Inrikes

Två hittade döda i tank på Sandvik

Två personer har hittats avlidna i en tank på Sandviks anläggning i Gimo. Arkivbild.
Två personer har hittats avlidna i en tank på Sandviks anläggning i Gimo. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Inrikes
Inrikes Två män har hittats avlidna i en tank på verkstadsbolaget Sandviks anläggning i Gimo i Östhammars kommun. De skulle ned i tanken för att genomföra ett servicearbete.
PREMIUM

– Det var anställda som hittade de här två männen och larmade oss, räddningstjänst och ambulans, säger Daniel Ågren, RLC-befäl på polisen, till TT.

Männen, som är i 40-årsåldern och 60-årsåldern hemmahörande i trakten, hittades i tanken okontaktbara och har konstaterats avlidna. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka. Man har förhört anställda och skickat tekniker för att undersöka platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

L vill satsa två miljarder i utsatta områden

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill se en satsning på två miljarder per år i utsatta områden. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill se en satsning på två miljarder per år i utsatta områden. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Liberalerna vill satsa två miljarder kronor från och med 2021 för att förbättra villkoren i utsatta områden. Pengarna ska gå till att förbättra skolorna, den fysiska miljön samt till att minska trångboddheten.
Förslaget ingår i förhandlingarna med regeringen om höstens budget.

För att göra det mer attraktivt att arbeta på skolor i utsatta områden föreslår Liberalerna en satsning på 500 miljoner kronor per år för att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för lärarna.

Samtidigt föreslås 100 miljoner kronor per år för ett språklyft i utsatta områden. Partiet vill se en nationell kartläggning av ordförrådet hos barn i utsatta områden och en satsning på språkkompetens hos förskolepersonal.

För att förbättra den fysiska miljön i utsatta områden föreslås 600 miljoner kronor per år. Liberalerna föreslår att en statlig integrationsförhandlare får i uppdrag att förhandla med stat, fastighetsägare och kommuner för att förbättra den fysiska miljön och öka tryggheten i områdena.

Partiet vill också se en folkräkning med fokus på utsatta områden och ett nationellt mål om minskad trångboddhet. För att hjälpa fler unga som far illa föreslår Liberalerna en 770 miljoner kronor för statlig medfinansiering av LVU-omhändertagande.

Inrikes

Elever saknar inflytande i mobbningsfrågor

Friends släpper sin årliga rapport om förekomsten av mobbning och kränkningar.
Friends släpper sin årliga rapport om förekomsten av mobbning och kränkningar.
Foto: TT Grafik
Inrikes
Inrikes Arbetet mot mobbning och kränkande behandling inkluderar inte eleverna, tycker mer än hälften av de barn och unga som deltog i Friends årliga rapport. Ronja Dahlén är en elev som inte känt sig lyssnad på.

Utfrysning, blickar och ord kan göra minst lika ont som sparkar och slag. Det vet Ronja Dahlén som blev mobbad på högstadiet. I en tjejgrupp med hårt klimat och tuff jargong skapades en hierarki där hon hamnade längst ner.

– Om jag kom till matsalen först och satte mig vid ett bord med lediga stolar så gick de andra till ett annat bord på andra sidan matsalen, berättar hon.

Får inte vara delaktiga

I januari i år blev Barnkonventionen svensk lag. I den står det bland annat att barn har rätt att göra sin röst hörd i alla frågor som rör dem. Men 65 procent av de tillfrågade i årskurs 6–9 anser att de endast delvis, sällan eller aldrig får möjlighet att vara delaktiga i skolans trygghetsarbete, enligt Friends rapport.

– Trygghetsarbetet i skolan är i allra högsta grad en fråga som rör barn, säger Maria Loodberg, sakkunnig på Friends, som ser allvarligt på statistiken men misstänker att barn och unga ibland inte får ta del av vad som faktiskt görs för att säkra deras trygghet.

– Barn tycker till exempel ibland när det kommer till trygghetsarbete att vuxna inte agerar, men ofta kanske de gör det i personalrummet där de diskuterar med kollegor.

Men i Friends personalenkät som skickats ut till pedagoger, skolledare och fritidspersonal uppger 28 procent av de tillfrågade att de endast delvis, i ganska liten utsträckning eller inte alls har tillräckligt med kunskaper i trygghets- och likabehandlingsfrågor.

"Måste rätta till"

Johan Lilly Gyberg är undervisningsråd på Skolverket och anser att det är en signal till huvudmännen att det finns brister som behöver ses över.

– Om det inte finns tillräckliga kunskaper för att utföra det arbete man måste utifrån lagstiftningen, så måste man rätta till det. Till exempel genom kompetensutveckling eller genom andra arbetssätt, säger han.

Ronja Dahlén berättar om gånger då hon har försökt lyfta saker som hon inte tyckt fungerat i skolan när det gäller trygghetsarbetet, men hon upplever sina åsikter som bortviftade.

– Till exempel röstade vi fram kamratstödjare som skulle vara klassens bästa vän men det var alltid de populära som också var mobbare som valdes, berättar hon.

Ökad nätnärvaro

Under coronavåren startade Friends ett samarbete med ett spelföretag. Deras undersökning visar att användandet av digitala plattformar och sociala medier har ökat det senaste halvåret. Drygt 10 000 unga i åldrarna 9–19 år deltog och 16 procent upplever även att kränkningarna på dessa plattformar har ökat under pandemin.

– Jag tror inte att coronapandemin i sig skapar ett hat utan det handlar nog snarare om att fler är mer ute på forumen, säger Maria Loodberg.

Ronja Dahlén utsattes aldrig för mobbning via sociala medier men situationen i skolan ledde till slut till att hon bytte skola. I dag mår hon bra och nämner judoträningen som en starkt bidragande orsak till att återigen se sitt eget värde.

– Det var nog det enda ställe som jag verkligen levde på. Jag minns att jag tänkte att bara jag klarar av den här dagen och får träna i kväll så blir det bra, säger hon.

I dag leder hon själv judoträning för barn och det har blivit ett sätt för henne att kämpa mot mobbning i samhället.

– Jag gör allt jag kan för att inget barn där ska känna sig illa berörd och det känns jättefint.

Emilia Söderholm/TT

16 procent upplever att nätmobbningen har ökat under pandemin. Arkivbild.
16 procent upplever att nätmobbningen har ökat under pandemin. Arkivbild.
Foto: Erik Nylander/TT
Ronja Dahlén är med i Friends barn- och ungdomsråd.
Ronja Dahlén är med i Friends barn- och ungdomsråd.
Foto: Jennifer Söderlund / Friends

FAKTA

Fakta: Friendsrapporten

Mellan 1 augusti 2019 och 1 juni 2020 har totalt 14 818 barn och unga svarat på frågor om förekomsten av mobbning och kränkningar. Personalenkäten är besvarad av 1 587 anställda.

Insamlingen av materialet har genomförts via webbaserade och åldersanpassade enkäter där samtliga respondenter varit anonyma.

Friendsrapporten har publicerats sedan 2012 för att sprida kunskap om förekomsten av mobbning och kränkningar i svensk skola.

Friends är en organisation som ger vuxna forskningsbaserade verktyg, för att förhindra mobbning bland barn och unga.

Källa: Friends

Inrikes

Överklagar friande dom om mord på lantbrukare

I maj 2008 hittades en 70-årig lantbrukare död på sin gård utanför skånska Eslöv. En man dömdes 2010 till tio års fängelse för mordet, men nu pågår en rättsprocess mot tre andra män som misstänks för inblandning i mordet. Arkivbild.
I maj 2008 hittades en 70-årig lantbrukare död på sin gård utanför skånska Eslöv. En man dömdes 2010 till tio års fängelse för mordet, men nu pågår en rättsprocess mot tre andra män som misstänks för inblandning i mordet. Arkivbild.
Foto: Stig-Åke Jönsson
Inrikes
Inrikes

Åklagarna överklagar den friande domen mot två män som åtalades för att ha mördat en 70-årig lantbrukare utanför Eslöv i maj 2008.

Tidigare i somras beviljade Högsta domstolen resning till nackdel för en tredje man som redan 2010 friades för inblandning i mordet och nu vill åklagarna att de båda fallen samordnas i hovrätten, rapporterar P4 Malmöhus.

För tio år sedan dömdes en fjärde man mot sitt nekande för mord till tio års fängelse. Efter att ha avtjänat sitt straff har mannen erkänt att han var delaktig i mordet och även pekat ut de tre andra männen som medskyldiga.

Inrikes

Man skottskadad i Piteå

En man har kommit in till sjukhuset i Piteå med skottskador.
En man har kommit in till sjukhuset i Piteå med skottskador.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har kommit in till sjukhuset i Piteå med skottskador, uppger polisen på sin hemsida. Mannen har ännu inte hörts men ska inte ha livshotande skador. Enligt Aftonbladets uppgifter sköts mannen utanför sitt hem och ska ha pekat ut den riktning som han tror att skottet ska ha kommit ifrån.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada och har i nuläget ingen mer information att ge om händelsen. Händelsen ska ha inträffat under måndagskvällen.

Inrikes

Man begärs häktad för dråp i Göteborg

En man begärs häktad vid Göteborgs tingsrätt som misstänkt för ett dråp i Kortedala under helgen. Arkivbild.
En man begärs häktad vid Göteborgs tingsrätt som misstänkt för ett dråp i Kortedala under helgen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern har begärts häktad för dråp på en man som hittades död utomhus i stadsdelen Kortedala i Göteborg tidigt i lördags.

Den misstänkte greps samma dag. Han har varit anhållen som misstänkt för mord. Begäran om häktning vid Göteborgs tingsrätt gäller dock dråp.

– Men det kan komma att ändras under utredningens gång, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till GT.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Inrikes

Grekland skärper inresekraven för svenskar

Svenskar måste visa upp ett negativt coronatest för att få komma in i Grekland. Arkivbild.
Svenskar måste visa upp ett negativt coronatest för att få komma in i Grekland. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist /TT/Arkiv
Inrikes
Inrikes

Från och med den 17 augusti kräver grekiska myndigheter att svenskar visar upp ett negativt coronatest för att få komma in i landet, skriver Aftonbladet.

Det rör sig om ett så kallat PCR-test, som visar om en person har en aktiv coronainfektion. Testet får inte vara mer än 72 timmar gammalt.

Enligt Aftonbladet gäller kravet på ett negativt test även turister från Tjeckien, Belgien, Spanien och Nederländerna, samt alla som reser in i Grekland landvägen. Åtgärderna meddelades av den grekiska regeringen på måndagen.

Under söndagen registrerade Grekland sin högsta dygnssiffra någonsin av antalet nya fall. 29 av de 203 nya fallen var inresta turister.

Inrikes

Grovt våldsbrott i Vansbro – en anhållen

En person är anhållen på sannolika skäl misstänkt för ett grovt våldsbrott. Arkivbild.
En person är anhållen på sannolika skäl misstänkt för ett grovt våldsbrott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polis och åklagare utreder ett misstänkt grovt våldsbrott i Vansbro i Dalarnas län. En person är förd till sjukhus och en person är anhållen, men åklagaren är än så länge förtegen om vad som har hänt.

– Vi är i ett känsligt läge där vi försöker få en bild av vad som har hänt. Det jag kan säga är att det har skett ett grovt våldsbrott men jag vill inte gå in på brottsrubricering eller händelseförlopp, säger Jimmy Skogström, kammaråklagare i Falun.

Larmet kom strax innan halv nio på måndagskvällen. Polis och ambulans kallades till brottsplatsen, som enligt polisen ska vara en privat hemmamiljö.

Det är oklart hur skadad personen som fördes till sjukhus är. Den anhållna personen är på sannolika skäl misstänkt för ett grovt våldsbrott.

– Den skadade och den anhållna är bekanta med varandra sedan tidigare, men jag vill inte berätta vilken typ av relation de har, säger Jimmy Skogström.

En person är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för ett grovt våldsbrott.

Under dagen kommer polisen att hålla förhör och fortsätta undersöka brottsplatsen.

Inrikes

Fjällvandrare skrämdes av närgången björn

Den närgångna björnen brydde sig inte om fjällvandrarnas skrämselförsök. Arkivbild.
Den närgångna björnen brydde sig inte om fjällvandrarnas skrämselförsök. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Tidigt under tisdagsmorgonen slog två fjällvandrare larm om att en närgången björn befann sig utanför tältet. Trots att de skrek och pratade så stannade björnen kvar. Den ska även ha strukit sig mot tältduken.

En räddningsinsats bestående av en fjällräddare, som även är naturbevakare, skickades ut med helikopter för att hjälpa vandrarna att skrämma bort björnen. När fjällräddaren nådde fram till tältplatsen vid 07-tiden syntes dock inget spår av djuret.

De två 18-åriga vandrarna tältade på berget Getryggen, nära Storulvåns fjällstation. Enligt polisen kan de ha lämnat framme mat utanför tältet, som kan ha lockat till sig björnen.

NÄSTA ARTIKEL