Goitom frälste pressat AIK: "Känt av trycket"

Måltorka och djup formsvacka.
Då tog ett pressat AIK tre mycket välbehövliga poäng mot Sirius.
– Klart att man känner av trycket utifrån, säger matchhjälten Henok Goitom.
Publicerad 15 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Henok Goitom kramas om av Sebastian Larsson efter att ha gjort matchens enda mål mot Sirius.Foto: Magnus Andersson/TT

– Hade vi haft våra fans här så hade de nog sagt "nu är det bäst att ni vinner, annars får ni se på andra bullar".

Så uttryckte sig AIK:s tränare Rikard Norling på presskonferensen efter 1–0-segern hemma mot Sirius. Ett uttalande som sade en hel del om vilket pressat läge Stockholmsklubben befann sig i före onsdagskvällens möte.

AIK var i stort behov av såväl poäng som en spelmässig skjuts framåt efter 0–1 mot IFK Göteborg, 1–1 mot Falkenberg och 0–2 mot Helsingborg.

Vad de svartgula fick? Både och.

– Det vi pratade om i omklädningsrummet var att inte vara för naiva, se vart ytorna finns och spela enkelt, sade matchens ende målskytt Henok Gotiom efter matchen.

Klackade in bollen

Med en hög press och ett rakare anfallsspel vände AIK sin negativa trend och fick andrum efter en tuff period med fyra raka matcher utan seger.

I Sirius, som överraskat stort under säsongsstarten och inte hade förlorat sedan premiären mot Djurgården, fanns det mer att fundera över inledningsvis. Men trots att bortalaget i den andra halvleken kom högre upp i plan och jämnade ut spelet var det hemmalaget som bröt dödläget.

I den 75:e minuten fick AIK utdelning efter en stark period, detta när landslagsmittfältaren Sebastian Larsson kom framrusande i straffområdet och fick fram bollen till Goitom som vackert ordnade 1–0 med klacken.

Det efterföljande jublet var förlösande efter ett mål som var AIK:s blott andra på de fyra senaste matcherna – och räckte för att säkra lagets första hemmaseger för säsongen.

– Klart man känner av trycket utifrån, speciellt nu när alla har sociala medier. Det är inte som på 90-talet, konstaterar Goitom.

Första hemmasegern

Närmast en kvittering för Sirius var inbytte Jamie Roche som i matchens sista minut fick ett jätteläge när han petade bollen förbi AIK:s backlinje – men skickade bollen över ribban.

Siriustränaren Henrik Rydström framhöll på presskonferensen att han tyckte AIK-segern var välförtjänt – men att det var tur att ingen publik var på plats med tanke på spelets låga kvalitet.

– Det blir mer krig än finspel. Jag förstår honom, men det viktigaste för oss var att vinna så att vi kan få mer tålamod, säger Goitom.

Segern tar AIK upp på sjätte plats, en poäng bakom Sirius som ligger femma i allsvenskan.