Kultur och nöje

"Avatar"-uppföljaren återupptar inspelningen

Uppföljaren till filmen 'Avatar' kan fortsätta spelas in på Nya Zeeland från och med nästa vecka. Arkivbild.
Uppföljaren till filmen "Avatar" kan fortsätta spelas in på Nya Zeeland från och med nästa vecka. Arkivbild.
Foto: Reed Saxon/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Inspelningen av regissören James Camerons nästa "Avatar"-film kommer att sätta i gång på nytt nästa vecka efter att produktionen varit stoppad sedan mars.

"Våra inspelningsplatser är redo och vi kunde inte vara gladare över att få återvända till Nya Zeeland nästa vecka", skriver producenten Jon Landau på Instagram.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De gör upp i nya "Sverige mot Norge"

Den nya säsongen av 'Sverige mot Norge' spelas in i norska Rjukan. Pressbild.
Den nya säsongen av "Sverige mot Norge" spelas in i norska Rjukan. Pressbild.
Foto: Espen Solli/TV2
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I vinter har Sverige chans på revansch i tävlingsprogrammet "Sverige mot Norge" i TV4.

De svenska vinteridrottsstjärnor som ska försöka rå på rivalerna från väst är Frida Karlsson, Teodor Peterson, Emil Jönsson Haag och Anna Jönsson Haag.

Det norska laget består av åttafaldiga OS-guldmedaljören Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby, Tarjei Bø och Ingrid Landmark Tandrevold.

Den kommande säsongen leds av Gunde Svan och Petter Northug, och sänds i TV4 och på C More i vinter. I Norge heter programmet "Landskampen".

Kultur och nöje

1 000 i publiken på coronasäkrad konsert

På den socialt distanserade arenan är konsertbesökarna utspridda i 500 avgränsade bås.
På den socialt distanserade arenan är konsertbesökarna utspridda i 500 avgränsade bås.
Foto: Owen Humphreys/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Coronaviruset har tvingat musikbranschen att ta till nya grepp för att nå ut till sin publik. I Storbritannien har nu de första konserterna hållits på vad man kallar landets "första socialt distanserade konsertscen".

Över 1 000 personer befann sig i publiken, noggrant uppdelade i små bås med plats för högst fem personer i varje. Mellan varje bås uppmättes en distans på två meter. Utöver det kantades arrangemanget av en rad regler gällande allt från ankomsttid till in- och utslussning.

Indieartisten Sam Fender var den som fick inviga den nya konsertscenen Virgin Money Unity Arena.

"Det var fantastiskt att vara tillbaka på scenen", skriver han i ett inlägg på Twitter.

Längre fram kommer även artister som Van Morrison och Ronan Keating att uppträda på scenen, som är belägen på en galoppbana utanför Newcastle.

I varje bås rymdes ett sällskap på högst fem personer. Mat och dryck serverades till grupperna på plats i båsen.
I varje bås rymdes ett sällskap på högst fem personer. Mat och dryck serverades till grupperna på plats i båsen.
Foto: Owen Humphreys/AP/TT
Sam Fender under den första konserten på Virgin Money Unity Arena. Arrangörerna kallar det Storbritanniens 'första socialt distanserade konsertscen'.
Sam Fender under den första konserten på Virgin Money Unity Arena. Arrangörerna kallar det Storbritanniens "första socialt distanserade konsertscen".
Foto: Owen Humphreys/AP/TT

Kultur och nöje

Google och Apple slänger ut "Fortnite" – stäms

'Fortnite' går inte längre att ladda ned till exempelvis Iphone. Pressbild.
"Fortnite" går inte längre att ladda ned till exempelvis Iphone. Pressbild.
Foto: Epic Games/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Apple och Google har slängt ut battle royale-giganten "Fortnite" från sina digitala butiker.
Spelutvecklaren Epic svarar med att stämma teknikjättarna.

Besluten kommer till följd av att "Fortnite"-tillverkaren Epic Games infört ett eget betalningssystem, för att slippa betala avgift till Apple och Google på alla köp som görs i spelet. Det bryter mot teknikjättarnas regler och som svar har spelet tagits bort.

Enligt The Verge så verkar det som att Epic medvetet har planerat för att "Fortnite" skulle försvinna från bland annat Apples App Store i och med betalomgörningen. Epic har startat en pr-kampanj mot Apple i sociala medier, och också stämt Apple och Google i samband med agerandet.

"Lika villkor"

Apple uppger för The Verge att man arbetar med Epic för att lösa problemen, men att man inte planerar någon speciallösning för företaget.

"Det faktum att deras ekonomiska intressen nu fått dem att trycka på för ett specialavtal ändrar inte det faktum att de här riktlinjerna skapar lika villkor för alla utvecklare och gör butiken till en säker plats för alla användare", säger Apple i en kommentar enligt Reuters.

Kan spelas på Android

Google säger att man välkomnar möjligheten till fortsatta diskussioner med Epic för att få tillbaka "Fortnite" till företagets digitala butik Google Play.

Spelare som redan har installerat "Fortnite" på sin apparat med operativsystemet IOS kan fortfarande spela det, men användare kommer inte att kunna ladda ned nya uppdateringar. När det gäller Android så är spelet fortfarande tillgängligt, men inte via Google Play.

Flera företag trätar

Apple och Microsoft har också bråkat om en liknande fråga den senaste tiden. Microsoft vill lansera sin strömningstjänst för spel, Xcloud, på plattformen. I den prenumerationstjänsten – en slags spelvariant av Netflix – ingår ett visst antal spel för en månadskostnad. Men Apple anser att varje spel i tjänsten måste skickas in för bedömning separat. Inte heller Googles strömningsmotsvarighet Stadia är tillgänglig i App Store.

"Speltjänster kan absolut släppas på App Store, så länge de följer samma riktlinjer som gäller för alla utvecklare", säger Apple i en kommentar till Business Insider.

Gustav Sjöholm/TT

Kultur och nöje

Han blir nya prins Philip i "The Crown"

Den walesiska skådespelaren Jonathan Pryce tar sig an rollen som prins Philip i de avslutande säsongerna av Netflix-succén 'The crown'. Arkivbild.
Den walesiska skådespelaren Jonathan Pryce tar sig an rollen som prins Philip i de avslutande säsongerna av Netflix-succén "The crown". Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Jonathan Pryce är för många känd som sekteldaren "High Sparrow" i tv-serien "Game of thrones". Nu är han aktuell i en något annorlunda roll, nämligen som prins Philip i Netflix-succén "The Crown".

Pryce kommer att spela prins Philip i säsong fem och sex, vilket blir det sista tittarna får se av dramat som utspelar sig i och runt Buckingham Palace.

Huvudrollen, självaste drottning Elizabeth II, spelas av Imelda Staunton.

De två sista säsongerna beräknas ha premiär på Netflix 2022, respektive 2023.

Kultur och nöje

Malin Åkerman i rånarroll – för sonens skull

Malin Åkerman gör sin första riktiga familjefilm i actionkomedin 'The sleepover'. 'Det är bra tajming, det är många som är hemma nu och det här är bra film för hela familjen', säger hon. Arkivbild.
Malin Åkerman gör sin första riktiga familjefilm i actionkomedin "The sleepover". "Det är bra tajming, det är många som är hemma nu och det här är bra film för hela familjen", säger hon. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "The sleepover" är Malin Åkermans första riktiga familjefilm.
Att den svenska Hollywodstjärnan tackade ja till Netflix-rullen beror på sjuårige sonen Sebastian.
– Han har aldrig fått se något som jag har gjort, för det har inte varit för barn. Det ska bli jättekul att få se den här med honom, säger hon.

Coronapandemin har drabbat Kalifornien hårt. Den amerikanska delstaten har återigen stängt ner till stora delar men Malin Åkerman håller hoppet uppe.

– Vi är lyckligt lottade att de inte har stängt ner allt helt och hållet igen. Förra gången var allt stängt och det var inte så kul, nu känner man sig halvt okej i alla fall, säger hon.

Under sommaren har hon också hunnit tillbringa några veckor i Sverige.

– Pappa bor nere i Falsterbo, den här lilla strandstaden, och det var jättehärligt att vara där. Det var verkligen en bra semester, säger Malin Åkerman.

Hon har överlag försökt ta tillvara på all tid som frigjorts när filminspelningar och annat skjutits upp.

– Jag brukar vara i väg och jobba 15 till 18 timmar per dag och resa mycket. Man har haft mer tid för sig själv och sin familj, det har varit underbart. Det finns alltid en "silver lining", säger Malin Åkerman.

Internationell tjuvliga

Nu väntar dock en mer intensiv arbetsperiod – hon medverkar i tre filmer som får premiär de kommande månaderna. Först ut är Netflix-filmen "The sleepover" där hon spelar en ordningsam mamma som döljer sin bakgrund i en internationell tjuvliga för maken och barnen.

Men det förflutna kommer förstås i kapp henne och hela familjen dras in i en avancerad kupp.

– Det var roligt att få spela två olika personligheter, jag tyckte att det var kul att hon får ta med sin familj in i den här gamla och spännande världen. Jag berättade för min son vad filmen handlar om och han frågade "mamma, är du en spion på riktigt?". Han tyckte att det var superspännande när jag berättade om premissen, säger Malin Åkerman.

"The sleepover" är en familjefilm och fokus ligger till stor del på barnens äventyr. Att Malin Åkerman tackade ja till erbjudandet beror mycket på sjuårige sonen Sebastian, som aldrig har fått se mammas filmer.

– Jag har aldrig gjort en familjefilm, det ska bli kul att få sitta med min son och se något som jag har gjort, säger hon och berättar att föräldraskapet har ändrat hur hon väljer roller.

"Man slipper klä upp sig"

– Man blir ju mer taggad på att göra familjefilmer och jag gör fler auditions för tecknade serier och sådana saker. Man undrar om jag skulle ha gjort den här filmen om jag inte hade haft barn. Jag tycker att den är jättekul men jag hade kanske fokuserat på andra saker. Nu var det en perfekt möjlighet.

TT: Det är också din första Netflix-film. Känns det annorlunda inför premiären?

– Ja, det är jätteskönt! Man slipper klä upp sig och gå på röda mattan. Jag vet att det låter glamouröst men du vet – det är jobb. Man är ju där för att visa filmen, man är i rampljuset och det är kul men också utmattande.

Efter "The sleepover" kommer i höst filmerna "Friendsgiving" och "Chick fight" där Malin Åkerman gör stora roller. Sedan blir det kanske ytterligare något svenskt – i fjol gjorde hon sin första svenska huvudroll i Tomas Ledin-filmen "En del av mitt hjärta".

– Det handlar alltid om tajming och att det är rätt projekt. Så vi håller på och läser för fullt och det blir spännande att se vad som händer. Jag hade så himla kul när vi spelade in den filmen och jag fick nya kompisar som jag kommer att ha för resten av livet. Det var jättekul att kunna göra något hemma och ta med farfar på premiären, det var helt fantastiskt, säger Malin Åkerman.

"The sleepover" får premiär på Netflix den 21 augusti.

Linus Brännström/TT

Malin Åkerman spelar mot Ken Marino och ett helt gäng barn i 'The sleepover'. Här Maxwell Simkins, Lucas Jaye, Sadie Stanley och Cree Cicchino. 'Barnen i den här filmen var helt fantastiska, säger Malin Åkerman. Pressbild.
Malin Åkerman spelar mot Ken Marino och ett helt gäng barn i "The sleepover". Här Maxwell Simkins, Lucas Jaye, Sadie Stanley och Cree Cicchino. "Barnen i den här filmen var helt fantastiska, säger Malin Åkerman. Pressbild.
Foto: CLAIRE FOLGER/NETFLIX
'The sleepover' bjuder på flera spektakulära actionscener. 'Jag älskar när man får göra action. Att få känna sig lite cool och få vara med och bråka lite, det är helt fantastiskt', säger Malin Åkerman, här tillsammans med Joe Manganiello. Pressbild.
"The sleepover" bjuder på flera spektakulära actionscener. "Jag älskar när man får göra action. Att få känna sig lite cool och få vara med och bråka lite, det är helt fantastiskt", säger Malin Åkerman, här tillsammans med Joe Manganiello. Pressbild.
Foto: CLAIRE FOLGER/NETFLIX

FAKTA

Fakta: Malin Åkerman

Svensk skådespelare som föddes i Stockholm 1978. När hon var två år flyttade familjen till Kanada, där hon växte upp.

Slog igenom mot "Vänner"-stjärnan Lisa Kudrow i tv-serien "The comeback" 2005 och har sedan dess gjort roller i filmer som "The heartbreak kid", "Watchmen" och "27 dresses" samt tv-serier som "Trophy wife", "Bilions" och "Childrens hospital".

I fjol gjorde hon sin första svenska huvudroll i "En del av mitt hjärta", som bygger på Tomas Ledins musik.

Aktuell i "The sleepover" som får premiär på Netflix den 21 augusti. I filmen, som regisserats av Trish Sie, spelar hon mot bland andra Ken Marino, Joe Manganiello, Karla Souza och Sadie Stanley.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Kultur och nöje

First Aid Kit: "Vi är i en ny fas"

First Aid Kit släpper en cover på Willie Nelsons låt 'On the road again'. Arkivbild.
First Aid Kit släpper en cover på Willie Nelsons låt "On the road again". Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje First Aid Kit ser fram emot att ge sig ut på vägarna igen.
I väntan på att pandemin ska ta slut släpper de en cover på Willie Nelsons klassiska "On the road again".

Willie Nelson skrev "On the road again" till filmen "Honeysuckle rose" från 1980, sedan dess har den blivit en av countryartistens mest kända hitlåtar. Redan för sju år sedan spelade First Aid Kit in en cover på låten – men det dröjde tills en pandemi satte hela livebranschen ur spel innan syskonduon kände sig redo för att släppa den.

– Det är en enkel version, vi ville göra den rätt upp och ner och det var det vi gjorde. När jag hör den blir jag nostalgisk och tänker på alla turnéer vi har gjort, säger Klara Söderberg.

"De har inget jobb nu"

First Aid Kit släppte sin första låt 2007 och har turnérat i omgångar i ungefär tolv år – hela deras vuxna liv, konstaterar Klara Söderberg.

Med sig på varje turné har de alltid ett gäng scenarbetare – en yrkesgrupp som nu har drabbats hårt ekonomiskt till följd av coronapandemin. Därför kommer First Aid Kit att donera överskottet som deras version av "On the road again" drar in till Live Nations fond Crew Nation, som stöttar scenarbetare.

– Vi brukar ha åtta till tio personer som sköter allting och som gör att vi kan stå på scenen, de har inget jobb nu, Vi som artister kan klara oss ett tag, men de är mer beroende av att verksamheten fortsätter, säger Klara Söderberg.

Ny musik på gång

Redan innan coronaviruset bröt ut i världen valde First Aid Kit att ta en paus. Nu har de däremot fler nya projekt på gång – men det lär dröja en hel föräldraledighet innan de kan satsa på heltid igen.

– Vi ska släppa lite grejer som jag inte kan berätta om. Sedan jobbar vi på ny musik, men vi försöker att inte att stressa fram det. Jag har varit utbränd och har behövt ta det lugnt, sedan har Johanna fått barn, vi är i en ny fas. Vi får se hur det går, men vi har verkligen planer på att göra nya saker, säger Klara Söderberg och tillägger:

– I vanliga fall gör vi en skiva och sedan blir det turné. Förhoppningsvis är allt det här över när vi står där med ny musik.

Under sommaren hade Klara Söderberg planerat att åka på en inspirationsresa till Nashville och Los Angeles. I stället stannade hon i Sverige och sommarstugan.

– Jag tog precis körkort så jag hade en plan på att åka ut i öknen och skriva och så där. Nu går det inte ens att åka in i USA, det är så speciellt att världen är så liten.

Sofia Sundström/TT

Klara Söderberg i First Aid Kit längtar tills det är dags för nästa turné, och saknar mest kontakten med publiken. 'Det är en overklighetskänsla varje gång man går upp på scenen och publiken är så glada över att just vi är där, och att man kan förlora sig i musiken med bandet. Det har vi inte upplevt på ett tag', säger hon.
Klara Söderberg i First Aid Kit längtar tills det är dags för nästa turné, och saknar mest kontakten med publiken. "Det är en overklighetskänsla varje gång man går upp på scenen och publiken är så glada över att just vi är där, och att man kan förlora sig i musiken med bandet. Det har vi inte upplevt på ett tag", säger hon.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: First Aid Kit

First Aid Kit består av Johanna Söderberg (född 1990) och Klara Söderberg (född 1993).

De debuterade med ep:n "Drunken trees" 2008 och har under sin karriär släppt fyra album, "The big black & the blue" (2010), "The lion's roar" (2012), "Stay gold" (2014) och "Ruins" (2018).

Filmfredag

Visuellt vackert men tungt som bly

Laura Birn gör huvudrollen som konstnären Helene Schjerfbeck.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Recension

Man tycker kanske att en film om en konstnär gjord med konstnärliga intentioner enligt konstens alla regler automatiskt borde höjas till skyarna och mötas med hovbugningar. I Finland har dock denna finskspråkiga film om den finlandssvenska konstnären Helene Schjerfbeck som levde och verkade mellan 1862 och 1946 delat både publik och kritiker i två läger: ömsom vin och ömsom vatten alltså.

Konstkritiker och andra sakkunniga har pekat på sakfel och tveksamheter i filmatiseringen av Rakel Liehus succéroman från 2003, men eftersom jag inte tillhör någondera kategorin och inte har någon förutfattad mening eller ens kunskaper om Schjerfbeck köper jag den bild av sig själv hon visualiserar i den inledande intervjun.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

Katastroffilm med fokus på familjedramat

Gerard Butler och Morena Baccarin spelar huvudrollerna i Greenland.
Foto: Daniel McFadden
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Likt western, musikals och noir på sin tid var katastroffilmen en genre som levde sitt eget liv på sjuttiotalet. Många filmstjärnor med framtiden bakom sig fick ett lyft när skyskrapor brann, jorden skakade eller rent av var på väg att gå mot en ny istid eller försvinna i ragnarök och svavel. Hollywoods verstad för effektsökeri gick för högtryck och skådespelarna behövde bara hänga på och låna ut sina namn, som till exempel Charlton Heston som fick ett lyft med genren.

Nåväl, nu skriver vi 2020 och det är på väg att barka åt fanders igen när jättekometen Clarke håller på att skicka vårt yra klot tillbaka till ruta ett igen. I centrum står familjen Garrity, med pappa John och mamma Allison (Gerard Butler och Morena Baccarin) och deras lille son Nathan (Roger Dale Floyd) som hastigt får bege sig ut på vägarna när kometen är på väg att slå ner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL