Osby

Efter skottlossning: Analys av vapen fördröjer åtal

Det var den 11 juni som skottlossningen i Lönsboda ägde rum.
Foto: Magnus Wahlström/Arkiv
Osby
Lönsboda De fyra män som suttit häktade misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott efter en skottlossning i Lönsboda kommer sitta fortsatt frihetsberövade i ytterligare två veckor.
Åklagaren kan ännu inte väcka åtal då han bland annat inväntar analys av ett vapen som misstänks ha använts vid händelsen.

Tre män - en i 20-årsåldern, en i 25-årsåldern och en i 30-årsåldern - har suttit häktade sedan mitten av juni. Den fjärde mannen, som är i 35-årsåldern, greps något senare och har suttit frihetsberövad sedan i början av juli.

Under måndagen omhäktades samtliga män som nu sitter fortsatt häktade på sannolika skäl misstänka för försök till mord och grovt vapenbrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Osby

Ännu en gripen efter Lönsbodaskotten

Osby
Lönsboda Utredningen av skottlossningen i Lönsboda för några veckor sedan fortsätter. I tisdags frihetsberövades ytterligare en man som misstänks vara inblandad i händelsen.

I måndags omhäktades de tre män, en i 20-årsåldern, en i 25-årsåldern och en i 30-årsåldern, som misstänks för inblandning i skottlossningen i Lönsboda torsdagen den 11 juni.

Dagen därpå greps en fjärde misstänkt. Den mannen är i 35-årsåldern och enligt åklagaren Johan Eriksson är han anhållen på samma grunder som de övriga tre männen, det vill säga på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Mannen ska vara hemmahörande i nordvästra Skåne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Osby

Tre häktade efter skottlossning

En helikopter deltog i sökandet efter de misstänkta gärningspersonerna.
Foto: Magnus Wahlström
Osby
Lönsboda Tre personer häktades på måndagen på sannolika skäl misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott efter torsdagens skottlossning i Lönsboda.

Efter torsdagens skottlossning i Lönsboda greps tre personer misstänkta för försök till mord och senare under natten mot fredagen anhölls de.

På måndagen begärdes de tre männen, varav en är i 20-årsåldern, en i 25-årsåldern och en i 30-årsåldern, häktade. Efter häktningsförhandlingar häktades samtliga på sannolika skäl misstänkta för två fall av försök till mord samt grovt vapenbrott. Samtliga häktas med restriktioner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Osby

”Social ensamvarg” drar vidare

Marika Bjerstedt Hansen.
Marika Bjerstedt Hansen (S) lämnar nu uppdraget som vice ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen.
Foto: Susanne Gäre
Osby
Osby Det är en avspänd sommarledig Marika Bjerstedt Hansen som tar en kopp kaffe med Norra Skåne i det strålande sommarvädret. Den sista augusti är hennes sista dag som oppositionsråd (S) i Osby kommun och gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen.

Vi hinner knappt sätta oss förrän diskussionen är igång. Engagemanget är det inget fel på. Men vi skulle ju dricka kaffe? När den detaljen är avklarad tar ordflödet vid igen.

Första kvinnan som kommunstyrelsens ordförande i Osby kommun, 14 år som fritidspolitiker varav fyra år på halvtid och nästan sex på heltid. 43 år gammal.

– Ska jag göra något annat, är det nu jag ska göra det, säger Marika Bjerstedt Hansen.

– Det har varit ett jätte-, jätteroligt uppdrag som jag kommer sakna mycket, men jag är säker på att det här är rätt beslut.

Bestämde sig för ett år sedan

Hon bestämde sig för ett år sedan och har hunnit förbereda sig mentalt för en fortsättning. Flera har hört av sig med erbjudanden men hon har tackat nej. Det blir studier i kriminologi och undervisning i socialpedagogik på folkhögskola till hösten.

– I förlängningen skulle jag vilja arbeta med organisationsförändringar och väva in mina erfarenheter som socionom och politiker.

Marika Bjerstedt Hansen kom till Osby som fyraåring från Malmö. Hon har gått i grundskolan i Osby och pluggade efter gymnasiet till socionom.

– Jag älskar att vara socionom och tänkte när jag slutade jobba att gå tillbaka till socialt arbete efter en tid som politiker. Men under tiden har jag lärt mig så otroligt mycket och nu tänker jag inte likadant.

– Jag älskar också att vara politiker och jobba med samhällsförändring och att kunna påverka så alla får ett så bra liv som möjligt. Nu vill jag använda båda erfarenheterna.

Makt

Vi pratar om hur man kan påverka samhället om man är ideolog och brinner för socialdemokratin. Hon berättar att när hon arbetade som socionom och ville få mer inflytande tänkte hon att som politiker har man makt att förändra, att det är politikerna som styr. Så det var en anledning till att hon engagerade sig i politiken.

– Jag tänkte att som kommunstyrelsens ordförande kan man åstadkomma förändringar, men med facit i hand insåg jag att tjänstepersonerna har makt. Så min slutsats är att makten att förändra ligger på ett annat plan.

Samspel

Hon förklarar att det handlar om samspel och samverkan.Som ledare måste man kunna förmedla avsikten med ett förslag, som är grundad i en övertygelse. Konsten är att få andra att bli lika motiverade att utföra arbetet att förverkliga ledarens avsikt.

– Den som klarar att motivera andra att bli lika engagerade i en sak som man själv är har makt och då kan det bli bra förankrade förändringar.

– Vi har många system i dagens samhälle, vi har allt vi behöver för att genomföra förändringar och om alla samverkar och bestämmer sig för ett gemensamt mål så når man det. Men om revirtänkande till exempel tar över finns det goda förutsättningar att förstöra makten att genomdriva förändringar.

Vad har varit svårast med det politiska arbetet?

– Att samverka, jag tycker vi lyckats i politiken men i andra sammanhang som jag medverkat i blir det frustrerande när man arbetar för något som man anser vara en bra lösning och märker att den man samverkar med inte gör det.

Hon förklarar att Osby kommun har en tradition av gott samtalsklimat men att tiderna förändrats på tio år. Politikerförakt och hårda tongångar i sociala medier gör att situationen är en helt annan.

– Vi har jobbat hårt med en strategi för att bevara den goda tonen men ett tag havererade kontakten mellan tjänstepersoner och politiker och vi fick ta hjälp av en utomstående konsult.

– Vi har gjort en del insatser och nu är politikerna och förvaltningarna i takt.

Vad är du stolt över under din tid i kommunstyrelsen som ordförande och vice ordförande?

– Det politiska klimatet och att vi lyckats behålla en god samtalston. Det är viktigt med ett bra bemötande oavsett partifärg för då får man oftast ett bra bemötande i retur.

– Och så är jag nöjd med hur vi hanterat och utvecklat förskolan. Vi har skapat 18 nya avdelningar och två nya kök och allt detta ger betydligt bättre förutsättningar och möjligheter för både personal och barn.

Du är den första kvinnan som varit kommunstyrelsens ordförande i Osby kommun. Hur har det varit?

– Det har inneburit både för- och nackdelar. Jag kan märka att omgivningen visat större intresse för mig som privatperson, hur jag lever etcetera. Det har jag aldrig tidigare sett med de föregående kommunalråden som varit män.

– Man blir dessutom en offentlig person och det tycker jag är mindre roligt. Jag har behov av personlig integritet och som politiker förlorar man nog på det. Det är viktigt idag att använda sig av sociala medier och lägga ut det mesta av vad man gör på nätet. Jag är nog en social ensamvarg som har behov av människor men också av ensamhet.

En annan förändring hon märkt är att intresset ökat för politiken hos S-kvinnorna.

– Det kanske blir lättare när man har en kvinna som ks-ordförande, tror Marika Bjerstedt Hansen.

Nu tar hon med sig sitt bagage och reser vidare. Den 1 september ger sig Marika Bjerstedt Hansen in i en ny verklighet. Men hon kommer sitta kvar i kommunfullmäktige och hon lägger definitivt inte politiken på hyllan.

– Politik ska vara lustfyllt, säger hon, men det kanske inte är meningen att man ska ha ett uppdrag hela livet. Jag tycker det är bättre att sluta innan jag tröttnar. Det kan ge mer syre till systemet och ge plats för någon annan att brinna.

Marika Bjerstedt Hansen 2010.
Så här såg det ut inför valet 2010 då Marika Bjerstedt Hansen stod som första namn på Socialdemokraternas valsedel.
Foto: Helén Fingalsson

FAKTA

På jakt efter nya utmaningar

Namn: Marika Bjerstedt Hansen

Ålder: 43

Familj: Man, två döttrar, en bonusson.

Gör: Slutar som vice ordförande i kommunstyrelsen och som gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen. Blir som hon säger själv ”en socialarbetare på jakt efter nya utmaningar”.

Stjärntecken: Fisk

Sommarlöfte: Att äta mer glass.

Så dricker hon sitt kaffe: Svart.

Östra Göinge

Kommunen: Bada inte vid Tydingesjöns camping

Östra Göinge kommun går ut med en avrådan från bad vid Tydingesjöns camping.
Foto: Erik Johansen
Östra Göinge
Osby
Östra Göinge/Osby Både vid Tydingesjöns camping och vid Osby camping avråder nu kommunerna från bad.

Provtagning vid badplatsen vid Tydingesjöns camping visar på förhöjda halter av intestinala enterokocker. Detta betyder att det förekommer förhöjda halter av tarmbakterier i vattnet, från människa eller djur, till exempel via avlopp, naturgödsel eller fågelbajs.

Därför avråder Östra Göinge kommun nu från bad vid campingen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Osby

Kastade in sten i lägenhet

Osby
Osby

En okänd person kastade sten mot en fönsterruta så att den krossades och stenen kom in i lägenhet.

Det var strax innan midnatt på onsdagen som boende i lägenheten på Hasslarödsvägen i Osby vaknade av att rutan krossades. Det kunde sedan konstateras att någon hade kastat en sten mot rutan och det var därför den gått sönder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Osby

En anhållen misstänkt för mordförsök

En man i 40-årsåldern misshandlades under torsdag kvällen och fick allvarliga skador.
Foto: Johan Nilsson/TT
Osby
Osby På torsdagskvällen misshandlades en man i 40-årsåldern vid järnvägsstationen i Osby. Nu sitter en man i 18-årsåldern anhållen misstänkt för mordförsök.

Det var strax efter klockan halv tio på kvällen som polisen larmades till Östra Järnvägsgatan i Osby efter att förbipasserande anträffat en skadad man.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Osby

Man misshandlad i Osby

Osby
Osby En man i 40-årsåldern blev misshandlad i centrala Osby på torsdagskvällen.

Polisen larmades om en påträffad skadad man av förbipasserande strax innan klockan 22.

Efter att polisen talat med mannen gjordes bedömningen att han blivit misshandlad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Östra Göinge

Inga sommargäster med hemtjänst

Varken i Östra Göinge eller Osby har några sommargäster varit i behov av hemtjänst.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Östra Göinge
Osby
Östra Göinge/Osby I våras tog Patric Åberg (M) beslut om att neka hemtjänst för sommargäster i Östra Göinge kommun. Men under sommaren har kommunen inte behövt ta ställning i frågan då inga ansökningar har kommit in.

Det var i april som kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) tog ett ordförandebeslut om att neka hemtjänst till sommargäster i kommunen.

Men Östra Göinge kommun var inte ensam om detta. Efter att flera kommuner i Skåne och runt om i landet tagit liknande beslut i spåren av coronapandemin gick regeringen i juni ut och sa att kommunerna inte hade rätt att neka denna tjänst, eftersom det skulle krävas en lagändring.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL