin inställning angående utdelning till aktieägare. Stora börsbolag som gör stora aktieutdelningar ska inte kunna få statligt krisstöd. Det är rätt val. Om ett företag trots bristande lönsamhet i coronatider av väljer att ge utdelning är det deras sak, men den kan inte bestå av allmänna medel och krisstödspengar, det går inte att försvara. Andra regler gäller för småföretag där utdelningen är enda lönen ägaren har.

Utdelningar har under senare år blivit ett populärt sätt för aktieägare att öka sina besparingar och det kommer säkert att suras en del över att de stoppas. Men aktieägare i företag där ledningen blinkar förvånat när de får kritik för stora bonusar eller större utdelningar till ägare under en katastrofal ekonomisk kris bör dra öronen åt sig: det visar på bristande insikt i hur upplevd girighet kan påverka ett företags anseende och därmed i längden lönsamhet. Det borde vara säljtips på de aktierna på grund av ledningens aningslöshet. Det är företag som bidragit till samhället och gjort sitt bästa för att avhjälpa krisen som har en stabil grund att stå på när detta är över och vårt och deras beteende utvärderas.

Fuskgeneralsinitiativet är välkommet.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons