Annons

Minne efter Erik Löfgren

Erik Löfgren, Asmundtorp har avlidit i en ålder av drygt 87 år. Närmast anhöriga är hustrun Ulla, barnen Kristina och Anders med respektive, barnbarn och barnbarnsbarn samt en syster.
Publicerad 24 juni 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Erik Löfgren blev 87 år gamma.
Erik Löfgren blev 87 år gamma.Foto: Arkiv

Erik Löfgren föddes och växte upp i Lövestad, Färs härad. Han visade tidigt studiebegåvning och började läsa på läroverket i Eslöv, där real- och studentexamen avlades. Under några sommarlov arbetade han som lantbrevbärare i hemtrakten och kom på så vis i närkontakt med lantbefolkningens levnadsvillkor.

Efter studenten började Erik på seminariet i Lund, där folkskollärarexamen avlades. Sin livskamrat Ulla, från Sösdala, träffade Erik på en studentfest i Stockamöllan, de gifte sig och äktenskapet varade livet ut.

Lärartjänst

Annons

Sin första lärartjänst fick Erik i Ljungbyhed 1958, men eftersom det inte var en fast tjänst sökte han och fick en sådan i Dalabrunnsberg, Älvdalen, 1963.

Efter några år tog längtan söderut överhanden och efter några mellanår i Abbetorp, Kalmar län, kom Erik och Ulla till Asmundtorp, där Erik sedan verkade till sin pensionering.

Den första tiden bodde de i lärarbostaden på skolan i vänta på att de egna huset på Nisseboområdet skulle bli färdigt. Erik undervisade här i jämnt 30 år, så det är åtskilliga av Asmundtorps ungdomar som blivit berikade av hans pedagogik.

Hembygdsföreningen

Redan före sin pensionering kom Erik i kontakt med hembygdsföreningen. Han valdes till sekreterare och efter några år till ordförande. Erik och Ulla bildade ett ledande team för det frivilliga arbetet i föreningen som ledde till att hembygdsgården blev den pärla den är i dag.

Särskilt intresse hade Erik för den samling av allmogeföremål som finns i föreningens ägo. Vid gruppbesök på hembygdsgården brukade Erik trollbinda åhörarna med berättelser, fyllda av humor, om olika unika och ovanliga föremål.

För oss i föreningen var Erik alltid en inspirationskälla och ett föredöme. Vi, aktiva i Rönnebergs härads hembygdsförening sörjer vår vän och mentor.

Jörgen Bergstrand, ordförande

Minnesord
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons