Annons

Kraftig ökning av anmälda arbetssjukdomar

Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Ny statistik från Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Ny statistik från Arbetsmiljöverket. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

I fjol ökade antalet anmälda arbetssjukdomar med närmare 20 procent, och det är främst kvinnor som blir sjuka på jobbet, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

"Det här förstärker vår bild av att många kvinnodominerade verksamheter har en tung arbetsmiljö. Coronapandemin ökar pressen ytterligare, inte minst inom vård och omsorg", skriver myndighetens generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.

Annons

Totalt ökade anmälningarna om arbetssjukdomar med 1 700 till 10 600 under 2019. Kvinnorna anmäler nästan dubbelt så ofta som männen.

Arbetsplatsolyckorna ökade också under fjolåret, plus fem procent till 103 900 anmälda olyckor. Där dominerar dock männen.

Dock minskade antalet olyckor med dödlig utgång, 36 dog (31 män och fem kvinnor) på jobbet bland den svenska arbetskraften, mot 50 under 2018. Ytterligare sju omkom bland den utländska arbetskraften och tre i arbetsmarknadsåtgärder, enligt Arbetsmiljöverket.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons