Annons

Proffsidrotten återvänder – trots virusoron

Ett av de hårdast coronadrabbade länderna i världen med ständigt ökande antal smittade och döda.
Trots det återupptas den professionella idrotten i USA.
Både experter och utövare är oroliga över utgången.
Publicerad 8 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Los Angeles FC:s skyttekung Carlos Vela, till höger, väljer att stå över MLS-slutspelet på grund av riskerna med coronaviruset. Arkivbild.
Los Angeles FC:s skyttekung Carlos Vela, till höger, väljer att stå över MLS-slutspelet på grund av riskerna med coronaviruset. Arkivbild.Foto: Alex Gallardo/AP/TT

Över tre miljoner människor har bekräftats smittade av coronaviruset i USA. Landet har högst antal döda, drygt 130 000, i hela världen. Trots att siffrorna ökar stadigt startar nu de stora amerikanska proffsligorna igen efter att ha varit pausade under pandemin.

Natten mot fredag svensk tid är det nypremiär för herrarnas fotbollsliga MLS. Precis som herrbasketligan NBA kommer man att spela på Disney World i Orlando, Florida. I just delstaten Florida har antalet fall av covid-19 ökat drastiskt den senaste tiden. För att undvika risken för smittspridning ska lagen hållas isolerade på nöjesparken, men redan nu har fall av coronasmittade spelare och personal börjat dyka upp.

Stoppas från spel

Annons

I FC Dallas har tio spelare och en i ledarstaben testat positivt för viruset och laget har därför uteslutits från turneringen. Att det redan skett ett utbrott av covid-19 i MLS isolerade bubbla visar en stor svaghet med ligans strategi menar Zach Binney, epidemiolog vid Oxford College of Emory University i Atlanta.

– Den allra svåraste delen med att samla människor i en sådan här bubbla är att se till att viruset inte finns med i starten. Det har alltid varit något som oroat mig men det har visat sig vara ett mycket större problem än vad jag har trott, säger Zach Binney.

Även Vancouver Whitecaps och Nashville SC har drabbats av coronafall inför veckans återstart. I Vancouver och Nashville har fem spelare i respektive lag testat positivt. Nashville kan, likt Dallas, bli nästa lag att tvingas dra sig ur MLS eftersom ytterligare minst fyra spelare ska testas ytterligare.

Stjärnan avstår

Flera spelare i de olika proffsligorna har redan visat sin oro kring att återvända till spel när läget fortfarande är kritiskt i landet.

– Vi är spelare som vill spela, det är en del av det här. Men vi är också människor och det är ibland viktigare än sport, säger Wil Trapp, mittfältare i MLS-klubben Inter Miami.

För vissa har riskerna med att resa till Florida och börja spela varit alltför stora.

Los Angeles FC:s skyttekung Carlos Vela väljer att stå över turneringen, eftersom att hans fru är gravid.

För drygt en vecka sedan startade högsta fotbollsligan för damer i USA, NWSL. Där har Orlando Pride och flera spelare redan dragit sig ur på grund av riskerna med coronaviruset. Bland andra har stjärnorna Megan Rapinoe, Tobin Heath och Christen Press valt att inte spela.

"Osannolikt dålig idé"

Samtidigt som de amerikanska lagidrotterna drar i gång utan publik planeras fortfarande ett stort idrottsevenemang inför en beräknad publik på 175 000 åskådare: Indy 500 på Indianapolis Motor Speedway i Indiana den 23 augusti, om bara drygt sex veckor.

Det prestigefyllda billoppet lockar vanligtvis 350 000 åskådare. Arrangören planerar alltså för att arrangera stortävlingen med halverad publik för att få in publikintäkter.

Annons

Epidemiologen Zach Binney menar att tillställningen skulle vara en stor hälsorisk och kunna innebära många nya smittade.

– Det visar på en fullständig likgiltighet mot folkhälsan. Den enda förklaringen jag kan se är pengar, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att du kan tvinga folk från att hålla avstånd till varandra, du kan heller inte tvinga dem att bära mask. 175 000 personer är en osannolikt dålig idé.

Fakta: Så startar de stora proffsligorna i USA

Fakta: Så startar de stora proffsligorna i USA

NBA:I veckan börjar herrarnas NBA-lag anlända till Disney World i Orlando, Florida, där basketligan ska avgöras. Därefter ska träningar hållas fram till den 29 juli. Den 30 juli är det tänkt att man ska börja spela matcher. 22 lag finns med i återstarten som sker på nöjesparken. Det betyder att de åtta sämsta lagen inte får spela mer denna säsong. Finalserien ska spelas i oktober. Den 1 december hoppas man kunna starta nästa säsong.

WNBA:Årets säsong för basketdamerna skulle ha spelats mellan den 14 maj och 22 september, men sköts upp på grund av coronapandemin. Nu planeras det för att spela säsongen på en och samma plats, på IMG Academy i Bradenton i Florida, från i slutet av juli. De tolv lagen ska spela 22 omgångar, följt av ett traditionellt slutspel.

MLS:Herrarnas fotbollsliga MLS ska avgöras genom en turnering på Disney World i Florida. Gruppspelet pågår sedan mellan 8–24 juli innan slutspelet tar vid. Finalen spelas den 11 augusti.

NWSL:Damfotbollsligan NWSL återupptog spelet den 27 juni. Fyra dagar före omstarten meddelande Orlando Pride att de tvingades drar sig ur turneringen eftersom flera, både spelare och ledare, testats positivt för covid-19. Amerikanska landslagsstjärnan Megan Rapino, till vardags i OL Reign, är en av många spelare som valt att inte spela med sitt lag.

NHL:Herrarnas NHL-lag inleder gemensamma träningar den 8 juli. Därefter reser lagen, den 26 juli, till de två städer där matcherna ska spelas. NHL har ännu inte bekräftat vilka städer det blir. Den 1 augusti ska slutspelet börja. 24 lag gör upp om Stanley Cup-titeln när hockeysäsongen återupptas.

NFL:Herrarnas amerikanska fotbollsliga hann förra säsongen spelas klart med Super Bowl-finalen i februari, och den kommande säsongen i NFL är tänkt att sparka i gång fredagen den 11 september. De gemensamma lagträningarna ska börja 28 juli.

MBL:Herrarnas basebolliga MLB hann spela klart sin fjolårssäsong och årets säsong ska starta den 23 juli. Det blir en förkortad säsong med 60 omgångar. I början av juli bekräftade ligan att 38 personer har testat positivt för coronaviruset, varav 31 är spelare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons