Kultur och nöje

Svensktoppen: Dubbelt upp för Miriam Bryant

Miriam Bryant har nu två låtar på Svensktoppen: 'Nån av oss' och 'Passa dig'. Arkivbild.
Miriam Bryant har nu två låtar på Svensktoppen: "Nån av oss" och "Passa dig". Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Med "Passa dig" sällar sig Miriam Bryant till den lilla skara som nu har två låtar på listan. I toppen tar Victor Leksell återigen över förstaplatsen från Darin.
PREMIUM

1. (2) Victor Leksell - "Svag"

2. (1) Darin - "En säng av rosor"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bob hund gör musikal

Bob hund.
Foto: Photographer:Anna Brånhede
Kultur och nöje
Scen Bob hund fortsätter att överraska och avslöjar nu att bandet sätter upp en musikal nästa höst på Helsingborgs stadsteater under namnet Bobhundmusikal.

– BOBHUNDMUSIKAL är en historia om hur det är att inte passa in men att desperat försöka passa ihop. När man måste rea ut sin själ för att lyckas, och hur man gör det utan att trampa på varandra. Eller på sig själv, kommenterar Thomas Öberg, sångare i Bob hund i ett pressmeddelande.

Musikalen är helt nyskriven och handlar om hur Bob hund lämnat jordelivet, förvandlats till spöken och nu hjälper popbandet Bob katt med sina popdrömmar. På scen ser vi förutom medlemmarna i Bob hund även fem skådespelare. Regissör och koreograf är Helsingborgs stadsteaters chef, Kajsa Giertz, och för manus står Hanna Nygren.

– Vi är glada och stolta över att ha lyckats locka bob hund till ett samarbete med Helsingborgs stadsteater. Jag ser fram emot att regissera och koreografera en ensemble bestående av skådespelare och bob hund i en föreställning om vänskap, popmusik och vad som egentligen är viktigt i livet, säger Kajsa Giertz i pressmeddelandet.

Bobhundmusikal har premiär i oktober 2021. Biljetter släpps den 30 oktober 2020.

Kultur och nöje

Tichý och Motturi utmanar författarjaget

Vännerna Andrzej Tichý och Aleksander Motturi har skrivit romanen 'Skymningszoner' ihop. Men om man frågade vad den handlar om skulle svaren skilja sig åt. 'Om vi gav samma svar skulle det nog inte vara någon bra bok', säger Aleksander Motturi.
Vännerna Andrzej Tichý och Aleksander Motturi har skrivit romanen "Skymningszoner" ihop. Men om man frågade vad den handlar om skulle svaren skilja sig åt. "Om vi gav samma svar skulle det nog inte vara någon bra bok", säger Aleksander Motturi.
Foto: Jonas Lindstedt/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Många skriver men få gör det tillsammans. Är det myten om det ensamma geniet som är orsaken?
Det tror Aleksander Motturi och Andrzej Tichý – aktuella med den gemensamma romanen "Skymningszoner."

Att skriva tillsammans är inte helt ovanligt, inom deckargenren kan listan på författarpar göras lång, och bara från de senaste årens bokflod kan man fiska upp flera svenska diktsamlingar där två poeter har ingått litterärt partnerskap, till exempel "Familieepos" (2017) av Johanna Frid och Gordana Spasic och "Flockmatrisen" (2019) av Daniel Mårs och Charlotte Qvandt.

Men kollektivt skrivna romaner av den smalare sorten har aldrig växt på träd. Inte heller författarna Andrzej Tichý och Aleksander Motturi visste att den text de började skriva tillsamman skulle forma sig till en roman.

– Det tog ett tag innan vi förstod vad det var vi skrev, det är en text som har genomgått många förvandlingar, säger Aleksander Motturi.

"Skymningszoner" var först en kortare parallellmonolog om skrivande, som de skulle skriva och framföra tillsammans. Monologen växte, svällde och blev längre, och jaget fick namnet Aslak

Men monologen krävde ett sammanhang, berättelsen krävde fler perspektiv och in kom makan Juana och parets son Tristan.

Men det var inte nog, romanen krävde en dialog mellan Tristan och vännen Valeria, som bestämmer sig för att gå till djupet med vad som hände under en ödesdiger campingtur i Tristans barndom.

"Man är alltid produktiv"

Författarna är mångåriga vänner men bor i olika städer – Göteborg respektive Malmö. Avståndet har dock inte varit något hinder, tack vare internet och ordbehandlingsprogram.

– Det jag har skrivit, ändrat eller strukit har haft en viss färg och vice versa i dokumentet. Vi har kunnat titta på när den andra skriver, eller skriva i samma text samtidigt, säger Aleksander Motturi.

Både han och Andrzej Tichý har erfarenhet av kollektivt skrivande, men "Skymningszoner", som de påbörjade 2017, är deras hittills största och mest krävande arbete.

– Jag har ofta upplevt det kollektiva skrivandet som euforiskt, dessutom är man ju alltid produktiv. När man återvänder till texten finns det nya passager och stycken som man måste ta till sig som en del av verket, fast man inte har skrivit dem, säger Aleksander Motturi.

Som att spela musik

Andrzej Tichý liknar det kollektiva skrivandet vid att musicera ihop, man kan inte bara lyssna på vad man själv spelar, utan måste även reagera på vad den andre spelar.

– Det kan vara bra, det gör något oväntat med en. Jag kan överraska mig själv när jag skriver ensam, tänka "wow, skrev jag det där", men det händer mer ofta när jag skriver med någon, säger han.

Andrzej Tichý tror att det kanske är vanligare att skriva poesi kollektivt, eftersom den ofta har en mer öppen form.

– Ska man skriva en någorlunda konventionell roman finns ändå vissa regler, det finns olika tidsskikt, narrativa utgångspunkter och andra berättartekniska frågor.

Att de är gamla vänner tror de är en fördel, inte minst eftersom kollektivt arbete av det kreativa slaget till stor del bygger på tillit.

– Jag har många vänner som är författare, och visst kan man prata med dem om skrivandets utmaningar, men att träda in i annan författares arbete är något helt annat, säger Aleksander Motturi.

Skönt att slippa författarjaget

Vännerna har diskuterat romanen mycket sinsemellan under tillblivelsen, men precis som i det ensamma arbetet har de varit tvungna att skriva sig fram till lösningarna på problemen som uppstått.

– Svårigheterna är desamma som när man skriver ensam, men det har varit skönt att slippa stå ut med sin egen röst, säger Andrzej Tichý.

Man sparar heller inte tid på att skriva ihop.

– Det är lika omfattande, om inte mer. Man har fler beslut att fatta, och någonstans måste de vara gemensamma, säger Aleksander Motturi.

TT: Varför skriver inte fler ihop?

– Jag tror att det beror på myten om det ensamma geniet, som skapar något helt och unikt. Det är nog därför det är vanligare inom deckargenren, där finns ingen förväntad genialitet, de förväntas bara göra ett bra jobb, säger Aleksander Motturi.

– Att man slipper författarjaget tycker jag är väldigt positivt, då behöver man inte höra det där om att allt egentligen bara är förklädd autofiktion, säger Andrzej Tichý.

– Eller så är den bara mer förklädd nu, nu kan man gestalta livserfarenheter och tillskriva dem ett kollektiv som man bara utgör en del av, säger Aleksander Motturi.

Viktor Andersson/TT

'Den skiljer sig väldigt mycket från vad jag har skrivit under eget namn, men den ska givetvis räknas till mitt övriga författarskap' säger Andrzej Tichý. 'Ingen av oss skulle ha kunnat skriva den här boken själv, eller ens komma på idén till den', säger Aleksander Motturi.
"Den skiljer sig väldigt mycket från vad jag har skrivit under eget namn, men den ska givetvis räknas till mitt övriga författarskap" säger Andrzej Tichý. "Ingen av oss skulle ha kunnat skriva den här boken själv, eller ens komma på idén till den", säger Aleksander Motturi.
Foto: Jonas Lindstedt/TT
Aleksander Motturi och Andrzej Tichý är aktuella med den gemensamma romanen 'Skymningszoner.'
Aleksander Motturi och Andrzej Tichý är aktuella med den gemensamma romanen "Skymningszoner."
Foto: Jonas Lindstedt/TT
Aleksander Motturi.
Aleksander Motturi.
Foto: Jonas Lindstedt/TT
Andrzej Tichý.
Andrzej Tichý.
Foto: Jonas Lindstedt/TT

FAKTA

Fakta: Andrzej Tichý

Född 1978 och bosatt i Malmö.

Han debuterade med romanen "Sex liter luft" (2005), för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Romanerna "Fält (2008) och "Kairos" (2013) var båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris och "Eländet "(2016) nominerades till Augustpriset.

I våras utkom han med novellsamlingen "Renheten".

Tillsammans med Pär Thörn har han skrivit romanen "Region X".

FAKTA

Fakta: Aleksander Motturi

Född 1970 och bosatt i Göteborg.

Han är författare, dramatiker, filosof och en av drivkrafterna bakom Clandestino Institut och kulturtidskriften Glänta.

Doktorerade 2003 med en avhandling om Ludwig Wittgenstein. Romandebuterade med "Diabetikern" (2011) som följdes upp av "Svindlarprästen" (2012) och "Broder" (2017), som belönades med Sveriges Radios Romanpris.

Senaste utkom han med romanen "Onåbara" (2018).

Tillsammans med Johannes Anyuru har han skrivit pjäsen "Förvaret".

Kultur och nöje

De gör upp i nya "Sverige mot Norge"

Den nya säsongen av 'Sverige mot Norge' spelas in i norska Rjukan. Pressbild.
Den nya säsongen av "Sverige mot Norge" spelas in i norska Rjukan. Pressbild.
Foto: Espen Solli/TV2
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I vinter har Sverige chans på revansch i tävlingsprogrammet "Sverige mot Norge" i TV4.

De svenska vinteridrottsstjärnor som ska försöka rå på rivalerna från väst är Frida Karlsson, Teodor Peterson, Emil Jönsson Haag och Anna Jönsson Haag.

Det norska laget består av åttafaldiga OS-guldmedaljören Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby, Tarjei Bø och Ingrid Landmark Tandrevold.

Den kommande säsongen leds av Gunde Svan och Petter Northug, och sänds i TV4 och på C More i vinter. I Norge heter programmet "Landskampen".

Kultur och nöje

1 000 i publiken på coronasäkrad konsert

På den socialt distanserade arenan är konsertbesökarna utspridda i 500 avgränsade bås.
På den socialt distanserade arenan är konsertbesökarna utspridda i 500 avgränsade bås.
Foto: Owen Humphreys/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Coronaviruset har tvingat musikbranschen att ta till nya grepp för att nå ut till sin publik. I Storbritannien har nu de första konserterna hållits på vad man kallar landets "första socialt distanserade konsertscen".

Över 1 000 personer befann sig i publiken, noggrant uppdelade i små bås med plats för högst fem personer i varje. Mellan varje bås uppmättes en distans på två meter. Utöver det kantades arrangemanget av en rad regler gällande allt från ankomsttid till in- och utslussning.

Indieartisten Sam Fender var den som fick inviga den nya konsertscenen Virgin Money Unity Arena.

"Det var fantastiskt att vara tillbaka på scenen", skriver han i ett inlägg på Twitter.

Längre fram kommer även artister som Van Morrison och Ronan Keating att uppträda på scenen, som är belägen på en galoppbana utanför Newcastle.

I varje bås rymdes ett sällskap på högst fem personer. Mat och dryck serverades till grupperna på plats i båsen.
I varje bås rymdes ett sällskap på högst fem personer. Mat och dryck serverades till grupperna på plats i båsen.
Foto: Owen Humphreys/AP/TT
Sam Fender under den första konserten på Virgin Money Unity Arena. Arrangörerna kallar det Storbritanniens 'första socialt distanserade konsertscen'.
Sam Fender under den första konserten på Virgin Money Unity Arena. Arrangörerna kallar det Storbritanniens "första socialt distanserade konsertscen".
Foto: Owen Humphreys/AP/TT

Kultur och nöje

Google och Apple slänger ut "Fortnite" – stäms

'Fortnite' går inte längre att ladda ned till exempelvis Iphone. Pressbild.
"Fortnite" går inte längre att ladda ned till exempelvis Iphone. Pressbild.
Foto: Epic Games/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Apple och Google har slängt ut battle royale-giganten "Fortnite" från sina digitala butiker.
Spelutvecklaren Epic svarar med att stämma teknikjättarna.

Besluten kommer till följd av att "Fortnite"-tillverkaren Epic Games infört ett eget betalningssystem, för att slippa betala avgift till Apple och Google på alla köp som görs i spelet. Det bryter mot teknikjättarnas regler och som svar har spelet tagits bort.

Enligt The Verge så verkar det som att Epic medvetet har planerat för att "Fortnite" skulle försvinna från bland annat Apples App Store i och med betalomgörningen. Epic har startat en pr-kampanj mot Apple i sociala medier, och också stämt Apple och Google i samband med agerandet.

"Lika villkor"

Apple uppger för The Verge att man arbetar med Epic för att lösa problemen, men att man inte planerar någon speciallösning för företaget.

"Det faktum att deras ekonomiska intressen nu fått dem att trycka på för ett specialavtal ändrar inte det faktum att de här riktlinjerna skapar lika villkor för alla utvecklare och gör butiken till en säker plats för alla användare", säger Apple i en kommentar enligt Reuters.

Kan spelas på Android

Google säger att man välkomnar möjligheten till fortsatta diskussioner med Epic för att få tillbaka "Fortnite" till företagets digitala butik Google Play.

Spelare som redan har installerat "Fortnite" på sin apparat med operativsystemet IOS kan fortfarande spela det, men användare kommer inte att kunna ladda ned nya uppdateringar. När det gäller Android så är spelet fortfarande tillgängligt, men inte via Google Play.

Flera företag trätar

Apple och Microsoft har också bråkat om en liknande fråga den senaste tiden. Microsoft vill lansera sin strömningstjänst för spel, Xcloud, på plattformen. I den prenumerationstjänsten – en slags spelvariant av Netflix – ingår ett visst antal spel för en månadskostnad. Men Apple anser att varje spel i tjänsten måste skickas in för bedömning separat. Inte heller Googles strömningsmotsvarighet Stadia är tillgänglig i App Store.

"Speltjänster kan absolut släppas på App Store, så länge de följer samma riktlinjer som gäller för alla utvecklare", säger Apple i en kommentar till Business Insider.

Gustav Sjöholm/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Kultur och nöje

Han blir nya prins Philip i "The Crown"

Den walesiska skådespelaren Jonathan Pryce tar sig an rollen som prins Philip i de avslutande säsongerna av Netflix-succén 'The crown'. Arkivbild.
Den walesiska skådespelaren Jonathan Pryce tar sig an rollen som prins Philip i de avslutande säsongerna av Netflix-succén "The crown". Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Jonathan Pryce är för många känd som sekteldaren "High Sparrow" i tv-serien "Game of thrones". Nu är han aktuell i en något annorlunda roll, nämligen som prins Philip i Netflix-succén "The Crown".

Pryce kommer att spela prins Philip i säsong fem och sex, vilket blir det sista tittarna får se av dramat som utspelar sig i och runt Buckingham Palace.

Huvudrollen, självaste drottning Elizabeth II, spelas av Imelda Staunton.

De två sista säsongerna beräknas ha premiär på Netflix 2022, respektive 2023.

Kultur och nöje

Malin Åkerman i rånarroll – för sonens skull

Malin Åkerman gör sin första riktiga familjefilm i actionkomedin 'The sleepover'. 'Det är bra tajming, det är många som är hemma nu och det här är bra film för hela familjen', säger hon. Arkivbild.
Malin Åkerman gör sin första riktiga familjefilm i actionkomedin "The sleepover". "Det är bra tajming, det är många som är hemma nu och det här är bra film för hela familjen", säger hon. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "The sleepover" är Malin Åkermans första riktiga familjefilm.
Att den svenska Hollywodstjärnan tackade ja till Netflix-rullen beror på sjuårige sonen Sebastian.
– Han har aldrig fått se något som jag har gjort, för det har inte varit för barn. Det ska bli jättekul att få se den här med honom, säger hon.

Coronapandemin har drabbat Kalifornien hårt. Den amerikanska delstaten har återigen stängt ner till stora delar men Malin Åkerman håller hoppet uppe.

– Vi är lyckligt lottade att de inte har stängt ner allt helt och hållet igen. Förra gången var allt stängt och det var inte så kul, nu känner man sig halvt okej i alla fall, säger hon.

Under sommaren har hon också hunnit tillbringa några veckor i Sverige.

– Pappa bor nere i Falsterbo, den här lilla strandstaden, och det var jättehärligt att vara där. Det var verkligen en bra semester, säger Malin Åkerman.

Hon har överlag försökt ta tillvara på all tid som frigjorts när filminspelningar och annat skjutits upp.

– Jag brukar vara i väg och jobba 15 till 18 timmar per dag och resa mycket. Man har haft mer tid för sig själv och sin familj, det har varit underbart. Det finns alltid en "silver lining", säger Malin Åkerman.

Internationell tjuvliga

Nu väntar dock en mer intensiv arbetsperiod – hon medverkar i tre filmer som får premiär de kommande månaderna. Först ut är Netflix-filmen "The sleepover" där hon spelar en ordningsam mamma som döljer sin bakgrund i en internationell tjuvliga för maken och barnen.

Men det förflutna kommer förstås i kapp henne och hela familjen dras in i en avancerad kupp.

– Det var roligt att få spela två olika personligheter, jag tyckte att det var kul att hon får ta med sin familj in i den här gamla och spännande världen. Jag berättade för min son vad filmen handlar om och han frågade "mamma, är du en spion på riktigt?". Han tyckte att det var superspännande när jag berättade om premissen, säger Malin Åkerman.

"The sleepover" är en familjefilm och fokus ligger till stor del på barnens äventyr. Att Malin Åkerman tackade ja till erbjudandet beror mycket på sjuårige sonen Sebastian, som aldrig har fått se mammas filmer.

– Jag har aldrig gjort en familjefilm, det ska bli kul att få sitta med min son och se något som jag har gjort, säger hon och berättar att föräldraskapet har ändrat hur hon väljer roller.

"Man slipper klä upp sig"

– Man blir ju mer taggad på att göra familjefilmer och jag gör fler auditions för tecknade serier och sådana saker. Man undrar om jag skulle ha gjort den här filmen om jag inte hade haft barn. Jag tycker att den är jättekul men jag hade kanske fokuserat på andra saker. Nu var det en perfekt möjlighet.

TT: Det är också din första Netflix-film. Känns det annorlunda inför premiären?

– Ja, det är jätteskönt! Man slipper klä upp sig och gå på röda mattan. Jag vet att det låter glamouröst men du vet – det är jobb. Man är ju där för att visa filmen, man är i rampljuset och det är kul men också utmattande.

Efter "The sleepover" kommer i höst filmerna "Friendsgiving" och "Chick fight" där Malin Åkerman gör stora roller. Sedan blir det kanske ytterligare något svenskt – i fjol gjorde hon sin första svenska huvudroll i Tomas Ledin-filmen "En del av mitt hjärta".

– Det handlar alltid om tajming och att det är rätt projekt. Så vi håller på och läser för fullt och det blir spännande att se vad som händer. Jag hade så himla kul när vi spelade in den filmen och jag fick nya kompisar som jag kommer att ha för resten av livet. Det var jättekul att kunna göra något hemma och ta med farfar på premiären, det var helt fantastiskt, säger Malin Åkerman.

"The sleepover" får premiär på Netflix den 21 augusti.

Linus Brännström/TT

Malin Åkerman spelar mot Ken Marino och ett helt gäng barn i 'The sleepover'. Här Maxwell Simkins, Lucas Jaye, Sadie Stanley och Cree Cicchino. 'Barnen i den här filmen var helt fantastiska, säger Malin Åkerman. Pressbild.
Malin Åkerman spelar mot Ken Marino och ett helt gäng barn i "The sleepover". Här Maxwell Simkins, Lucas Jaye, Sadie Stanley och Cree Cicchino. "Barnen i den här filmen var helt fantastiska, säger Malin Åkerman. Pressbild.
Foto: CLAIRE FOLGER/NETFLIX
'The sleepover' bjuder på flera spektakulära actionscener. 'Jag älskar när man får göra action. Att få känna sig lite cool och få vara med och bråka lite, det är helt fantastiskt', säger Malin Åkerman, här tillsammans med Joe Manganiello. Pressbild.
"The sleepover" bjuder på flera spektakulära actionscener. "Jag älskar när man får göra action. Att få känna sig lite cool och få vara med och bråka lite, det är helt fantastiskt", säger Malin Åkerman, här tillsammans med Joe Manganiello. Pressbild.
Foto: CLAIRE FOLGER/NETFLIX

FAKTA

Fakta: Malin Åkerman

Svensk skådespelare som föddes i Stockholm 1978. När hon var två år flyttade familjen till Kanada, där hon växte upp.

Slog igenom mot "Vänner"-stjärnan Lisa Kudrow i tv-serien "The comeback" 2005 och har sedan dess gjort roller i filmer som "The heartbreak kid", "Watchmen" och "27 dresses" samt tv-serier som "Trophy wife", "Bilions" och "Childrens hospital".

I fjol gjorde hon sin första svenska huvudroll i "En del av mitt hjärta", som bygger på Tomas Ledins musik.

Aktuell i "The sleepover" som får premiär på Netflix den 21 augusti. I filmen, som regisserats av Trish Sie, spelar hon mot bland andra Ken Marino, Joe Manganiello, Karla Souza och Sadie Stanley.

Kultur och nöje

First Aid Kit: "Vi är i en ny fas"

First Aid Kit släpper en cover på Willie Nelsons låt 'On the road again'. Arkivbild.
First Aid Kit släpper en cover på Willie Nelsons låt "On the road again". Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje First Aid Kit ser fram emot att ge sig ut på vägarna igen.
I väntan på att pandemin ska ta slut släpper de en cover på Willie Nelsons klassiska "On the road again".

Willie Nelson skrev "On the road again" till filmen "Honeysuckle rose" från 1980, sedan dess har den blivit en av countryartistens mest kända hitlåtar. Redan för sju år sedan spelade First Aid Kit in en cover på låten – men det dröjde tills en pandemi satte hela livebranschen ur spel innan syskonduon kände sig redo för att släppa den.

– Det är en enkel version, vi ville göra den rätt upp och ner och det var det vi gjorde. När jag hör den blir jag nostalgisk och tänker på alla turnéer vi har gjort, säger Klara Söderberg.

"De har inget jobb nu"

First Aid Kit släppte sin första låt 2007 och har turnérat i omgångar i ungefär tolv år – hela deras vuxna liv, konstaterar Klara Söderberg.

Med sig på varje turné har de alltid ett gäng scenarbetare – en yrkesgrupp som nu har drabbats hårt ekonomiskt till följd av coronapandemin. Därför kommer First Aid Kit att donera överskottet som deras version av "On the road again" drar in till Live Nations fond Crew Nation, som stöttar scenarbetare.

– Vi brukar ha åtta till tio personer som sköter allting och som gör att vi kan stå på scenen, de har inget jobb nu, Vi som artister kan klara oss ett tag, men de är mer beroende av att verksamheten fortsätter, säger Klara Söderberg.

Ny musik på gång

Redan innan coronaviruset bröt ut i världen valde First Aid Kit att ta en paus. Nu har de däremot fler nya projekt på gång – men det lär dröja en hel föräldraledighet innan de kan satsa på heltid igen.

– Vi ska släppa lite grejer som jag inte kan berätta om. Sedan jobbar vi på ny musik, men vi försöker att inte att stressa fram det. Jag har varit utbränd och har behövt ta det lugnt, sedan har Johanna fått barn, vi är i en ny fas. Vi får se hur det går, men vi har verkligen planer på att göra nya saker, säger Klara Söderberg och tillägger:

– I vanliga fall gör vi en skiva och sedan blir det turné. Förhoppningsvis är allt det här över när vi står där med ny musik.

Under sommaren hade Klara Söderberg planerat att åka på en inspirationsresa till Nashville och Los Angeles. I stället stannade hon i Sverige och sommarstugan.

– Jag tog precis körkort så jag hade en plan på att åka ut i öknen och skriva och så där. Nu går det inte ens att åka in i USA, det är så speciellt att världen är så liten.

Sofia Sundström/TT

Klara Söderberg i First Aid Kit längtar tills det är dags för nästa turné, och saknar mest kontakten med publiken. 'Det är en overklighetskänsla varje gång man går upp på scenen och publiken är så glada över att just vi är där, och att man kan förlora sig i musiken med bandet. Det har vi inte upplevt på ett tag', säger hon.
Klara Söderberg i First Aid Kit längtar tills det är dags för nästa turné, och saknar mest kontakten med publiken. "Det är en overklighetskänsla varje gång man går upp på scenen och publiken är så glada över att just vi är där, och att man kan förlora sig i musiken med bandet. Det har vi inte upplevt på ett tag", säger hon.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: First Aid Kit

First Aid Kit består av Johanna Söderberg (född 1990) och Klara Söderberg (född 1993).

De debuterade med ep:n "Drunken trees" 2008 och har under sin karriär släppt fyra album, "The big black & the blue" (2010), "The lion's roar" (2012), "Stay gold" (2014) och "Ruins" (2018).

NÄSTA ARTIKEL