Annons

Sex män åtalas för grova äldrebedrägerier

Genom att ringa upp äldre och utge sig för att vara banktjänstemän lurade de till sig 700 000 kronor. Nu ställs sex personer inför rätta för grova bedrägerier och bedrägeriförsök.
Malmö • Publicerad 2 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Foto: Johan Nilsson/TT

– När vi utreder den här typen av brott hittar vi ofta kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det är jätteviktigt att vi kan slå ut de här brottsklustren, säger Pontus Krüger, utredningsledare på polisens bedrägerisektion i Malmö.

De senaste åren har polisen slagit till mot, som de kallar det, olika brottskluster med kriminella som riktar in sig mot äldre. Totalt har man kommit åtta av dem på spåren. Trots det fortsätter bedrägerierna.

Annons

– Trots alla insatser vi gör fortlöpande mot åldringsbedragare och brottsförebyggande insatser omsätter åldringsbedrägerierna cirka 6-8 miljoner kronor per månad i landet, säger Pontus Krüger.

70-tal poliser slog till

Nu åtalas en av de kriminella grupperingarna vid Malmö tingsrätt. De misstänks ha lurat äldre personer runt om i landet, från Jukkasjärvi i norr till Malmö i söder, på runt 700 000 kronor. Även i norra Skåne, bland annat i Hästveda, fanns målsägande. Efter spaningsinsatser i januari slog ett 70-tal poliser till mot bedragarna på olika platser i Malmöområdet.

Av utredningen framgår att sex personer mellan 25 och 35 år ägnat sig åt grova bedrägerier. Samtidigt ställs 31 misstänkta penningmålvakter, ungdomar i 20-årsåldern, från Malmö- och Staffanstorpsområdet, inför rätta. De misstänks ha tagit emot pengar från bedrägerierna genom swish mot en liten betalning. Merparten har de tagit ut i kontanter och lämnat över till bedragarna.

Yngste tolv år

Den yngste av penningmålvakterna är tolv år gammal. Hen är för ung för att åtalas, och blir i stället ett fall för de sociala myndigheterna.

De drabbade personerna är mellan 75 och 80 år gamla. Bedragarna presenterade sig som poliser, banktjänstemän eller företrädare för kreditinstitut när de ringde upp offren. De hävdade att de äldre tagit ett lån.

När de nekade förkarade svindlarna att de då måste ha råkat ut för ett bedrägeri. Sedan uppmanades de att skriva ”STOPP” i meddelanderutan till swish. Först efteråt insåg de äldre att de också fört över pengar till en målvakt.

Stefan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons