Ekonomi

SAS i fritt fall på börsen

Svagt nedåt på börsen. Arkivbild.
Svagt nedåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Flygbolaget SAS rasade på Stockholmbörsen på tisdagen, en dag som annars präglades av att det breda OMXS-indexet pendlade upp och ned. Indexet stängde på minus 0,1 procent.

Banksektorn var en av dagens stora förlorare. Handelsbanken backade 2,8 procent, mest av storbolagen på OMXS30-listan. Swedbank och Nordea tappade samtidigt 1,3 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Positiv vinstvarning från Kindred

Kindred redovisar nu ett bättre spelöverskott än samma kvartal föregående år. Arkivbild.
Kindred redovisar nu ett bättre spelöverskott än samma kvartal föregående år. Arkivbild.
Foto: Petros Karadjias/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Trots att en stor del av idrottsverksamheten legat nere beräknar nu bettingbolaget Kindred att spelöverskottet för andra kvartalet kommer att uppgå till cirka 235 miljoner pund. Siffran kan jämföras med 226,2 miljoner pund samma kvartal föregående år.

"Trots att inställda idrottsevenemang har påverkat andra kvartalet har en solid tillväxt i intäkter från andra produkter delvis kompenserat", skriver bolaget och nämner bland annat spel på e-sport.

Ytterligare en positiv faktor enligt bolaget har varit att flera fysiska spelbutiker varit stängda under coronapandemin vilket ska ha gynnat operatörer som Kindred som har onlineverksamhet.

Antalet aktiva kunder under kvartalet minskade med elva procent till 1,3 miljoner jämfört med samma kvartal föregående år. "Minskningen var förväntad eftersom de flesta nöjesspelare spelar på sportevenemang", skriver bolaget.

Kindred släpper sin delårsrapport den 24 juli.

Ekonomi

Stockholm vill pausa pengar till glesbygden

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, vill att Region Stockholm får en paus i utjämningssystemet. Arkivbild.
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, vill att Region Stockholm får en paus i utjämningssystemet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Region Stockholm vill slippa betala ut pengar till andra delar av landet på grund av coronakrisen. Huvudstadsregionen kräver nu att staten i stället står för stockholmarnas betalningar i utjämningssystemet.

Kravet skickas till regeringen på onsdagen och är signerat finansregionrådet Irene Svenonius (M).

– Det blir en alldeles för tung börda för stockholmarna att bära. Vi begär en paus, säger hon.

– Vi är hårt drabbade och mitt i en pandemi.

Finansregionrådet pratar om att få en lättnad i det nationella utjämningssystem där pengar omfördelas från rikare till fattigare regioner. De stora vinnarna på systemet är glesbygdsregioner, medan Stockholm är den enda region som i helhet förlorar pengar.

– Det är orimligt att vi som ensam region ska bära hela utjämningssystemet på våra axlar när vi samtidigt ska betala tillbaka en vårdskuld och få ordning på ekonomin, säger Irene Svenonius.

"Enorma kostnader"

Huvudstadsregionen behöver dessutom skjuta till ännu mer pengar än förut, efter det att en del av utjämningssystemet gjordes om den 1 januari. Region Stockholm får bidrag under en treårsperiod för att lindra omställningen, men för varje år blir bidraget mindre.

I kravet till regeringen vill regionen behålla bidraget på samma nivå under alla tre åren, eller att staten i stället går in med pengarna som Stockholm annars får punga ut.

– Vi har haft det största utbrottet av covid-19, enorma kostnader, enorma intäktsbortfall och vi ser att den ekonomiska påverkan av covid-19 kommer att landa på uppåt tio miljarder kronor för oss under två år, säger finansregionrådet.

TT: Vad gör du om regeringen inte går med på kravet?

– Då får vi helt enkelt förhålla oss till de ekonomiska ramar som vi har. Något annat alternativ finns egentligen inte. Då får vi göra ännu hårdare prioriteringar, säger Svenonius.

"Olika världsbild"

Finansregionrådet vill inte gå in på exakt vad som kommer att bortprioriteras om regeringen inte går regionen till mötes. Däremot påpekar hon att det blir svårare att hantera vårdskulden, det vill säga all vård som blivit uppskjuten under pandemin.

– Självfallet finns det en oro från min sida över vårdskulden, säger Irene Svenonius.

Flera fackliga företrädare har flaggat för att Stockholms vårdskuld blir svår att betala av, samtidigt som stora besparingar görs. Krav har därför kommit på att stoppa de effektiviseringar som inneburit varsel och anställningsstopp på flera sjukhus.

Irene Svenonius menar däremot att regionen fortfarande behöver göra effektiviseringar men påpekar att kostnader kopplade till pandemin inte räknas inom besparingarna.

– Vi har lite olika världsbild när de fackliga företrädarna talar om att vi har lagt stora besparingskrav på vården. Vi har de facto tillfört enorma belopp till vården, säger hon.

Erik Nilsson/TT

Stockholm är den region som bidrar mest till utjämningssystemet. Arkivbild.
Stockholm är den region som bidrar mest till utjämningssystemet. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Regionerna som får mest

De regioner som 2020 vinner mest på systemet per invånare är:

Gotland som får 9 794 kronor per invånare.

Jämtland som får 7 815 kronor per invånare.

Dalarna som får 6 779 kronor per invånare.

De regioner som 2020 vinner mest på systemet utifrån totala summan pengar är:

Skåne som får cirka 6,4 miljarder kronor.

Västra Götaland som får cirka 4,7 miljarder kronor.

Östergötland som får cirka 2 miljarder kronor.

I systemet är det endast Region Stockholm som är nettobetalare och alltså i helhet förlorar pengar på systemet. Under 2020 blir den summan 682 kronor per invånare eller drygt 1,6 miljarder kronor totalt. Detta efter ett bidrag på 1,8 miljarder kronor.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

FAKTA

Fakta: Utjämningssystemet

Syftet med utjämningssystemet är att ge alla kommuner och regioner likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Utifrån olika beräkningar omfördelas pengar mellan kommuner och regioner.

Kostnadsutjämning är en del av utjämningssystemet. Den 1 januari 2020 gjordes kostnadsutjämningen om, efter ett riksdagsbeslut som röstades igenom av regeringspartierna tillsammans med V, C och SD.

De förändringar som gjordes innebär att mer hänsyn ska tas till socioekonomiska faktorer och hur glest befolkad en kommun eller region är.

Ekonomi

Rekordfart på bostadsmarknaden – trots corona

Ekonomi
Ekonomi Bostadsspekulanterna har inte lagt sig i hängmattan.
Nya siffror för juni visar på en rekordomsättning gällande bostäder.
Priserna är samtidigt oförändrade på månadsbasis.

Juni är traditionellt sett en småsömnig period för bostadsmarknaden, men i coronatider har det förändrats. Månadssiffrorna från Svensk mäklarstatistik visar på hur antalet sålda villor på årsbasis ökade med tre procent, medan antalet bostadsrätter ökade med hela 14 procent.

– Det antyder att den oro som fanns i maj nu ombytts till en viss optimism. En siffra på över 10 000 sålda bostadsrätter har vi inte varit i närheten av tidigare junimånader så det är lite av en milstolpe, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Ett flyttbehov

Under första halvåret har därmed antalet sålda bostadsrätter ökat med tre procent, medan ökningen för villor ligger på två procent.

– I botten finns ett flyttbehov hos människor oavsett coronapandemi. Sedan har vi haft åtgärder, som bankernas vilja till amorteringsfrihet och mäklarnas omställning med exempelvis digitala visningar, vilket har gjort att bostadsmarknaden ändå fungerat och nu börjar få självförtroendet tillbaka.

Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, är inne på samma linje när man nu ser en stabil prisbild.

"Nu efter fyra månader med corona kan vi konstatera att bostadsmarknaden inte påverkats så dramatiskt som många befarade. Som i övriga samhället påverkas de med minst marginaler mest. De som varit inne i marknaden länge och har en stabil ekonomi påverkas inte alls på samma sätt vilket avspeglas i den höga efterfrågan på villor och fritidshus", skriver han i ett pressmeddelande.

Ingen prisförändring

Nationellt har det inte skett någon prisförändring i juni gällande bostadsrätter, medan det noteras en nedgång med en procent i Stockholm jämfört med föregående månad. Villamarknaden står sig dock fortsatt stark med en uppgång på två procent i riket, och för första veckan i juli ser man också en uppgång. I vanliga fall brukar det ske en viss eftersläpning när det gäller prisutvecklingen på just villor, men Hans Flink menar att det finns en coronapåverkan.

– Det finns inga tecken på att villamarknaden ska vika av. Det kan bero på att man tvingas vara hemma, man är nära varandra och vill ha större yta. Villa som bostadsform får därför ett uppsving under corona. Även juli kan bli en rekordmånad om det här håller i sig.

Tobias Österberg/TT

Ny månadsstatistik för bostadsmarknaden har presenterats. Arkivbild.
Ny månadsstatistik för bostadsmarknaden har presenterats. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT

FAKTA

Fakta: Bostadsutvecklingen i juni

Källa: Svensk mäklarstatistik.

Ekonomi

Oro för att klara hyran i spåren av covid-19

Fler personer än normalt har under våren hört av sig till Hyresgästföreningen. Arkivbild.
Fler personer än normalt har under våren hört av sig till Hyresgästföreningen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fler hyresgäster än normalt har den senaste tiden vänt sig till Hyresgästföreningen efter att ha fått problem med att betala hyran till följd av coronapandemin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Många av de som ringer har inte kunskap om att man måste betala hyran, det är jätteviktigt att göra det annars riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt, säger Marie Lindner, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, till Ekot.

Det handlar om 150 till 250 personer som varje vecka ringer för att få råd. Har man svårt att betala sin hyra uppmanas man att ta kontakt med sin hyresvärd för att försöka förhandla sig till en lösning. Landets hyresvärdar har visserligen rätt att kräva att hyran ska betalas i tid, men Hyresgästföreningen har bett om att de ska visa förståelse under pandemin.

Ekonomi

Små rörelser på Asiens börser

Hongkongbörsen inledde handelsdagen uppåt. Arkivbild.
Hongkongbörsen inledde handelsdagen uppåt. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Tokyobörsen följde utvecklingen på Wall Street och inledde handelsdagen något nedåt.

Nikkei 225-indexet tappade 0,6 procent, medan det bredare Topixindexet backade 0,4 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Ekonomi

Nya coronafall skrämde Wall Street

Nedåt på Wall Street. Arkivbild.
Nedåt på Wall Street. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

New York-börsen backade på tisdagen i likhet med en de flesta av världens börser. Tiotusentals nya fall av covid-19 rapporterades från olika delar av USA, och New York utökade sina karantänsbestämmelser så att de nu omfattar besökare från ytterligare tre delstater. Miami i Florida beslutade att återinföra restriktioner som staden tidigare planerat att häva.

Bland sänkena fanns storbankerna. Goldman Sachs och Citigroup föll 3,9 respektive 3,2 procent. Åt andra hållet gick läkemedelsbolaget Novavax vars aktie rusade 31,6 procent. Den amerikanska staten har träffat ett avtal med Novavax, värt motsvarande 14,8 miljarder kronor, om att bolaget ska utveckla och leverera ett coronavaccin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Electrolux klår sina egna förväntningar

Electrolux klår sina egna förväntningar för det andra kvartalet, meddelar företaget.
Electrolux klår sina egna förväntningar för det andra kvartalet, meddelar företaget.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Electrolux förväntar sig en mindre förlust för andra kvartalet än tidigare väntat, med ett rörelserultat som beräknas bli omkring minus 100 miljoner kronor. Det uppger företaget i ett pressmeddelande.

Det var i samband med första kvartalets delårsrapport som Electrolux kommunicerade att företaget förväntade sig en "betydande" förlust för det andra kvartalet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Fler miljoner till virusuppfinningar

Fördröjningar vid användandet av digitala verktyg kan göra det svårt att spela instrument tillsammans på distans.
Fördröjningar vid användandet av digitala verktyg kan göra det svårt att spela instrument tillsammans på distans.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Många söker fortfarande finansiell hjälp till sina coronakopplade uppfinningar.
Totalt 30 projekt fått bidrag för att utveckla allt från nya munskydd till en tjänst som ska underlätta musikundervisning på distans.
PREMIUM

Idérikedomen är stor när Vinnova letar nya innovationer i coronapandemins spår. Tidigare har 18 förslag fått finansiering, och nu har ytterligare 12 projekt beviljats stöd när den andra omgången av ansökningarna har avslutats.

– Det är ett jättestort intresse och det var liknande första omgången, säger Nina Widmark, handläggare vid Vinnova.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL