Inrikes

Nya regler för utekatter – måste kastreras

Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.
Foto: Arno Burgi/AP/TT
Inrikes
Inrikes Enligt nya förskrifter från Jordbruksverket måste ägarna till landets utekatter snart se till att deras husdjur inte kan föröka sig oplanerat.
PREMIUM

Från och med den 15 juni gäller nya regler för landets hundar och katter – det meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Förändringarna berör framförallt ägarna till utekatter, som då kommer att bli skyldiga att se till att katten antingen är kastrerad eller på något annat sätt inte kan föröka sig. Syftet med de nya reglerna är att underlätta för djurägarna att göra rätt och att minska antalet hemlösa katter, enligt Jordbruksverket.

Beskedet från Jordbruksverket välkomnas bland annat av organisationerna Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt, som båda arbetat med frågan under en längre tid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Blöt helg att vänta i Sverige

Regnet verkar parkera över Sverige på de flesta håll. Arkivbild.
Regnet verkar parkera över Sverige på de flesta håll. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Helgen nalkas och allt fler går på semester. Men det är en blöt historia som går helgfirarna till mötes.
– Det är ju bra för naturen att det drar in lite regn ibland, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Under fredagen meddelade länsstyrelsen i Stockholms län att det eldningsförbud som rått i området kommer att hävas under lördagen. Och det är mycket möjligt att de områden längst södra Sveriges östkust, som fortfarande har eldningsförbud, kommer att följa efter. För helgen välkomnas i stort sett i hela Sverige med regnområden som drar in.

– Vi får en rätt ostadig helg i landet, får man säga, säger Linus Karlsson.

Brandrisken kan minska

Redan under fredagskvällen drar ett regnområde in från norra delen av Danmark över Götaland och Svealand. Men inte heller mellersta eller norra Norrland klarar sig från väta.

Regnvädret påverkar brandfaran i landet. För tillfället har SMHI pekat ut ett antal områden i Sverige, där det finns en risk för brand i skog och mark. Från Gävleborgs kustland ner till Skåne längst med Östkusten ser myndigheten en förhöjd brandrisk. Även Bohuslän pekas ut.

– Med det här vädret kommer nog brandrisken att minskas i flera av de här områdena, säger Linus Karlsson.

Mer regn

Det första regnområdet som drar in medför temperaturer mellan 10 till 13 grader i norr och 14 till 17 i söder. Och som om inte det vore nog väntar ytterligare ett område med regnmoln från väst som slår till under söndagen mot Götaland och Svealand.

– Det blir en del regn i Norge som också kommer in över Sverige, säger Linus Karlsson.

För den som suktar efter solen finns det bättre chanser i nästa vecka. Då väntar mer omväxlande väder.

– Veckan inleds med ostadigt väder, men sedan kan det dyka upp lite solluckor på sina håll, säger SMHI:s meteorolog.

Victor Blomdahl/TT

Inrikes

Varning: Risk att kriminella får coronapengar

Skatteverket ser redan nu indikationer på att kriminella försöker utnyttja systemet för att komma åt coronaspecifika stödpaket. Arkivbild.
Skatteverket ser redan nu indikationer på att kriminella försöker utnyttja systemet för att komma åt coronaspecifika stödpaket. Arkivbild.
Foto: Kenny Bengtsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Den organiserade brottsligheten har förändrats under pandemin.
Coronaspecifika stödpengar riskerar nu att hamna i fel händer.
– Vi ser en stor risk att det sker utbetalning av pengar till kriminella som inte har rätt till dem, säger Linda H Staaf på Noa.

Stängda gränser, strikta reserestriktioner och social distansering. I takt med att samhället ställt om i pandemitider har även de kriminella nätverken gjort det.

Det fastslår polisen och en rad myndigheter i en rapport, där man bedömt hur aktörer inom den organiserade brottsligheten kan komma att agera till följd av covid-19-pandemins konsekvenser. Analysen gäller de kommande tolv månaderna.

"Fingrar i syltburken"

Den ekonomiska brottsligheten väntas öka framöver, enligt rapporten. Det handlar framför allt om risken för att stödpaket, som betalas ut av olika myndigheter under pandemin, hamnar i fel händer.

Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), målar upp bilden:

– Där det finns möjlighet att tjäna pengar finns alltid den organiserade brottsligheten, säger Linda H Staaf som även är ordförande för den myndighetsgemensamma styrgruppen bakom rapporten.

Att stödpaketen administreras av flera olika myndigheter och att ansökningarna och utbetalningarna ofta sker i snabb takt skapar utmaningar för brottsbekämpningen, konstaterar man.

Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, säger att myndigheten redan nu ser indikationer på att kriminella försöker utnyttja systemet. Det finns dock ingen direkt statistik på hur omfattande problemet är, enligt Anders Bäck.

– Men vi vet att de kriminella gärna vill få ner fingrarna i även denna syltburk. Det vi försöker göra är att se till att bara öppna locket för de som har rätt till stödet – inte de kriminella. Omfattningen är svår att uttala sig om, säger han till TT.

Ska kartläggas

I rapporten föreslås en rad åtgärder för att komma till bukt med problemet, där ökat informationsutbyte mellan myndigheterna anses vara A och O. Linda H Staaf på Noa utvecklar:

– Här ser vi att staten behöver göra betydligt mer i ett skede som innebär att man aldrig ens betalar ut de här pengarna – att vi reagerar snabbare.

TT: Har inte informationsutbyte mellan myndigheter om misstänkt kriminella gjorts tidigare?

– Jo absolut, visst har man gjort det. Det finns en etablerad myndighetsgemensam samverkan mot organiserad brottslighet sedan över tio år tillbaka. Men vi ser att det kan göras mer, vi ser att fler myndigheter betalar ut olika typer av stödåtgärder.

Polisen och myndigheterna planerar även att göra en kartläggning framöver, i syfte att ta reda på hur stor andel av de stöd som nu betalas ut till arbetsgivare som kan kopplas till organiserad brottslighet.

Klara Stefansson/TT

Inrikes

Covid-19 ökar bland risktagande unga

– Om ungdomar, eller vuxna, inte tar några risker alls skulle lärandet upphöra, speciellt lärandet om sig själv och sin egen identitet, säger Margareta Bohlin. Arkivbild.
– Om ungdomar, eller vuxna, inte tar några risker alls skulle lärandet upphöra, speciellt lärandet om sig själv och sin egen identitet, säger Margareta Bohlin. Arkivbild.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Inrikes
Inrikes Fler ungdomar testar positivt för corona – det är en trend som flera regioner uppmärksammat i juni. Studentfiranden kan vara en anledning.
– Att förstå att ungdomar som tar studenten vill ha roligt och fira en stor händelse i livet är inget konstigt, säger Margareta Bohlin, docent i psykologi.

I Laholm och Hälsingland har studentfiranden pekats ut som orsaken till en ökad smittspridning bland ungdomar. I Västra Götaland har antalet smittade ungdomar i studentåldern fördubblats, rapporterar GP , och i Östergötland ser man samma mönster.

– Vad vi ser är fler unga som testar positivt, så var det inte tidigare under våren utan det har hänt i juni, säger Boo Jarhall, sjuksköterska på smittskyddsenheten Region Östergötland.

En bidragande anledning till detta kan vara att provtagningen i regionen blivit mer tillgänglig för allmänheten. I takt med att fler testar sig kommer det registreras fler positiva provsvar.

Koppling till studenten

Från det första fallet av covid-19 upptäcktes i Region Östergötland och fram till och med sista maj hade 20 personer födda mellan 1999 och 2004 testats positivt. Mellan första och sista juni konstaterades 187 fall i samma kategori. Mer än hälften av dem är födda 2001, årgången som tog studenten i år.

– Vi kunde ju se en klar koppling till studentfiranden. Senare i juni kan man spekulera om andra kopplingar i den åldersgruppen, vi har haft midsommar och andra sommaraktiviteter som lockar unga, säger Boo Jarhall.

Margareta Bohlin är docent i psykologi och har bland annat forskat om psykosociala livsvillkor bland ungdomar och ungdomars riskbeteende.

– Att förstå att ungdomar som tar studenten vill ha roligt och fira en stor händelse i livet är inget konstigt. Det gäller heller inte bara ungdomar, utan även vuxna vill fira högtider som till exempel midsommar, säger Margareta Bohlin.

Risktagande är naturligt

Två faktorer som kan bidra till ett mer vågat riskbeteende hos unga kan, enligt Margareta Bohlin, vara dels att unga som grupp löper mindre risk att bli allvarligt sjuka av covid-19, dels att många unga känner att de genom att avstå från att träffa far- och morföräldrar skyddar de äldre från smittan.

Inom riskforskningen ser man att barn och unga som har goda och öppna relationer till sina föräldrar, som vågar berätta om sina liv och saker som händer, tar färre och mindre farliga risker.

– Därför är det mycket viktigt att det inom familjen ständigt pågår öppna samtal om den situation vi befinner oss i, säger Margareta Bohlin.

Samtidigt, menar hon, är risktagande en naturlig del av livet.

– Att anta ett riskbeteende är nödvändigt för att utvecklas. Om ungdomar, eller vuxna, inte tar några risker alls skulle lärandet upphöra, speciellt lärandet om sig själv och sin egen identitet. Utmaningen ligger i att lära sig balansera riskerna för att inte skada sig själv eller andra.

Ellinor Knoxborn/TT

Flera regioner har larmat om ökat antal coronasmittade ungdomar efter junis studentfester. Arkivbild.
Flera regioner har larmat om ökat antal coronasmittade ungdomar efter junis studentfester. Arkivbild.
Foto: Erik Svensson

FAKTA

Fakta: Länen som kopplar smitta till studentfester

Ett flertal ungdomar testades positivt för covid-19 efter att de varit på samma studentfest i Laholm i Halland.

Minst ett 30-tal personer bekräftades smittade efter en studentfest i Hälsingland. De smittade var både studenter och anhöriga. En teori är att smittan spridits i samband med en lek där studentfirare förde mat mellan varandras munnar.

I Västra Götaland fördubblades antalet fall av covid-19 bland personer födda 2001 mellan vecka 23 och vecka 25. Personer födda 2001 tar studenten i år och smittskyddsläkare i länet tror att smittan kan kopplas till studentfester.

I Östergötland ökade antalet fall av bekräftad covid-19, bland personer födda mellan 1999 och 2004, från 20 fall totalt innan 1 juni till 187 fall mellan första och sista juni. Majoriteten av de 187 är personer födda 2001.

Inrikes

Man död på vandrarhem – en person anhållen

En man har hittats död i ett rum på ett vandrarhem på Södermalm i centrala Stockholm under fredagsförmiddagen. Arkivbild.
En man har hittats död i ett rum på ett vandrarhem på Södermalm i centrala Stockholm under fredagsförmiddagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har hittats död i ett rum på ett vandrarhem på Södermalm i centrala Stockholm. Den person som greps tidigare under fredagen har nu anhållits.

TT: Varför utreds det som mord?

– Anledningen till det är att omständigheterna kring dödsfallet är oklara. Vilka omständigheterna är kan jag inte gå in på nu, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen, som inte kan lämna några detaljer om gripandet.

Larmet inkom strax före klockan elva på fredagsförmiddagen.

– Det var personal från vandrarhemmet som ringde till oss, säger Fahlström.

Platsen genom går en teknisk undersökning, och efter att den gripne personen nu har förhörts har åklagare alltså tagit beslut om att anhålla personen.

Inrikes

Man döms för sprängning vid polishus

En man döms i Lunds tingsrätt till två års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse efter att en sprängladdning detonerade utanför polishuset i Staffanstorp. Arkivbild.
En man döms i Lunds tingsrätt till två års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse efter att en sprängladdning detonerade utanför polishuset i Staffanstorp. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 30-årsåldern har dömts efter att en sprängladdning detonerade utanför polishuset i Staffanstorp i oktober förra året, skriver Sydsvenskan.

Mannen häktades för explosionen i april i år och under fredagen dömdes han för allmänfarlig ödeläggelse, med två års fängelse som påföljd.

Mannens dna kunde hittas på en rånarluva och en elkabel som gärningsmannen lämnade kvar efter att explosionen hade ägt rum. Ingen person kom till skada i samband med explosionen men händelsen resulterade i materiella skador på 300 000 kronor.

Sedan tidigare har mannen dömts för bland annat vapenbrott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Man begärs häktad för mord i Kungsträdgården

Flera personer skadades och en person avled i samband med ett bråk i Kungsträdgården på onsdagen.
Flera personer skadades och en person avled i samband med ett bråk i Kungsträdgården på onsdagen.
Foto: Maja Suslin / TT
Inrikes
Inrikes

Den man som greps misstänkt för mord och mordförsök i samband med ett bråk i Kungsträdgården i Stockholm på onsdagen begärs häktad, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Jag begär mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och två fall av försök till mord", säger kammaråklagare Cecilia Holmbom, som leder förundersökningen.

Häktningsförhandlingen äger rum i Stockholms tingsrätt på lördagen.

Enligt vittnen utbröt ett bråk mellan en grupp ungdomar på omkring tio personer och polisen misstänker att gärningsmannen använde sig av en kniv. En person avled och två andra skadades. Även den nu anhållne mannen skadade sig i samband med händelsen.

Inrikes

Läraren: Jag kunde inte ha gjort på annat sätt

Läraren Sören Claesson hoppas att Högsta Domstolens dom om lärares befogenheter leder till något positivt för lärarkåren. Arkivbild.
Läraren Sören Claesson hoppas att Högsta Domstolens dom om lärares befogenheter leder till något positivt för lärarkåren. Arkivbild.
Foto: Anna Rydqvist
Inrikes
Inrikes Läraren som grabbade tag i en elev och lyfte undan honom kunde inte drömma om att händelsen skulle bli ett rättsfall.
– Jag har funderat på om jag kunnat göra på något annat sätt, men har inte sett något alternativ, säger han.

Sören Claesson tog examen som lärare i matematik och idrott 1985 och har alltså vid det här laget 35 års yrkeserfarenhet.

– Jag älskar att arbeta med barn och tycker att det är jättekul att busa med dem. Och de gillar att busa med mig. Men sedan måste man ju också få med eleverna på vad som är rätt och fel, säger han.

I november 2017 hamnade han i en situation som följt honom sedan dess. Han upptäckte några elever på skolan i Lidköping som hade blockerat vägen för de andra eleverna med en soffa. En kollega hade redan försökt tala med eleverna, han gjorde detsamma – utan resultat. Sedan tog han ett tag om den pojke som markerade att han tänkte sitta kvar.

– Det jag gjorde var inte överlagt, det bara föll sig naturligt för mig, säger Sören Claesson.

Speciell kompetens

Att greppet kom spontant kan förklaras med hans tidigare karriär som brottare på elitnivå, då han bland annat tog en OS-medalj 1984.

– Men det taget jag tog var en väldigt mild variant av ett brottningsgrepp, säger han.

Hade han kunnat göra på något annat sätt? Nej, har Sören Claesson kommit fram till. Att dra i pojkens hand eller i kläderna hade varit ett sämre alternativ.

– Man hoppas ju att man aldrig ska hamna i de här situationerna, utan att eleverna ska lyssna. Jag har aldrig behövt ta tag i en elev på det här sättet förut.

Polisanmälan

Han tillstår att han inte "mått helt hundra" efter händelsen.

– Det första eleven sade var att han skulle polisanmäla mig. Det gjorde han, polisen granskade videobilderna som fanns och lade ned ärendet. Då visade sig att skolan anmälts till Barn- och elevombudet, berättar Sören Claesson och tillägger att han fått god uppbackning av kolleger, rektor och barn- och skolnämnden under processen.

Han förstår att fallet fått stor uppmärksamhet.

– Det har funnits en debatt en längre period om att elever lite tar makten och att man aldrig får röra elever. Därför hoppas jag att Högsta domstolens dom blir något positivt för lärarkåren, att lärare faktiskt vågar ta konflikter. I de allra flesta fall går det ju att prata elever tillrätta, säger Sören Claesson.

Anna Lena Wallström/TT

Inrikes

Man hittad död efter vattenskoterolycka

En man som saknats efter en vattenskoterolycka i sjön Aspen i Lerum har hittats död. Arkivbild.
En man som saknats efter en vattenskoterolycka i sjön Aspen i Lerum har hittats död. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 35-årsåldern har hittats död efter en vattenskoterolycka i närheten av en småbåtshamn vid sjön Aspen i Lerum. Olyckan inträffade på torsdagskvällen när en kvinna och en man åkte på vattenskotern och mannen försvann i vattnet.

Kvinnan skadades lindrigt i olyckan enligt polisen. Mannen eftersöktes med helikopter och drönare och under fredagen fortsatte sökinsatsen på sjön. Vid 15-tiden hittades mannen död.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL