Kultur och nöje

Duo med kriminologisk ansats som ännu lockar

Foto: SvD/TT och omslag
Kultur och nöje
Litteratur Idén föddes för tre år sedan när Johan Erlandsson såg en annons om att ”Becklägenheten” i Stockholm var till salu. Nu är det dags för ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” att möta läsarna.
– Maj var väldigt öppen och omtänksam men kunde också vara drastisk mot saker som hon inte tyckte stämde, hon var ju journalist i botten, säger han om de samtal med Maj Sjöwall som var den viktigaste delen av bokarbetet.

Journalisten och författaren Johan Erlandsson är född 1977, två år efter att den sista delen av Maj Sjöwall och Per Wahlöös tio böcker långa deckarserie Roman om ett brott kom ut. Han är inte någon speciellt inbiten deckarläsare men minns tydligt vilket starkt intryck böckerna gjorde på honom som tonåring.

- Jag var mellan 15 och 17 år när jag läste dem och bodde i Täby. Att åka in till Stockholm var väldigt spännande då och tjusningen med böckerna var framförallt Stockholmsskildringarna och den tiden, 70-talet, som de utspelades under, berättar han på telefon från Midsommarkransen där han bor numera.

- Sedan tyckte jag så klart att de var spännande. Det fanns ett drama i dem, så som bra deckare har och som gör att man vill veta hur det går. Samtidigt gick nog det politiska mig helt förbi vilket är lite märkligt då det, framförallt i de senare böckerna, är så påtagligt.

Författaren och journalisten Johan Erlandsson har skrivit ”Boken om Beck och om Sjöwall Wahlöö och tiden som for”.
Foto: Johan Bergmark

Fördjupningen lockar

Johan Erlandsson arbetar sedan 2001 som reporter på tidningen Kommunalarbetaren men har också hunnit med att skriva böcker - en biografi om Allan Edwall 2009 och Desertörerna, om de amerikanska krigsvägrare som flydde Vietnamkriget till bland annat Sverige, som kom ut 2016. Det som lockar honom med bokskrivandet är möjligheten att få fördjupa sig mer än man kan göra i ett tidningsreportage.

- Att få grotta ner sig i något och samtidigt utveckla sitt skrivande är väldigt givande, säger han. Och om man kan berätta något som kan ge något för andra är det värt arbetet.

Johan Erlandsson är alltid på jakt efter spännande berättelser och det var det som fick honom att reagera på annonsen om ”Becklägenheten” - det vill säga den lägenhet där Beckfilmernas scener mellan Peter Haber som Martin Beck och Ingvar Hirdwall som grannen spelades in.

- I samma veva såg jag också My Lindbergs dokumentär om Maj Sjöwall och kände att här fanns något att skriva om och att berätta, säger han.

Det här var tidigt våren 2017 och Johan Erlandsson kontaktade Piratförlagets dåvarande chef Ann-Marie Skarp med sin idé. Hon kontaktade i sin tur Maj Sjöwall för att få hennes godkännande.

- Maj fick läsa min bok om Allan Edwall och skrev sedan kort till Ann-Marie att vi kör och att hon ”gillade den här killen”, berättar Johan Erlandsson. Det var väldigt skönt. Utan hennes godkännande hade det blivit betydligt svårare och en helt annan bok. Om det ens hade blivit någon.

Tonvikt på mötena med Maj

Den långa och lockande titeln ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for” sammanfattar väl innehållet som kombinerar en skildring av Maj Sjöwall och Per Wahlöös liv tillsammans och var för sig och deras gemensamma författarskap med att följa böckernas och huvudkaraktärernas utveckling och hur de fungerar idag. Boken tar också upp alla filmatiseringar och fristående filmer och det internationella genomslaget.

- Det som slog mig när jag började arbetet och som också gjorde att det förändrades under tiden var att jag insåg hur stora Sjöwall Wahlöö är utomlands, säger Johan Erlandsson. Jag visste att de var i princip helgonförklarade i Sverige men när jag tog kontakt med vissa författare utomlands, till exempel Jonathan Franzen och Jack Reacher som skrivit förord till översättningar, insåg jag hur stora de är även där.

- Jag ville så klart ha tonvikt på mina möten med Maj och på hennes och Pers gemensamma liv men det vore fel att inte berätta om böckerna de skrev också. Jag kände också att om man ska prata om Sjöwall Wahlöö med en yngre läsekrets i dag är filmerna en ingång.

Maj Sjöwall gick bort 29 april i år, 84 år gammal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Att mötena med Maj Sjöwall, som gick bort tidigare i år, är centrala är uppenbart. Redan i första kapitlet möter läsarna henne på Ven där hon kommer susande i en golfbil för att möta Johan Erlandsson.

- Maj var väldigt öppen direkt, beskriver han. Visst var första samtalet lite att vi kände på varandra men hon började genast berätta om 50-talets Stockholm och sin uppväxt. Hon var mycket generös i sitt berättande och hade ett otroligt minne för historier. Ju mer vi sågs desto mer öppnade hon upp och hon lät mig också läsa sin dagbok. Samtidigt var hon också drastisk när det var saker hon inte tyckte om. Det här har du fått helt fel kunde hon säga bestämt. Hon var ju gammal journalist och hård mot saker som inte stämde.

Mörkare sidor

Maj Sjöwall och Per Wahlöös förhållande var både kärleksfullt och uppslukande liksom deras gemensamma arbete men Johan Erlandsson ryggar inte för de mörkare sidorna som också fanns där - missbruk, ekonomiska svårigheter och att Per Wahlöö vid flera tillfällen misshandlade Maj Sjöwall.

- När jag fick veta att Maj blivit slagen av Per åkte jag direkt ner till henne. Jag ville få det bekräftat från henne själv om det skulle skrivas. Vi pratade om hur det var med våra barn, drack vodka och när vi kom in på Per frågade jag om de stämde att han slog henne. Ja, så var det, svarade hon då. Jag tror att hon var på en punkt i livet där hon kände att hon inte hade så mycket att dölja längre och också kände att det mesta var så länge sedan att hon kunde berätta om det.

Johan Erlandsson tar i kapitlet ”Gratishoror och idealkvinnor” också upp kvinnorollerna i Roman om ett brott och hur det finns inslag man som läsare i dag reagerar på.

- Framförallt passagen med Teresa Camarao som våldtas och sedan blir nymfoman och prostituerad känns urtida och även obehaglig, säger han. Där ser man att tiden runnit ifrån böckerna. Samtidigt är det inte på något sätt en genomgående usel kvinnosyn. Då hade jag nog inte velat skriva om dem.

Vad är det som gör dem värda att läsas i dag?

- Till exempel den kriminologiska ansatsen som Maj och Per har. Man ser det tydligt i bland annat Mannen på balkongen. Där skriver de om hur polisen får mer och mer redskap och att domstolarna får möjlighet att sätta folk i fängelse längre tid men att brottsligheten inte försvinner för det. Mannen på balkongen som står och spanar på småflickor står kvar ändå. Det är något annat som skapar brottsligheten. Där har de en poäng som fortfarande är aktuell. Sedan är de också spännande. Tänk bara på Den vedervärdige mannen från Säffle som utspelas under ett halvt dygn och är så oerhört tät. Böckerna, framförallt de första sju, känns så autentiska. Så här var det, så här gick polisarbetet till.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö på en bild från 1965, samma år som första boken i Roman om ett brott, Roseanna kom ut..
Foto: SvD/TT

Releasefest i en park

Förutom Maj Sjöwall har Johan Erlandsson också intervjuat barn, vänner och släktingar till paret liksom utländska författare som Jonathan Franzen och Jack Reacher. Han har också pratat med litteraturprofessorn Johan Svedjedal, deckarforskaren Karl Berglund och så Jan Arnald som under sin deckarförfattarpseudonym Arne Dahl är en av Sjöwall Wahlöös nutida arvtagare.

- Arne Dahls böcker ligger så nära Sjöwall Wahlöös i sitt samhällsskildrande och han kände också Maj väl så det var viktigt att ha med honom, säger Johan Erlandsson. Sedan hade jag gärna även haft med Leif GW Persson, som också är en så tydlig efterföljare, och Liza Marklund, men de tackade nej.

I mitten av augusti kommer Boken om Beck ut men coronapandemin gör att det inte är så mycket inplanerat runt släppet. En releasefest blir det i alla fall i en park i Midsommarkransen.

- Det är jag väldigt glad för, säger Johan Erlandsson. Det är många vänner till mig och också släktingar till Maj som kommer på festen. Det ska bli väldigt roligt.

- Sedan hade det så klart varit jättefint att få dela den här dagen med Maj. Även om familj och nära vänner så klart sörjer henne mest så lärde jag känna henne nu på slutet och saknar henne mycket.

Inspelning av filmen Mannen på taket.
Foto: Bertil Ericson

FAKTA

Johan Erlandsson om ...

... vilken av Sjöwall Wahlöös tio böcker som är hans favorit:”Det är nog Den vedervärdige mannen från Säffle. Den är väldigt tät, har en bra Stockholmsskildring och deras engagemang mot polisbrutalitet kommer fram som tydligast här. Men den har hård konkurrens av Mannen på balkongen. Där finns det gråa, den här slitne gubben som står där och tänder fimp på fimp. Det är jäkligt bra skildrat.”

... vilken filmatisering han föredrar: ”Det finns bra filmer i alla omgångar tycker jag, även i Peter Haber-filmerna. men ska man lyfta någon blir det Bo Widerbergs Mannen på taket. Den går inte att komma förbi men det är också svårt att jämföra de andra med den. Widerberg hade enorma resurser och så Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck, det är så himla oväntat.”

... hur många gånger han läst om böckerna under arbetet med sin bok: ”Jag läste bara om dem två gånger så det är inte så att jag tröttnade. Jag kan absolut komma tillbaka till dem endera dagen.”

... favoriter bland dagens deckarförfattare: ”Ferdinand von Schirach och Pontus Ljunghill. De är författare jag återkommer till.”

FAKTA

Bokfakta

Böcker av Johan Erlandsson:

Då kan man lika gärna kittla varandra, en bok om Allan Edwall (2009)

Desertörerna (2016)

Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for (2020)

Böckerna som ingår i Maj Sjöwall och Per Wahlöös serien Roman om ett brott:

Roseanna (1965), Mannen som gick upp i rök (1966), Mannen på balkongen (1967), Den skrattande polisen (1968), Brandbilen som försvann (1969), Polis, polis, potatismos! (1970), Den vedervärdige mannen från Säffle (1971), Det slutna rummet (1972), Polismördaren (1974), Terroristerna (1975)

Kultur och nöje

Nobelinspirerad ljusfest tillbaka

Operahuset i Stockholm, under förra årets Nobel week lights. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nobel week lights Stockholm lyste upp byggnader runt om i huvudstaden under förra årets Nobelvecka. Nu kommer ljusfesten tillbaka.

Stockholm stad har beslutat att ge fortsatt stöd till evenemanget med ett bidrag på 15 miljoner kronor för tre år framåt.

"Ljusinstallationerna har verkligen potential att utvecklas till en återkommande festival, med en tydlig koppling till Stockholm och den kreativitet och innovationskraft som finns här”, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Ljusinstallationerna är delvis inspirerade av tidigare Nobelpris och arrangeras som en del av Nobelveckans program, i samarbete med Nobel Prize Museum. Förra årets ljusfest innehåll 16 installationer runt om i staden.

Kultur och nöje

Skarsgård i ny sci-fi

Alexander Skarsgård. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Alexander Skarsgård är klar för en roll i kommande sci-fi-filmen "Infinity pool", skriver Variety.

Filmen regisseras av Brandon Cronenberg och beskrivs som en thriller om en ett ungt rikt par som åker på en semesterresa som tar en oväntad vändning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Jerry Seinfeld gör komedi för Netflix

Jerry Seinfeld. Arkivbild.
Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Jerry Seinfeld ska regissera, producera och spela huvudrollen i en ny filmsatsning från Netflix. "Unfrosted" beskrivs som en komedi som inspirerats av ett skämt som den 67-årige komikern en gång drog under en stå upp-show.

– Eftersom folk suttit fast i sina hem och bara sett ledsna ansikten på tv, så tänkte jag att det är ett bra tillfälle att göra något som baseras på ren fånighet. Så vi tog en bit från min senaste Netflix-special och gjorde den till en gigantisk, galen komedifilm, säger han till Deadline.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Nisse Hellberg på sommarturné

Nisse Hellberg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nisse Hellberg åker på turné i sommar. I ett pressmeddelande utlovas "svängig rythm 'n' blues, skitig garagerock, rå blues och självhäftande poprefränger" med start i Borgholm i juli.

Nisse Hellberg slog igenom som frontfigur i Wilmer X innan han påbörjade sin solokarriär 2006. I fjol kom senaste albumet "Goda tider rullar in".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ledin rasar mot Liberalerna

Tomas Ledin. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Liberalerna tvingas plocka bort sin senaste virala kampanjvideo från nätet. Anledningen är att Tomas Ledin inte gillar hur de använder hans klassiska låt "Vi är på gång".
PREMIUM

"Vi är på gång! Vi är laddade, vi är tända!" När Liberalerna i Örebro lade ut en ny kampanjvideo i sociala medier i veckan var det Tomas Ledins låt "Vi är på gång" som de medverkande politikerna sjöng under stoj och spex. Det gillades inte av Ledin, och videon har nu fått plockas ned från partiets sociala kanaler, skriver Nerikes Allehanda.

– För mig är det väldigt enkelt, jag vill inte att man använder min musik i partipolitiska syften, säger Ledin till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

casinotopp.com

Fördelar med online casinon vs fysiska casinon

Casinotopp.com I dagsläget finns det faktiskt bara totalt tre stycken fysiska casinon i hela Sverige. Alla dessa casinon är statligt ägda och går under namnet Casino Cosmopol. Du kan hitta dessa casinon i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Då utbudet på fysiska casinon är väldigt litet i Sverige kan det vara svårt att faktiskt ha möjlighet att besöka ett. Därför kan det vara ett bra alternativ att besöka ett online casino istället. Nedan har vi sammanställt olika fördelar med att besöka ett online casino framför ett fysiskt casino.

Online casinon är lättillgängliga

Online casinon är väldigt mycket mer lättillgängliga än vad fysiska casinon i Sverige är. I somras lades Casino Cosmopol i Sundsvall ner till följd av dålig ekonomi. Detta innebär att det numera enbart finns tre fysiska casinon kvar vilket innebär att tillgängligheten är begränsad.

Internetbaserade casinon är så gott som alltid tillgängliga. Det finns över 100 olika online casinon som har en svensk spellicens. Dessa casinon finns alltid att tillgå via datorn, plattan eller en smartphone så länge du har internet.

Du behöver alltså inte befinna dig i Stockholm, Malmö eller Göteborg för att ha tillgång till casinospel. Du kan även välja mellan fler olika casinon och få spela casinospel som passar dina preferenser.

Stort utbud

Då fysiska casinon behöver rymmas inom fyra väggar och ett tak så blir spelutbudet relativt begränsat. Online casinon har inga fysiska rum att anpassa sig efter och kan därför erbjuda ett stort spelutbud.

Online casinon erbjuder i vanliga fall flera hundra olika traditionella casinospel men ibland erbjuder casinosajter tusentals casinospel.

Bra skydd för spelare

Casinon med svensk spellicens ger ett stort skydd till sina spelare från Svenska Spelinspektionen från att hamna i spelmissbruk. Spelinspektionen är en myndighet som finns till för att säkerställa att casinospel sker lagligt, säkert och tillförlitligt.

Under den rådande Corona pandemin har Spelinspektionen tillsammans med regeringen tagit fram nya restriktioner och regler för att skydda personer från att hamna i ett spelmissbruk.

Du är snabbt igång

För bara några år sedan krävde online casinon ganska krångliga registreringar och att man uppgav mycket personlig information. Sedan BankID kom har online casinon hakat på trenden och tiden för långsam registrering är förbi.

Flera casinon tillåter numera att man enkelt loggar in med BankID vilket innebär att man är igång efter bara några klick. Denna typ av online casinon har fått samlingsnamnet Casino utan konto.

Tips på svenska online casinon

Nedan har vi listat våra personliga svenska online casinon. Om inget av dessa casinon faller dig i smaken kan du besöka Casinotopp för mer inspiration.

1. LeoVegas

LeoVegas är troligtvis ett online casino som du redan hört talats. LeoVegas är en stark och pålitlig aktör på marknaden som är otroligt populär. Spelar du på LeoVegas kan du känna dig trygg.

LeoVegas erbjuder de mest klassiska casinospelen:

- Slot spel - Roulett - Baccarat

- Blackjack - Live casino

- Tärning - Poker

LeoVegas är ett perfekt casino att spela på när du är på språng då deras mobilversion är väldigt välutvecklad. Sajten har även en väldigt bra kundtjänst vilket ökar casinots kredibilitet.

2. No Account Casino

På No Account Casino kan du enkelt spela på flera olika online casinon och slippa krånglig registrering. No Account Casino var faktiskt ett av de första online casino som erbjöd denna lösning till sina spelare.

No Account Casino har en svensk spellicens men även en licens från MGA vilket verkligen bidrar till casinots höga kvalité och otroliga spelutbud.

No Account Casino har en kundtjänst som är tillgänglig dygnet runt och har även en livechatt.

3. Betsson

Betsson är ett av Sveriges mes välkända spelbolag. Betsson har lyckats bygga upp ett bra rykte om sitt företag och detta med all rätt. Sajten har en användarvänlig layout och ett stort spelutbud.

Under det senaste året har Betsson även utvecklat en riktigt bra App där man enkelt kan spela på casinot när man är på språng.

Betsson grundades 2002 och ägs av Betsson Group. Casinot har en svensk spellicens vilket bidrar med en trygghet till alla spelare.

Kultur och nöje

Timberlake stöttar Britney Spears

Britney Spears. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Britney Spears vittnesmål i domstolen har fått många att reagera. Nu sluter kändisarna upp bakom stjärnan.
PREMIUM

Sedan Britneys Spears berättat offentligt om sin situation under en domstolsförhandling i Los Angeles uttrycker nu många sitt stöd för världsstjärnan.

Under förhandlingen krävde Britney Spears ett slut på det förmyndarskap hon lever under, och berättade bland annat att hon behandlats med litium mot sin vilja och att hon inte tillåts åka bil med sin pojkvän och att hon stoppas från att plocka ut sin spiral och därför inte kan skaffa fler barn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

The Internationals flyttplaner oroar

Firande när Team Liquid vann The International i amerikanska Seattle 2017. Det ser ut som att Sverige går miste om årets mästerskap.
Foto: Alan Berner/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sverige kan tappa i anseende i e-sportvärlden om det inte går att lösa frågan kring jättetävlingen The International (TI), befarar svenska e-sportföretag.
– Jag tycker helt ärligt att det har hanterats värdelöst, säger Jonathan "Loda" Berg, som var med och vann tävlingen 2013.
PREMIUM

I tisdags gick arrangören Valve ut med att den penningstinna e-sportturneringen TI antagligen inte kommer att arrangeras i Globen, numera Avicii arena, som planerat. Anledningen som Valve ger är att man inte har fått det stöd från regeringen som krävs för att garantera spelare och andra visum. Därför letar man nu efter andra platser som kan tänka sig att arrangera tävlingen, vilken brukar beskrivas som världsmästerskapet i "Dota 2".

För svenska Alliance, som vann tävlingen 2013, svider den förmodade flytten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skildrar hederskultur inom kungafamilj

Rojda Serkersöz regisserar 'Young royals'.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje När prins Wilhelm får känslor för arbetargrabben Simon på internatskolan Hillerska väcks en inre känslostorm av åtrå och skam.
Den nya svenska Netflixserien "Young royals" skildrar problemen när kungliga traditioner möter samtida ideal.
PREMIUM

Efter en skandal inom en fiktiv svensk kungafamilj förvisas 16-årige prins Wilhelm till den anrika internatskolan Hillerska, där även hans äldre släktingar har studerat. Men när prinsen börjar intressera sig för den flitige Simon, en externelev med en helt annan socioekonomisk bakgrund, börjar en dragkamp inombords.

Regissören Rojda Sekersöz beskriver "Young royals" som en serie om överklassens hederskultur.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL