Annons

Varning för kapitalflykt från Hongkong

Kinas planer på ny lagstiftning mot omstörtande verksamhet och utländskt inflytande i Hongkong skakar marknaden.
Bankkällor i Hongkong varnar för kapitalflykt.
Publicerad 22 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Delegater på nationella folkkongressen i Peking samlas för session, iklädda munskydd.
Delegater på nationella folkkongressen i Peking samlas för session, iklädda munskydd.Foto: Ng Han Guan AP/TT

Lagförslaget från folkkongressen i Peking riskerar att leda till en ny våg av protester i Hongkong, banker som flyttar ut och att Hongkongs finansiella system dräneras på utländskt kapital.

I kongressen i Washington diskuteras samtidigt sanktioner mot personer och juridiska enheter som bidrar till att lagarna införs och banker som gör affärer med inblandade parter.

Annons

Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtekonomier på SEB, varnar för att nya protester i Hongkong kan bromsa återhämtningen för Hongkong och Kina efter covid-19-krisen. Han beskriver, som de flesta bedömare, lagstiftningen som föreslagits som ett steg mot att på sikt minska Hongkongs grad av självstyre.

– Kina går mot ett land, ett system. Den processen fortsätter, säger han.

Viktig port för investerare

Men det kommer gå långsamt, tror han. Detta då Kina antas göra sitt yttersta för att inte förstöra Hongkongs position som finansiellt centrum i processen.

– Hongkong är en jätteviktig port för utländska investerare in i den kinesiska ekonomin och ger även tillgång till utländsk finansiering för kinesiska bolag. Kina kommer dämpa retoriken om det visar sig alltför kostsamt att införa detta nu, säger han.

Hammarlund beskriver samtidigt Hongkongs finansiella myndigheter och Kina som väl rustade, med stora valutareserver, för att hantera en hel del kapitalflykt innan läget blir kritiskt.

Hongkongbörsen rasade med över 5 procent efter det att lagförslaget presenterades i samband med öppnandet av årets folkkongress i Peking. Och på valutamarknaden föll både Hongkongs dollar och den kinesiska yuanen, medan riskpremierna i regionens banksystem lyfter.

"Den sorgligaste dagen"

Det kommer att gå snabbt nu när kapitalet flyr från Hongkong, varnar en högt uppsatt bankkälla i en stor europeisk affärsbank som förvaltar tusentals miljarder kronor i tillgångar.

– Vissa klienter har redan bett mig aktivera Plan B, säger källan till Reuters.

Den forna brittiska kolonin Hongkong, formellt en självstyrande administrativ del av Kina sedan 1997, är vid sidan av Singapore regionens största finansiella centrum. Hongkongs självstyre har fram till nu byggt på parollen "ett land, två system". Men det lagförslag som nu lagts fram sätter enligt kritiker punkt för denna era.

– Detta är den sorgligaste dagen i Hongkongs historia, säger Tanya Chan, oppositionspolitiker i Hongkongs lagstiftande församling, till Financial Times.

Annons

Hongkongs formella ledare Carrie Lam, själv med på folkkongressen i Peking, tonar enligt Reuters ned lagförslagets effekter på Hongkongs juridiska status. Hon ser inte heller att det skulle begränsa fri- och rättigheter för Hongkongs invånare och säger att hon kommer samarbeta fullt ut med Kina i frågan.

Ska fylla ett juridiskt tomrum

Lagförslaget öppnar enligt Reuters bland annat för att kinesiska underrättelsetjänsten bygger upp en bas I Hongkong. Nya regler för att motverka och bestraffa omstörtande verksamhet, terrorism, separatism, utländsk inblandning eller annan verksamhet som utgör ett allvarligt hot mot nationens säkerhet ingår också.

Hongkong har under det gångna året skakats av stundtals våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis. Proteströrelsen var först riktad mot ett omstritt förslag till en utlämningslag, som skulle ha öppnat för att brottsmisstänkta förs till Kina. Men den växte till en stor manifestation för demokratiska och mänskliga rättigheter i Hongkong.

Enligt Wang Chen, vice talman i nationella folkkongressen i Peking, behövs säkerhetslagstiftningen för att fylla ett juridiskt tomrum i Hongkongs grundlag vad gäller frågor som förräderi och omstörtande verksamhet eller andra brott riktade mot Kina, rapporterar den statskontrollerade kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Joakim Goksör/TT

Hongkongs ledare Carrie Lam (till höger) deltog i öppnandet av nationella folkkongressen i Peking, som de flesta med munskydd för att begränsa spridningen av coronaviruset.
Hongkongs ledare Carrie Lam (till höger) deltog i öppnandet av nationella folkkongressen i Peking, som de flesta med munskydd för att begränsa spridningen av coronaviruset.Foto: Ng Han Guan AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons