Annons

Låt Greta vara Greta

En av årets sommarpratare är klimataktivisten Greta Thunberg. Det lär inte komma som en överraskning för någon när hon väljer att prata om klimatet.
Opinion • Publicerad 12 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Swedish climate activist Greta Thunberg, centre, marches with others during a climate change protest in Brussels, Friday, March 6, 2020. (AP Photo/Olivier Matthys)  FS104
Swedish climate activist Greta Thunberg, centre, marches with others during a climate change protest in Brussels, Friday, March 6, 2020. (AP Photo/Olivier Matthys) FS104Foto: Olivier Matthys

Hon berättar att producenterna bakom Sommar har försökt övertala henne att vara mer personlig. Det är ironiskt, med tanke på att Thunberg ända sedan hon hamnade i rampljuset kämpat mot personkulten kring sig själv och ser den enbart som ett verktyg för att få folk att lyssna på vad vetenskapen säger. Man borde ha kunnat förutsett att hon inte skulle fokusera på sig själv när hon hade möjlighet att diskutera klimatfrågan. Greta Thunberg är en ung person som bär på en djup oro för vår planets framtid. Om man vill elda på Greta-kulten får man vara så snäll att också göra henne tjänsten att lyssna på vad hon har att säga om klimatet.

Att helt enkelt ”låta Greta vara Greta” har flera fördelar. Greta Thunberg visar genom sitt engagemang att en funktionsvariation kan göra dig högfungerande i vissa sammanhang, som när det gäller att hålla fokus på en särskild fråga som man tycker är viktig. Även i detta lär Greta Thunberg vara en förebild för många: det måste kännas tryggt för den med i samma tillstånd som hon att se att man kan göra en stor positiv skillnad i världen just genom att använda de egenskaper som gör dig annorlunda.

Låt Greta vara Greta. Det är genom att vara sig själv som hon blivit sin generations röst och det är det som radiolyssnarna bör få höra.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons