GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Från Wien till Glimåkra

Det blir både lokalt och internationellt på Svenska Vävstolsmuseets kommande konstutställning med skulptur och måleri.
– Det är väldigt viktigt för mig att materialet jag använder är lokalt, säger konstnärsstudenten Hedda Bauer från Konstakademin i Wien.
Glimåkra • Publicerad 24 juli 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
8 bilder
”Lion with pride” eller ”Bad hairday” eller ”Jag skulle ju bara klippa topparna” eller ”Kul killar, kul”. Verket av Charlotta Bosson har många namn.
”Go This Way Go This Way” av Charlotta Öberg. I söndagens utställning planerar hon också att presentera ett verk med texten ”I have no goals” som anspelar på samma tema om prestation.
Hedda Bauer väljer att visa ansiktet av sitt verk ”Bewildered replicas”  istället för sitt eget.
Verket ”Earth as sky”. Johan Ahlkvist  planerar också att presentera ett verk som består av dissekerade vilda-västern svängdörrar. Han menar att dörrarna redan förlorat sin funktion i och med att de har fått ett symbolvärde som populärkultur har kapitaliserat på.
"Go This Way Go This Way" av Charlotta Öberg. Vilken väg ska man ta egentligen?
Charlotta Bosson med verket ”Ängeln i rummet”. Konstnären från Glimåkra berättar att hon har som mest roligt när hon skapar. När hon inte målar jobbar hon som kommunikatör på IKEA.
Den som kommer till utställningen kanske har chansen att höra den intressanta historien bakom verket "Dick" av Charlotta Bosson.
Ser du elefanten? Konstverk av Charlotta Bosson.
”Lion with pride” eller ”Bad hairday” eller ”Jag skulle ju bara klippa topparna” eller ”Kul killar, kul”. Verket av Charlotta Bosson har många namn.
”Go This Way Go This Way” av Charlotta Öberg. I söndagens utställning planerar hon också att presentera ett verk med texten ”I have no goals” som anspelar på samma tema om prestation.

På nedervåningen är de tre konstnärsstudenterna Charlotta Öberg, Johan Ahlkvist och Hedda Bauer igång med att sätta upp sina verk inför söndagens utställning. De studerar på Konstakademin i Wien.

– Man kan göra utbildningen på fyra år, men de flesta väljer att stanna längre. Det går inte riktigt att jämföra med det svenska systemet, säger Hedda Bauer som själv studerat redan i fyra år men tror sig stanna i tre till.

– Nej, man vill inte riktigt ta examen – de har så bra verkstäder, instämmer Charlotta Öberg.

Ett av hennes verk är en korsningsskylt i metall med ”Go This Way” eller på svenska ”Gå den här vägen” inristat på båda sidorna.

– För mig handlar det här verket om prestation och är en samhällskritik mot normer, säger Charlotta Öberg och hänvisar till teoretikern Sara Ahmed som menar att det finns en väg som vi människor förväntas gå för att bli accepterade.

På avstånd ser skylten tom ut. Det är inte förrän på nära håll, i blänket av ljuset, som texten uppenbarar sig. Kanske som illusionen om den fria viljan?

Jorden som himmel

Johan Ahlkvist presenterar en serie av verk som undersöker funktionella objekt. Ett av dessa är ”Earth as sky” som är en väv av säkerhetsbälten.

– Det här är en studie i form, material och teknik där jag tagit bort syftet och omvandlat det till något dekorativt, förklarar Johan Ahlkvist.

Han har arbetat mycket med väv tidigare och har ett intresse för det som kan kopplas tillbaka till hans uppväxt på landet.

– Även om jag inte är någon expert så intresserar jag mig för hantverkstraditionen på landsbygden och tycker att det är viktigt att den bevaras, säger han.

Hedda Bauer presenterar ett verk som består av ett inbränt ansikte i en vaxduk. Verket handlar delvis om åldrandet och nedslitningen av ett material men också om skrönor och sagor som går från en mun till en annan.

– Det här är en karaktär som jag bygger upp, som antingen finns eller har funnits, berättar Hedda Bauer.

Vaxduken är något som Hedda Bauer hittade på gården där de tre konstnärsstudenterna arbetar tillsammans. För hen är det viktigt var materialen kommer ifrån.

– Jag tror på landsbygdens ideal om hållbart och lokalt tänkande. Istället för att gå och shoppa brukar vi säga att vi ska ”gå ner och shoppa i snickarboden”, skrattar hen.

Inte bara för målandets skull

På ovanvåningen visar konstnären Charlotta Bosson från Glimåkra sina målningar som hon roat sig med under hösten och vintern.

– Jag började måla i högstadiet och har målat av och på i 20 år. Men jag visste inte att jag hade det här i mig, berättar hon.

Konstverken som presenteras i den här utställningen har hon skapat utifrån fotografier som hon manipulerat. För henne är det viktigt att det inte finns några prestationskrav för att konsten ska flöda.

– För mig är konsten meditativ, det kan försvinna timmar. Jag kan inte måla bara för målandets skull, och därför målar jag bara i perioder när jag känner att något måste ut. När jag tillåter mig själv fritt skapande blir det som bäst.

Felicia BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.