Inrikes

Så får du resa i Sverige – det här gäller

Det är nog många som gett upp tankarna om en semester utomlands. I slutet av månaden väntas besked från myndigheterna om hur det ser ut med resande inom Sverige. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Sommaren blir sig inte lik, har statsminister Stefan Löfven (S) varnat för. När maj snart går över till juni är det många som undrar hur semestern egentligen kommer att se ut.
Det här gäller kring resor i dagsläget:

Hur får man resa i Sverige?

Det korta svaret är: Res kort, helst inte alls.

Resor som motsvarar en till två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Det är det nya budet från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Det förutsätter att man inte träffar äldre eller riskgrupp, deltar i större sociala sammanhang, och har resa och boende som ger minsta möjliga sociala kontakt, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff i veckan.

Rekommendationen är dock fortsatt att tänka igenom om en resa inom Sverige alls är nödvändig.

– De flesta råd vi har gett kommer att vara aktuella över sommaren.

Kommer man att få resa som man vill i sommar?

Folkhälsomyndigheten har flaggat för att man i slutet av maj eller början på juni ska kunna ge ytterligare besked kring resandet i Sverige. Rekommendationer om att avstå från att resa inrikes kan kvarstå – eller gälla vissa delar av landet.

– Att vi nu vill hålla nere resandet beror ju på att det är stora skillnader mellan olika delar av landet. Och vi ska inte hälla bensin på brasan i de delar av landet där smittspridningen går långsamt. Det är bra att det går långsamt, har Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tidigare sagt.

Vad behöver ske för att vi ska kunna resa inrikes?

På den frågan har Folkhälsomyndigheten svarat att man gärna vill se jämn smittspridning i hela landet för att eventuellt kunna lätta på restriktioner kring resande i Sverige.

– Så att vi inte för ut infektionen från de delar som har mycket smitta till de som har mindre, sade Anders Tegnell i början på maj.

– Vi börjar se tecken på att det saktar ner lite i Stockholm och börjar röra på sig i flera av de större regionerna.

Det råder inreseförbud till EU via Sverige – vad innebär det?

Den 17 mars beslutade regeringen att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Det finns dock vissa undantag, bland annat vad gäller EU-medborgare och deras familjer som vill resa hem eller som av specifika skäl behöver resa till Sverige. Förbudet gäller inte heller svenska medborgare.

Inreseförbudet började gälla den 19 mars och är just nu förlängt till den 15 juni.

Får man resa utomlands?

Utrikedepartementet gick ut med en avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder den 14 mars. Den avrådan har förlängts och gäller fram till och med den 15 juli.

– Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt, har utrikesminister Ann Linde (S) sagt.

Det är inte förbjudet att resa, men avrådan från UD ska ses som en signal på att läget är osäkert och att man bör tänka över eventuella beslut att resa. Det kan bland annat handla om att det kan vara svårt att kunna resa hem igen.

Malin Johanson/TT

Inrikes

Sverige får färre vaccindoser kommande veckor

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för TT att Sverige kommer att få färre vaccindoser de kommande veckorna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Läkemedelsbolaget Pfizer drar ner på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19.
För Sveriges del innebär det ett minskat antal doser de kommande fyra veckorna, bekräftar vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Läkemedelsjätten Pfizer drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa för att ställa om till en högre produktionstakt.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för TT att även Sverige kommer att få färre doser de kommande veckorna.

“Pfizer har meddelat att med start nästa vecka och under fyra veckor får vi färre doser per vecka”, skriver han i ett sms.

15 procent färre

Totalt rör det sig om cirka 15 procent färre doser, enligt Richard Bergström.

Orsaken är att Pfizer ska öka produktionstakten till två miljarder vaccindoser per år, från tidigare 1,3 miljarder, och bolaget tillägger att leveranserna till alla länder i Europa påverkas. Det är oklart hur lång tid uppgraderingen av produktionsanläggningarna kommer att ta.

Hittills har Sverige fått 170 625 doser, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Försvårar vaccineringen

Anders Bergström, vårdkvalitetschef i region Norrbotten, säger till Aftonbladet att uteblivna leveranser kan komma att försvåra vaccineringen avsevärt.

– Om det blir 15 procent färre doser nästa vecka och framåt så kommer vaccinationstakten att sjunka. Vi kommer att klara kommande veckor genom att minska antal patienter som får dos ett, för att säkra klarvaccineringen av dos två, säger han till tidningen.

Folkhälsomyndigheten upprepade senast i tisdags att regionerna inte ska spara doser.

– Vi är nu tydliga med att regionerna ska använda så många doser som möjligt och lita på att leveranserna kommer som de ska, sade statsepidemiolog Anders Tegnell då.

"Blir riktigt besvärligt"

Anders Bergström i region Norrbotten säger nu till Aftonbladet att de kommer att behöva gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Om Pfizer inte kan leverera så blir det riktigt besvärligt för de som inte har sparat doser.

Även Norge får färre doser. För Norges del handlar det om en minskning av leveranserna till drygt 36 000 doser, från strax under 44 000 doser, enligt Folkehelseinstituttet.

Alice Nordevik/TT

Pfizer uppgraderar produktionsanläggningarna för att öka årstakten av vaccin mot covid-19 per år, vilket tillfälligt slår mot leveransvolymerna. Arkivbild.
Pfizer uppgraderar produktionsanläggningarna för att öka årstakten av vaccin mot covid-19 per år, vilket tillfälligt slår mot leveransvolymerna. Arkivbild.
Foto: Kelsey Brunner/AP/TT

Inrikes

RÅ överklagar om hets mot folkgrupp

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Göteborg i september 2017.
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

Riksåklagaren (RÅ) överklagar hovrättens dom om Nordiska motståndsrörelsens demonstration i samband med bokmässan i Göteborg 2017.

RÅ anser att 14 åtalade personer ska dömas för hets mot folkgrupp. Hovrätten för västra Sverige friade alla åtalade på denna punkt, men dömde för andra brott.

Nu vill RÅ att Högsta domstolen prövar åtalet om hets mot folkgrupp. RÅ hänvisar till att demonstranterna hade enhetlig och uniformsliknande klädsel, att de bar plakat där namngivna personer av judisk härkomst utpekades som kriminella, och att dessa personer i ett tal utpekades som ansvariga för folkmord på det nordiska folket.

Demonstranterna hade också kläder, fanor och sköldar med symbolen tyrrunan, som är Nordiska motståndsrörelsens symbol, skriver RÅ i ett pressmeddelande.

Inrikes

Ytterligare 138 dödsfall med covid-19

Laboratorieanalys av test för covid-19. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 138 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 10 323 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 523 486 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Tre åtalas för sexövergrepp mot unga flickor

Tre män åtalas för flera grova övergrepp mot barn, bland annat via nätet. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB
Inrikes
Inrikes Tre män åtalas för en rad grova sexbrott mot unga flickor, bland annat via nätet.
Totalt har minst åtta unga flickor utsatts.

Mannen från Västsverige misstänks ha lurat unga flickor att fotografera och filma sig själva när de utförde olika sexuella handlingar.

Han har sedan hotat att sprida och i vissa fall även spridit materialet vidare för att få flickorna att skicka fler bilder.

Nu åtalas mannen, som är i 40-årsåldern, samt två yngre män för bland annat grov våldtäkt respektive våldtäkt mot två av flickorna.

Huvudmannen misstänks alternativt för anstiftan till våldtäkterna, eftersom han hotat flickorna så att de gått med på att träffa de båda andra männen.

Enligt åtalet instruerade mannen inför mötena också om vilka sexuella handlingar som skulle genomföras och att allt skulle dokumenteras och skickas till honom.

Bland de andra åtalspunkterna finns till exempel grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt olaga tvång.

Åtalet vid Vänersborgs tingsrätt omfattar åtta flickor i åldrarna 11–17 år på olika platser i Sverige. I utredningsmaterialet finns dock ytterligare barn som inte är identifierade.

"Det finns fler flickor i det beslagtagna materialet som inte är identifierade. Vi har lagt mycket tid på identifieringen för att få flickornas berättelser. En av svårigheterna i den här typen av utredningar är att lyckas få fram vilka målsägandena är", säger Eva Johnsson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla, i ett pressmeddelande.

Inrikes

M-krav: Kampanj och klart budskap om vaccin

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att alla i vården som har kontakt med riskgrupper ska vaccinera sig, eller fundera på att byta jobb eller acceptera omplacering.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna kräver att regeringen omgående drar igång en kampanj för massvaccinering. Ett mål bör vara att personal i vård och omsorg ska vaccinera sig, annars bör de överväga att byta jobb eller bli omplacerade.

– Vi måste ha nationella riktlinjer för hur regioner och kommuner och privata arbetsgivare ska agera om det är så att medarbetare som dagligen träffar personer som är i riskzonen, till exempel på äldreboenden, inte låter sig vaccineras. Vad ska då gälla? säger Moderatledaren Ulf Kristersson inför fredagens partiledarsamtal med regeringen om coronaläget.

– Det kan man inte låta varje arbetsgivare själv sköta, regeringen måste ge Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att skapa tydliga riktlinjer, säger Kristersson.

Kan inte tvinga

Det går enligt lag inte att tvinga en anställd att vaccinera sig och den enskilde är inte heller skyldig att uppge om han eller hon är vaccinerad. Däremot kan en arbetsgivare när en person anställs kräva ett vaccinationsintyg.

Moderaterna anser att den som säger nej till att vaccinera sig då ska fundera på att byta jobb eller att acceptera omplacering.

Ulf Kristersson säger att han inte kan uttala sig om det är ett stort eller litet problem att personal skulle överväga att säga nej till vaccin. Men han säger att moderata politiker ute i landet ser att det skulle kunna bli ett problem.

Kräver kampanj

I samtalen kräver Moderaterna en bred informationskampanj om vaccinet och vikten av att vaccinera sig. Misstagen i början av pandemin med att information om regler och smitta inte nådde ut i exempel utanförskapsområden på grund av sådant som språkproblem eller att det inte prioriterades, får inte upprepas, inskärper han. Det syntes också i hur benägna att testa sig personer var, framhåller han.

Lars Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Inrikes

100 punkter ska rädda Sveriges hav

Miljömålsberedningen vill införa en havsmiljölag. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes Från skärpta krav på sportfisket till flyttade farleder för kommersiell fartygstrafik – Miljömålsberedningen presenterar i dag en brokig bukett av förslag som ska hjälpa ekosystemen i Östersjön och Västerhavet att återhämta sig.

– Vi har tagit fram ungefär 100 förslag, som vart och ett kan tyckas otillräckliga. Men tillsammans bildar de en stark helhet som kan ge en bättre havsmiljö och att vi lyckas uppnå miljökvalitetsmålen, säger Emma Thorén, ordförande för den grupp inom Miljömålsberedningen som fokuserat på hav och marina resurser, till TT.

Det mest genomgripande förslaget är en särskild havsmiljölag, som ska säkerställa att beslut måste vägas mot hur de påverkar havens ekosystem.

Beroende av havet

– Havsmiljöpolitiken måste stärkas och integreras i all annan politik. Hur vi brukar våra åkrar och transporterar oss påverkar havet, och havet påverkar hur vi kan leva på land. Vi är helt enkelt otroligt beroende av havet, säger Emma Nohrén.

Dessutom föreslås att regeringen varje mandatperiod ska lämna en havsmiljöpolitisk proposition till riksdagen, som beskriver hur havsmiljöarbetet ska genomföras.

– Det gör att man hela tiden har en kontinuitet, säger Emma Nohrén.

Bland de mer detaljerade punkterna finns förslag på att rutterna för den kommersiella fartygstrafiken ska läggas om, för att exempelvis skydda de grunda områden söder om Gotland som är en viktig miljö för Östersjöns tumlare.

Begränsa trålfiske

Utredarna föreslår även att gränsen för trålfiske flyttas längre ut från den svenska kusten, för att skydda det kustnära fisket.

– Där tycker vi att området från Ålands hav till Kalmar sund kunde vara ett pilotområde. I dag finns problem med storskalig trålning på bland annat lekande bestånd av strömming, säger Emma Nohrén.

I något mindre skala vill utredarna även att sportfisket ska regleras mer än i dag. Bland annat föreslås någon form av obligatoriskt rapporteringssystem för fångster.

– Det skulle ge ett underlag till fiskeförvaltningen om vilka arter och vilka mängder som fångas, för att få nödvändig överblick, säger Emma Nohrén.

Nytt båtregister

Även fritidsbåtlivet kan få vissa nya regleringar. Utredningen innehåller förslag som ska förhindra anläggning av nya bryggor i grunda vikar. Dessutom vill utredarna införa ett nytt fritidsbåtregister.

– Det fanns ett som försvann i början av 90-talet. Men vi ser det som intressant att titta på det igen. En anledning är att kunna ta hand om herrelösa båtar, som blivit allt vanligare, säger Emma Nohrén.

Jörn Spolander/TT

Rebecka Fogelmarck/TT

Inrikes

"Ekofascistisk" attack på minkfarm i rätten

De båda tilltalade poserade med någon form av vapenreplika under vad de själva kallar en fyllefest. Enligt åklagaren har de på sig masker som kan kopplas till ekofascism.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Inrikes
Inrikes De unga männen har erkänt att de tände eld på en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019. Enligt åklagaren gjordes det i ekofascismens tecken, en högerextrem ideologi som binder samman inslag av nynazism och klimataktivism.
– Det ideologiska syftet har betydelse när tingsrätten ska bedöma allvarligheten i brotten, säger åklagaren i tingsrätten.

Branden i Sölvesborg bröt ut i en byggnad vid minkfarmen den 30 oktober 2019. Byggnaden brann ned men inga minkar fanns på plats vid brandtillfället.

– Vad jag menar har hänt är att två tonåringar har tagit sig ned från Stockholmsområdet till Blekinge för ett attentat mot en minkfarm, säger åklagare Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, under sin sakframställan i Nacka tingsrätt på fredagen.

De misstänkta männen, i dag 18 och 20 år gamla, uppger i tingsrätten via sina försvarare att de förnekar mordbrand men medger ansvar för grov skadegörelse.

Har erkänt

20-åringen är klädd i en grå huvtröja och har lång lugg som ibland glider ned över ansiktet. 18-åringen är kortklippt och för dagen iklädd en mörkblå tjocktröja med röda mönster. Båda följer huvudförhandlingen under tystnad.

Att det faktiskt är de två som ligger bakom branden är åklagaren och försvaret överens om.

Bland bevisen finns chattar mellan de båda där det framgår hur de planerat att släppa ut minkar (de beslutade att sätta eld på byggnaden när de såg att byggnaden var tom), deras egna bilder och filmer från händelsen, samt deras erkännande.

Däremot är man oense om varför de gjorde som de gjorde.

Enligt åklagare Henrik Olin finns det ett tydligt högerextremt motiv, då han anser att de tilltalade haft kopplingar till de amerikanska grupperna The Base och The Green Brigade.

Ekofascism

Grupperna står för en form av extremism som kallas ekofascism, som i korthet kopplar samman miljöproblem med överbefolkning och pekar ut invandringen som drivande faktor – och där även många av nazismens idéer om vit överhöghet är framträdande.

Detta bör få avtryck i straffmätningen, anser Henrik Olin.

– Det är allvarligare, menar jag, att bränna ned en minkfarm som en del i något man gör i ett samhällsstörtande perspektiv av ideologisk övertygelse, än att göra det för att man är förbannad på ägaren.

I rätten visade åklagaren bilder på bland annat 18-åringen klädd i SS-uniform, och bilder där männen poserar framför uttryck kopplade till ekofascism, som "no policital solution" och "acceleratate the collapse".

– Accelarationism är ett viktigt begrepp i de här rörelserna. Det handlar om att påskynda samhällets förfall för att kunna bygga upp ett nytt och i deras ögon bättre samhälle, säger Henrik Olin.

Det finns även bilder där männen poserar med någon form av vapenreplika och med masker som enligt åklagaren hör samman med extremismen.

– De så kallade siege-maskerna är ett av de attribut som förekommer i de här rörelserna.

Förutom bilderna visade åklagaren chattar mellan 18-åringen och en man som pekas ut som ledare för en av rörelserna. Efter att 18-åringen skickat en film på branden till mannen publicerade The Green Brigade filmen på internet, där man tackade sina "soldater som utfört en framgångsrik operation i Sverige".

Männen själv förnekar att de har haft något ideologiskt motiv, enligt advokaterna rör det sig snarare om ungdomligt oförstånd.

Den ena av männen har dock beskrivit det som en form av klimataktivism i polisförhör.

– Metoderna som de använder där är rätt brutala mot minkarna, de har dessutom förbjudits i många länder, sade han i polisförhör när han fick en fråga om vad han tycker om minkfarmar.

Marc Skogelin/TT

En av de tilltalade filmade branden på minkfarmen. Arkivbild.
En av de tilltalade filmade branden på minkfarmen. Arkivbild.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
De tilltalade dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Inrikes

Gömde kokain för 67 miljoner – åtalas

Bland 500 säckar med antracitkol från Colombia hittade Tullverket sex säckar som innehöll kolpulver uppblandat med kokain.
Foto: Tullverket
Inrikes
Inrikes

Två män från Nederländerna åtalas misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling, efter att de försökt smuggla in kokain värt miljoner kronor i Sverige.

I en container från Colombia, som anlände till Sverige i början på februari, hittade Tullverket kolpulver uppblandat med kokain. I en last på totalt 500 säckar antracitkol innehöll sex av dem kolpulver blandat med drogen. Efter extrahering skulle 18,7 kilo ren kokain ha kunnat utvinnas från kolpulvret – till ett värde som uppskattas till drygt 67 miljoner kronor.

"Det här är inget vanligt smuggelsätt i Sverige. Nere på kontinenten har det blivit allt vanligare och det var kollegor i Tyskland som uppmärksammade oss på just den här kolfrakten", säger Kristian Johansson, biträdande enhetschef på tullkriminalen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt den 26 januari. De båda åtalade männen nekar till brott.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL