Annons

Högre aktivitet i Kinas tjänstesektor

Publicerad 3 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Den kinesiska konsumtionen har börjat ta fart efter tidigare nedstängningar och inköpschefsindex för tjänstesektorn steg i juni. Arkivbild.
Den kinesiska konsumtionen har börjat ta fart efter tidigare nedstängningar och inköpschefsindex för tjänstesektorn steg i juni. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Lättnader i smittskyddsrestriktioner har fått fart på kinesisk konsumtion och aktiviteten i den kinesiska tjänstesektorn ökade i den snabbaste takten på över tio år i juni, enligt ny statistik. Inköpschefsindex för tjänstesektorn (PMI) steg till 58,4 i juni, från 55,0 i maj, enligt Caixin/Markit.

Ett index över 50 anses indikera tillväxt.

Annons

Även om livet efter nedstängningen börjar återgå till det normala räknar analytiker med att det kommer att dröja innan den är tillbaka på samma nivåer som före coronakrisen.

Tjänstesektorn står för omkring 60 procent av Kinas ekonomi och hälften av arbetstillfällena i städerna. Krisen har varit ett hårt slag mot arbetsmarknaden vilket gör konsumenterna försiktiga. Och företagen är fortsatt försiktiga med att anställa. Färre nya jobb skapas.

Det sammanvägda indexet för både tillverknings- och servicesektorn steg till 55,7 i juni, från 54,5 månaden före.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons