Annons

Leguanbarn, sommarkramar och en jätte-tv

När man tittar i tidningar från början av juni är det alltid mycket studentfirande och skolavslutningar. 1995 är givetvis inget undantag. Det här året föddes även små gröna leguanbarn i Hässleholm och piloternas strejk slog hårt mot bland annat Swanson’s resebyrå i Osby. Minns du?
minns du? • Publicerad 13 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Tretton små leguanbarn föddes i Hässleholm sommaren 1995. Föräldrarna Egon och Iana är stolta över tillskottet i familjen. Ännu stoltare är Tom Nilsson som är ägare till de båda föräldraödlorna. Att leguaner lägger ägg som dessutom kläcks i en konstgjord miljö lär vara ovanligt. Den gröna leguanen blir mellan 1,20 till 1,70 meter långa som vuxna och har en livslängd på cirka10-15 år.

En liten leguanbebis söker sig fram i Tom Nilssons ansikte.
En liten leguanbebis söker sig fram i Tom Nilssons ansikte.Foto: Patric Berg

Linnéskolans första estetelever visade upp sig själva och vad de hittat på under sitt första utbildningsår. Utställning och konsert ägde rum på Kulturcaféet i Hässleholm.

Annons

Det handlade om sammanlagt 32 elever, 16 från konst- och formgivning och 16 från musikgrenen.

Kristoffer Arvidsson från Vinslöv visar vad han har lärt sig med sin cello.
Kristoffer Arvidsson från Vinslöv visar vad han har lärt sig med sin cello.Foto: Stefan Sandström

Olahus i Stoby ska bli så kallad kravgård och utbildningscentrum. Eleverna på Önnestads naturbruksgymnasiums driftledarlinje har precis avslutat ett projekt som ska ligga till grund för Olahus framtida verksamhet. Eleven Tomica Christiansen anser att behovet av ett utbildningscentrum är stort.

Tanken är att man ska bana väg för ekologiska odlare och skapa större intresse för giftfria produkter.

Tomica Christiansen bland Olahus egna grisar.
Tomica Christiansen bland Olahus egna grisar.Foto: Helene Nordgren

Tänk er när en 37 tums bildruta på en tv var en stor sensation. Sven-Otto Lind i Emmaljunga har Sveriges största bildruta. Samtidigt har han också en tv i miniformat. I tidningen 1995 beskrivs hur tekniken rusar fram. Tänk om han och övriga då kunde titta in i framtiden. En 37 tums tv idag är snarare en lite mini-tv.

Vilken jätteruta i bakgrunden. Sven-Otto Lind i Emmaljunga hade Sveriges största bildruta. Kolla den lilla rutan i förgrunden.
Vilken jätteruta i bakgrunden. Sven-Otto Lind i Emmaljunga hade Sveriges största bildruta. Kolla den lilla rutan i förgrunden.Foto: Ebbe Persson

Har ni funderat på var alla dansställen tog vägen? Ja, de där ställena som man dansade så kallad ”kasedans” på. Lördagen den 10 juni 1995 kunde man dansa till Swinges orkester på Junexvallen i Skånes Fagerhult. På La Veni i Kristianstad spelade Freddys orkester och på Lyran i Vittsjö höll Camilla Lindgrens dansparen igång. Dessutom kunde man svänga sina lurviga på Nävlinge IP där Rune Lennarts orkester spelade.

Klass 4a i Bjärnum blev bästa klass i årets majblommeförsäljning. Storsäljaren Markus Kristensson i 4a tillsammans med Mikael Persson i klass 6b svarade för mer än tio procent av hela försäljningssumman. Klass 4a sålde för 6 750 kronor och klass 6a för 6 710 kronor.

Bjärnums skola kunde det där med majblommeförsäljning 1995. Markus Kristensson och Mikael Persson stod för tio procent av försäljningen.
Bjärnums skola kunde det där med majblommeförsäljning 1995. Markus Kristensson och Mikael Persson stod för tio procent av försäljningen.Foto: Stefan Sandström

Även det här året var det full rulle med studentfirande. ”För ögonblicket glömmer vi lågkonjunkturen och hoppet är vår vän” står det i Norra Skåne. Dessutom har även förstaklassarna skolavslutning med stort kramkalas.

Birgitta von Zweigbergk kramar om Sandra och övriga elever i klass 1b
Birgitta von Zweigbergk kramar om Sandra och övriga elever i klass 1bFoto: Gugge Nilsson
”Sjung om studentens lyckliga da’r”.
”Sjung om studentens lyckliga da’r”.Foto: Åke Ljungberg
Denna Lisa fick verkligen åka ståndsmässigt.
Denna Lisa fick verkligen åka ståndsmässigt.Foto: Åke Ljungberg

Roland Einarsson och hans chaufförer har forslat eleverna mellan hemmen och Visseltoftaskolan i många år. Nu tar Isaksson i Glimåkra över. Den sista skolskjutsen kröntes med en extra tur på Osbysjön med flotten Elsa Fortuna. Skepparen Sten-Åke Paulsson står som många gånger förr vid rodret.

Snacka om finaltur från skolan denna sommar. Eleverna från Visseltoftaskolan får åka med Elsa Fortuna.
Snacka om finaltur från skolan denna sommar. Eleverna från Visseltoftaskolan får åka med Elsa Fortuna.Foto: Ingvar Kvarnhammar

266 barn står utan plats i barnomsorgen i Hässleholms kommun. Hos föräldrarna är ilskan stor över att kommunen inte följer barnomsorgslagen. Lille Noel Åberg är ett av barnen som står utan plats. Ett 20-tal föräldrar med barn samlades vid daghemmet Skogsbrynet i Vinslöv för att protestera mot att dagisplatserna inte räcker till.

Innanför eller utanför barnomsorgen? Lille Noel Åberg undrar.
Innanför eller utanför barnomsorgen? Lille Noel Åberg undrar.Foto: Jörgen Ahlström

16 elever drillas i konsten att laga mat när den ordinarie skolundervisningen tar sommarlov. Det är på Läredaskolan i Hässleholm som den så kallade matstudion drar igång. Första dagen blir det rotfruktspizza till förrätt. Därefter blir det pasta med svampsås samt syltkräm med jordgubbar till efterrätt.

Smaskens. 13-årige Magnus Brink smakar av svampsåsen.
Smaskens. 13-årige Magnus Brink smakar av svampsåsen.Foto: Åke Ljungberg
Annons

Det är strejk bland SAS-piloterna. Flygplatschefen på Everöd Lennart Nilsson anser att piloternas lönekrav är för höga. Strejken har slagit hårt mot bland annat Swanson’s resebyrå i Osby där 300 ombokningar fått göras. Det är tredje part, nämligen resenärerna, som drabbas, konstaterar han.

Tommy Swanson har inte mycket till övers för de strejkande piloterna.
Tommy Swanson har inte mycket till övers för de strejkande piloterna.Foto: Pernilla Nilsson

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons