Utrikes

Politisk strid kring Danmarks coronastrategi

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) ifrågasätts för att ha hänvisat till myndigheters råd vid sitt besked i mars om landets omfattande åtgärder mot coronavirusets spridning. Arkivbild.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes De strikta danska åtgärderna med anledning av coronaviruset har lyfts fram som ett positivt exempel.
Men efter en granskning har statsminister Mette Frederiksen hamnat i rejält blåsväder, och flera partier kräver att regeringens hantering av coronakrisen ska utredas.
PREMIUM

Beslutet om att all icke nödvändig verksamhet skulle stängas i Danmark kom i mitten av mars efter rekommendationer från myndigheterna. Det sade i alla fall Mette Frederiksen (S) då hon gav beskedet.

Men enligt en granskning i Jyllands-Posten har Sundhetsstyrelsens direktör Søren Brostrøm enligt flera dokument inte alls uppmanat till nedstängning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Protester belyser korruption i Bulgarien

'Avgå!' ropar en demonstrant under en regeringskritisk demonstration utanför parlamentet i Bulgariens huvudstad Sofia tidigare i september.
Foto: Valentina Petrova/AP/TT
Utrikes
Utrikes Trots demonstranternas krav på premiärministerns avgång efter korruptionsanklagelser, vägrar Bulgariens regeringschef att ge upp. I stället har han föreslagit en grundlagsändring – i ett försök att köpa sig tid, enligt kritiker.
Nu är många oroliga att demokratin är under hot i Bulgarien – medan EU står och tittar på.

Gatorna i den bulgariska huvudstaden Sofia har de senaste månaderna fyllts av människor som marscherat i protest mot korruption. Demonstrationerna har vid flera tillfällen blivit våldsamma och deltagare fått föras till sjukhus. Vid en marsch i början av september behövde nästan 200 personer vård, varav åtminstone hälften var poliser.

Den pågående oron i EU:s fattigaste medlemsland startade redan före sommaren.

Palats på stranden

Hristo Ivanov, en 45-årig politiker som just grundat anti-korruptionspartiet Ja, Bulgarien!, begav sig till en offentlig strand vid Bulgariens Svartahavskust. Stranden hade stängts av utav polisen, som skyddade en annan hög politiker, med starka band till korruption och landets finansiella elit.

– Han hade i princip byggt ett palats på stranden och använde statens pengar för att blockera stranden. Hristo Ivanov reste dit för att demonstrera hur galen hela situationen har blivit i Bulgarien, säger Valeriya Mechkova, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, men född och uppvuxen i Bulgarien.

När allmänheten fick höra om stranden detta blev det gnistan som tände proteströrelsen.

Bulgariens president, Rumen Radev, slog sig samman med demonstranterna och fördömde husbygget och den korruption som det representerar. I Bulgarien är presidenten visserligen statschef, men regeringen med premiärministern i spetsen har den verkställande makten. Det dröjde inte länge innan polis och åklagare gjorde en räd mot presidentens kontor och grep flera av hans medarbetare. Vilket förstås knappast lugnade demonstranterna.

"Används för att skrämma"

– De gjorde tillslaget för att skrämma presidenten, som kritiserat regeringen. De sa såklart att det inte var orsaken, men det är inte ovanligt i Bulgarien att statliga representanter används för att skrämma folk, säger Valeriya Mechkova.

President Radev, en populär figur som lite oväntat blev nominerad av det socialistiska partiet, gick till val på anti-korruption. Hans regeringskritik i somras spädde på de politiska spänningarna mellan honom och Bulgariens premiärminister, Boyko Borissov, som står i centrum för de pågående protesterna. Demonstranterna kräver att premiärministerns mitten-höger-regeringen genast avgår – vilket den redan gjort två gånger, varpå den blivit omvald.

– Premiärministern har nära kopplingar till korruptionen. De senaste månaderna har bilder och inspelningar läckt som bekräftar hans inblandning och att han tjänat pengar på det, säger Georgi Gotev, bulgarisk journalist baserad i Bryssel och grundare av webbtidningen Euractiv.

Han säger att läckorna råkade sammanfalla med att mängder av bulgariska medborgare bosatta utomlands tvingades resa hem på grund av covid-19 och att de tog med sig en icke-accepterande syn på den korruption som genomsyrar det bulgariska samhället.

– Många av dem har deltagit i demonstrationerna. De vill kunna stanna i Bulgarien, men de kräver förändring, säger Georgi Gotev.

Vägrar avgå

Proteströrelsen kräver också att landets chefsåklagare Ivan Geshev avgår, som brett anses vara en marionett i händerna på den korrupta politiska eliten. Geshev var den som låg bakom räden mot presidentens kontor efter att presidenten stått upp för demonstranterna.

– Han är den som ska fungera som kontrollmekanism av maktfördelningen, men i stället springer han oligarkernas ärenden, säger statsvetaren Valeriya Mechkova.

Många anser att Ivan Geshev fick sitt jobb av det politiska råd där premiärministerns parti och allierade har makten just för att skydda premiärministern.

– Han gör allt han kan för att åtala premiärminister Borissovs meningsmotståndare, men de foton och inspelningar som läckt har fortfarande inte fått honom att starta någon utredning, säger Georgi Gotev.

President Borissov har hittills vägrat avgå och heller inte pressats av sitt parti att göra det. Ett slag trodde man att det skulle ske, men i ett tv-sänt tal föreslog han då i stället att grundlagen skulle göras om.

– Men det handlar inte om att utöka hans makt utan om att han vill köpa sig tid och slippa nyval. Han har sagt att han ska avgå när lagändringarna är klara, säger Valeriya Mechkova.

För blir det ett omval nu så kan den politiska kartan sannolikt ritas om, säger journalisten Georgi Gotev. Det är inte alls säkert att Borissovs höger-mitten-allians, sedan 2017 med stöd av högerextrema, skulle vinna igen.

En förändring

Demonstranterna kommer från hela den politiska skalan och en del unga är inte ens speciellt politiska utan vill bara se en förändring.

Samtidigt har Bulgarien tömts på unga, som tappat hoppet om en framtid i landet. Statsvetaren Valeriya Mechkova är själv en av dem. Hon oroas över att trots de växande protesterna i EU:s östra hörn har det varit tyst från Bryssel. När det gäller Ungern och Polen har EU ofta kritiserat att demokratin är satt på undantag, men inte i fallet Bulgarien, påpekar hon. Trots att journalister och oliktänkande tystas och medier köps upp och stoppas.

– EU fortsätter att ge bidrag som hamnar i fickorna på oligarkerna, så i princip fortsätter de att finansiera vårt system, säger hon.

– Det är oroande, men jag tror att det beror att vår premiärminister inte har en anti-europeisk retorik och att hans parti tillhör den största partigruppen i EU.

Journalisten Georgi Gotev säger att EU inte längre kan stå och tyst titta på.

Moa Kärnstrand/TT

Den 2 september hölls en stor demonstration mot regeringen i Bulgariens huvudstad Sofia. Hundratals poliser kallades in för att hindra stenkastande demonstranter från att komma närmare parlamentsbyggnaden.
Den 2 september hölls en stor demonstration mot regeringen i Bulgariens huvudstad Sofia. Hundratals poliser kallades in för att hindra stenkastande demonstranter från att komma närmare parlamentsbyggnaden.
Foto: Valentina Petrova/AP/TT
En demonstrant slår på en trumma med en bild av Bulgariens premiärminister Boyko Borissov i samband med protester i huvudstaden Sofia i början av september.
En demonstrant slår på en trumma med en bild av Bulgariens premiärminister Boyko Borissov i samband med protester i huvudstaden Sofia i början av september.
Foto: Valentina Petrova/AP/TT
Demonstranter blundar och håller upp stjärnor som ska symbolisera EU:s medlemsstater i samband med en protest i mitten av augusti. Många av de som protesterar anser att EU har varit för tyst om den omfattande korruption i Bulgarien som de vill sätta ljuset på.
Demonstranter blundar och håller upp stjärnor som ska symbolisera EU:s medlemsstater i samband med en protest i mitten av augusti. Många av de som protesterar anser att EU har varit för tyst om den omfattande korruption i Bulgarien som de vill sätta ljuset på.
Foto: Valentina Petrova/AP/TT

FAKTA

Fakta: Bulgarien och protesterna

Protesterna i Bulgarien har pågått sedan början av juli, men föregås av många år av politiskt kaos. Mellan 2013–2014 skedde omfattande gatuprotester och två nyval. Hösten 2016 uppstod efter en lugnare period en ny politisk osäkerhet, då premiärminister Boyko Borisov avgick i protest mot segraren i presidentvalet, Rumen Radev, som Borisov betecknade som alltför Rysslandsvänlig. I det nyval som hölls 2017 blev Borisovs högerparti Gerb återigen klart parti, och trots sitt motstånd mot Radev bildade Borisov regering för tredje gången, nu med ett högerextremt parti.

Det ordinarie parlamentsvalet hålls till våren.

Efter att under decennier ha varit ett satellitland till Sovjetunionen är Bulgarien numera medlem av både Nato och EU, men kämpar fortfarande mot fattigdom och korruption och kritiseras regelbundet av EU för brister i rättsväsendet. Bulgarien anses vara EU:s mest korrupta land.

Källa: Landguiden/ui.se

Utrikes

Masskjutning i USA – minst två döda

Utrikes
Utrikes

Minst två människor har dödats i en masskjutning i staden Rochester i den amerikanska delstaten New York, uppger lokal polis på Twitter.

Enligt den lokala tv-kanalen Whec-tv ska ett 15-tal personer ha skadats i skjutningen, som ägde rum vid en fest på en bakgård på Pennsylvania Avenue.

De döda uppges vara en man och en kvinna, båda runt 20 år gamla.

Polisen meddelar att man inom kort ska hålla en presskonferens.

Utrikes

"Bader Ginsburg har banat väg för kvinnor"

En väggmålning av HD-domaren Ruth Bader Ginsburg i ett kvarter i Washington. Bader Ginsburg avled i sviterna av cancer.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ruth Bader Ginsburgs betydelse för kvinnorörelsen i USA beskrivs som enorm då hon outtröttligt drivit på i frågor som rör just kvinnors rättigheter. Hennes bortgång ses som en stor förlust.
– Det går knappt att sammanfatta betydelsen hon har i de här sammanhangen, säger USA-kännaren Frida Stranne.

Hon förlorade kampen mot cancern, men vann under sina 87 levnadsår många andra strider. HD-domaren Ruth Bader Ginsburg ses som en feministisk ikon som lämnar efter sig ett stort arv.

– Hon har aldrig vikt sig i frågor som rört kvinnor, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik, och fortsätter:

– Framför allt har hon gjort konkret skillnad genom att få igenom lagändringar som bidragit till ett mer jämställt USA.

Sista kampen förlorad

Diskussionerna om vem som ska ersätta Bader Ginsburg har redan börjat i USA. Enligt Stranne kommer republikanerna och Donald Trump troligen försöka driva igenom tillsättandet av en ny domare mycket snabbt, vilket kommer göra att det tippar över till en konservativ majoritet av domare för flera årtionden framåt.

– Det sker dessutom när vi går mot ett val där vi kanske kommer få ett oklart valutfall som i så kan ska avgöras juridiskt, som det gjorde 2000 (till George W Bush fördel), säger hon och tillägger:

– Jag kan tänka mig att hon (Bader Ginsburg) kämpat för att hålla sig vid liv tills valet var över, men cancern var starkare än henne denna gång. Hon förlorade den sista kampen och det är sorgligt för hur det kan påverka hennes gärning.

Djupt beundrad

Hur troligt det är att en ny domare finns på plats innan presidentvalet i USA den 3 november är svårt att sia om.

– Det är oftast en ganska svår process att tillsätta en domare, men republikanerna har majoritet i senaten. De kommer hänvisa till att det behövs nio domare för att valet är så osäkert och kommer göra allt de kan för att få en ny på plats. Det kommer i så fall väcka mycket kritik och protester och spä på de spänningsförhållanden vi ser i USA.

Att sammanfatta Ruth Bader Ginsburg långa karriär och gärning är svårt, menar Frida Stranne. Hon har banat väg för kvinnors deltagande på de högsta juridiska positionerna i USA och den profilstarka domaren beundras av många amerikaner.

– Hon är också en djupt respekterad person och har varit det även bland sina meningsmotståndare i domarkåren. Det finns många i det konservativa USA som inte står bakom hennes idéer givetvis, men hon är djupt beundrad, säger Frida Stranne.

Malin Johanson/TT

Ruth Bader Ginsburg kallades även 'RBG' eller 'Notorious RBG'.
Ruth Bader Ginsburg kallades även "RBG" eller "Notorious RBG".
Foto: Alex Brandon/AP/TT

Utrikes

Poliser åtalas efter häktesdöd i Colombia

Anhöriga till Javier Ordóñez, som dog efter att ha gripits av polis, bär hans kista under en begravningsmässa i Bogotá den 16 september.
Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Två poliser i Colombia åtalas för misshandel och dråp i ett uppmärksammat fall som utlöst omfattande protester mot polisvåld i huvudstaden Bogotá och andra städer i landet.

Det gäller gripandet av en man vid namn Javier Ordóñez, som senare dog i häkte. På en video syns hur poliser upprepade gånger använder elchockpistol mot mannen, medan han kvidande ligger på marken.

Enligt en advokat som representerar Ordóñez anhöriga dog tvåbarnspappan senare på en polisstation efter att även ha blivit brutalt misshandlad.

Tretton människor har dött under de efterföljande upploppen – de flesta av skottskador, enligt Bogotás borgmästare Claudia López, som anklagat polisen för att ha öppnat eld mot demonstranterna.

Enligt myndigheterna har 95 polisstationer vandaliserats under protesterna, som även rasat i Medellín och Cali.

Utrikes

Maduro och Pompeo i ordbråk: "Krigshetsare"

USA:s utrikesminister Mike Pompeo (bilden) kommer med hårda anklagelser mot Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Foto: Nicholas Kamm/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s utrikesminister Mike Pompeo passar på att rikta hårda ord mot Venezuelas president Nicolás Maduro under en resa i Sydamerika. Han anklagar bland annat presidenten för att ha "förstört sitt eget land" och kallar honom "narkotikalangare", med hänvisning till rättsliga anklagelser från USA:s regering.

– Vi vet att Maduroregimen har utarmat det venezuelanska folket, och att Maduro själv står anklagad för narkotikahandel. Det betyder att han måste lämna sin post, säger Pompeo under en presskonferens tillsammans med Irfaan Ali, president i Venezuelas grannland Guyana.

Maduro besvarar angreppen med en egen salva.

– Mike Pompeo är på en krigshetsarturné mot Venezuela, men den slår tillbaka mot honom, säger han i ett tv-framträdande.

– Han har misslyckats med alla sina försök att få kontinentens regeringar att gå i krig mot Venezuela.

USA betraktar den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó som landets rättmätige president och har infört kraftiga sanktioner mot Venezuela.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

Demonstranter "grips, torteras och våldtas"

Valentin Stefanovitj, jurist och vice ordförande för Vjasna. Arkivbild från en tidigare TT-intervju 2014.
Foto: TT
Utrikes
Utrikes Människor förs bort i det tysta, misshandlas och utsätts för sexuellt våld.
Regimen i Belarus skyr inga medel när den stampar ned protesterna, enligt människorättsorganisationen Vjasna.
– Vi räknar alla med att kunna försvinna vilken dag eller minut som helst, säger Valjantsin Stefanovitj.

Under de protester som skakat Belarus sedan det kraftigt ifrågasatta valet den 9 augusti har tusentals människor gripits. Många av dem anklagar myndigheterna för övervåld, tortyr och sexuella övergrepp. Flera har dött i samband med säkerhetsstyrkornas ingripanden.

De senaste två veckorna har situationen trappats upp, enligt juristen Valjantsin Stefanovitj, som är Vjasnas vice ordförande.

– Förra helgen frihetsberövades 700 personer bara i Minsk och på lördagen frihetsberövades 200 vid en kvinnomarsch. På söndagen var det över 500 och polisen fortsätter använda våld mot dem som protesterar, säger han.

"Systematisk tortyr"

Sedan valet har människorättsorganisationen samlat in vittnesmål om tortyr från över 500 personer som förts bort av säkerhetsapparaten.

– Det man kan säga är att tortyren sker på ett systematiskt vis och i massiv skala. Det handlar inte om två-tre enskilda poliser utan det sker överallt, inte bara i Minsk utan i alla delar av landet. Det är politiskt motiverade bestraffningar av personer som deltar i demonstrationerna mot regeringen och uttrycker sina åsikter, säger Stefanovitj.

Dagarna efter valet trappades förtrycket upp, berättar han. Polisen använde gummikulor och chockgranater mot de stora folksamlingarna och hundratals personer skadades.

Personer som omhändertagits av polisen, säkerhetsstyrkan Omon eller militärpolisen Spetsnaz vittnar om hur de torterats med elchockvapen och hur stora grupper fått trängas i små celler, utan mat och vatten.

– De sade till människor att de skulle bli våldtagna och tvingade flera att stå på knä nakna på asfalten i flera timmar. Kvinnor tvingades också vara nakna medan polisen tog bilder med mobiltelefoner, säger Valjantsin Stefanovitj.

– Åtminstone en man och en kvinna vittnar via advokater att de blivit våldtagna med gummibatonger. Det är hemskt och visar att polisen kan göra vad de vill utan konsekvenser.

Medarbetare borta

Regimens udd vänds också mot organisationer som Vjasna. På torsdagen fördes Marfa Rabkova, som samordnar Vjasnas nätverk av volontärer i landet, bort från sitt hem av okända män. De sökte igenom lägenheten, beslagtog saker och körde sedan i väg med henne, enligt Vjasna.

– Vi har fortfarande inte fått någon information om vad som har hänt med henne eller var hon är. Det enda vi vet är att hon gripits misstänkt för förberedelse av upplopp, säger Valjantsin Stefanovitj.

Han tror att antalet politiska fångar kommer att bli fler och att fler Vjasna-medarbetare kommer att ingå bland dem.

Han noterar också att fler än tusen personer utreds för brott som begåtts i samband med protesterna, men att polisen inte gått vidare med någon anmälan om tortyr.

De belarusiska myndigheterna avfärdade tidigt alla anklagelser om övervåld. Landets ledare Aleksandr Lukasjenko, som gör gällande att utländska krafter organiserar protesterna, har hävdat att många vittnesmål är påhittade och att en stor del av bildbevisen är förfalskade.

– Jag befarar att folk inte kan få någon rättvisa i det här landet, säger Valjantsin Stefanovitj, som beskriver det som att människor förs direkt från cellen de torterats i till parodiska processer i rättegångssalen intill.

Vill ha hjälp

I stället sätter oppositionen hoppet till att omvärlden reagerar. Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som drivits i exil i Litauen, har i ett anförande inför FN:s människorättsråd krävt att situationen i Belarus uppmärksammas och fördöms med kraft.

Lukasjenko har styrt Belarus med järnhand i 26 års tid och har slagit ned hårt mot protester, oppositionella och människorättsaktivister, inte minst vid val. Den här gången tar den pressade diktatorn nya krafttag, enligt Valjantsin Stefanovitj:

– Nu har vi en människorättskris. Förtrycket är i enorm skala, tortyren är i enorm skala. Alla statliga institutioner arbetar för en sak: att förtrycka folket.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Poliser anklagas för att ha använt sina batonger mot mängder av människor. Övervåldet har varit enormt, enligt människorättsorganisationer. Bilden är tagen den 13 september.
Poliser anklagas för att ha använt sina batonger mot mängder av människor. Övervåldet har varit enormt, enligt människorättsorganisationer. Bilden är tagen den 13 september.
Foto: AP/TT
En kvinna försöker slita maskeringen av en polis sedan en patrull ingripit och försökt gripa demonstranter.
En kvinna försöker slita maskeringen av en polis sedan en patrull ingripit och försökt gripa demonstranter.
Foto: Tut.by via AP/TT
Många vittnesmål stämmer överens: Maskerade män släpar människor till skåpbilar och kör iväg dem.
Många vittnesmål stämmer överens: Maskerade män släpar människor till skåpbilar och kör iväg dem.
Foto: Tut.by via AP/TT
Poliser i grupp försöker hindra demonstranter vid förra helgens protester i Minsk.
Poliser i grupp försöker hindra demonstranter vid förra helgens protester i Minsk.
Foto: Misha Friedman/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vjasna

Vjasna (belarusiska för vår) är en organisation som arbetar för medborgerliga och mänskliga rättigheter. Den grundades 1996, i samband med demonstrationer för demokrati som skedde när Aleksandr Lukasjenko utökat sin presidentmakt via en ifrågasatt folkomröstning.

Vjasnas grundare och ordförande Ales Bjaljatski dömdes 2011 till fyra och ett halvt års fängelse för påstådda skattebrott. Domen dömdes internationellt ut som politisk och Bjaljatski släpptes efter tre år. Han fick därefter en rad internationella människorättspriser och erkännanden. Han har också nominerats till Nobels fredspris flera gånger.

Organisationen har sitt säte i Minsk och har flera regionala kontor i Belarus. Den har internationella samarbeten med 14 organisationer varav några svenska: Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén), Svenska Freds och Amnestys svenska avdelning.

Utrikes

Politisk strid efter Bader Ginsburgs död

Ruth Bader Ginsburg 2018. Den populära domaren har gått bort, 87 år gammal.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vem ska ersätta Ruth Bader Ginsburg i USA:s högsta domstol?
Bara minuter efter dödsbudet satte den politiska striden i gång i Washington.
– Att pressa igenom en kandidat skulle orsaka enorm smärta, säger den demokratiske Vermontsenatorn Patrick J Leahy.
PREMIUM

Ruth Bader Ginsburg, den liberala och populära domaren i USA:s högsta domstol har gått bort, 87 år gammal.

Hon lämnar ett står tomrum efter sig, inte minst står nu en av nio HD-stolar tom. Och redan på fredagskvällen började striden om vem som ska få tillträda den platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Bader Ginsburg förlorade kampen mot cancern

Ruth Bader Ginsburg i oktober i fjol.
Foto: Jessica Hill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ruth Bader Ginsburg, liberal domare i USA:s Högsta domstol och feministisk ikon, har avlidit 87 år gammal.
USA sörjer nu en stor ikon.
"I dag sörjer vi, men med fast övertygelse att framtida generationer kommer att minnas Ruth Bader Ginsburg som vi kände henne – en oförtröttlig och resolut förkämpe för rättvisan", skriver domstolens chefsdomare John Roberts.
PREMIUM

Ruth Bader Ginsburg har förlorat sin långa kamp mot cancern. Domaren avled på fredagen i sitt hem i Washington.

Bader Ginsburg har flera gånger genom åren behandlats för olika former av cancer. Förra året framkom det att hon genomgått en strålbehandling för en cancertumör i bukspottskörteln. Efter att tidigare i år ha friskförklarats meddelade hon i juli att hennes cancer i bukspottskörteln var tillbaka och att hon behandlades med cellgifter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL