Utrikes

Protester mot Putin för fjärde helgen i rad

Ordet 'putinism' överkryssat i ett demonstrationståg i Chabarovsk förra helgen.
Foto: Igor Volkov
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tusentals människor sluter upp i demonstrationer i ryska Fjärran östern mot president Vladimir Putin och den övriga ryska ledningen. Aktionerna med centrum i staden Chabarovsk, 800 mil öster om Moskva bilvägen, genomförs för fjärde helgen i rad.

"Avgå, Putin!", lyder ett av stridsropen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Biden efter domslut om Obamacare: "En seger"

Dåvarande president Barack Obama skrev under 'Obamacare' 2010, en av hans största politiska segrar. Arkivbild.
Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Utrikes
Utrikes Försök att lägga ned en allmän sjukförsäkring, kallad "Obamacare", i USA har stoppats i Högsta domstolen. "En stor seger", säger president Joe Biden om beslutet.

HD avfärdar flera republikanska delstaters anspråk på att skrota lagen om tillgänglig vård, Affordable care act eller "Obamacare", vårdreformen som forne president Barack Obama införde och som sätter vissa krav på hur försäkringsbolagen tillhandahåller sjukförsäkringar åt amerikaner.

President Joe Biden, som var Obamas vicepresident när reformen kom till stånd kallar domstolens beslut för "en stor seger för det amerikanska folket" och för de som "var i akut risk att förlora sin sjukvård mitt under en pandemi", rapporterar Reuters.

Trumps löfte: riv upp

Även Obama kommenterar att domslutet "visar att lagen för tillgänglig sjukvård är här för att stanna".

Republikanska lagstiftare är däremot inte lika nöjda och säger enligt AFP att beslutet "inte ändrar det faktum att Obamacare misslyckats med att göra vad man utlovat och skadar hårt arbetande amerikanska familjer".

Reformen har varit kontroversiell eftersom den från början krävde att varje amerikan som inte har en sjukförsäkring riskerar att betala extra i ett slags vite eller skatt. Personer som redan hade sjukförsäkring när lagen kom till 2010 kunde i många fall se sina premier bli dyrare till följd av reformen, vilket också kritiserats. Motståndare till vårdreformen har även hävdat att den i slutändan leder till dyrare sjukvård av sämre kvalitet.

Obamas efterträdare Donald Trump hade som vallöfte att riva upp vårdreformen och ansåg att kravet på sjukförsäkring inte var förenligt med den amerikanska konstitutionen. Trump lyckades 2017 driva igenom en lag som tog bort den straffavgift som den utan försäkring riskerade att få, men kravet om att varje amerikan skall ha en försäkring kvarstod.

Konservativa röstade för

Sedan Donald Trumps mandatperiod består Högsta domstolen av en klar majoritet republikanskt tillsatta domare. Trots det avfärdade sju av nio domare delstaternas anspråk på att förklara försäkringskravet som icke-konstitutionell.

De två motstridiga domarna, Samuel Alito och Neil Goruch, som tillsattes av Trump, tillhör båda den mer konservativa falangen av domstolen.

"Ingen kan undgå att imponeras över till vilken grad denna domstol är villig att försvara Affordable care act", kommenterar Alito om domslutet.

Obamacare har med detta beslut överlevt tre prövningar i Högsta domstolen.

Sophie Tanha/TT

Utrikes

Spädbarn hittat i trälåda på Ganges

Barnet hittades på floden Ganges, i norra delarna av Uttar Pradesh. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg/TT
Utrikes
Utrikes

Ett spädbarn har hittats i en trälåda som flöt på Gangesfloden i norra Indien.

Barnet, en cirka en månad gammal flicka, hittades tidigare i veckan av en man som färdades på en båt, när han plötsligt hörde ljud från ett buskage vid flodbrädden i delstaten Uttar Pradesh.

I trälådan fanns också bilder på hinduiska gudar, ett horoskop där flickans födelsedag går att utläsa samt ett namn: Ganga.

– Det är svårt att bedöma hur länge hon flutit i floden, säger polisen OP Singh.

Polisen har nu inlett en utredning av ärendet.

– Barnet mår bra och är under läkartillsyn. Myndigheterna kommer att ta hand om allting. Vi försöker ta reda på varifrån hon kommer, säger Singh.

Utrikes

Fängslad egyptier rör upp känslor i Italien

Den egyptiska utbytesstudenten Patrick Zakis öde rör upp heta känslor i Italien. Arkivbild.
Foto: Egyptian Initiative for Personal Rights via AP/TT
Utrikes
Utrikes "Frihet för Patrick Zaki". Plakat och banderoller vajar från byggnader och lyktstolpar i italienska Bologna.
Runt om i landet uppmärksammas den fängslande egyptiern Patrick Zaki, som under torsdagen fyller 30 år, en födelsedag han spenderar i Tora-fängelse i Kairo.

Patrick Zaki greps i Kairo i februari 2020 och har sedan dess suttit fängslad misstänkt för bland annat uppvigling och spridandet av desinformation. Zaki var fram till sitt gripande utbytesstudent i italiensk Bologna, där han läste en master i genusstudier, och hans öde har fått stor uppmärksamhet i landet.

Under torsdagen tågade ett demonstrationståg genom Bologna och vid det centralt belägna monumentet Meloncello-bågen vajade banderoller och flaggor som krävde hans frigivande.

– Nu krävs ett kraftfullt agerande från regeringen, säger Emilia-Romagnaregionens vicepresident och Eu-parlamentarikern Elly Schlein under manifestationen enligt tidningen la Repubblica.

Kräver medborgarskap

I fjol skrev över 300 000 italienare under en namninsamling som krävde att utbytesstudenten ska ges italiensk medborgarskap för att på så sätt påskynda hans frigivande. Italiens senat godkände i april i år förslaget med överväldigande majoritet, för att det ska antas behövs nu ett godkännande av landets deputeradekammare.

Under torsdagen pläderade den socialdemokratiske ledamoten Filippo Sensi för att just detta skulle ske.

– Han är en Italiensk medborgare, en europeisk medborgare. Allt som görs mot honom görs mot oss alla, sade ledamoten till sina kollegor i deputeradekammaren enligt tidningen il Fatto Quotidiano.

Minns blodisande mord

Fallet Patrick Zaki rör upp särskilt starka känslor i Italien då landet ännu har den italienska doktoranden Giulio Regenis död färskt i minnet.

Giulio Regeni försvann i Kairo, där han vistats som en del av sina studier, i januari 2016 och återfanns svårt sargad en dryg vecka senare. Obduktionen av kroppen visade att han utsatts för omfattande tortyr. Hans mamma har sagt att kroppen var så deformerad att hon enbart kände igen sonen genom hans nästipp.

Giulio Regenis familj finns i dag bland de som engagerat sig i Patrick Zakis öde och som krävt hans frigivande.

Ida Vanhainen/TT

Gatukonst i Rom föreställandes den fängslade egyptiern Patrick Zaki och den mördade italienske doktoranden Giulio Regeni med orden 'Denna gång kommer allt bli bra'. Arkivbild.
Gatukonst i Rom föreställandes den fängslade egyptiern Patrick Zaki och den mördade italienske doktoranden Giulio Regeni med orden "Denna gång kommer allt bli bra". Arkivbild.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

FAKTA

Fakta: Rättssäkerhet i Egypten

Sedan den militärstödda regeringen återtog makten 2013 har Egypten, enligt människorättsorganisationer som Amnesty International, fått ett allt mer statskontrollerat rättsväsende: Presidenten utser i dag landets domare, rättegångar blir ofta utdragna och möjligheten att överpröva domar är ytterst begränsad.

Under de senaste åren har tusentals egyptier ställts inför militärdomstolar och specialdomstolar som oftast driver åtal om terrorism eller brott mot nationens säkerhet. Dessa rättegångarna resulterar ofta i långa fängelsestraff eller dödsstraff.

2019 var Egypten ett av de länder i världen som verkställde flest dödsstraff.

Källa: Landguiden/UI

EM i fotboll 2021

Tredje coronavåg i Ryssland mitt i fotbolls-EM

Matchen i fotbolls-EM mellan Ryssland och Belgien visas upp på skärmen vid idrottsarenan Luzjniki i Moskva. Trots ökad smittspridning och hårda restriktioner kommer arenan öppna för ett begränsat antal i publiken.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Skarpare restriktioner införs både i Moskva och i S:t Petersburg efter det att Ryssland har registrerat det högsta antalet coronasmittade sedan i december förra året.

Lotterier, obligatorisk vaccinering och en arbetsfri vecka – så försöker Moskva bekämpa den ökande smittspridningen.

Presidenten Vladimir Putin har flera gånger hävdat att Ryssland har hanterat pandemin bättre än andra länder – men nu måste nya restriktioner införas och tonläget har ändrats.

Hårdare restriktioner

Den arbetsfria veckan pågår fram till den 21 juni. Restauranger och barer måste stänga klockan 23. Och i parker får man bara promenera – rutschbanor tejpas med avspärrningsband. Samtidigt varnar myndigheterna att den som bryter mot restriktionerna riskerar böter.

Men på till exempel idrottsarenan Luzjniki i Moskva kan upp till 5 000 besökare samlas för att titta på EM-matcherna i fotboll på stora skärmar.

Även i EM-fotbollsstaden S:t Petersburg har den ökande smittspridningen lett till skarpare restriktioner. De införs den 17 juni, dagen efter det att det ryska landslaget spelade sin andra match.

Totalt ska sju EM-matcher spelas i S:t Petersburg, bland annat Sveriges gruppspelsmatcher mot Slovakien (18/6) och Polen (23/6).

Där kan upp till 3 000 personer samlas på utomhusarenorna för att följa matcherna.

– Restriktionerna är alldeles för slappa, vissa är även ineffektiva och kontroller är selektiva, säger Nikolaj Krutjkov, immunolog och vd på det ryska forskningsföretaget Clinical Excellence Group till TT.

Han tror att höstens val till parlamentet spelar in.

– Stödet för och viljan att följa restriktionerna är låg, och man vill inte irritera befolkningen för mycket.

Låg vaccinationstakt

Flera orsaker tros ligga bakom den ökande smittspridningen. Låg vaccinationstakt, få restriktioner och ovilja att följa de restriktioner som funnits anses har lett till den nuvarande situationen, enligt Nikolaj Krutjkov.

Trots att Sputnik V godkändes för användning i Ryssland i augusti i fjol är bara omkring 10 procent av befolkningen fullvaccinerad.

Nu ställer hälsomyndigheterna i Moskva krav på att 60 procent av de som jobbar inom tjänstesektorn och staten måste vara fullvaccinerade före 15 augusti.

För att locka fler till vaccinationslokalerna arrangeras lotterier. Varje vecka kommer man att lotta ut fem bilar bland de som vaccinerar sig i Moskva före den 11 juli.

– Det behövs mer sådant. Staten borde lägga mer pengar på det och till exempel erbjuda rabatt på matvaror, säger Krutjkov.

Tatiana Kireeva/TT

En fotbolls-EM-match mellan Polen och Slovakien i S:t Petersburg.
En fotbolls-EM-match mellan Polen och Slovakien i S:t Petersburg.
Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

FAKTA

Fakta: Coronapandemin i Ryssland

De senaste två veckorna har antalet bekräftade fall av coronasmittade ökat från 9 000 per dag i slutet av maj till 13 000 i mitten av juni i hela landet.

Sedan tidigare gäller restriktioner om munskydd och handskar i affärer, kollektivtrafik och andra platser där det är mycket folk.

På bio, teatrar och vid konserter i Moskva och S:t Petersburg får från och med torsdagen 50 procent av det totala antalet besökare som lokalen rymmer närvara. Detsamma gäller bland annat museer och bibliotek i Moskva.

Källa: Den ryska regeringen, lokala myndigheter i Moskva.

Utrikes

En gripen efter skottdrama i Tyskland

Polis vid brottsplats i Espelkamp i Tyskland.
Foto: Lino Mirgeler/dpa via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Två personer har skjutits ihjäl i de centrala delarna av staden Espelkamp i nordvästra Tyskland, uppger polisen. Dödsoffren var en man och en kvinna, båda i 50-årsåldern.

En 52-årig man greps under eftermiddagen i den närliggande staden Diepenau. Motiven bakom morden är fortfarande oklart, enligt polisen.

Espelkamp, med omkring 20 000 invånare, är belägen i delstaten Nordrhein-Westfalen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Utrikes

Det fria Zambias urfader Kaunda död

Zambias förste president efter frigörelsen från det brittiska kolonialstyret, Kenneth Kaunda, är död. Arkivbild.
Foto: Moses Mwape/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kenneth Kaunda, Zambias förste president och frihetshjälte i kampen mot kolonialismen, har avlidit, 97 år gammal.

Dödsbeskedet kom från sonen Kambarage, som på torsdagen sade att Kaunda avlidit av lunginflammation på ett sjukhus i huvudstaden Lusaka.

Kaunda och hans Förenade nationella självständighetsparti (Unip) styrde Zambia från 1964 sedan landet lyckats bli självständigt från kolonialmakten Storbritannien. Han blev kvar vid makten till 1991, då han förlorade presidentskapet i fria val. Han besegrades av fackföreningsledaren Frederick Chiluba.

Nationell sorg

Landets kabinettssekreterare Simon Miti bekräftade dödsfallet i en tv-sändning, där 21 dygn av nationell sorg utlysts. All underhållning i landet ställs in under sorgetiden, då även alla flaggor ska halas till halv stång.

Men Kaunda – allmänt känd som KK – styrde samtidigt Zambia med hård hand, gjorde landet till en enpartistat och motarbetade nästan all opposition. Zambias ekonomi försämrades också under hans ledarskap.

Kaundas eftermäle präglas dock av kampen mot kolonialismen och aktiva insatser mot bland annat apartheidregimen i Sydafrika. Zambia blev värdland för flera motståndsrörelser, bland dem sydafrikanska ANC.

Tog emot ANC

De sista åren lade han all kraft på att försöka stoppa spridningen och lindra de stora skadorna som hiv och aids orsakar i Afrika. Hans personliga engagemang berodde delvis på att en av hans sönder dog av aids.

– Vi bekämpade kolonialismen. Nu måste vi ta fram samma intensitet för att bekämpa aids, som hotar att utplåna den afrikanska kontinenten, sade han i en intervju 2002.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ålder på Kaunda.

Utrikes

Katolsk grupp får rätt att neka hbtq-par barn

Alla nio domare i USA:s Högsta domstol röstade till förmån för en katolsk organisation. Arkivbild.
Foto: Erin Schaff/Pool via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ska en adoptionstjänst kopplad till den katolska kyrkan ha rätt att neka samkönade par till att bli fosterföräldrar? Ja, säger samtliga nio domare i USA:s Högsta domstol, som hänvisar till grundlagens första tillägg om religionsfrihet.

Det var den katolska organisationen CSS, som under lång tid haft kontrakt med delstaten Philadelphia att omhänderta och placera barn i behov av familjehem som år 2018 inte längre fick fortsätta sin verksamhet sedan det kommit fram att de av religiösa skäl inte placerade barn hos samkönade par.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Mer fängelse hotar ex-presidenten Sarkozy

Frankrikes forne president Nicolas Sarkozy nekar till brott.
Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Åklagare yrkar på ett års fängelse, varav sex månader villkorligt för Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy.

Sarkozy har redan dömts till tre års fängelse, varav två år villkorligt för mutbrott som begicks 2014, då han lovade en domare ett toppjobb i utbyte om information kring ett annat fall. Högerpolitikern har uttryckt missnöje över den domen och sagt att han vill ta fallet vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL