Hemestertips

Följ med längs Malmös gröna sköna stråk

Pildammsparken.
Foto: jorchr
Kultur och nöje
Hemester, del 3 I coronatider får vi hemestra som aldrig förr. Därför handlar vår sommarserie i år om just hemester och platser i Skåne som vi på kultur- och nöjesredaktionen gillar lite extra. I tredje delen får du följa med Clemens Altgård på en vandring genom favoriterna längs Malmös gröna stråk.

Ordet hemester uppstod i samband med finanskrisen 2008 då många svenskar inte hade råd att göra den sedvanliga semesterresan. Coronakrisen har i år aktualiserat ordet.

Få har möjlighet att resa på det vis som tidigare var en självklarhet och dessutom innebär myndigheternas rekommendationer och restriktioner att stora delar av kultur- och nöjeslivet befinner sig i pausläge.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hemestertips

Safari i Bergmans fotspår

Skånekarta med platserna Hovs hallar, Norrvikens trädgårdar, Arild, Pålsjö skog, Helsingborg, Ramlösa, Lund, Övedskloster, Jordberga slott och Ystad markerade.
Foto: Linnea Nybogård
Kultur och nöje
Hemester I coronatider får vi hemestra som aldrig förr. Därför handlar vår sommarserie i år om just hemester och platser i Skåne som vi på kultur- och nöjesredaktionen gillar lite extra.
I andra delen får du följa med Linnea Nybogård på en filmsafari till olika platser där Ingmar Bergman spelade in sina filmer i Skåne.

Ingmar Bergman gillade Skåne och spelade in flera av sina mest kända verk här. Vi har valt ut tre filmer och tre platser med frågan: Hur hade det gått att återskapa de här scenerna i dag?

Platserna har fått betyg efter hur enkelt det hade varit att återskapa filmscenen i dag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hemestertips

Under valven - Skånes medeltida kyrkoskatt

Britte Montigny har åkt på en kalkmålningsturné som du får läsa om i första delen av vår hemester-serie.
Foto: Britte Montigny, Håkan Jacobsson
Kultur och nöje
Hemester I coronatider får vi hemestra som aldrig förr. Därför handlar vår sommarserie i år om just hemester och platser i Skåne som vi på kultur- och nöjesredaktionen gillar lite extra. I första delen får du följa med Britte Montigny på en spännande kalkmålningsturné på den skånska landsbygden.

Visste du att Josef hjälpte Jesusbarnet att gå med hjälp av en gåstol? Inte jag heller. Men så var det, i varje fall om man får tro den anonyme konstnär som på 1440-talet smyckade de då nyslagna valven i Brönnestads 1100-talskyrka med lyriskt vackra scener ur Marie och Jesu liv.

Kyrkan i Brönnestad är bara en av Skånes i allt 283 mer eller mindre välbevarade medeltida landsortskyrkor. Sedan Skåne kristnats under loppet av 900-talet och världen dessutom – som förutspåtts – inte gått under vid millennieskiftet år 1000, växte sockenkyrkorna upp som svampar ur jorden. De första, sedan länge förstörda, var av trä. De följdes på 1100-talet av stenkyrkor. Mer eller mindre om- och tillbyggda återfinns de spridda över främst centrala och östra delarna av Skåne. Alla mer eller mindre unika och många med kalkmålningar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skånsk regidebut med actionkomedi

Snälla kriminella.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film På måndagen presenterades vårens svenska filmpremiärer på Filminstitutet i Stockholm. En av regissörerna på plats var skånska Sara Young, aktuell med sin första långfilm, actionkomedin Snälla kriminella. - Den har inget budskap, man ska inte lära sig något, man ska bara ha kul, säger hon bestämt.

Coronapandemi och stängda biografer dominerade Svenska Filminstitutets traditionsenliga vårpresentation på måndagen. 17 långfilmer, svenskproducerade eller samarbetsprojekt, fanns med och de flesta med osäkra premiärdatum.

Förhoppningsvis kan vi i alla fall i vår se bland annat Ninja Thybergs Pleasure som granskar porrbranschen, familjefilmen Sune - uppdrag midsommar, danska Thomas Vinterbergs En runda till, Linda Hambäcks animerade Apstjärnan och dokumentärerna Om skogen och The swedish way. Och så Malmöfödda ståuppkomikern, radioprataren och manusförfattaren Sara Youngs långfilmsdebut Snälla kriminella.

- Jag har regisserat en SVT-play-serie, Skitlyckliga, tidigare och varit väldigt nyfiken på regi sedan dess, berättar hon på telefon efter presentation. Jag gjorde en pilot med en kompis och hon sa direkt ”Du ska regissera, du har sånt öga för det”, och jag kände nog direkt att det här en roll jag fungerar i. Jag gillar verkligen människor.

Sara Young har regisserat actionkomedin Snälla kriminella.
Foto: Privat

Actionkomedi

I Snälla kriminella möter vi det nydumpade cykelbudet Sasan och den misslyckade rapparen MC Baboo som bestämmer sig för att lösa sina ekonomiska problem genom att bli kriminella.

- Sasan är verkligen en genomsnäll kille som aldrig skulle göra något kriminellt men av olika anledningar går hans liv verkligen åt helvete under filmens fem första minuter, beskriver Sara Young. När han och Baboo sedan möts i att göra lite snabba brott så går det verkligen ännu mer åt helvete.

Sara Young beskriver Snälla kriminella som en actionkomedi, en genre hon menar är underrepresenterad i svensk film

- Jag kommer egentligen bara på Cops men vi som gjort Snälla kriminella är alla väldigt influerade av de klassiska amerikanska actionkomedierna. En som vi alla är förtjusta i och siktar mot är regissören Jared Hess Masterminds. Den är riktigt genial.

Johan Glans i större roll

När Sara Young pratar om vi alla som gjort Snälla kriminella syftar hon på Johan Wiman och komikerna Simon Garshasebi och Babak Yousefi som hon skrivit filmens manus tillsammans med. Babak Yosefi och Simon Garshasebi spelar också MC Baboo respektive Sasan och Johan Wiman är filmens producent. Det var också Johan Wimans pitch på filmidén som fick dem alla inbjudna till ett möte med Moving Sweden (ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Television och Svenska Filminstitutet som stöttar projekt som förnyar svensk film och upphovspersoner i början av sin filmiska karriär, reds. anm.)

- Vi kände inte varandra så jättebra och blev inkastade på det där mötet och var inte så väl förberedda men jag tror de gick igång på konstellationen av oss snarare än själva idén, funderar Sara Young. Simon och Babak har bland annat gjort tv-serien Laxbrallan som gick jättebra och Johan Wiman hade ett nystartat bolag. Vi fick manuspengar och jäklar vad vi fick slå ihop våra kloka huvuden sedan.

- Jag är verkligen supernöjd med manuset men de var modiga där på Moving Sweden, tycker jag, lägger hon till.

Förutom Simon Garshasebi och Babak Yousefi finns även Sara Youngs man, skånekomikern Johan Glans, med i en av de större rollerna i Snälla kriminella.

- Jag älskar att jobba ihop med Johan men vi gör det inte så ofta så det var väldigt kul, säger Sara Young. Han spelar sig själv här, fast i en väldigt, väldigt uppskruvad version.

Hur lätt eller svårt var det att skapa bra komik i filmen?

- Det är stor skillnad mot en sketch där man bara går på humor. Här fick vi tyvärr klippa bort mycket roligt för handlingens skull så vi har verkligen stött och blött vad vi själva tycker är kul och vad vi behöver ha med för att föra handlingen framåt. Men jag tycker vi har lyckats behålla den goa känslan och förhoppningsvis blir det många gapskratt. Vi har också hållit tempot tycker jag. Ibland när man ser en film blir det lite tråkigt halvvägs men där har vi ökat i stället. Det sprängs, blir biljakter och är väldigt mycket action.

Snälla kriminella.
Foto: Pressbild

Oklar premiär

Snälla kriminella har visats på flera festivaler och vann bästa komedi och bästa duo på Los Angeles Film Awards. När den går upp på en svensk bio är på grund av det rådande läget högst oklart.

- Vi har diskuterat det här mycketoch även om biograferna öppnar upp på riktigt i vår så är det många filmer som står och knackar på, säger Sara Young. Eftersom SVT är medfinansiär blir det förmodligen premiär på SVT Play till att börja med. Så får vi se om man hittar andra sätt också. Jag ser framför mig en stor utomhusbio med drive in - kanske på någon stor gräsplan vid Rosengård så att folk bara kan komma dit. Även om filmen är inspelade i Stockholmsförorter så finns det mycket Malmökänsla. För mig som vuxit upp i Malmö är Malmö en härligt integrerad stad och det känns att Snälla kriminella är en film som appellerar till hela storstaden, inte bara en liten klick vanliga biobesökare.

I framtiden skulle Sara Young mycket väl kunna tänka sig att regissera igen.

- Jag har fått några erbjudanden som jag funderar över men framförallt sitter jag nu och skriver en annan långfilm och kanske regisserar jag den själv, säger hon.

Är det också en komedi?

- Ja, eller framförallt handlar den om en humorvärld som jag är väldigt väl insatt i. Sedan är det klart att allt jag sysslar med kommer att ha koppling till humorvärlden. Jag kommer ju från standup och har arbetat mest som skämtskrivare. Humor är den finaste, och svåraste, konstformen tycker jag. Det är ganska lätt att få folk att gråta men att få alla, utan undantag, att skratta det är svårast av allt.

FAKTA

Svenska långfilmer och samarbetsprojekt våren 2021:

Svenska filmer:

Pleasure, regi Ninja Thyberg (24/3)

Bröllop, begravning och dop, regi Colin Nutley

Sune – uppdrag midsommar, regi Erland Beskow

Apstjärnan, regi Linda Hambäck

Vitt skräp, regi Tobias Nordquist

Snälla kriminella, regi Sara Young

Arica, regi Lars Edman och William Johansson Kalén (13/3)

Det krokiga och det raka, regi Sven Blume

Om skogen, regi Peter Magnusson (5/2)

Earth: Muted, regi Mikael Kristersson, Åsa Ekman och Oscar Hedin (8/3)

The swedish way, regi Maj Wechselmann (22/1)

Samproduktioner:

Tove, regi Zaida Bergroth

En runda till, regi Thomas Vinterberg

Rättfärdighetens ryttare, regi Anders Thomas Jensen

Sweat, regi Magnus von Horn

Flee, regi Jonas Poher Rasmussen (26/3)

The man who sold his skin, regi Kaouther Ben Hania (26/2)

(Med reservation för ändringar. Fler titlar tillkommer.)

Kultur och nöje

Oklar filmvår väntar pressad bransch

Sofia Kappel (till vänster) debuterar som skådespelare i den krävande rollen som Bella i regissören Ninja Thybergs långfilmsdebut 'Pleasure', som utspelas i den amerikanska porrfilmsindustrin.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Långfilmsdebuterande Ninja Thyberg kallar "Pleasure" för sitt livsverk, som inte ens en pandemi kan stoppa.
– Jag tror så mycket på filmen att den kommer att klara vad som helst, säger regissören.

Nu kommer ljuset, koltrastrarna och snart är vi vaccinerade allihop hälsade Film- och tv-producenternas ordförande Eva Hamilton optimistiskt från en förinspelad videohälsning när den hårt prövade filmbranschen samlade ihop sig till en sedvanlig vårpresentation av kommande svenska filmer.

Hoppet om minskad smittspridning, så att publiken kan återkomma till biograferna var mantrat för dagen. Det har blivit tydligt att affärsmodellen har krackelerat under pandemin då de viktiga biljettintäkterna uteblivit, vilket drabbar hela branschen. Hittills har 500 miljoner kronor betalats ut i krisstöd, 250 miljoner till är på väg och Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet, hälsade från distans att hon tror att det kommer ytterligare medel.

Efterlängtad biopublik

Hoppet om ljusare tider verkar ändå leva, trots att få av de premiärdatum som finns är huggna i sten. Men när biograferna väl öppnar på bred front – Filmstaden, landets största biokedja kommer inte att göra det så länge maxtalet för antal besökare i en salong ligger på 8 personer – kommer det åtminstone att finnas några spännande svenska filmer att visa.

En film som redan har låtit tala om sig är "Pleasure", Ninja Thybergs inifrånskildring av porrbranschen i Los Angeles. Hon beskriver filmen som "sitt livsverk" eftersom tematiken har intresserat henne på olika sätt sedan hon var 16 år.

– Allt jag har gjort i mitt liv har lett fram till den här filmen, sade den nu 36-åriga regissören på plats på Filmhuset i Stockholm, och beskriver "Pleasure" som en resa in i en ovanlig och spännande bransch ur ett kvinnligt perspektiv men också som ett växa-upp-drama och en samtidsskildring.

Utmanande debutroll

Filmen handlar om den svenska tjejen Bella som åker till Los Angeles med drömmar om att göra karriär inom porren. Huvudrollen spelas av Sofia Kappel, som gör sin första filmroll.

– Det har varit utmanande såklart. Inte bara för att jag är naken fysiskt, utan också psykiskt. Det har varit värt det men jag hade inte klarat det utan Ninja, hon har hållit mig hårt i handen hela vägen. Hon har blivit som familj för mig, säger Sofia Kappel.

"Pleasure" visas i tävlan under Göteborgs digitala filmfestival och tanken är att den ska få biopremiär 24 mars. Men redan förra våren fick den Cannes-festivalens speciella kvalitetsstämpel "Cannes 2020 label". Någon riktig festivalkänsla blev det förstås inte eftersom festivalen ställdes in.

– Det är tråkigt men Cannes-äran kvarstår även om upplevelsen uteblev. Det som är positivt är att filmen kom med i Sundance nu i stället och når den amerikanska publiken, säger Ninja Thyberg.

Boliden i fokus

Flera dokumentärer med sprängkraft presenterades också. "Arica" i regi av Lars Edman och William Johansson Kalén följer upp deras film "Blybarnen" (2010) och skildrar de rättsliga turerna med det svenska gruvföretaget Boliden och det giftiga avfallet som skickades till den chilenska staden Arica i mitten av 1980-talet.

Stora svenska skogsbolag, även statliga Sveaskog, och deras så kallade miljöcertifiering hamnar under lupp i "Om skogen" av Peter Magnusson, som skildrar krisen för den sista naturskogen som finns kvar i landet.

För den som bara vill bli underhållen finns också lämpliga alternativ. Colin Nutleys "Bröllop begravning och dop – filmen" blir en, om möjligt, än mer känsloladdad fortsättning på tv-serien.

"Snälla kriminella" är humorgänget bakom SVT-serien "Laxbrallas" filmdebut. Och så får Ola Rapace-frontade gangsterkomedin "Vitt skräp" premiär, efter att ha varit under produktion sedan 2014.

– Det här är en crossover mellan Lars Norén och Tarantino. Det är något man aldrig sett förut, något helt eget, säger Ola Rapace.

Miranda Sigander/TT

Dokumentären 'Arica' följer den rättsliga processen kring gruvbolaget Boliden och giftskandalen i Chile. Pressbild.
Dokumentären "Arica" följer den rättsliga processen kring gruvbolaget Boliden och giftskandalen i Chile. Pressbild.
Foto: Folkets bio
Colin Nutleys 'Bröllop, begravning och dop – filmen' får premiär någon gång i vår. Pressbild.
Colin Nutleys "Bröllop, begravning och dop – filmen" får premiär någon gång i vår. Pressbild.
Foto: Jan Tove/Nordisk film
Regissören Tobias Leo Nordquist och skådespelaren Ola Rapace beskriver den till synes lätt absurda gangsterkomedin 'Vitt skräp' som 'Lars Norén korsat med Tarantino'.
Regissören Tobias Leo Nordquist och skådespelaren Ola Rapace beskriver den till synes lätt absurda gangsterkomedin "Vitt skräp" som "Lars Norén korsat med Tarantino".
Foto: Anders Wiklund/TT
Rösterna till den animerade barnfilmen 'Apstjärnan' görs av bland andra Stellan Skarsgård och Pernilla August. Pressbild.
Rösterna till den animerade barnfilmen "Apstjärnan" görs av bland andra Stellan Skarsgård och Pernilla August. Pressbild.
Foto: SF Studios

FAKTA

Fakta: Den svenska filmvåren 2021

"The Swedish way" av Maj Wechselmann. Dokumentär som undersöker den svenska coronastrategin, ur de långtidssjukas perspektiv. Premiär: 22 januari.

"Om skogen" av Peter Magnusson. Dokumentär om kampen för de sista orörda naturskogarna i Sverige. Premiär: 5 februari.

"Det krokiga och det raka" i regi av Sven Blume. Dokumentär om arkitekten Carl Nyrén. Premiär: 8 mars.

"Earth: muted" av Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin. Om krisen för bin i Kina. Premiär: 8 mars.

"Arica" av Lars Edman, William Johansson Kalén. Dokumentär om hur de chilenska giftoffren tar svenska Boliden till rätten. Premiär: 12 mars.

"Sweat" av Magnus von Horn. Drama om fitnessdrottningen och instagram-kändisen Sylwia. Premiär: 21 mars.

"Pleasure" av Ninja Thyberg. Bella åker till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Premiär: 24 mars.

"Flee" av Jonas Poher Rasmussen. Animerad hybridfilm om den före detta flyktingen Amin. Premiär: 26 mars.

"Apstjärnan" av Linda Hambäck. Animerad barnfilm, uppskjuten från i höstas. Premiär: Våren.

"Bröllop, begravning och dop – filmen" av Colin Nutley. Gänget från tv-serien dyker upp i filmform. Premiär: Våren.

"Vitt skräp" av Tobias Leo Nordquist. Utspelas i början av 80-talet i en småstad där Sami ( Ola Rapace) blir indragen i en knarkhärva. Premiär: 14 maj.

"Sune – uppdrag midsommar". Ännu en film om den populäre Sune och hans familj. Uppskjuten från i höstas. Premiär: 11 juni.

"Snälla kriminella" av Sara Young. Det nydumpade cykelbudet Sasan och den misslyckade rapparen MC Baboo planerar en stöt för att rädda sina skinn. Premiär: Ej klart.

Kultur och nöje

TV4 visar stödgala för musiken

Martin Stenmarck och Sarah Dawn Finer leder galan 'Don't stop the music'. Pressbild.
Foto: TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 30 januari sänder TV4 en stödgala för musikbranschen med namnet "Don't stop the music".

Under den två timmar långa och direktsända konsertkvällen uppträder Lars Winnerbäck, Tomas Ledin, Molly Sandén, Helen Sjöholm, Peter Jöback, Tommy Körberg, Stor, Benjamin Ingrosso, First Aid Kit, Janice och Frida Öhrn.

Konferencierer är Sarah Dawn Finer och Martin Stenmarck.

"Det är en ära att få leda den här kvällen. För mig är det en självklarhet att försöka göra det jag kan för att hela ekosystemet, alla yrkesgrupper och olika delar av evenemangsindustrin, ska får en rimlig chans att klara sig genom pandemin", säger Sarah Dawn Finer i ett pressmeddelande.

Kvällen arrangeras av Insamlingsstiftelsen Svenska Musikfonden.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Kultur och nöje

Tv-toppen: Storpublik för Bergfeldt

Carina Bergfeldt. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Premiären för Carina Bergfeldts pratshow gästades av Stefan och Ulla Löfven och lockade nästan två miljoner tittare. Som vanligt drog "På spåret" den i särklass största publiken.
PREMIUM

1. På spåret (SVT1, fredag) 2 763 000

2. Carina Bergfeldt (SVT1, fredag) 1 964 000

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Biotoppen: Uje Brandelius film kvar som etta

Uje Brandelius, Therese Hörnqvist, Bixi Brandelius och Vega Brandelius i 'Spring Uje spring'. Pressbild.
Foto: Johan Paulin
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Spring Uje spring" ligger kvar som etta på den svenska biotoppen. Efter coronarestriktionerna är det dåligt med nya filmer på listan, men "Honest thief" har klättrat upp till listans andraplats.
PREMIUM

1. (1) Spring Uje spring

2. (5) Honest thief

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

”Kom på mig själv med att sitta och le”

Eva-Gun Westfoord har sett serien Tunna blå linjen och känner igen sig mycket i de malmöitiska miljöerna.
Foto: Drago Prvulovic
Kultur och nöje
Skåne
Malmö Igår hade polisserien ”Tunna blå linjen” premiär och hemma i TV-soffan satt en av Skånes mest profilerade poliser och kände igen sig.
– De har gjort ett väldigt bra jobb, säger Eva-Gun Westford.

Tunna blå linjen utspelar sig i Malmö och följer ett gäng poliser i deras arbete ute i samhället. Ett vågat ämne, kanske särskilt i en stad som de senaste 10-20 åren omnämnts som ”crime capital of Sweden” i flera internationella nyhetsmedier. Men Eva-Gun Westford ger serien högt betyg, och hon borde veta efter att ha bott i staden i närmare tre decennier och arbetat som polis i 48 år.

– De har gjort ett väldigt bra grundarbete i stort och varit noga med att utrusta polisen både med rätt utrustning och rätt uttryck när de pratar med varandra, säger Westford.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL