Lagfarter Nsk

Hus på 110 kvadratmeter från 1975 sålt i Vittsjö

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Försäljningen av huset på Duvgatan 18 i Vittsjö är nu klar. Nya ägare blir David Martin och Mara Cristina Wilnerzon Thörn, 57 och 55 år, som köper fastigheten av Jan Åke Erland Stridh. Huset är 110 kvadratmeter stort och byggdes 1975. Ägarbytet gjordes i maj 2020 och priset blev 1 000 000 kronor.

I höstas såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Ugglevägen 25. Där landade priset på 1 200 000 kronor för det 140 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Svensk kritik mot EU:s coronafond

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk mot att en stor del av pengarna från EU:s återhämtningsfond föreslås ges som bidrag.
Han varnar för att det skulle kunna leda till en kraftigt höjd EU-avgift.

Regeringens första kommentar till EU-kommissionens förslag på den så kallade återhämtningsfonden är negativ.

– Det här skulle inte vi kunna rösta ja till rakt av, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Fonden ska hjälpa de medlemsstater som drabbats hårdast ekonomiskt av coronakrisen.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppger att en återhämtningsfond som bidrar till att få ländernas ekonomier på fötter behövs. Regeringens kritik handlar framförallt om att en så stor del av pengarna som ska betalas ut ur fonden ska ges bort som bidrag.

Sverige får betala

Löfven skriver i en kommentar att det är "anmärkningsvärt att EU-kommissionen nu förslår att mer än 5000 miljarder kronor ska delas ut som bidrag, utan några krav på återbetalning".

Han fortsätter: "Det riskerar att bli ett kraftigt påslag av vad Sverige betalar till EU."

Fonden på 750 miljarder euro ska byggas upp genom att EU-kommissionen tar upp lån med EU-budgeten som säkerhet. Den delen av fondmedlen som betalas ut som bidrag till medlemsstater, framförallt till Italien och Spanien, kommer alla EU-länder att få vara med att betala tillbaka.

– Vi tycker det ska vara lån i stället för bidrag, så det här är inget vi accepterar, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Han påpekar att lån ger ett starkare incitament för att använda pengarna på rätt sätt.

Notan dröjer

Det kommer dock, enligt EU-kommissionens förslag, att dröja innan Sverige och andra EU-länder får börja betala notan för återhämtningsfonden. Tanken är att återbetalning ska ske tidigast från 2028 och kunna pågå ända till 2058.

Dahlgren vill inte spekulera i hur mycket högre Sveriges EU-avgift skulle kunna bli på så lång sikt.

– Men om man ger bort pengar, då måste någon annan betala för de pengarna, säger han.

EU-kommissionen föreslår andra sätt att finansiera fonden än att bara höja EU-ländernas EU-avgifter, till exempel genom att EU får ta in vissa typer av skatter.

– Att överföra någon beskattningsrätt till EU, det är vi inte intresserade av, säger Dahlgren.

Men han tillägger att om det finns andra sätt som gör att Sverige kan få lägre EU-avgift, så är regeringen beredd att diskutera det.

Stort skifte?

Det finns de som ser kommissionens förslag som början på en ny era i EU:s utveckling med till exempel en gemensam finanspolitik eller EU-skatter.

– Några vill kanske se det på det sättet. Jag ser det som en engångsinsats. Jag ser inte det som att vi har något fundamentalt skifte, säger Dahlgren.

– Men det skulle naturligtvis vara en ändring i EU:s sätt att arbeta om vi plötsligt började låna upp stora miljardbelopp för att ge ut som bidrag. Det har vi inte gjort förut.

Moderaterna delar regeringens kritik av EU-kommissionens fondförslag.

– I det här förslaget ska svenska skattebetalare vara med och betala av på Italiens och Greklands statsskuld. Det är inte rimligt, säger partiets ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon förväntar sig att den svenska regeringen tillsammans med Nederländerna, Österrike och Danmark är "stenhårda" i EU:s förhandlingar om fonden.

För att minska motståndet mot sitt förslag har EU-kommissionen även föreslagit att rikare länder, som Sverige, ska få behålla sina rabatter på EU-avgiften under kommande budgetperiod 2021-2027.

"Det är ett viktigt framsteg för Sverige", skriver Löfven i sin kommentar.

Peter Wallberg/TT

Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.
Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Inrikes

Förslag på väg om hemsjukpeng till riskgrupper

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Personer i riskgrupper som måste vara hemma för att inte smittas av coronaviruset – men som inte kan jobba hemifrån – ska få ersättning, föreslår regeringen.
Ersättningen kan bli högst 804 kronor per dag, från den 1 juli.
Riksdagen begärde i april ett förslag från regeringen.

– Jag är glad att regeringen närmar sig ett beslut om smittskyddspenning, men man behöver också leverera förslag när det gäller närstående och gravida, säger Acko Ankarberg Johansson, ordförande (KD) i riksdagens socialutskott till TT efter ett möte i utskottet med socialminister Lena Hallengren (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen kommer de närmsta dagarna att skicka ut ett förslag till ett tillfälligt system på remiss. Förslaget väntas kunna omfatta 70 000 personer och kosta statsbudgeten, i utgift, mellan 5 och 6 miljarder kronor. Ersättningen ska kunna utgå i tre månader, från den första juli, till personer som till exempel har sjukdomar som cancer, nedsatt immunförsvar, stor fetma och sex andra diagnoser som Socialstyrelsen nyligen definierade. Har de de sjukdomarna bedöms covid-19 vara en extra farlig sjukdom att drabbas av.

Det handlar om arbetsföra personer som inte kan jobba hemifrån eller vars arbetsplats inte kan anpassas för att minska smittrisken för dem där. De måste också visa upp ett läkarintyg för Försäkringskassan.

– Vi har inte hittat något annat land som har ett motsvarande system, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

Hon säger att regeringen har arbetat parallellt med riksdagen för att få fram ett förslag.

– Nu har vi ett förslag som är så bra som det bara går att få nu, säger Hallengren och tillägger att det i princip handlar om att införa ett helt nytt, tillfälligt socialförsäkringssystem

Lars Larsson/TT

Sport

Månadslång turnering för Marta i USA

Marta och hennes spelarkollegor i USA börjar säsongen med en månadslång cup i slutet av juni. Arkivbild.
Marta och hennes spelarkollegor i USA börjar säsongen med en månadslång cup i slutet av juni. Arkivbild.
Fotograf: Emil Langvad/TT
Sport
Sport

Den amerikanska damfotbollsligan, NWSL, kommer att börja säsongen med en månadslång cup i Utah för sina nio lag.

Cupen kommer att spelas mellan den 27 juni och 26 juli och omgärdas av omfattande säkerhetsföreskrifter och testprogram. Ingen publik kommer att släppas in på matcherna. Enligt NWSL kommer samtliga spelare och ledare att testas 48 timmar innan avfärd till Utah och sedan genomgå fortlöpande tester under turneringen.

Utah Royals, ett av nio lag i ligan, står som arrangör och kommer att skapa en "NWSL-by" för boende, träning och match.

Den amerikanska proffsligan, där Sverigebekanta brasilianskan Orlando-spelaren Marta är en av stjärnorna, skulle egentligen ha börjat i april, men har försenats av coronapandemin.

De nio lagen kommer att spela fyra matcher vardera i ett gruppspel och sedan kommer de åtta lagen att gå till slutspel där det blir utslagning.

Utrikes

Tusentals miljarder i coronakamp

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterar sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterar sina planer för den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen.
Fotograf: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nästan 8 000 miljarder svenska kronor läggs i EU:s stora återhämtningsfond efter coronakrisen, om EU-kommissionen får som den vill.
Utmärkt signal från Bryssel, tycker det hårt drabbade Italien.

Sommaren lär bjuda på hårda duster när EU:s medlemsländer ska ena sig om den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen.

– Jag kommer att jobba utan vila för att få till en uppgörelse så fort som möjligt. Vi står vid ett avgörande tillfälle för EU. Men jag är optimist. Finns det en vilja så finns det en väg, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Där har hon just presenterat sina stora coronaplaner inför EU-parlamentet. 750 miljarder euro – 7 900 miljarder svenska kronor – ska ges i allehanda bidrag och lån till länder, företag och verksamheter som drabbats värst av coronapandemins effekter.

– Antingen går vi alla vidare på egen hand och lämnar länder och regioner i sticket och accepterar ett EU där vissa har och andra inte. Eller så går vi framåt tillsammans. För mig är valet enkelt: vi måste ta ett stort modigt steg. Det här är en akut nödvändighet i ett akut läge, säger von der Leyen i EU-parlamentet.

"Utmärkt signal"

Det särskilda coronastödet har döpts till Nästa generations EU (NGEU) och består av ett antal olika insatser. Totalt ska 500 miljarder euro ges som bidrag och 250 miljarder som lån.

Huvudsumman, 560 miljarder, placeras i ett program för återhämtning och motståndskraft. Dit får medlemsländerna skicka in sina planer på vad de tänker göra, varpå EU-kommissionen bedömer läget och portionerar ut pengarna.

Från hårt coronadrabbade länder som Italien och Frankrike kommer applåder via Twitter.

"Utmärkt signal från Bryssel. Det går i exakt den riktning som Italien pekade ut", skriver italienske premiärministern Giuseppe Conte.

"En nyckeldag för Europa. Vi måste agera snabbt och godkänna en ambitiös uppgörelse med alla våra europeiska partner", skriver franske presidenten Emmanuel Macron.

Betala till 2058

EU-kommissionen vill som väntat att medlemsländerna ger garantier till kommissionen för att låna upp stödpengarna – ungefär som när en vanlig person går i borgen för ett lån.

De gemensamt upplånade pengarna ska sedan börja betalas av igen först år 2027 och då av hela EU – ända fram till senast år 2058.

Avbetalandet ska alltså inte göras av de länder som fått de lånade pengarna och bidragen. I stället ska EU amortera tillsammans genom en kombination av åtgärder. EU-kommissionen nämner höjda EU-avgifter och besparningar i olika EU-satsningar som alternativ, men hoppas allra mest på helt nya inkomstkällor, direkt till EU.

Bland annat nämns planer på att utöka systemet med utsläppsrätter även till flyget och sjöfarten, en sorts importskatt för varor från länder där man inte har lika långtgående klimatkrav, en skatt för multinationella datajättar och någon form av intäkt från företag som "drar stora fördelar av EU:s inre marknad".

Tuffa samtal?

Det nya coronastödet är nära sammankopplat med ett förnyat förslag från EU-kommissionen om nästa långtidsbudget för åren 2021-27. Här har man bland annat passat på att kraftigt öka på de pengar som ska hjälpa till med klimatåtgärder i hårt nedsmutsande länder och regioner.

Fler detaljer om vad som föreslås väntar under en hel rad presskonferenser med tunga EU-kommissionärer under de kommande dagarna.

Sedan gäller det bara att enas. Extra toppmöten lär behövas under sommaren för att hitta en kompromiss som alla gillar.

– Det är uppenbart att vi är på väg mot tuffa förhandlingar, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel till journalister i Berlin, enligt nyhetsbyrån AFP.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: "Nästa generations EU"

EU-kommissionen har på onsdagen presenterat sitt förslag till ett återhämtningsinitiativ för coronakrisens ekonomiska effekter, döpt till Nästa generations EU (NGEU). Totalstödet ligger på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån.

Pengarna placeras främst i en Återhämtnings- och motståndskraftsfacilitet, varifrån medlemsländer kan få pengar efter att ha presenterat nationella planer över vad de tänker göra. Därtill finns bland annat ett särskilt stöd till de värst drabbade, kallat React-EU, mer pengar för att locka privata investeringar, ett särskilt hälsoprogram för utökat samarbete inom vården samt större resurser till civilförvarsinsatsen Resc-EU, för att bland annat utöka lagerkapacitet och möjliggöra snabba transporter av både vårdanställda och patienter mellan medlemsländerna.

Källa: EU-kommissionen.

FAKTA

Fakta: Nya budgetförslaget

EU-kommissionens nya förslag till långtidsbudget för åren 2021-27 landar på totalt 1 850 miljarder euro, men omfattar då även de 750 miljarder som ingår i återhämtningsstödet efter coronakrisen, döpt till Nästa generations EU (NGEU). Så här fördelas utgifterna på olika budgetkapitel:

Alla summor är i miljarder euro. Budgetkapitlet sammanhållning och värden är i huvudsak olika former av regionalstöd. Under naturresurser och miljö ligger all jordbrukspolitik.

Källa: EU-kommissionen

FAKTA

Fakta: Sagt och tyckt om förslaget

Så här låter det från olika håll i EU-parlamentet om onsdagens förslag:

– Den europeiska solidariteten är tillbaka och vi öppnar ett nytt kapitel för EU, säger tyske Manfred Weber, gruppledare för konservativt kristdemokratiska EPP.

– Fullständigt fel och nonsens, säger Jörg Meuthen från tyska AFD, ingående i EU-kritiska nationalistgruppen ID.

"Det är självklart att vi måste ha solidaritet mellan länderna, men lösningen kan inte vara att slussa pengar via en ökande EU-budget och ge EU-kommissionen oerhört mycket makt", säger svenska Malin Björk (V) i ett uttalande.

"Krav på att utbetalningar ska gå till gröna satsningar lyser med sin frånvaro här. När vi investerar enorma mängder kapital måste vi se till att göra det klimatsmart", skriver Fredrick Federley (C) i ett pressmeddelande.

"Vi har inte nått hela vägen, men förslaget är ett viktigt steg i rätt riktning", tycker Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

– Kalla dem inte sparsamma, kalla dem själviska, säger Isabella Adinolfi från italienska Femstjärnerörelsen om "frugala fyran" – Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna – som vill ha en så restriktivt budgetlinje som möjligt.

– Vi har 23 EU-positiva länder som hålls gisslan av fyra som föredrar nationella lösningar. Det visar på en fullständig brist på solidaritet, säger spanska Iratxe Garcia Perez, gruppledare för socialdemokratiska S&D.

Utrikes

Boris Johnson grillas om rådgivares resa

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska frågas ut. Arkivbild.
Fotograf: Andrew Parsons/AP/TT
Utrikes
Utrikes Premiärminister Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings uppmärksammade resa i strid med virusriktlinjerna fortsätter att skaka brittisk politik.
Men Johnson säger att han hellre vill fokusera på coronakrisen – och "gå vidare".

I utfrågningen, som sker på videolänk, säger Johnson att han inte är säker på om den utgör ett bra sätt att använda de folkvaldas tid, och att regeringen måste fokusera på att lösa coronakrisen även om han förstår allmänhetens upprördhet, skriver Reuters.

– Vi måste gå vidare, säger Johnson.

Många britter har svårt att glömma den inflytelserika rådgivarens 40 mil långa resa, som skedde bara några dagar efter det att den brittiska regeringen stängt ned stora delar av samhället och människor uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbrottet. Människor som gått miste om ett sista farväl av en kär familjemedlem eller som tagit hand om sina barn trots att de själva varit sjuka har vittnat om en gnagande känsla av att reglerna inte gäller alla.

Ingen ursäkt

Premiärminister Boris Johnson står dock vid sin främste rådgivares sida och hävdar att han agerat förnuftigt och lagenligt. Cummings har motiverat resan med att både han och hans fru uppvisade symtom på covid-19 och därför ville köra sin son till föräldrahemmet i Durham. Han menar att han inte brutit mot riktlinjerna, vägrar be om ursäkt och tycks fast besluten om att stanna på sin post.

Nu står dock Johnson inför växande missnöje även inom det egna partiet. Ett 30-tal parlamentsledamöter från Konservativa partiet kräver öppet att Cummings ska avgå och flera har berättat om hundratals ilskna meddelanden från väljare i sina valkretsar. I tisdags avgick också en biträdande minister i protest.

Minskat stöd

Och i en ny mätning från Yougov/Times har gapet mellan Konservativa partiet och oppositionspartiet Labour minskat med 9 procentenheter på en vecka – det största fallet för "Tories" på ett decennium. Stödet för Konservativa partiet har backat från 48 till 44 procent medan Labour har gått från 33 till 38 procent.

I en annan Yougovmätning uppger 71 procent av de svarande att de anser att Cummings bröt mot virusreglerna och 59 procent vill att han avgår.

Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings håller sig vanligtvis i kulisserna, men en 40 mil lång resa när Storbritannien var nedstängt har satt honom i de politiska händelsernas centrum. Arkivbild
Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings håller sig vanligtvis i kulisserna, men en 40 mil lång resa när Storbritannien var nedstängt har satt honom i de politiska händelsernas centrum. Arkivbild
Fotograf: Matt Dunham

FAKTA

Fakta: Hjärnan bakom Boris Johnson

Han rör sig vanligtvis i kulisserna. Men nu har 48-årige Dominic Cummings hamnat i strålkastarljuset sedan han anklagats för att ha brutit mot den brittiska regeringens coronariktlinjer.

Han är född och uppvuxen i Durham. Cummings gick på statlig grundskola för att sedan fortsätta till en privatskola. Han tog examen med toppbetyg i modern historia från universitetet i Oxford och tillbringade tre år i Ryssland, där han bland annat var inblandad i ett misslyckat försök att starta ett flygbolag.

2001 var han chefsstrateg hos den dåvarande Toryledaren Iain Duncan Smith och 2004 en nyckelfigur i kampanjen mot ett regionalt parlament i nordöstra England. 2007 blev han särskild rådgivare hos Michael Gove, som några år senare blev utbildningsminister.

Cummings var l chef över den officiella brexitkampanjen 2016 och när Boris Johnson förra året blev Storbritanniens premiärminister blev Cummings en av de mest inflytelserika och mäktigaste rådgivarna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

2 x Wiehe hyllar Dylan på KB

Bob Dylan.
Fotograf: Foto: TT
Kultur och nöje
Musik 6 juni hyllar bland andra Mikael Wiehe och Thomas Wiehe Bob Dylan i en livestreamad konsert på Kulturbolaget i Malmö.

En grupp skånska musiker går samman och hyllar musikern och Nobelprisgatagern Bob Dylan från KB:s scen 6 juni. De som står på scen är Mikael & Thomas Wiehe, Andi Almquist, Richard Lindgren och Grand Jubilee KB.

– Vi hoppas att detta kan skänka tröst till er där hemma och att det kan fylla hålet även i era hjärtan, säger Mikael Wiehe i ett pressmeddelande.

Hyllningskonserten på KB inleds 21.00 och sändas via Facebook och YouTube.

Sport

Uppgifter: Zlatan flyger till Sverige

Zlatan Ibrahimovic under en träning med Hammarby som han passade på att träna med när coronaviruset satte stopp för all fotboll i Italien. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic under en träning med Hammarby som han passade på att träna med när coronaviruset satte stopp för all fotboll i Italien. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Zlatan Ibrahimovics skada i vaden var lindrigare än befarat. Milan har meddelat att hälsenan på svensken är hel och att det rör sig om en muskelskada.

Men Ibrahimovic lämnar nu Italien och Milano, enligt Sky Sport, och återvänder till Sverige. Enligt uppgifterna ska han återvända till Italien i nästa vecka.

Milan meddelade i tisdags att 38-åringen ska undersökas på nytt om tio dagar från då.

Utrikes

Mystiska kvinnan i Ibizagate söks av polisen

Högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache tvingades avgå i samband med skandalen. Arkivbild.
Högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache tvingades avgå i samband med skandalen. Arkivbild.
Fotograf: Ronald Zak/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen i Österrike har gått ut med bilder på en kvinna som den vill komma i kontakt med i samband med utredningen av "Ibizagate", det vill säga korruptionsskandalen som ledde till regeringens avgång under förra året.

Bilderna på kvinnan är tagna från ett videoklipp som visar den blåögda, ljushåriga kvinnan som sägs ha använt sig av det påhittade namnet Alyona Makarov.

Ibizagate briserade i maj 2019 när tyska tidningar publicerade videoklipp från 2017 som visade hur högerpopulistiska FPÖ:s dåvarande partiledare och Österrikes då blivande vicekansler Heinz-Christian Strache festade på Ibiza, tillsammans med en ung kvinna som han trodde var släkt med en rysk oligark. Strache erbjöd offentliga kontrakt i utbyte mot hjälp i valrörelsen.

Efter avslöjandet avgick Strache och övriga FPÖ-ministrar ur regeringen och ett nyval utlystes.

Strache har under de senaste veckorna gått ut med att han vill komma tillbaka till politiken, med utgångspunkt att ställa upp som ledare för ett nytt parti i Wiens kommunalval senare i år.

NÄSTA ARTIKEL