Kultur och nöje

Duo med kriminologisk ansats som ännu lockar

Foto: SvD/TT och omslag
Kultur och nöje
Litteratur Idén föddes för tre år sedan när Johan Erlandsson såg en annons om att ”Becklägenheten” i Stockholm var till salu. Nu är det dags för ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” att möta läsarna.
– Maj var väldigt öppen och omtänksam men kunde också vara drastisk mot saker som hon inte tyckte stämde, hon var ju journalist i botten, säger han om de samtal med Maj Sjöwall som var den viktigaste delen av bokarbetet.

Journalisten och författaren Johan Erlandsson är född 1977, två år efter att den sista delen av Maj Sjöwall och Per Wahlöös tio böcker långa deckarserie Roman om ett brott kom ut. Han är inte någon speciellt inbiten deckarläsare men minns tydligt vilket starkt intryck böckerna gjorde på honom som tonåring.

- Jag var mellan 15 och 17 år när jag läste dem och bodde i Täby. Att åka in till Stockholm var väldigt spännande då och tjusningen med böckerna var framförallt Stockholmsskildringarna och den tiden, 70-talet, som de utspelades under, berättar han på telefon från Midsommarkransen där han bor numera.

- Sedan tyckte jag så klart att de var spännande. Det fanns ett drama i dem, så som bra deckare har och som gör att man vill veta hur det går. Samtidigt gick nog det politiska mig helt förbi vilket är lite märkligt då det, framförallt i de senare böckerna, är så påtagligt.

Författaren och journalisten Johan Erlandsson har skrivit ”Boken om Beck och om Sjöwall Wahlöö och tiden som for”.
Foto: Johan Bergmark

Fördjupningen lockar

Johan Erlandsson arbetar sedan 2001 som reporter på tidningen Kommunalarbetaren men har också hunnit med att skriva böcker - en biografi om Allan Edwall 2009 och Desertörerna, om de amerikanska krigsvägrare som flydde Vietnamkriget till bland annat Sverige, som kom ut 2016. Det som lockar honom med bokskrivandet är möjligheten att få fördjupa sig mer än man kan göra i ett tidningsreportage.

- Att få grotta ner sig i något och samtidigt utveckla sitt skrivande är väldigt givande, säger han. Och om man kan berätta något som kan ge något för andra är det värt arbetet.

Johan Erlandsson är alltid på jakt efter spännande berättelser och det var det som fick honom att reagera på annonsen om ”Becklägenheten” - det vill säga den lägenhet där Beckfilmernas scener mellan Peter Haber som Martin Beck och Ingvar Hirdwall som grannen spelades in.

- I samma veva såg jag också My Lindbergs dokumentär om Maj Sjöwall och kände att här fanns något att skriva om och att berätta, säger han.

Det här var tidigt våren 2017 och Johan Erlandsson kontaktade Piratförlagets dåvarande chef Ann-Marie Skarp med sin idé. Hon kontaktade i sin tur Maj Sjöwall för att få hennes godkännande.

- Maj fick läsa min bok om Allan Edwall och skrev sedan kort till Ann-Marie att vi kör och att hon ”gillade den här killen”, berättar Johan Erlandsson. Det var väldigt skönt. Utan hennes godkännande hade det blivit betydligt svårare och en helt annan bok. Om det ens hade blivit någon.

Tonvikt på mötena med Maj

Den långa och lockande titeln ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” sammanfattar väl innehållet som kombinerar en skildring av Maj Sjöwall och Per Wahlöös liv tillsammans och var för sig och deras gemensamma författarskap med att följa böckernas och huvudkaraktärernas utveckling och hur de fungerar idag. Boken tar också upp alla filmatiseringar och fristående filmer och det internationella genomslaget.

- Det som slog mig när jag började arbetet och som också gjorde att det förändrades under tiden var att jag insåg hur stora Sjöwall Wahlöö är utomlands, säger Johan Erlandsson. Jag visste att de var i princip helgonförklarade i Sverige men när jag tog kontakt med vissa författare utomlands, till exempel Jonathan Franzen och Jack Reacher som skrivit förord till översättningar, insåg jag hur stora de är även där.

- Jag ville så klart ha tonvikt på mina möten med Maj och på hennes och Pers gemensamma liv men det vore fel att inte berätta om böckerna de skrev också. Jag kände också att om man ska prata om Sjöwall Wahlöö med en yngre läsekrets i dag är filmerna en ingång.

Maj Sjöwall gick bort 29 april i år, 84 år gammal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Att mötena med Maj Sjöwall, som gick bort tidigare i år, är centrala är uppenbart. Redan i första kapitlet möter läsarna henne på Ven där hon kommer susande i en golfbil för att möta Johan Erlandsson.

- Maj var väldigt öppen direkt, beskriver han. Visst var första samtalet lite att vi kände på varandra men hon började genast berätta om 50-talets Stockholm och sin uppväxt. Hon var mycket generös i sitt berättande och hade ett otroligt minne för historier. Ju mer vi sågs desto mer öppnade hon upp och hon lät mig också läsa sin dagbok. Samtidigt var hon också drastisk när det var saker hon inte tyckte om. Det här har du fått helt fel kunde hon säga bestämt. Hon var ju gammal journalist och hård mot saker som inte stämde.

Mörkare sidor

Maj Sjöwall och Per Wahlöös förhållande var både kärleksfullt och uppslukande liksom deras gemensamma arbete men Johan Erlandsson ryggar inte för de mörkare sidorna som också fanns där - missbruk, ekonomiska svårigheter och att Per Wahlöö vid flera tillfällen misshandlade Maj Sjöwall.

- När jag fick veta att Maj blivit slagen av Per åkte jag direkt ner till henne. Jag ville få det bekräftat från henne själv om det skulle skrivas. Vi pratade om hur det var med våra barn, drack vodka och när vi kom in på Per frågade jag om de stämde att han slog henne. Ja, så var det, svarade hon då. Jag tror att hon var på en punkt i livet där hon kände att hon inte hade så mycket att dölja längre och också kände att det mesta var så länge sedan att hon kunde berätta om det.

Johan Erlandsson tar i kapitlet ”Gratishoror och idealkvinnor” också upp kvinnorollerna i Roman om ett brott och hur det finns inslag man som läsare i dag reagerar på.

- Framförallt passagen med Teresa Camarao som våldtas och sedan blir nymfoman och prostituerad känns urtida och även obehaglig, säger han. Där ser man att tiden runnit ifrån böckerna. Samtidigt är det inte på något sätt en genomgående usel kvinnosyn. Då hade jag nog inte velat skriva om dem.

Vad är det som gör dem värda att läsas i dag?

- Till exempel den kriminologiska ansatsen som Maj och Per har. Man ser det tydligt i bland annat Mannen på balkongen. Där skriver de om hur polisen får mer och mer redskap och att domstolarna får möjlighet att sätta folk i fängelse längre tid men att brottsligheten inte försvinner för det. Mannen på balkongen som står och spanar på småflickor står kvar ändå. Det är något annat som skapar brottsligheten. Där har de en poäng som fortfarande är aktuell. Sedan är de också spännande. Tänk bara på Den vedervärdige mannen från Säffle som utspelas under ett halvt dygn och är så oerhört tät. Böckerna, framförallt de första sju, känns så autentiska. Så här var det, så här gick polisarbetet till.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö på en bild från 1965, samma år som första boken i Roman om ett brott, Roseanna kom ut..
Foto: SvD/TT

Releasefest i en park

Förutom Maj Sjöwall har Johan Erlandsson också intervjuat barn, vänner och släktingar till paret liksom utländska författare som Jonathan Franzen och Jack Reacher. Han har också pratat med litteraturprofessorn Johan Svedjedal, deckarforskaren Karl Berglund och så Jan Arnald som under sin deckarförfattarpseudonym Arne Dahl är en av Sjöwall Wahlöös nutida arvtagare.

- Arne Dahls böcker ligger så nära Sjöwall Wahlöös i sitt samhällsskildrande och han kände också Maj väl så det var viktigt att ha med honom, säger Johan Erlandsson. Sedan hade jag gärna även haft med Leif GW Persson, som också är en så tydlig efterföljare, och Liza Marklund, men de tackade nej.

I mitten av augusti kommer Boken om Beck ut men coronapandemin gör att det inte är så mycket inplanerat runt släppet. En releasefest blir det i alla fall i en park i Midsommarkransen.

- Det är jag väldigt glad för, säger Johan Erlandsson. Det är många vänner till mig och också släktingar till Maj som kommer på festen. Det ska bli väldigt roligt.

- Sedan hade det så klart varit jättefint att få dela den här dagen med Maj. Även om familj och nära vänner så klart sörjer henne mest så lärde jag känna henne nu på slutet och saknar henne mycket.

Inspelning av filmen Mannen på taket.
Foto: Bertil Ericson

FAKTA

Johan Erlandsson om ...

... vilken av Sjöwall Wahlöös tio böcker som är hans favorit:”Det är nog Den vedervärdige mannen från Säffle. Den är väldigt tät, har en bra Stockholmsskildring och deras engagemang mot polisbrutalitet kommer fram som tydligast här. Men den har hård konkurrens av Mannen på balkongen. Där finns det gråa, den här slitne gubben som står där och tänder fimp på fimp. Det är jäkligt bra skildrat.”

... vilken filmatisering han föredrar: ”Det finns bra filmer i alla omgångar tycker jag, även i Peter Haber-filmerna. men ska man lyfta någon blir det Bo Widerbergs Mannen på taket. Den går inte att komma förbi men det är också svårt att jämföra de andra med den. Widerberg hade enorma resurser och så Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck, det är så himla oväntat.”

... hur många gånger han läst om böckerna under arbetet med sin bok: ”Jag läste bara om dem två gånger så det är inte så att jag tröttnade. Jag kan absolut komma tillbaka till dem endera dagen.”

... favoriter bland dagens deckarförfattare: ”Ferdinand von Schirach och Pontus Ljunghill. De är författare jag återkommer till.”

FAKTA

Bokfakta

Böcker av Johan Erlandsson:

Då kan man lika gärna kittla varandra, en bok om Allan Edwall (2009)

Desertörerna (2016)

Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for (2020)

Böckerna som ingår i Maj Sjöwall och Per Wahlöös serien Roman om ett brott:

Roseanna (1965), Mannen som gick upp i rök (1966), Mannen på balkongen (1967), Den skrattande polisen (1968), Brandbilen som försvann (1969), Polis, polis, potatismos! (1970), Den vedervärdige mannen från Säffle (1971), Det slutna rummet (1972), Polismördaren (1974), Terroristerna (1975)

Kultur och nöje

Han blir nya prins Philip i "The Crown"

Den walesiska skådespelaren Jonathan Pryce tar sig an rollen som prins Philip i de avslutande säsongerna av Netflix-succén 'The crown'. Arkivbild.
Den walesiska skådespelaren Jonathan Pryce tar sig an rollen som prins Philip i de avslutande säsongerna av Netflix-succén "The crown". Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Jonathan Pryce är för många känd som sekteldaren "High Sparrow" i tv-serien "Game of thrones". Nu är han aktuell i en något annorlunda roll, nämligen som prins Philip i Netflix-succén "The Crown".

Pryce kommer att spela prins Philip i säsong fem och sex, vilket blir det sista tittarna får se av dramat som utspelar sig i och runt Buckingham Palace.

Huvudrollen, självaste drottning Elizabeth II, spelas av Imelda Staunton.

De två sista säsongerna beräknas ha premiär på Netflix 2022, respektive 2023.

Kultur och nöje

Malin Åkerman i rånarroll – för sonens skull

Malin Åkerman gör sin första riktiga familjefilm i actionkomedin 'The sleepover'. 'Det är bra tajming, det är många som är hemma nu och det här är bra film för hela familjen', säger hon. Arkivbild.
Malin Åkerman gör sin första riktiga familjefilm i actionkomedin "The sleepover". "Det är bra tajming, det är många som är hemma nu och det här är bra film för hela familjen", säger hon. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "The sleepover" är Malin Åkermans första riktiga familjefilm.
Att den svenska Hollywodstjärnan tackade ja till Netflix-rullen beror på sjuårige sonen Sebastian.
– Han har aldrig fått se något som jag har gjort, för det har inte varit för barn. Det ska bli jättekul att få se den här med honom, säger hon.

Coronapandemin har drabbat Kalifornien hårt. Den amerikanska delstaten har återigen stängt ner till stora delar men Malin Åkerman håller hoppet uppe.

– Vi är lyckligt lottade att de inte har stängt ner allt helt och hållet igen. Förra gången var allt stängt och det var inte så kul, nu känner man sig halvt okej i alla fall, säger hon.

Under sommaren har hon också hunnit tillbringa några veckor i Sverige.

– Pappa bor nere i Falsterbo, den här lilla strandstaden, och det var jättehärligt att vara där. Det var verkligen en bra semester, säger Malin Åkerman.

Hon har överlag försökt ta tillvara på all tid som frigjorts när filminspelningar och annat skjutits upp.

– Jag brukar vara i väg och jobba 15 till 18 timmar per dag och resa mycket. Man har haft mer tid för sig själv och sin familj, det har varit underbart. Det finns alltid en "silver lining", säger Malin Åkerman.

Internationell tjuvliga

Nu väntar dock en mer intensiv arbetsperiod – hon medverkar i tre filmer som får premiär de kommande månaderna. Först ut är Netflix-filmen "The sleepover" där hon spelar en ordningsam mamma som döljer sin bakgrund i en internationell tjuvliga för maken och barnen.

Men det förflutna kommer förstås i kapp henne och hela familjen dras in i en avancerad kupp.

– Det var roligt att få spela två olika personligheter, jag tyckte att det var kul att hon får ta med sin familj in i den här gamla och spännande världen. Jag berättade för min son vad filmen handlar om och han frågade "mamma, är du en spion på riktigt?". Han tyckte att det var superspännande när jag berättade om premissen, säger Malin Åkerman.

"The sleepover" är en familjefilm och fokus ligger till stor del på barnens äventyr. Att Malin Åkerman tackade ja till erbjudandet beror mycket på sjuårige sonen Sebastian, som aldrig har fått se mammas filmer.

– Jag har aldrig gjort en familjefilm, det ska bli kul att få sitta med min son och se något som jag har gjort, säger hon och berättar att föräldraskapet har ändrat hur hon väljer roller.

"Man slipper klä upp sig"

– Man blir ju mer taggad på att göra familjefilmer och jag gör fler auditions för tecknade serier och sådana saker. Man undrar om jag skulle ha gjort den här filmen om jag inte hade haft barn. Jag tycker att den är jättekul men jag hade kanske fokuserat på andra saker. Nu var det en perfekt möjlighet.

TT: Det är också din första Netflix-film. Känns det annorlunda inför premiären?

– Ja, det är jätteskönt! Man slipper klä upp sig och gå på röda mattan. Jag vet att det låter glamouröst men du vet – det är jobb. Man är ju där för att visa filmen, man är i rampljuset och det är kul men också utmattande.

Efter "The sleepover" kommer i höst filmerna "Friendsgiving" och "Chick fight" där Malin Åkerman gör stora roller. Sedan blir det kanske ytterligare något svenskt – i fjol gjorde hon sin första svenska huvudroll i Tomas Ledin-filmen "En del av mitt hjärta".

– Det handlar alltid om tajming och att det är rätt projekt. Så vi håller på och läser för fullt och det blir spännande att se vad som händer. Jag hade så himla kul när vi spelade in den filmen och jag fick nya kompisar som jag kommer att ha för resten av livet. Det var jättekul att kunna göra något hemma och ta med farfar på premiären, det var helt fantastiskt, säger Malin Åkerman.

"The sleepover" får premiär på Netflix den 21 augusti.

Linus Brännström/TT

Malin Åkerman spelar mot Ken Marino och ett helt gäng barn i 'The sleepover'. Här Maxwell Simkins, Lucas Jaye, Sadie Stanley och Cree Cicchino. 'Barnen i den här filmen var helt fantastiska, säger Malin Åkerman. Pressbild.
Malin Åkerman spelar mot Ken Marino och ett helt gäng barn i "The sleepover". Här Maxwell Simkins, Lucas Jaye, Sadie Stanley och Cree Cicchino. "Barnen i den här filmen var helt fantastiska, säger Malin Åkerman. Pressbild.
Foto: CLAIRE FOLGER/NETFLIX
'The sleepover' bjuder på flera spektakulära actionscener. 'Jag älskar när man får göra action. Att få känna sig lite cool och få vara med och bråka lite, det är helt fantastiskt', säger Malin Åkerman, här tillsammans med Joe Manganiello. Pressbild.
"The sleepover" bjuder på flera spektakulära actionscener. "Jag älskar när man får göra action. Att få känna sig lite cool och få vara med och bråka lite, det är helt fantastiskt", säger Malin Åkerman, här tillsammans med Joe Manganiello. Pressbild.
Foto: CLAIRE FOLGER/NETFLIX

FAKTA

Fakta: Malin Åkerman

Svensk skådespelare som föddes i Stockholm 1978. När hon var två år flyttade familjen till Kanada, där hon växte upp.

Slog igenom mot "Vänner"-stjärnan Lisa Kudrow i tv-serien "The comeback" 2005 och har sedan dess gjort roller i filmer som "The heartbreak kid", "Watchmen" och "27 dresses" samt tv-serier som "Trophy wife", "Bilions" och "Childrens hospital".

I fjol gjorde hon sin första svenska huvudroll i "En del av mitt hjärta", som bygger på Tomas Ledins musik.

Aktuell i "The sleepover" som får premiär på Netflix den 21 augusti. I filmen, som regisserats av Trish Sie, spelar hon mot bland andra Ken Marino, Joe Manganiello, Karla Souza och Sadie Stanley.

Filmfredag

Visuellt vackert men tungt som bly

Laura Birn gör huvudrollen som konstnären Helene Schjerfbeck.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Recension

Man tycker kanske att en film om en konstnär gjord med konstnärliga intentioner enligt konstens alla regler automatiskt borde höjas till skyarna och mötas med hovbugningar. I Finland har dock denna finskspråkiga film om den finlandssvenska konstnären Helene Schjerfbeck som levde och verkade mellan 1862 och 1946 delat både publik och kritiker i två läger: ömsom vin och ömsom vatten alltså.

Konstkritiker och andra sakkunniga har pekat på sakfel och tveksamheter i filmatiseringen av Rakel Liehus succéroman från 2003, men eftersom jag inte tillhör någondera kategorin och inte har någon förutfattad mening eller ens kunskaper om Schjerfbeck köper jag den bild av sig själv hon visualiserar i den inledande intervjun.

”Jag tycker inte om intervjuer, det blir bara missförstånd”, säger hon och lägger därmed ribban för närkontakten med publiken. Helene lever för sin konst och jag tar följande scen som exempel: i tre timmar står hon i ett fruktstånd för att välja ut det perfekta äpplet för den tavla hon tänker måla och bara den fulländade frukten är god nog. Oförtrutet söker hon nya vägar att utforska motiv, färg och form och det fanns hela tiden nya utmaningar runt hörnet.

På det personliga planet fungerade det sämre och en varm relation med en ung forstmästare [en examenstitel som i Finland motsvarar det svenska jägmästare, reds.anm.], Einar Reuter, blir ett personligt misslyckande som sätter djupa spår i hennes konstnärskap. Jag skall erkänna att filmens två timmar verkar stundtals mycket långa även om de vackra bildkompositionerna trängs och avlöser varandra

Det är visuell ögonfägnad in absurdum men som film ibland tung som bly. Ett lyft är dock samtliga skådespelare. Laura Birn gör en lysande tolkning av Helene och även Pirkko Saisio som den piprökande mamman och Johannes Holopainen som hennes livs kärlek är värda en eloge.

FAKTA

Helene

Regi: Antti J. Jokinen.

Medverkande: Laura Birn, Krista Kosonen och Johannes Holopainen med flera.

Filmfredag

Katastroffilm med fokus på familjedramat

Gerard Butler och Morena Baccarin spelar huvudrollerna i Greenland.
Foto: Daniel McFadden
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Likt western, musikals och noir på sin tid var katastroffilmen en genre som levde sitt eget liv på sjuttiotalet. Många filmstjärnor med framtiden bakom sig fick ett lyft när skyskrapor brann, jorden skakade eller rent av var på väg att gå mot en ny istid eller försvinna i ragnarök och svavel. Hollywoods verstad för effektsökeri gick för högtryck och skådespelarna behövde bara hänga på och låna ut sina namn, som till exempel Charlton Heston som fick ett lyft med genren.

Nåväl, nu skriver vi 2020 och det är på väg att barka åt fanders igen när jättekometen Clarke håller på att skicka vårt yra klot tillbaka till ruta ett igen. I centrum står familjen Garrity, med pappa John och mamma Allison (Gerard Butler och Morena Baccarin) och deras lille son Nathan (Roger Dale Floyd) som hastigt får bege sig ut på vägarna när kometen är på väg att slå ner.

John och Allison Garrity är på väg att gå skilda vägar men nu tillhör familjen de utvalda som skall räddas om vi skulle backa tillbaka till stenåldern igen. John bygger skyskrapor och sådana behövs naturligtvis när vi skall börja på ny kula. Regissören Ric Roman Waugh (Angel has fallen) försöker inte luta sig mot specialeffekterna utan låter familjedramat vara den röda tråd som för handlingen framåt.

Lite klichéer här och var får man köpa men annars är det genomgående bra styrfart på händelseförloppet och självfallet har effekterna kommit en bit på vägen sedan ovan nämnda sjuttiotal. Man måste också vara blind om man inte i dessa coronatider tar till sig budskapet mellan raderna om att det är skillnad på folk och folk när det gäller köordningen till livbåtarna när skeppet sjunker.

Skådespelarna gör ett gediget jobb och det är roligt att återse en härjad Scott Glenn som Allisons pappa. Scott minns vi ju i sin krafts dagar i filmer som Urban Cowboy och Silverado. Gillar ni katastroffilmerna från sjuttiotalet kommer ni att sväva på små moln här.

FAKTA

Greenland.

Regi: Ric Roman Waugh.

Medverkande: Gerard Butler, Morena Baccarin och Scott Glenn med flera.

Kultur och nöje

First Aid Kit: "Vi är i en ny fas"

First Aid Kit släpper en cover på Willie Nelsons låt 'On the road again'. Arkivbild.
First Aid Kit släpper en cover på Willie Nelsons låt "On the road again". Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje First Aid Kit ser fram emot att ge sig ut på vägarna igen.
I väntan på att pandemin ska ta slut släpper de en cover på Willie Nelsons klassiska "On the road again".

Willie Nelson skrev "On the road again" till filmen "Honeysuckle rose" från 1980, sedan dess har den blivit en av countryartistens mest kända hitlåtar. Redan för sju år sedan spelade First Aid Kit in en cover på låten – men det dröjde tills en pandemi satte hela livebranschen ur spel innan syskonduon kände sig redo för att släppa den.

– Det är en enkel version, vi ville göra den rätt upp och ner och det var det vi gjorde. När jag hör den blir jag nostalgisk och tänker på alla turnéer vi har gjort, säger Klara Söderberg.

"De har inget jobb nu"

First Aid Kit släppte sin första låt 2007 och har turnérat i omgångar i ungefär tolv år – hela deras vuxna liv, konstaterar Klara Söderberg.

Med sig på varje turné har de alltid ett gäng scenarbetare – en yrkesgrupp som nu har drabbats hårt ekonomiskt till följd av coronapandemin. Därför kommer First Aid Kit att donera överskottet som deras version av "On the road again" drar in till Live Nations fond Crew Nation, som stöttar scenarbetare.

– Vi brukar ha åtta till tio personer som sköter allting och som gör att vi kan stå på scenen, de har inget jobb nu, Vi som artister kan klara oss ett tag, men de är mer beroende av att verksamheten fortsätter, säger Klara Söderberg.

Ny musik på gång

Redan innan coronaviruset bröt ut i världen valde First Aid Kit att ta en paus. Nu har de däremot fler nya projekt på gång – men det lär dröja en hel föräldraledighet innan de kan satsa på heltid igen.

– Vi ska släppa lite grejer som jag inte kan berätta om. Sedan jobbar vi på ny musik, men vi försöker att inte att stressa fram det. Jag har varit utbränd och har behövt ta det lugnt, sedan har Johanna fått barn, vi är i en ny fas. Vi får se hur det går, men vi har verkligen planer på att göra nya saker, säger Klara Söderberg och tillägger:

– I vanliga fall gör vi en skiva och sedan blir det turné. Förhoppningsvis är allt det här över när vi står där med ny musik.

Under sommaren hade Klara Söderberg planerat att åka på en inspirationsresa till Nashville och Los Angeles. I stället stannade hon i Sverige och sommarstugan.

– Jag tog precis körkort så jag hade en plan på att åka ut i öknen och skriva och så där. Nu går det inte ens att åka in i USA, det är så speciellt att världen är så liten.

Sofia Sundström/TT

Klara Söderberg i First Aid Kit längtar tills det är dags för nästa turné, och saknar mest kontakten med publiken. 'Det är en overklighetskänsla varje gång man går upp på scenen och publiken är så glada över att just vi är där, och att man kan förlora sig i musiken med bandet. Det har vi inte upplevt på ett tag', säger hon.
Klara Söderberg i First Aid Kit längtar tills det är dags för nästa turné, och saknar mest kontakten med publiken. "Det är en overklighetskänsla varje gång man går upp på scenen och publiken är så glada över att just vi är där, och att man kan förlora sig i musiken med bandet. Det har vi inte upplevt på ett tag", säger hon.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: First Aid Kit

First Aid Kit består av Johanna Söderberg (född 1990) och Klara Söderberg (född 1993).

De debuterade med ep:n "Drunken trees" 2008 och har under sin karriär släppt fyra album, "The big black & the blue" (2010), "The lion's roar" (2012), "Stay gold" (2014) och "Ruins" (2018).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Kultur och nöje

Franska Trion släpper singel, album och bok

Franska Trion. Pressbild.
Franska Trion. Pressbild.
Foto: Samuel Pettersson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Göteborgsbandet Franska Trion släpper en ny singel och ger ut ett album senare i höst. Dessutom är bandets sångare, låtskrivare och pianist Matti Ollikainen aktuell med sin första bok.

Albumet "Är det konstigt" är bandets elfte i ordningen och ges ut den 23 oktober. Den redan släppta singeln "Enkla saker" beskrivs som Franska Trions "första, och kanske enda, sång om rakt igenom lycklig kärlek".

I början av november bokdebuterar sedan Matti Ollikainen med "Trasiga toner". I ett pressmeddelande förklarar han att bokförlaget Kaunitz/Olsson bad honom ge ut en bok med Franska Trions låttexter.

"Sen bad dom mig skriva lite om min barndom, ungdom, Franska trion, musik, poesi och missbruk. Jag har försökt att göra det. Lite fragmentariskt blev det, och med en del sidospår. 100 sidor önskades och jag fick väl ihop något liknande”, skriver Matti Ollikainen.

Kultur och nöje

Google och Apple slänger ut "Fortnite" – stäms

'Fortnite' går inte längre att ladda ned till exempelvis Iphone. Pressbild.
"Fortnite" går inte längre att ladda ned till exempelvis Iphone. Pressbild.
Foto: Epic Games/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Apple och Google har slängt ut battle royalegiganten "Fortnite" från sina digitala butiker.
Spelutvecklaren Epic svarar med att stämma teknikjättarna.

Besluten kommer till följd av att "Fortnite"-tillverkaren Epic Games infört ett eget betalningssystem, för att slippa betala avgift till Apple och Google på alla köp som görs i spelet. Det bryter mot teknikjättarnas regler och som svar har spelet tagits bort.

Enligt The Verge så verkar det som att Epic medvetet har planerat för att "Fortnite" skulle försvinna från bland annat Apples App Store i och med betalomgörningen. Epic har startat en pr-kampanj mot Apple i sociala medier, och också stämt Apple och Google i samband med agerandet.

"Lika villkor"

Apple uppger för The Verge att man arbetar med Epic för att lösa problemen, men att man inte planerar någon speciallösning för företaget.

"Det faktum att deras ekonomiska intressen nu fått dem att trycka på för ett specialavtal ändrar inte det faktum att de här riktlinjerna skapar lika villkor för alla utvecklare och gör butiken till en säker plats för alla användare", säger Apple i en kommentar enligt Reuters.

Kan spelas på Android

Google säger att man välkomnar möjligheten till fortsatta diskussioner med Epic för att få tillbaka "Fortnite" till företagets digitala butik Google Play.

Spelare som redan har installerat "Fortnite" på sin maskin med operativsystemet IOS kan fortfarande spela det, men användare kommer inte att kunna ladda ned nya uppdateringar. När det gäller Androidapparater så är spelet fortfarande tillgängligt, men inte via Google Play.

Flera företag trätar

Apple och Microsoft har också bråkat om en liknande fråga den senaste tiden. Microsoft vill lansera sin strömningstjänst för spel, Xcloud, på plattformen. I den prenumerationstjänsten – en slags spelvariant av Netflix – ingår ett visst antal spel för en månadskostnad. Men Apple anser att varje spel i tjänsten måste skickas in för bedömning separat. Inte heller Googles strömningsmotsvarighet Stadia är tillgänglig i App Store.

"Speltjänster kan absolut släppas på App Store, så länge de följer samma riktlinjer som gäller för alla utvecklare", säger Apple i en kommentar till Buisness Insider.

Gustav Sjöholm/TT

Kultur och nöje

Torsson – det motvilliga kultbandet

Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Musik En bok med bandets texter kom för ett par månader sedan och om en vecka släpps nya albumet Sol och måne.
Trots coronapandemi och en snart 45-årig karriär har Lunds, enligt egen utsago, fjärde bästa band en aktiv sommar.

Det är den före detta skolveterinären som kallas Kalla Kåre av lokalbefolkningen, det är de trevliga kattungarna Max och Nisse, den bistre kommissarie Hansson och volleybollspelande Molly.

Vi är många som tagit karaktärerna i Torssons sångtexter till oss och som gått och gnolat på deras sånger om små hotell, nordskånska bruksorter och fotbollsspelare från förr.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL