Annons

Jim Frick död – hedras i trav-Sverige

En av svensk travsports största har gått ur tiden. På söndagen hedrades Jim Frick på Sveriges travbanor.
I Åmål och Dannero kördes de första loppen med tyst defilering och på Solvalla vajade flaggorna på halv stång.
– Vi tänker framför allt på de närmsta anhöriga, säger Svensk travsports vd Maria Croon.
Publicerad 27 juli 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Jim Frick dog på lördagen efter en tids sjukdom. Arkivbild.
Jim Frick dog på lördagen efter en tids sjukdom. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Svensk travsport har sorg. Under lördagen avled Jim Frick efter en tids sjukdom. I september förra året fick han veta att han hade prostatacancer. Han blev 68 år gammal.

– De senaste veckorna har Jim legat på sjukhus och läget har hela tiden försämrats, berättade sonen Daniel Frick till Expressen.

Annons

Han tillägger:

– Vi i familjen kommer att sakna en stark personlighet som in i det sista inte var rädd för att göra sin röst hörd.

På söndagen arrangerades travlopp i Åmål och Dannero. På båda hållen kördes de inledande loppen med så kallad tyst defilering, då kuskarna inte uttryckte några känslor för att visa sin respekt och hedra Frick.

"Alldeles för tidigt"

– Det är ju alldeles för tidigt att lämna vid den här åldern. Vi tänker ju framför allt på de närmaste anhöriga, och familjen, till Jim Frick, säger Svensk travsports vd Maria Croon till TT.

På Solvalla travbana i Bromma utanför Stockholm, där Frick var verksam, vajade flaggorna på halv stång.

– Solvalla flaggar på halv stång och kommer säkert att göra någonting mer senare i veckan, säger Maria Croon.

Med 5 002 kusksegrar och drygt 3 000 tränarsegrar tillhör Jim Frick travsportens största genom tiderna.

Som Rättviksbördig var han efter lärlingsåren hos Olle Goop tränare i just Rättvik, men de allra flesta åren tillhörde han Solvalla.

"Fenomenalt duktig"

Framgångarna var många och stora. Fyra år blev han den mest vinnande kusken i svensk travsport (1978, 1979, 1985 och 1986). Enligt tidningen Sulkysport tog han 51 kuskchampionat på landets travbanor och därtill vann han Kusk-EM 1987.

Två år senare tog Frick karriärens största seger då han vann Svenskt Travderby på Jägersro med Frej Nalan.

Annons

En av de som sörjer Fricks bortgång är Torbjörn Jansson, mångårig Solvallakollega som tävlat mot Frick i tusentals lopp genom åren.

– Det var en lättsam person som alltid var på bettet och var otroligt omtyckt. Han var en av de största personerna och yrkesmännen i branschen, säger Jansson.

TT: Hur minns du hans gärning?

– Det är bara att titta på hans framgångar, han var en fantastisk yrkesman och fenomenalt duktig på att handskas med hästar.

Slutade efter olycka

Under ett lopp på Solvalla i februari 2010 slungades Frick ur sulkyn, föll och blev medvetslös och kom aldrig tillbaka i tävlingssammanhang efter den allvarliga olyckan.

Tidigare i år valdes Jim Frick in i Hall of Fame där motiveringen löd: ”Mängder av starka meriter och en stark personlighet har gjort att Jim Frick blivit en av de stora profilerna i svensk travsport. Förutom tävlingsmeriterna på banan med över 5 000 kusksegrar och över 3 000 tränarsegrar. Jim har också varit en faktor att räkna med vid sidan av banan. Han var ordförande i Travtränarnas riksförbund (TR) och han mottog Travtränarnas riksförbunds hedersnål i guld 2011. Han utsågs även till Travets hedersambassadör 2012."

Pelle Strandman/TT

Emil Persson/TT

Henning Eklund/TT

David Hjorter/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons