Annons

Han är orolig över framtiden

Han har rötterna i Algustorp utanför Ballingslöv. Har arbetat på Norra Skåne, och är numera journalist verksam på Aftonbladet i Stockholm.
Hässleholm • Publicerad 4 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Nu har Jonathan Jeppsson skrivit en bok om miljön och vår framtid, ”Åtta steg mot avgrunden - Vårt framtida liv på planeten”.

Dess startpunkt är erfarenheter under uppväxten i Skåne och journalistlivet och utspelar sig enligt Jonathan till stor del vid sina föräldrars hus i Algustorp utanför Ballingslöv. Hans tid på Norra Skåne finns också med.

Annons

På omslaget till boken kan man läsa:

”Boken talar inte om krisen i allmänna ordalag. Den beskriver istället hur kollapsen ser ut: smältande polarisar, höjda havsnivåer, stormar, återkommande pandemier, extrema värmeböäljor och brist på mat och vatten”.

Tidningen ställde några frågor till författaren.

1. Varför har du skrivit boken?

– För att försöka berätta det jag tror är sanningen – att det är omöjligt för oss att ”rädda” klimatet. Även om vi kunde sluta med alla koldioxidutsläpp i dag skulle temperaturen stiga i 30-40 år till. Vi måste på allvar inse i vilken utsatt position vi befinner oss i.

2. Vad/vilken händelse fick dig att ”vakna” gällande miljöfrågor?

– Jag har varit intresserad av klimatet länge, sen början av 90-talet. Men idén till boken föddes när jag insåg att vi med ny teknik och grön energi inte ersatt några fossila energikällor – vi bara ökar vårt energiberoende. Och mest av allt ökar de fossila energislagen.

3. Vad ser du för tecken på att den negativa utvecklingen kan vända?

– Väldigt få och det är det som gör mig så orolig. Det är farligt att hoppas på lösningar som har så små förutsättningar att bli verklighet. Det är vi människor och allt vi gör som är klimatförändringen. Och vi kommer att bli minst två miljarder till.

4. Är du i grunden positiv eller negativ i din syn på framtiden?

– Jag hoppas att jag har fel, att man om 20 år kan skratta åt budskapet i boken. Jag vill ju skaka om, jag vill att reaktionen hos läsaren ska vara att man vill motbevisa det som står mellan pärmarna. Och ser till att det inte blir verklighet.

Boken är utgiven av Ordfront Förlag.

Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons