Annons

Odla ätbart på balkongen

Publicerad 30 maj 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det bli hemester för många den här sommaren, och har du glädjen att ha en balkong kan du skapa din egen grönsaksodling. Tidningen Allas föreslår ett antal växter som är enkla att odla även om du inte har gröna fingrar: tomat, morot, rädisa, sallat, gurka samt paprika och chili. Välj busktomater eller körsbärstomater till balkongen, eftersom de inte blir så höga och sköra som vanliga tomatplantor. När det gäller morötter, sikta in dig på en sort som passar för krukodling, till exempel små och runda eller korta och cylinderformade. Glöm inte att skydda grönsakerna mot sol och vind.

Med rätt förutsättningar kan du ha egna grönsaker på balkongen.
Med rätt förutsättningar kan du ha egna grönsaker på balkongen.Foto: Shutterstock

Visste du att...

Annons

... azalean har funnits i svenska hem sedan 1800-talet? På Blomsterfrämjandets hemsida kan man läsa om hur man redan under tidigt 1800-tal tog vilda arter från Asien till Europa för att förädla dem och få dem att blomma inomhus. Kirin heter den äldsta sorten som fortfarande finns i kommersiell odling, den fyller 101 år i år.

Azaelan har odlats i Sverige i 200 år.
Azaelan har odlats i Sverige i 200 år.Foto: Shutterstock
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons