GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hongkongs advokater oroade över säkerhetslag

Hongkongs advokatsamfund varnar för att de svepande formuleringarna i den omstridda nya säkerhetslagen undergräver området oberoende rättsväsende.
I USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.
Publicerad 2 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Ordföranden för Hongkongs advokatsamfund Philip Dykes, till höger, under en ceremoni i Hongkongs stadshus i januari. Arkivbild.
Ordföranden för Hongkongs advokatsamfund Philip Dykes, till höger, under en ceremoni i Hongkongs stadshus i januari. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT

"Hongkongs advokatsamfund är allvarligt bekymrat över både innehållet i den nationella säkerhetslagen och över hur den införts", skriver organisationen i ett uttalande.

Den nya säkerhetslagen har utarbetats i Peking och trädde i kraft natten mot onsdagen. Det var känt att den skulle definiera brott som omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter. Men detaljerna hölls hemliga tills Hongkongs invånare ställdes inför fullbordat faktum.

En omstridd konsekvens är att Fastlandskinas rättsväsende nu får beslutsrätt över vissa fall i Hongkong. Dessutom kan Pekings säkerhetstjänster nu för första gången öppet upprätta kontor i Hongkong.

Flera gripanden

Redan under onsdagen gjordes flera gripanden med hänvisning till den nya lagen, framför allt av personer som misstänks ha burit banderoller eller flygblad där stöd uttryckts för Hongkongs självständighet.

Samtidigt greps hundratals andra personer i samband med protester mot den nya säkerhetslagen. En man, som misstänks för att skurit en polis i axeln under manifestationerna, kunde senare gripas ombord på ett flygplan som var på väg att lyfta med destination London, uppger polisen enligt AFP.

I en analys av den nya lagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut en rad skrivningar som man anser är särskilt oroande. Organisationen är även skarpt kritisk till hur stadens lokala parlament helt kringgåtts vid införandet av lagen.

Kan erbjuda fristad

"Förutom den totala avsaknaden av meningsfulla överläggningar har advokater, domare, polis och invånare i Hongkong inte fått någon möjlighet att bekanta sig med innehållet i den nya lagen, inklusive de allvarliga brottskategorier den skapat, innan den trädde i kraft", skriver advokatsamfundet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har varnat för att Washington kommer att vidta kraftfulla åtgärder som svar på Pekings agerande. Under onsdagen röstade representanthuset igenom ett förslag om sanktioner mot banker som gör affärer med företrädare för Kinas styre som ansvarar för införandet av säkerhetslagen.

– Lagen innebär en brutal, omfattande, attack mot Hongkongs invånare, som syftar till att omintetgöra de friheter de lovats, säger representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi enligt Reuters.

Australiens premiärminister Scott Morrison säger att hans regering överväger att erbjuda en fristad för Hongkongbor som nu vill flytta från området. Storbritannien, som kontrollerade Hongkong fram tills att området överlämnades till Kina 1997, har också öppnat för att välkomna många av dess invånare och i förlängningen ge dem möjlighet att få brittiskt medborgarskap.

Väcker reaktioner

Det kan bli aktuellt för de närmare tre miljoner Hongkongbor som antingen har ett pass som så kallade British National Overseas (BNO), eller som har rätt att ansöka om ett.

Planerna väcker reaktioner från Kina, som hotar att svara med "motsvarande åtgärder". Den kinesiska ambassaden i London understryker, enligt AFP, att "alla kinesiska landsmän som bor i Hongkong är kinesiska medborgare". Ambassaden uppmanar Storbritannien att ompröva beslutet och "avstå från att blanda sig i Hongkongs angelägenheter".

Om Kina vägrar låta Hongkongbor migrera till Storbritannien finns det inte mycket att göra, medger den brittiske utrikesministern Dominic Raab.

– I slutändan måste vi vara ärliga med att vi inte skulle kunna tvinga Kina att låta BNO-personer komma till Storbritannien, sade Raab i onsdags.

Mattias Mächs/TT

Fakta: Advokaternas oro kring säkerhetslagen

Fakta: Advokaternas oro kring säkerhetslagen

I en analys av den nya nationella säkerhetslagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut flera punkter som organisationen anser vara särkilt oroande.

Här är några av dem:

Enligt advokatsamfundet innehåller lagen flera bestämmelser som "tycks vara oförenliga" med Hongkongs grundlag (Basic Law), som reglerar områdets särskilda status. Organisationen uppmanar Hongkongs lokala styre att genast klargöra hur säkerhetslagen ska kunna tillämpas utan att bryta mot de konstitutionella rättighetsskydden i Basic Law.

Säkerhetslagen öppnar för myndigheter i Peking att hävda beslutsrätt över vissa fall i Hongkong och då kan misstänkta flyttas till Fastlandskina för att ställas inför rätta där. Det väcker oro för om den misstänktes rätt till en rättvis rättegång kommer att respekteras, skriver advokatsamfundet.

De domare som avgör fall som gäller brott mot den nya säkerhetslagen ska utses av Hongkongs lokala styre. Men valda domare kan tas bort från listan om de bedöms utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Det innebär att oberoendet för Hongkongs rättsväsende undergrävs, skriver advokatsamfundet.

Säkerhetslagen innebär att Pekings säkerhetstjänster nu kan operera öppet i Hongkong – och de kan agera utan att behöva respektera lokal lagstiftning.

De fyra brottskategorierna i säkerhetslagen innehåller svepande formuleringar som väcker oro för att de kan tillämpas på ett godtyckligt sätt.

Att brottet separatism kan begås även utan våldshandlingar kan innebära att enbart uttryckandet av stöd för självständighet kan ha kriminaliserats, skriver advokatsamfundet, som pekar på liknande osäkerhet kring brottet omstörtande verksamhet. Man oroar sig även för att brottsrubriceringen samröre med utländska krafter ska användas för att slå ner mot forskare, icke-statliga organisationer och medier, och att även brottet stöd till terrorism kan användas mot personer som uppenbarligen inte haft något sådant uppsåt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.