Annons

Amanda Lind: Vi har inga besked

Det blir en nervös sommar för landets kulturskapare – flera branschorganisationer påpekar att många kommer att drabbas hårt också under hösten. Men kulturminister Amanda Lind (MP) har inga besked att ge om nya krisstöd.
Publicerad 16 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Konstnärer, författare och kulturskapare har drabbats hårt av coronapandemins effekter. Arkivbild.
Konstnärer, författare och kulturskapare har drabbats hårt av coronapandemins effekter. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl

Regeringens krispaket om 500 miljoner kronor till konstnärer för uteblivna inkomster på grund av coronapandemin har börjat delas ut – Kulturrådet har precis skickat ut första delen av sitt stödpaket. Men då undantagstillståndet i coronakrisens spår har blivit så utdraget kommer det att behövas mer stödinsatser inom kort, enligt flera branschorganisationer.

Anna Söderbäck från Konstnärsnämnden, som har delat ut krisstipendier för inkomstbortfall till och med sista augusti, framhåller att olika grupper av kulturskapare drabbas olika hårt.

Annons

– Upphovsmännen, som tonsättare, filmskapare och författare – de drabbas i ett senare led. Grupper som kanske klarat sig nu kommer att få det svårt under hösten, säger hon.

Inga nya besked

Efter tre stora krispaket till kulturen understryker Amanda Lind att det är det akuta krisarbetet regeringen har prioriterat under våren. Men trots att stödet bara väntas räcka över sommaren har hon inga besked om nya eventuella stöd.

TT: Många av kulturskaparna med enskilda firmor tycker att åtgärderna som gjorts för dem inte är tillräckliga. Pågår det en diskussion om mer stöd till dem?

– Ja, så sent som förra veckan presenterade vi en efterlängtad förändring av reglerna till a-kassan för de egenföretagare som har sitt företag vilande. Vi har gett ökad möjlighet att under 2020 vila sitt företag flera gånger, utan att behöva avveckla det. Medan man har det vilande kan man också utföra grundläggande underhåll, säger Amanda Lind och räknar upp flera andra åtgärder som nu har införts.

TT: Men det många har efterlyst är till exempel att enskilda näringsidkare ska kunna omfattas av systemet med korttidspermitteringar. Diskuteras det?

– Jag vet att det finns ett sådant önskemål från branschen men vi har inga sådana besked. Men vi fortsätter så klart att föra en dialog med branschen och egenföretagarna.

Framtidsturné

Att kulturskapare faller utanför trygghetssystemen är ett systemfel regeringen känner till sedan tidigare, men som i ljuset av coronakrisen har blivit ännu mer uppenbart, enligt Amanda Lind. Efter sommaren ska hon resa runt i landet för ett antal "framtidsmöten", och lyssna till hur man har gjort på olika håll för att värna det lokala kulturlivet under krisen.

TT: Vad säger du till alla de kulturskapare som är nervösa för hösten?

– Dels är det viktigt att alla verkligen söker de olika stöd som finns, de riktade kulturstöden så klart, men också alla typer av företags- och näringsstöd. Sedan kommer det att vara viktigt att påbörja diskussionen med hur vi kan bygga Sverige som kulturnation även efter corona, och det ser jag att kulturlivet i olika delar av landet just nu gör.

TT: Hur har krisarbetet påverkat de långsiktiga satsningarna på kulturen?

Annons

– Jag tror att under den här våren så har det gått upp för väldigt många vilket hål det skapar i vårt samhälle när all kultur vi har runt omkring oss plötsligt försvinner, och hur viktig den är för så många människor i vårt land.

Elin Swedenmark/TT

Erika Josefsson/TT

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) ska i höst åka runt i landet för att prata om kulturens framtid. Arkivbild.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) ska i höst åka runt i landet för att prata om kulturens framtid. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Fakta: Regeringens krisstöd

Fakta: Regeringens krisstöd

Regeringens särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presenterades på en presskonferens den 20 mars, och omfattade 500 miljoner.

370 miljoner gick till Statens kulturråd. 50 miljoner gick till Filminstitutet (till biografer och filmfestivaler), 70 miljoner gick till Konstnärsnämnden och 10 miljoner till Författarfonden, där enskilda konstnärer och författare kunde ansöka om pengar genom stipendier.

Även statliga institutioner har fått ett extra krisstöd, på 319 miljoner kronor.

Stödet till regionerna som presenterades den 12 juni är på 150 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons