Utrikes

HD släpper Bolsonaro-inspelning

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Fotograf: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes Brasiliens högsta domstol har offentliggjort en inspelning där president Jair Bolsonaro antyder att han vill möblera om inom rättsväsendet för att hindra pågående utredningar mot hans familj.
PREMIUM

– Jag försökte byta ut vårt säkerhetsfolk i Rio de Janeiro offentligt och jag kunde inte. Det är förbi. Jag kommer inte vänta tills min familj eller mina vänner är körda, säger Bolsonaro bland annat i videon som ska ha spelats in vid ett möte med ministrar den 22 april.

Två av Bolsonaros söner, också de politiker, förekommer i två olika rättsutredningar. Presidenten och sönerna har kallat utredningarna politiskt motiverade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fordonsattack mot demonstranter i Minneapolis

Demonstranter och polis har drabbat samman i närheten av Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC.
Demonstranter och polis har drabbat samman i närheten av Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes För sjätte dagen i rad har stora skaror människor protesterat mot rasism och polisvåld runt om i USA. Nattliga utegångsförbud har utlysts i flera större städer och nationalgardet har satts in i 15 delstater.
I Minneapolis fick demonstranter fly undan en framrusande tankbil.

På många håll hölls till stora delar fredliga demonstrationer under söndagen. Flera tusen människor slöt upp till en protest vid delstatsparlamentet i Minneapolis tvillingstad Saint Paul.

– Vi har svarta söner, svarta bröder, svarta vänner. Vi vill inte att de ska dö. Vi är trötta på att det här händer, den här generationen accepterar inte det. Vi har tröttnat på förtryck, säger den 31-åriga demonstranten Muna Abdi.

Utegångsförbud

Hundratals poliser hade tillsammans med nationalgardet satts in inför demonstrationen, som avlöpte fredligt och välorganiserat.

Men när demonstranterna tågade vidare längs en motorvägsbro uppstod vid ett tillfälle utbredd panik. Deltagare fick springa undan en tankbil som plötsligt körde rakt mot folkmassan. När fordonet saktade ner drog demonstranter ut föraren som fick föras till sjukhus innan han senare greps av polis.

Hittills finns inga uppgifter om att någon protestdeltagare skadats, samtliga tycks ha hunnit undan det framrusande fordonet.

Vreden över den svarte obeväpnade George Floyds död i måndags i Minneapolis, då en polis med sitt knä tryckte ned honom tills han slutade andas, har lett till både stora fredliga demonstrationer och förstörelse och kraveller. Aktivister och lokala ledare har vädjat till demonstranter att inte låta ilskan mynna ut i upplopp och plundring.

Nya oroligheter

I ett försök att undvika nya nattliga kravaller har utegångsförbud utlysts i Washington DC och flera andra större städer i USA, som Los Angeles, Houston och Minneapolis. Det är de mest omfattande sådana åtgärderna sedan tiden efter mordet på Martin Luther King 1968, då USA också präglades av antikrigsdemonstrationer och en pågående valrörelse.

Nationalgardet har samtidigt satts in i totalt 15 delstater, inklusive i Washington DC.

Trots det uppstod nya konfrontationer mellan demonstranter och ordningsmakten, och nya plundringar på flera håll.

Under söndagseftermiddagen och -kvällen lokal tid sköt polisen tårgas, gummiklädda kulor och rökbomber för att skingra demonstranter i bland annat Los Angeles, Boston och Washington DC.

Trump skyller på medier

I en park i närheten av Vita huset tände en grupp demonstranter flera eldar. Polisen försökte skingra dem med tårgas, enligt AFP:s reporter på plats, men våldsamheterna flammade upp flera gånger under kvällen.

I samband med en tidigare protest, i fredags, flyttades president Donald Trump tillfälligt till ett skyddsrum under jord, rapporterar The New York Times.

Trump skyller mycket av våldsamheterna på vänsterextremister inom rörelsen Antifa, och skriver på Twitter att rörelsen ska terrorklassas. Trump skyller även upploppen på medierna, som han menar uppmuntrar till protesterna, samt lokala demokratiska guvernörer, som han anser inte har gjort tillräckligt för att stoppa kravallerna.

"Var är gripanden och de långa fängelsestraffen", skriver presidenten på Twitter.

Mångfald bland deltagare

Hans förmodade motståndare i höstens presidentval, demokraten Joe Biden, väljer en annan ton mot demonstranterna. Under söndagen synade han skadorna efter lördagens kravaller i Wilmington i sin hemstat Delaware, och passade på att skicka ett budskap till de som protesterar.

"Att protestera mot polisbrutalitet är nödvändigt, men det är inte försvarbart att bränna och förstöra", säger han i ett uttalande.

Borgmästaren i Atlanta, Keisha Lance Bottoms, kritiserar Trumps upprepade rop på hårda tag mot demonstranter.

– Vi har passerat en vändpunkt i det här landet, och hans retorik häller bensin på elden.

Många av demonstrationerna präglades av en mångfald bland deltagarna. Så var bland annat fallet vid en manifestation i Culver City i Kalifornien.

– Det betyder mycket att se att inte bara svarta går med i demonstrationen, säger en ung svart kvinna vid namn Candace Collins.

Under söndagen hölls även manifestationer i solidaritet med USA:s svarta befolkning på flera andra håll i världen, däribland i Montréal, London och Berlin.

Utrikes

Oro för att virus ska spridas i USA-protester

Protest med anledning av George Floyds död i polisens händer i El Paso, Texas i söndags.
Protest med anledning av George Floyds död i polisens händer i El Paso, Texas i söndags.
Fotograf: Mark Lambie/TT
Utrikes
Utrikes USA kokar och brinner. Men parallellt med protesterna mot rasistiskt polisvåld rasar också coronapandemin, som drabbat USA hårt. Nu växer oron för att viruset ska spridas bland demonstranterna.

Spence Ingram känner att hon inte har något val. Hon måste ge sig ut på gatorna för att protestera mot rasistiskt polisvåld och kräva rättvisa för svarta i USA. Men det finns ännu ett orosmoln på hennes horisont.

– Det är inte okej att vi måste vara här ute och riskera våra liv mitt under en pandemi. Men jag måste protestera och ständigt kämpa för mitt liv, säger Ingram, som själv är svart, till nyhetsbyrån AP i Atlanta.

Sprider sig

Protesterna tog fart efter det att George Floyd dödats av polisen i samband med ett brutalt ingripande i Minneapolis. Demonstrationerna har växt i styrka och spridit sig över USA och världen. Människor – med eller utan munskydd – har samlats i stora grupper för att höja sina röster och visa sitt missnöje. Många städer har just börjat lätta på restriktionerna som infördes som ett sätt att stävja spridningen av coronaviruset.

– Jag är orolig över att vi har haft folksamlingar på våra gator när vi just har lyft på rekommendationen att stanna hemma och vilken effekt det kan få på ökningen av antalet coronafall senare, säger Muriel Bowser, Washington DC:s borgmästare, på en presskonferens.

Det är förstås svårt att hålla avstånd i en protesterande folkmassa, där många sjunger eller skriker ut sina slagord. Människor kan bära på viruset utan att veta om det och oavsiktligt sprida det till andra, vilket har fått myndigheter och hälsopersonal att varna för risken för en ny smittvåg.

– Om två veckor kommer vi i hela USA att få veta huruvida det här kommer att driva upp antalet smittade eller inte, säger Marylands guvernör Larry Hogan till CNN.

Ojämlik sjukvård

USA är värst drabbat i världen av pandemin, med över 1,7 miljoner bekräftade fall och 104 000 döda, enligt en sammanräkning från universitetet Johns Hopkins. Statistik från delstater och stora städer har visat att svarta amerikaner har drabbats hårdare av pandemin än vita, vilket har satt ljuset på ojämlikheten inom sjukvården i landet.

Atlantas borgmästare Mayor Keisha Lance Bottoms har uppmanat alla som deltog i protesterna i helgen att testa sig för covid-19.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Sprids genom droppar i luften

Coronaviruset smittar i första hand mellan människor genom droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. En smittad person som skriker, ropar med hög röst eller sjunger riskerar också att föra smittan vidare. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter.

Viruset kan överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta, men risken för att bli smittad via förorenade ytor bedöms vara mycket liten.

Genom att vara noga med att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, hosta och nysa i armvecket, undvika att röra vid ansiktet samt att stanna hemma när man är sjuk kan alla bidra till att minska risken för smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Utrikes

Minister: Tiotals jihadister dödade

Stora skaror jihadister har dödats i strider i Cabo Delgado i norra Moçambique.
Stora skaror jihadister har dödats i strider i Cabo Delgado i norra Moçambique.
Fotograf: TT
Utrikes
Utrikes

Stora skaror jihadister, däribland viktiga ledare för upprorsgrupperna, har dödats i strider i Cabo Delgado i norra Moçambique, uppger försvarsminister Jaime Neto.

– 78 terrorister har dödats och över 60 skadats svårt, säger Neto i statlig tv.

De dödade ledarna ska ha varit medborgare i grannlandet Tanzania, enligt försvarsministern.

Moçambiques regering har varit väldigt tystlåten kring våldsamheterna i området, som tros ha krävt över 1 000 liv de senaste åren. Upprorsmännen har inte heller gått ut med några uttalade mål. De kallas al-Shabaab, men har såvitt känt inga kopplingar till det extremistiska nätverket med samma namn i Somalia.

Moçambikiska myndigheter har sagt att jihadisterna tillhör terrorrörelsen IS.

Utrikes

Tusentals flyttas i flyktingkrisens Grekland

En man håller fram sina dokument för att få resa från ön Lesbos till hamnstaden Piraeus på fastlandet. Arkivbild.
En man håller fram sina dokument för att få resa från ön Lesbos till hamnstaden Piraeus på fastlandet. Arkivbild.
Fotograf: Panagiotis Balaskas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Grekiska myndigheter flyttar från och med i dag över 11 200 människor från bostäder på det grekiska fastlandet för att lämna plats för asylsökande som bor i undermåliga läger på öar.
Många av dem som tvingas flytta har ingenstans att ta vägen.

Bostäder måste enligt myndigheterna ordnas för asylsökande som befinner sig i överfulla flyktingläger på öarna. De ska nu få flytta in där andra som redan beviljats flyktingstatus har fått bo fram till nu.

– Risken är att vi hamnar på gatan, säger syriern Abdelkader Rahmoun, som tillsammans med sin familj får stanna i sin EU-finansierade lägenhet i staden Piraeus till slutet av juni.

De som har beviljats flyktingstatus har rätt att ansöka om grekiska skatte- och socialförsäkringsnummer och bör därför kunna hitta jobb, enligt migrationsdepartementet.

Det stämmer i teorin, men enligt stödgrupper för flyktingar finns i praktiken ofrånkomliga svårigheter. Redan före coronapandemin var det ont om jobb i landet och dessutom har flyktingar med osäkra inkomster svårt att få hyra bostäder.

– UNHCR är allvarligt oroat över tusentals personer med flyktingstatus som väntas lämna Greklands mottagningssystem från slutet av maj, säger Boris Cheshirkov vid UNHCR.

Tidigare har det gått att behålla sitt boende upp till sex månader efter att man beviljats flyktingstatus, men tidsgränsen har nu kortats till en månad.

– Från och med då kommer de att tvingas arbeta. Det kommer att göra vårt land mindre attraktivt för flyktingströmmar, sade migrationsminister Notis Mitarachi i mars.

Utrikes

Knölval på avvägar i kanadensisk flod

En ung knölval simmar runt i S:t Lawrence-floden i Montréal.
En ung knölval simmar runt i S:t Lawrence-floden i Montréal.
Fotograf: Graham Hughes/AP/TT
Utrikes
Utrikes En ung knölval simmar runt i S:t Lawrence-floden i kanadensiska Montréal sedan i lördags, tiotals mil från där den hör hemma.

Valen, som tros vara två eller tre år gammal, har antagligen kommit på avvägar när den jagade mat, enligt myndigheterna.

Det antas vara samma knölval som siktades i förra veckan utanför Québec City, uppger RQUMM, en marin nödhjälpsorganisation för djur. För att förebygga möjliga krockar med fartyg övervakas valen av organisationen, men det finns inga planer på att tvinga ut den mot havet eftersom den kan överleva i sötvatten under en period.

– Valen mår bra för tillfället. Det bästa är att låta naturen ha sin gång, säger Marie-Eve Muller vid RQUMM.

Hon uppger att valen kan stanna i flera månader, men att den antagligen inte kommer att fortsätta längre västerut.

Knölvalar tillbringar vanligtvis somrarna nära Arktis och Antarktis för att under vintern ta sig till varmare områden för att fortplanta sig. En vuxen knölval kan bli upp till 17 meter lång och väga uppemot 40 ton.

Knölvalen övervakas för att förebygga möjliga krockar med fartyg.
Knölvalen övervakas för att förebygga möjliga krockar med fartyg.
Fotograf: Graham Hughes/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Armeniens premiärminister coronasmittad

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Fotograf: Tatyana Zenkovich/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian berättar att han har testat positivt för coronavirus.

– Jag hade inga symptom, jag bestämde mig för att testa mig eftersom jag planerade att besöka frontlinjen, säger Pasjinian i en videosändning via Facebook.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lättnad och oro när brittiska skolor öppnar

Jane Cooper, lärare i sjätte klass, kontrollerar avståndet mellan skolbänkarna i sitt klassrum i skolan Lostock Hall i Poynton i närheten av Manchester.
Jane Cooper, lärare i sjätte klass, kontrollerar avståndet mellan skolbänkarna i sitt klassrum i skolan Lostock Hall i Poynton i närheten av Manchester.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Utrikes
Utrikes Under måndagen öppnar skolorna i England för yngre grundskoleelever – efter att ha varit stängda i över två månader. Öppningen väcker debatt och oro hos många föräldrar.
PREMIUM

Äldre barn i England får vänta till den 15 juni innan de får komma tillbaka till skolan. I Skottland dröjer man med öppningen till i augusti, medan Nordirland siktar på september och Wales ännu inte fattat något beslut.

Frågan är dock hur många som kommer att dyka upp till dagens lektioner i England. Så många som 45 procent av de svarande uppger att de inte känner sig trygga att skicka tillbaka sina barn till skolan enligt en undersökning från organisationen Early Years Alliance.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Vitrysk oppositionspolitiker bortförd

Den vitryske oppositionsledaren Mikola Statkevitj håller ett tal vid en manifestation i huvudstaden Minsk den 14 maj.
Den vitryske oppositionsledaren Mikola Statkevitj håller ett tal vid en manifestation i huvudstaden Minsk den 14 maj.
Fotograf: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den vitryske oppositionspolitikern Mikola Statkevitj har gripits, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Han fördes bort av civilklädda personer på söndagseftermiddagen, berättar hans hustru för människorättscentret Vesna, enligt Interfax. Hon har anmält sin make som kidnappad.

Om knappt tre månader är det presidentval i Vitryssland och Statkevitj har försökt ställa upp som kandidat mot den långvarige presidenten Alexandr Lukasjenko, vars auktoritära regim kontrollerar landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL