Annons

Stopp för vansinnesidén

Publicerad 12 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Det har skrivit in sig i vår historia som något av det mest bisarra politiska förslag som någon regering har lagt fram. Förslaget handlade om könskorrigerande ingrepp och presenterades av regeringen 2018. Redan från 15 års ålder skulle unga flickor eller pojkar medelst operativa ingrepp och utan föräldrars samtycke kunna få genomgå könskorrigering för att byta könsidentitet.

Alla människor föds som sexuella varelser. Men ibland upplevs den egna könsidentiteten ha hamnat i fel kropp. Därför finns det en grupp människor som det kan vara motiverat att samhället via operativa ingrepp hjälper i deras önskan att få det kön de vill leva som när de är vuxna.

Annons

Men barn och unga har inte mognat vare sig fysiskt eller själsligt. Därför kan sökandet av den egna könsidentiteten leda till förvillelser. Sker operativa ingrepp som är oåterkalleliga i tidig ålder så kan det skapa livslånga trauman.

Efter hård kritik mot förslaget om könskorrigering från 15 års ålder har regeringen låtit Socialstyrelsen utreda frågan. Nu har förslaget kommit och blir ett klart nej till operativa ingrepp före 18 års ålder. Med andra ord segrade det sunda förnuftet. Men mysteriet kvarstår, hur kunde en regering ens snudda vid tanken på att könsoperera 15-åriga barn.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons