Ekonomi

Högre aktivitet i Kinas tjänstesektor

Den kinesiska konsumtionen har börjat ta fart efter tidigare nedstängningar och inköpschefsindex för tjänstesektorn steg i juni. Arkivbild.
Den kinesiska konsumtionen har börjat ta fart efter tidigare nedstängningar och inköpschefsindex för tjänstesektorn steg i juni. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Lättnader i smittskyddsrestriktioner har fått fart på kinesisk konsumtion och aktiviteten i den kinesiska tjänstesektorn ökade i den snabbaste takten på över tio år i juni, enligt ny statistik. Inköpschefsindex för tjänstesektorn (PMI) steg till 58,4 i juni, från 55,0 i maj, enligt Caixin/Markit.

Ett index över 50 anses indikera tillväxt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Fler köper husbil – kraftigt lyft i juli

Husbilar och husvagnar vid Bredsands camping utanför Enköping. Arkivbild.
Husbilar och husvagnar vid Bredsands camping utanför Enköping. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Medan den vanliga bilhandeln har det fortsatt tufft i spåren av pandemin råder högtryck hos landets husbils- och husvagnshandlare.

Under juli registrerades 617 nya husbilar, vilket innebär en ökning med 34 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, visar statistik från Husvagnsbranschens riksförbund (HRF).

För husvagnar ökade nyregistreringarna i juli med åtta procent till 479 registrerade husvagnar.

"Jag skulle vilja påstå att vår bransch har räddat semestern för väldigt många svenska familjer, och det är inte bara begagnade fordon som efterfrågas utan också antalet nyregistrerade husvagnar har ökat stadigt de senaste månaderna", säger HRF:s ordförande Tomas Haglund, enligt ett pressmeddelande.

Ekonomi

Vändning uppåt för global industri

Industrikonjunkturen återhämtar sig efter kraftiga bakslag under årets andra kvartal, enligt inköpschefsindex för juli. Arkivbild
Industrikonjunkturen återhämtar sig efter kraftiga bakslag under årets andra kvartal, enligt inköpschefsindex för juli. Arkivbild
Foto: Koji Sasahara AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den globala konjunkturen är på väg uppåt, trots fortsatta problem med spridning av coronaviruset på många håll. Aktiviteten i industrin ökar i stora ekonomier som Kina och Tyskland, visar inköpschefsindex för juli.

I Kina lyfte inköpschefsindex från Caixin och Markit till 52,8 i juli, från 51,2 i juni. Det var den tredje månaden med ökning i rad och det största indexlyftet på över nio år.

Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

Återhämtningen för industrin ser ännu starkare ut i Storbritannien, där inköpschefsindex för juli lyfter till 53,3, från 50,1 i juni. Detta är den högsta nivån för det brittiska indexet, från IHS Markit/CIPS, sedan mars 2019.

Orderingången lyfter för första gången på fem månader och delindex för produktionen lyfter till 59,3, den högsta nivån på nästan tre år.

Orderingången ökar kraftigt

Även i Tyskland vänder det tydligt uppåt, enligt ett index för industrin från IHS Markit för juli. Där lyfter index till 51,0. Det är första gången på 19 månader som tysk industriaktivitet ökar.

I juni låg index för den tyska industrin på 45,2.

– Med orderingången som ökar kraftigt i juli ser de korta utsikterna för produktionen positiva ut, säger IHS Markit-ekonomen Phil Smith i en kommentar till de tyska indextalen enligt Reuters.

Smith räknar nu med att industrisektorn bidrar positivt till en återhämtning för hela den tyska ekonomin under tredje kvartalet.

För hela eurozonen lyfter industrins inköpschefsindex till 51,8 i juli, från 47,4 i juni. Det var mer uppåt än i en tidigare redovisad preliminär beräkning, som låg på 51,1 för juli.

Eurozonens bruttonationalprodukt rasade med 12,1 procent under årets andra kvartal, enligt statistik från Eurostat i fredags. För tredje kvartalet räknar analytiker i snitt med en återhämtning på 8,1 procent, enligt en Reutersenkät.

Högsta ökningstakten på två år

Chris Williamsson, IHS Markits chefsekonom, beskriver inledningen på tredje kvartalet som väldigt positiv för industrisektorn i eurozonen.

– Produktionen ökar med den högsta takten på över två år, drivet av ett uppmuntrande lyft för efterfrågan, säger han.

Han tillägger att den oväntat starka orderingången, som ökar ännu mer än produktionen, tyder på att industrin fortsätter öka takten i augusti.

Även Sveriges industri hänger med i återhämtningen efter en vår präglad av nedstängningar och produktionsstopp till följd av coronakrisen, enligt ett inköpschefsindex från Swedbank/Silf, som stiger till 51,0 från 47,6 i juni.

Samtliga delindex bidrog till uppgången. De största bidragen kom från delindexen för orderingång och produktion.

Mot strömmen går Norge, där DNB/Nimas inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i juli föll till 43,3 från nedreviderade 48,4 i juni. Delindex för orderingången rasade till 35,4, från 44,2.

Enligt DNB/Nima är julitalen dock mer osäkra än många andra månader till följd av norska semestrar, som gör att många industriföretag valt att stoppa produktionen.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Uppåt på börsen – industrijättar i täten

Stockholmsbörsen stiger. Arkivbild.
Stockholmsbörsen stiger. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter en trevande inledning har kurserna på Stockholmsbörsen tagit fart uppåt, och det är industrijättar som ABB, Atlas Copco och Sandvik som går i täten.

Klockan 10.30 hade börsens breda OMXS-index och det smalare OMXS30-indexet båda gått upp med 0,8 procent.

De största bidragen till börslyftet levererades av ABB, upp 1,7 procent, Atlas Copco, upp 1,9 procent, och Sandvik som steg med 1,8 procent. Även storbankerna låg på plus efter en inledande nedgång, Nordea går starkast i sektorn med ett lyft på 0,6 procent.

Duni har fallit med 0,6 procent efter morgonens besked att Robert Dackeskog utsetts till ny vd.

Även de ledande Europabörserna stiger överlag. Frankfurts Dax-index har gått upp med 1,4 procent och Parisbörsens CAC 40-index har stigit med 0,3 procent. I London är FTSE 100-index oförändrat.

Ekonomi

Tillväxt för industrin i euroländerna

Ekonomi
Ekonomi

För första gången sedan början av 2019 ökade aktiviteten i euroländernas tillverkningsindustri under juli, enligt det inköpschefsindex som tas fram av företaget IHS Markit.

Index steg till 51,8 i juli, från 47,4 månaden före. En siffra över 50 tyder på tillväxt och det är första gången sedan januari 2019 som indexet hamnat i tillväxtzonen. Enligt en tidigare, preliminär beräkning uppgick inköpschefsindex till 51,1 i juli.

Delindex för produktionen steg till 55,3, från 48,9 i juni, vilket är den högsta noteringen sedan april 2018.

Ekonomi

SCB skriver upp ökning för handeln

Ekonomi
Ekonomi

Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 3,9 procent i juni jämfört med motsvarande månad i fjol. Dagligvaruhandeln ökade med 0,2 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 5,0 procent, enligt korrigerad statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Enligt den tidigare statistiken, som skickades ut i förra veckan och som visat sig innehålla fel, ökade detaljhandelns försäljningsvolym med 3,5 procent.

Mellan maj och juni ökade detaljhandelns försäljningsvolym, försäljningen i fasta priser, med 1,2 procent, enligt den korrigerade statistiken.

Mätt i löpande priser ökade detaljhandelns omsättning med 7,6 procent i juni jämfört med motsvarande månad 2019. Dagligvaruhandeln ökade med 3,7 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 8,9 procent.

Uppgifterna om försäljningsvolym är justerade för kalendereffekter och, när det gäller jämförelsen mellan juni och maj, säsongsvariationer. Siffrorna för dagligvaruhandeln är exklusive Systembolaget.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Ekonomi

Svensk industri återhämtar sig

Rök ur en skorsten från en industri i Älvdalen. Arkivbild.
Rök ur en skorsten från en industri i Älvdalen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Svensk tillverkningsindustri ökade aktiviteten i juli och befinner sig nu i tillväxt för första gången sedan februari, visar inköpschefsindex från Swedbank/Silf.
– Det är ungefär i linje med förväntningarna och vad vi har sett i Europa också, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren.

Inköpschefsindex för industrin steg i juli till 51,0, från uppreviderade 47,6 månaden före. Samtliga delindex bidrog till uppgången. De största bidragen kom från delindexen för orderingång och produktion.

"Juliutfallet visar att konjunkturen i svensk tillverkningsindustri fortsätter att återhämta sig i snabb takt efter den djupa nedgången i våras”, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Långt ifrån normala nivåer

SEB-kollegan Olle Holmgren ser indextalen som en bekräftelse på att konjunkturen är på väg uppåt.

– Det går absolut åt rätt håll, säger han.

Men han är osäker på styrkan och uthålligheten i återhämtningen och påminner om att industriproduktionen har fallit med cirka 15 procent i krisen och ännu är långt ifrån normala nivåer.

Han tillägger att fortsatt smittspridning runt om i världen gör att läget är osäkert, kanske särskilt för tjänstesektorn.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn kommer på onsdag. På onsdag väntas även preliminära BNP-siffror från Statistiska centralbyrån för årets andra kvartal.

SEB räknar med att svensk BNP faller med 8 procent i andra kvartalet, för att därefter återhämta sig med lite drygt 2 procent per kvartal under andra halvåret.

BNP-fall på 5 procent i år

Första halvårets utveckling blir därmed kanske bara hälften så dålig i Sverige som den varit ute i de större europeiska ekonomierna, enligt Holmgren. Han tillägger att det för svensk industri är mycket viktigare vad som händer på den europeiska marknaden och i världsekonomin än i svensk ekonomi.

För helåret har SEB-ekonomerna en prognos på ett svenskt BNP-fall på 5 procent, men risken för att det blir värre än så är stor enligt Olle Holmgren, som flaggar för att han kan komma att höja fallets nivå någon procentenhet om andra kvartalet blir dåligt.

Statistiken bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin och tas fram av Swedbank och Silf. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Fortsatt nedåt för bilhandeln

Bilförsäljningen fortsätter att minska, men inte i samma takt som tidigare. Arkivbild.
Bilförsäljningen fortsätter att minska, men inte i samma takt som tidigare. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Under juli nyregistrerades 22 718 personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det är fyra procent färre än under motsvarande månad i fjol.

Nedgången i juli är mindre än under de föregående månaderna, konstaterar Bil Sweden.

"Återhämtningen i juli förklaras till stor del av att biltillverkningen kommit i gång i många länder och att man har kunnat leverera bilar och beta av de orderstockar som byggts upp innan coronakrisen slog till", säger vd Mattias Bergman i ett pressmeddelande.

Hittills i år har 148 403 nya personbilar registrerats, vilket är en minskning med 22,5 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Ekonomi

Blandat på Asiens börser

Flera av Asiens börser inledde handelsveckan uppåt. Arkivbild.
Flera av Asiens börser inledde handelsveckan uppåt. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Börsveckan i Asien inleddes med rejäla lyft i Tokyo och på de kinesiska börserna, men kursfall på flera andra håll.

Tokyobörsens Nikkei 225-index hade vid stängningen stigit med 2,2 procent, med stöd av fredagens uppgång på Wall Street och yenens försvagning mot USA-dollarn. Det bredare Topixindex steg med 1,8 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL