Annons

Valfrihet är allas rätt

Alla människors lika rätt och värde är grunden för Centerpartiets närodlade politik. Vi tror på varje människas rätt och förmåga att själv forma sin egen framtid. Något som också ska avspeglas i möjligheterna till att få fritt välja vårdgivare inom sjukvården.
Debatt • Publicerad 2 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Den offentligt finansierade välfärden ska vara av hög kvalitet, jämlik och jämställd samt vara tillgänglig för alla i hela landet. För oss är det positivt att både företag, offentliga institutioner och civilsamhället är med och utvecklar välfärden.

Oavsett vem som utför den offentligt finansierade välfärden måste berörda individers behov och valfrihet stå i centrum. Genom den dynamik som många olika utförare skapar kan såväl offentligt som ideellt och privat drivna verksamheter utvecklas och bidra till att skapa ökad innovation, effektivitet och kvalitet.

Annons

Något som skapar en ännu bättre vård för våra patienter och ger dem möjligheten att själva kunna välja utförare utifrån sina egna behov och önskemål. Detta skapar också en mer attraktiv arbetsmarknad med fler karriärvägar och arbetsgivare att välja på, vilket förbättrar förutsättningarna för medarbetare att utvecklas.

Genom åren har vi tyvärr sett olika exempel på hur andra partier har försökt att förhindra valfriheten, både nationellt och regionalt. Det är därför glädjande att det genom Januariavtalet nu finns en överenskommelse om att värna patienternas valfrihet och att det inte ska införas vinstförbud i välfärden. Tack vare överenskommelsen kan fokus nu skiftas från jakten på privata utförare till hur kvaliteten i välfärden kan öka, genom höjda kvalitetskrav och bättre kontroll av både offentliga och privata verksamheter. I alla fall på nationell nivå.

I Skåne så finns det fortsatt ett motstånd mot privata vårdgivare och försök att försämra valfriheten för skåningen från vissa partier. Det är en självklarhet för oss som Centerpartister att värna människors rätt till valfrihet. Det är kvaliteten som ska vara det viktigaste inom välfärden, inte vilken ägandeform den som bedriver vården har. Det är god kvalitet som ska vara den styrande faktorn, för ytterst är det du som medborgare som ska få till exempel en god vård.

Centerpartiet vill inte flytta viktiga beslut från medborgarna till politiken, allt ska börja hos dig! Endast så kan vi få en nära vård i hela Skåne.

Mattias Horrdin (C)

Ledamot i sjukhusstyrelse SUS

Sofia Nilsson (C)

Riksdagsledamot och ledamot i Socialutskottet

Sofia NilssonSkicka e-post
Mattias Hörrdin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons