Annons

Patienter ska kunna få sina värden bedömda hemifrån

Skånska patienter som behövt besöka vården för regelbundna kontroller ska framöver ges möjligheten att skicka sina värden till vården direkt från hemmet, uppger Region Skåne i ett pressmeddelande på fredagen.
Skåne • Publicerad 15 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sjuksköterska mäter blodtryck.
Sjuksköterska mäter blodtryck.Foto: Claudio Bresciani/TT

Den digitala distansvården inom Region Skåne har tidigare testats i liten skala för patienter som lider av hjärtsvikt och KOL. I samband med coronavirusets utbrott har dock alltfler verksamheter börjat använda sig av digitala verktyg för att kunna följa upp sina patienters hälsotillstånd på distans.

Nu utökar Region Skåne användningen av dem ytterligare. På fredagen meddelades att fler skånska patienter som tidigare behövt uppsöka vård för regelbundna hälsokontroller framöver ska kunna göra detta på distans.

Annons

– På så sätt kan vi hantera de patienter som vill och kan använda digitala verktyg på ett effektivt och smidigt sätt. Det frigör tid för att fokusera på de patienter som är i störst behov av ett fysiskt möte, säger Daniel Sahlin, projektledare på Region Skåne, i regionens pressmeddelande.

De berörda patienterna ska själva kontrollera sina värden för att sedan mata in dem i en webbapplikation där vårdpersonal kan läsa av och bedöma dem. På så vis sparas både tid och resurser samtidigt som smittrisken på vårdmottagningarna minskar, men fördelarna är flera, anser Daniel Sahlin.

– Framförallt blir patienten mer engagerad i sin vård och lär sig på ett tidigt stadium notera tecken på förändring eller försämring. Vi vet att en välinformerad delaktig patient kan få ökad livskvalitet och minskat behov av sjukhusvård, säger Daniel Sahlin.

För patienter med olika typer av andningssvikt nyttjar nu vården i Skåne också ett verktyg kopplat till patienternas hemrespirator. Verktyget gör att vårdpersonal kan se patientens värden på distans och fastställa att apparaten fungerar som den ska eller om inställningarna behöver justeras.

– Även här skyddar vi patienter som är i riskgrupperna för covid-19. Dessutom frigör det tid för vårdpersonalen i en tid då vården är väldigt pressad, säger Daniel Sahlin.

Aktuella coronasiffror

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 1 200 (+36)

Totalt antal provtagna i Skåne: 11 395 (+ 286)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne idag: 75 (0) varav 18 (-3) i intensivvård

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 111 (+1)

Parentes indikerar ändringar sedan föregående dag.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons