Annons

Fler coronafall att vänta i allsvenskan

Malmö FF bekräftar att det finns konstaterade fall av coronaviruset inom klubben.
Och fler är att vänta i allsvenskan.
– Malmö kommer inte vara den enda klubben som hamnar i det här läget, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll (Sef).
Publicerad 30 juni 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Mats Enquist på Sef räknar med fler coronafall i allsvenskan efter att Malmö FF bekräftat att personer i klubben fått covid-19. Arkivbild.
Mats Enquist på Sef räknar med fler coronafall i allsvenskan efter att Malmö FF bekräftat att personer i klubben fått covid-19. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Sedan tidigare har AFC Eskilstuna drabbats i superettan – och nu har även herrallsvenskan fått sitt första bekräftade fall av covid-19 sedan säsongen drog i gång den 14 juni.

Dagen före stormötet med Djurgården bekräftar Malmö FF att det är inom personalen kopplad till herrarnas A-lag som sjukdomen har påträffats.

Annons

– Fotbollen kommer inte vara garanterat fri från corona. Det alla klubbar har varit överens om är att man får ta ett stort ansvar, ha stor tillsyn och i möjligaste mån testning för att identifiera spelare eller ledare som kan ha corona – för fall kommer att inträffa eftersom det finns i samhället i dag, säger Mats Enquist, generalsekreterare för klubbarnas intresseorganisation Sef.

"Som vanlig arbetsplats"

På Svenska fotbollförbundets hemsida (SvFF) framgår att det är tävlingskommittén som fattar beslut om en förening ska ges rätt att flytta en match – något som dock inte är aktuellt i MFF:s fall. Det som väntar för Skåneklubben nu är att verksamheten kommer fortgå i linje med det regelverk som fotbollen tagit fram för att minimera smittspridningen.

– Det skiljer sig inte så mycket från vilken arbetsplats som helst, säger Enquist och påtalar att mer ska till innan det blir tal om att ställa in fotbollsmatcher under en säsong som beräknas vara färdigspelad först i december.

Plocka från ungdomslag

– Regelverket för covid-19 gäller som vanligt, vi kommer inte kunna ställa in omgångar eller pausa ligan. Det utrymmet finns inte. Det är upp till varje klubb att ställa en trupp på benen. I första hand ska de avskilja dem som är sjuka och sedan spela med dem som finns tillgängliga. Det är bara att inse att vi är inne i ett ytterst speciellt år just nu.

TT: Kan SvFF:s tävlingskommitté kliva in och ställa in Malmös kommande matcher?

– Det är inte tanken. Det ska hända något exceptionellt om man ska landa i ett sånt beslut, och det är i så fall förbundet som bestämmer det. Det vi klubbar har kommit överens om är att vi spelar – och då får man i värsta fall gå ner i ungdomslagen och rekrytera spelare.

Pelle Strandman/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons