Annons

Novus/SVT: SD fortsätter tappa mark under corona

Sverigedemokraterna var största parti med 23,9 procent av väljarstödet i Novus/SVTs partisympatimätning för februari. Samma undersökning i maj visar att partiet tappat två placeringar, cirka sex procentenheter.
Inrikes • Publicerad 28 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Samtidigt fortsätter svenskarnas förtroende för Socialdemokraterna att öka i coronapandemins spår. I Novus mätning för maj är partiet med marginal störst i Sverige med 31,5 procent av väljarstödet.

I februari månads mätning, alltså innan coronaviruset utbröt, var samma siffra för Socialdemokraterna 23,2 procent.

Annons

– Trenden från föregående månad fortsätter. Socialdemokraterna har ju vunnit väldigt mycket förtroende bland väljarna under coronapandemin. Den största förloraren är Sverigedemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

Moderaternas väljarstöd ligger i Novus senaste mätning på 19,2 procent, vilket gör partiet till det med näst störst väljarbas.

– Vi har nu en ny situation där Moderaterna och Sverigedemokraterna är ungefär lika stora, vilket vi inte är vana vid att se den senaste tiden, fortsätter Torbjörn Sjöström.

Så skulle svenskarna rösta

Såhär skulle det svenska folket rösta om det var val i dag, enligt Novus/SVTs mätning från maj.

Vänsterpartiet: 9,4%, Socialdemokraterna: 31,5%, Miljöpartiet 4,1%, Centerpartiet 8,1%, Liberalerna 3%, Moderaterna 19,2%, Kristdemokraterna 5,5% och Sverigedemokraterna 18%.

Så gjordes mätningen

• Det är 3 976 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen.

• Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post under perioden 27 april – 24 maj 2020.

• Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

• Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons