Utrikes

USA-sanktioner mot kinesisk politbyråmedlem

Chen Quanguo, partisekreterare i Xinjiang och ledamot i kinesiska kommunistpartiets politbyrå.
Chen Quanguo, partisekreterare i Xinjiang och ledamot i kinesiska kommunistpartiets politbyrå.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA inför sanktioner mot Chen Quanguo, ledamot i det kinesiska kommunistpartiets mäktiga politbyrå, som straff för Kinas behandling av uigurer i Xinjiang.
Chen är den högst uppsatta kinesiska politiker som någonsin blivit föremål för amerikanska sanktioner, enligt USA.
PREMIUM

De amerikanska sanktionerna införs med stöd i den så kallade Magnitskijlagen, som ger USA:s regering möjlighet att straffa personer i hela världen som begått brott mot mänskliga rättigheter.

Magnitskijsanktioner innebär bland annat att tillgångar i amerikanska banker fryses, resor till eller via USA stoppas och amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med personen i fråga.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Polen vacklar i stödet för kolkraften

Turow, en kolgruva samt kraftverk i sydvästra Polen. Arkivbild.
Turow, en kolgruva samt kraftverk i sydvästra Polen. Arkivbild.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polens ledning försöker hålla kolkraftens fana högt, men pressas allt hårdare.
Enligt en minister ska kolsektionerna i landets stora energibolag brytas ut och stödet till kolet antyds vara på väg att omprövas. Samtidigt rusar solenergin uppåt – om än från låga nivåer.

De tre stora energibolagen PGE, Enea och Tauron ska göras om till två, men uppdelningen görs med allt kolrelaterat i en grupp och övrig energi i den andra, säger Jasek Sasin, vice premiärminister, till tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

Polen får huvuddelen av sin el från kolkraft och är enda EU-medlem som vägrat att lova koldioxidneutralitet till 2050. Samtidigt kom partiet PIS till makten delvis tack vare sin kolkramande politik, och trots föroreningarna är sektorn en omhuldad arbetsskapare i många landsändar.

Lades på is

Trots vallöftena om satsningar har ett antal kolgruvor stängts sedan PIS-regeringens tillträde 2015. Förra veckan skulle nya hårda neddragningar i den dominerande men förlusttyngda kolproducenten PGG offentliggöras, men planen lades i sista stund på is, rapporterar Reuters.

– Vi är alla överraskade av hastigheten i klimatpolitikens förändringar, säger Sasin i intervjun.

– Nu behöver vi omvärdera vissa utspel, på grund av utvecklingen runt oss.

Redan har Polen seglat upp bland de ledande i EU på solenergi. "Landet fyrfaldigade sina solkraftsinstallationer från 203 megawatt inkopplade på nätet 2018 till 784 megawatt 2019. 2020 planerar Polen att nästan dubbla det till 1,3 gigawatt", skrev branschtidningen Altenergy i våras.

Svårt för kärnkraft

Det handlar i och för sig bara om någon enstaka procent av landets energisektor, som fortfarande domineras av kol. Men även vindkraften växer starkt och var 2019 uppe i tio procent av elproduktionen.

Någon kärnkraft har Polen inte fått till, trots talrika försök. Bland annat rann en satsning på att tillsammans med de baltiska länderna bygga en ersättare till sovjetiska Ignalina-verket i Litauen ut i sanden. Även inhemska projekt har omintetgjorts av brist på pengar.

Den senaste atomkraftsidén är att börja bygga ett kraftverk 2026 och ha det klart 2033, rapporterade nyhetsbyrån PAP i juni. Men det skulle ha en kapacitet på i sammanhanget låga 1,5 gigawatt, så om sol- och vindsektorn fortsätter sin snabba tillväxt kan även det projektet ha svårt att konkurrera.

Henrik Samuelsson/TT

FAKTA

Fakta: Kolkraft

Kol är världens största i naturen lagrade energiresurs. Med 2007 års brytningstakt beräknades tillgångarna räcka i hundratals år.

Koleldade kraftverk producerar över en tredjedel av världens el.

I slutet av 1800-talet övertog kol vedens position som världens viktigaste energikälla och blev samtidigt en avgörande faktor för den kraftiga industriella expansionen. Kol var sedan den största energikällan fram till 1960-talet, då olja tog över.

Kolkraftverk är värmekraftverk som drivs med sten- eller brunkol som bränsle. Kol är rikt på föroreningar och de senaste åren har därför allt fler länder valt att överge kol som energikälla.

Kol orsakar omkring 800 000 förtida dödsfall varje år, framför allt på grund av luftföroreningar.

Källa: Nationalencyklopedin, Open Data Institute

Utrikes

Rättegång mot känd algerisk journalist inleds

Algeriska journalister demonstrerar mot den undermåliga pressfriheten i landet 2019.
Algeriska journalister demonstrerar mot den undermåliga pressfriheten i landet 2019.
Foto: Fateh Gudoum/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rättegången mot den fängslade journalisten Khaled Drareni, vars fall skapat rubriker runt om i världen, har inletts i Algeriets huvudstad Alger.

Khaled Drareni är grundare av en nyhetssajt och även korrespondent för franska TV5-Monde och för Reportrar utan gränser (RSF).

Han greps den 7 mars när han rapporterade om en regimkritisk demonstration. Drareni anklagas bland annat för anstiftan till folksamling samt för att ha "skadat den nationella integriteten" och riskerar nu flera år i fängelse.

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse, böter samt fråntagande av medborgerliga rättigheter för Drareni samt två andra män som greps i samband med demonstrationen, men som inte närvarande i egenskap av journalister.

Reportrar utan gränser kallar på Twitter åklagarens krav för "chockerande", då de menar att Khaled Drareni endast "utövade sin rättighet att informera". Organisationen kräver att Drareni omedelbart försätts på fri fot.

Algeriet hamnade på plats 146 av 180 länder i årets upplaga av RSF:s pressfrihetsindex.

Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Foto: /TT

Utrikes

Dödsoffers namn lästes högt vid broinvigning

Jetplan sprider ut rök i Italiens flaggas färger under invigningen av den nya bron i Genua.
Jetplan sprider ut rök i Italiens flaggas färger under invigningen av den nya bron i Genua.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två år efter det förödande broraset i italienska Genua, där över 40 personer miste livet, invigs nu en ny bro med pompa och ståt.
Brons invigning ses av många som en seger i det hårt virusdrabbade Italien – men kritiseras av de omkomnas familjer.

Under invigningen av den nya bron syntes jetflygplan måla den italienska flaggans färger över himlen, nationalsången spelades och signalhorn hördes ljuda från båtar i den närbelägna hamnen.

Efter att ha klippt invigningsbandet av siden så passade premiärminister Giuseppe Conte på att hedra de offer som dog i broraset för snart två år sedan.

– Fyrtiotre stjärnor kommer att lysa varje natt i skyn, sade han samtidigt som fyrtiotre lampor, en för varje person som miste livet i olyckan, tändes vid sidan av bron.

Anhöriga kritiska

Efter att lamporna tänts lästes varje dödsoffers namn högt, men många av de anhöriga till de som omkom saknades vid invigningen.

– Vi kommer inte närvara vid invigningen, vi vill inte att tragedin omvandlas till en karneval, sade Egle Possetti, vars syster med familj dog i broraset, inför invigningen.

– Man kan ha den här typen av fest om man med flit tagit ner en gammal bro och byggt en ny, och då ingen har dött. Hur kan man vara där utan att tänka på allt som hänt, det som förstörde familjer?

"Fött ur tragedi"

Det var den 14 augusti 2018 som 200 meter av Genuas kända "Morandibro" rasade under rusningstid och tiotals fordon därmed föll 50 meter mot marken.

Den nya bron är designad av arkitekten Renzo Piano och har en krökt, silverglänsande undersida – en symbol för staden Genuas marina historia. Arkitekten har beskrivit sitt verk som "ett barn fött ur tragedi".

Italiens premiärminister Giuseppe Conte hedrade under invigningen de 43 personer som omkom i broraset för två år sedan.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte hedrade under invigningen de 43 personer som omkom i broraset för två år sedan.
Foto: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse via AP/TT

FAKTA

Fakta: Morandibron

Morandibron byggdes mellan 1963 och 1967. Den var totalt 1,18 kilometer lång och hölls uppe av bropelare med en maxhöjd på runt 90 meter.

Den berömde italienske ingenjören Riccardo Morandi stod för designen.

Den typ av spännarmerad betong som användes i bron var Morandis kännetecken och hans patent kallades "Morandi M5". De pyloner, eller bärportar, som höll uppe bron från ovansidan är byggda i just sådan spännarmerad betong i stället för nakna stålvajrar, som numera är praxis.

Det fanns exempel på snedkabelbroar med nakna stålvajrar redan då Morandis Genuabro byggdes. Ett exempel är svenska Strömsundsbron, som invigdes 1956, och ofta beskrivs som den första snedkabelbron av modernt slag.

Morandis teknik användes även för en 8,7 kilometer lång bro över ett sund vid Maracaibo-sjön i Venezuela som stod färdig 1962. Även den bron har råkat ut för en allvarlig kollaps, dock orsakad av att ett fartyg kolliderat med bron.

Källa: AFP, The New York Times

Utrikes

Korruptionsanklagad ex-kung lämnar Spanien

Demonstranter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.
Demonstranter marscherar under en protest i Madrid mot den spanska monarkin 25 juli.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spaniens före detta kung lämnar sitt hemland. Enligt ett uttalande från landets kungahus ämnar den korruptionsanklagade och kraftigt ifrågasatte Juan Carlos att gå i exil.

Den tidigare kungens son, tillika nuvarande kung Felipe VI, har delat med sig av ett brev han fått av sin far.

"Vägledd av övertygelsen om att tjäna det spanska folket och Spaniens institutioner, och dig som kung, så informerar jag dig om mitt beslut att nu gå i exil utanför Spanien", lyder skrivelsen.

Enligt uppgifter till den spanska tidningen El Mundo har 82-årige Juan Carlos redan lämnat Spanien, men vart flyttlasset gått är ännu okänt.

Juan Carlos besked kommer efter det att stora anti-monarkidemonstrationer hållits på flera håll i Spanien.

Turerna kring Juan Carlos påstådda skattefiffel, som bland annat innefattar en "gåva" på 975 miljoner kronor från Saudiarabien, har lett till att Spaniens högsta domstol inlett en utredning om misstänkt skattefusk och pengatvätt.

Därutöver har anklagelserna slagit hårt mot den spanska monarkin. Färska opinionsundersökningar visar att det spanska kungahusets popularitet sjunkit drastiskt de senaste åren, mycket på grund av korruptionshärvan. I tv-kanalen La Sextas barometer ger folket kungahuset betyget 4,13 av 10 – sämst av alla spanska institutioner.

Juan Carlos har tidigare hyllats som en landsfader och enande kraft i Spanien, främst på grund av sina ledande roller under demokratins återinförande på 1970-talet och under det militära kuppförsöket 1981.

FAKTA

Fakta: Juan Carlos I

Juan Carlos föddes 5 januari 1938 i exil i Rom, där hans familj sökt skydd sedan en spansk republik utropats i april 1931. Han hustru, prinsessan Sofia av Grekland, tillhör också en landsflyktig kungafamilj.

Till Spanien kom Juan Carlos i tioårsåldern och utsågs 1969 till tronföljare av general Franco. Han utropades till kung efter Francos död 1975.

Som statsöverhuvud utan formell makt hjälpte Juan Carlos till att avveckla diktaturen och lotsa landet fram till fria val 1977.

Juan Carlos höll sig officiellt utanför politiken och agerade i stället garant för den gryende demokratin i Spanien, vilket snabbt gjorde honom populär bland folket.

Eldprovet kom vid ett kuppförsök 1981, där hans resoluta agerande bidrog till att kuppen misslyckades. En av historierna som berättas om den dagen är att Juan Carlos kallade till sig sin son och tronföljare, den då 13-årige Felipe, och sade till honom: "Se vad du har att göra när du blir kung".

Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade då över tronen till sonen Felipe VI.

Utrikes

Världen hyllar fredspristagaren John Hume

John Hume (till höger) tillsammans med den norska Nobelkommitténs ordförande Francis Sejersted vid prisutdelningen 1998. Arkivbild.
John Hume (till höger) tillsammans med den norska Nobelkommitténs ordförande Francis Sejersted vid prisutdelningen 1998. Arkivbild.
Foto: Björn Sigurdsön/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Den nordirländske fredspristagaren och politikern John Hume har avlidit.

1998 tilldelades han, tillsammans med unionistledaren David Trimble, Nobels fredspris för sin roll i de fredsförhandlingar som ledde fram till långfredagsavtalet och fred på Nordirland. Hume var då ledare för de katolskt dominerade socialdemokratiska SDLP, en post han då innehaft sedan 1979.

Efter dödsbeskedet strömmar kondoleanser och hyllningar in. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar John Hume "en politisk gigant", medan hans irländske motsvarighet Micheál Martin säger att Humes "klarsynthet och envishet räddade detta land".

I ett uttalande från Hillary och Bill Clinton, den sistnämnde en av arkitekterna bakom långfredagsavtalet, beklagar de Humes bortgång.

"Med hans tålmodiga humor fortsatte han mot alla odds att kämpa för en ljusare framtid för alla Nordirlands barn", skriver paret Clinton.

John Hume avgick som ledare för SLP 2001 och drog sig tillbaka från politiken 2004.

Han blev 83 år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Flera skadade i flygolycka med FN-plan

Kanadensiska FN-trupper i Gao i Mali vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Kanadensiska FN-trupper i Gao i Mali vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Elva personer skadades när ett FN-plan på måndagen misslyckades med sin landning i Gao i norra Mali, uppger en tjänsteman vid FN:s Maliinsats Minusma. En av dem är allvarligt skadad.

Ett vittne till olyckan säger att planet gled av landningsbanan under ett försök till nödlandning. Enligt ett uttalande från FN befann sig fyra tjänstemän och sju besättningsmän ombord planet under tillbudet. Deras nationaliteter är ännu okända.

Orsaken till olyckan ska nu utredas av FN.

Runt 13 000 soldater är stationerade i Mali inom Minusma. Sedan 2014 bidrar även Sverige med personal till FN-insatsen.

Utrikes

Donald Trump till attack mot virussamordnare

Vita husets covid-19-samordnare Deborah Birx. Arkivbild.
Vita husets covid-19-samordnare Deborah Birx. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA har gått in i en "ny fas" av pandemin där samhällen på landsbygden är lika utsatta som storstadsområdena, enligt Vita husets virussamordnare Deborah Birx.
President Trump svarar med att kalla varningen "patetisk".

Birx säger i en intervju med CNN att man har börjat se resultat från åtgärder för att bromsa smittspridningen, men uppmanar samtidigt amerikanerna att fortsätta hålla sig till riktlinjerna.

– Den (smittan) är synnerligen utbredd. Den finns på landsbygden liksom i storstadsområdena. Till alla er som bor på landet – ni är inte immuna mot detta virus, säger Birx.

USA har över 4,6 miljoner bekräftade fall av covid-19 och nära 155 000 människor har avlidit. På söndagen registrerades 47 508 nya sjukdomsfall, något färre än föregående fem dagar då de nya dagssiffrorna överstigit 60 000 fall.

Landets president Donald Trump reagerar negativt på covidsamordnarens varning, som han menar kom först efter att Birx kritiserats av representanthusets talman Nancy Pelosi för att vara alltför mild i sina uttalanden.

"Deborah nappade på betet och slog oss. Patetiskt!", skriver Trump på Twitter med hänvisning till Birx uttalande.

Utrikes

Trump sätter tidsfrist för Tiktokförsäljning

President Donald Trump förbjuder Tiktok i USA om appen inte sålts till ett amerikanskt företag i mitten av september.
President Donald Trump förbjuder Tiktok i USA om appen inte sålts till ett amerikanskt företag i mitten av september.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Microsoft vill fortfarande köpa delar av Tiktok. Samtidigt kommer uppgifter om att Tiktoks kinesiska ägare Bytedance ska flytta till London – vilket kan komplicera förhandlingsspelet kring videoappen.
Donald Trump ger försäljningen en tidsfrist till mitten på september.

"Efter ett samtal mellan Microsofts vd Satya Nadella och president Donald Trump är Microsoft berett att fortsätta diskussioner om ett köp av Tiktok i USA", meddelar det amerikanska företaget.

Beskedet kommer sedan Trump i helgen hotat med att förbjuda appen i USA med hänvisning till nationell säkerhet, och att Microsoft då ryktats ha fått kalla fötter om ett köp.

Enligt Microsofts uppgifter ska förhandlingarna röra Tiktoks verksamhet i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Även vad gäller övriga världen har Bytedance tidigare öppnat för en försäljning i form av en börsnotering, men hur detta påverkas av Microsoft-samtalen är oklart.

Aktieinnehav oroar

USA:s president Donald Trump säger på måndagen att han inte har något emot att Microsoft köper Tiktok, men ger försäljningen en tidsfrist på 45 dagar – annars förbjuds appen i USA.

– Den kommer att stängas ner 15 september om inte Microsoft eller någon annan lyckas köpa den, säger Trump till reportrar.

Vita husets rådgivare Peter Navarro uttrycker dock oro för att Microsoft har kinesiska kopplingar genom sina aktieinnehav i landet.

– Så frågan är, kommer Microsoft att påverkas? Kanske kan Microsoft göra sig av med sina kinesiska innehav? säger Navarro i en intervju med CNN.

Bytedance-grundaren Zhang Yiming skriver i ett personalmeddelande att de står inför ett "reellt scenario" kring att Tiktoks verksamhet i USA kan komma att tvångssäljas, rapporterar nyhetssajten Pandaily.

"I skenet av ökande komplikationer i det geopolitiska landskapet och stort tryck utifrån, så har våra team arbetat dygnet runt och offrat sina helger de senaste veckorna för att säkerställa bästa möjliga resultat", skriver Yiming.

Nytt högkvarter

Brittiska The Sun rapporterar att Bytedance, som nu är baserat i Peking, planerar ett högkvarter i London. Det skulle i och för sig distansera företaget från den kinesiska diktaturen. Men om Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar emot bolaget med öppna armar riskerar en sådan affär ändå att komplicera relationen med USA:s ledning, skriver The Sun.

De två ledarna har tidigare varit oense om en annan kinesisk bjässe, Huawei. Farhågorna är ungefär desamma i båda fallen – att företagen står den kinesiska regimen så nära att deras mjuk- och hårdvaror kan fungera som spioneriverktyg.

I fallet Huawei löstes oenigheten när Storbritannien följde USA:s exempel och införde hårda restriktioner för vilken it-utrustning företaget får sälja och installera i landet.

Stort engagemang

Åtminstone för Appletelefoner är Tiktok världens mest populära app och används flitigt av uppskattningsvis en miljard människor, däribland många barn och unga i Sverige.

USA är en av de större marknaderna, med ungefär 100 miljoner användare.

Den pågående dragkampen om företaget väcker stort engagemang, inte minst i Kina. Ämnet hade under måndagen över 920 miljoner visningar på Weibo, Kinas Twitterliknande mikrobloggplattform, rapporterar Reuters.

Frågan dök också upp på kinesiska UD:s dagliga presskonferens på måndagen. USA "tänjer på konceptet nationell säkerhet" och utgår utan bevis från att företag är skyldiga, svarade talesmannen Wang Wenbin på frågan om hur Kinas regim ser på utvecklingen.

Henrik Samuelsson/TT

Ida Vanhainen/TT

Vita huset har sagt att Tiktok riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Arkivbild.
Vita huset har sagt att Tiktok riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Arkivbild.
Foto: Anjum Naveed/AP/TT

FAKTA

Fakta: Tiktok

Tiktok är en app där användare skapar och delar filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance som först lanserade appen i Kina 2016, då med namnet Douyin. Bytedance köpte i november 2017 upp en liknande musikapplikation, Musical.ly, som sedermera integrerades med Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och passerade enligt analysföretaget Sensor Tower i april två miljarder nedladdningar världen över.

Moderbolaget Bytedance mer än fördubblade sin omsättning mellan 2018 och 2019, till motsvarande ungefär 150 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg. Enligt obekräftade medieuppgifter skissar Bytedance på börsintroduktioner för såväl moderföretaget som Tiktok.

NÄSTA ARTIKEL